Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
50
Cevap
26190
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Oyun Tarihini Değiştiren 10 İcat Dosya Konusu
Etiket : #Vurgulu
A
14 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Açıklama: Oyunculuğun standartlarını değiştiren ve günümüzdeki teknolojinin temellerini atan 10 farklı buluş.

     Oyun kavramının başlangıcından
itibaren geçen sürede günümüzdeki oyunculuğun yapıtaşları
haline gelen en önemli 10 icadi, Meodia sitesi bizler için seçmiş.
Daha fazla hemfikir olamayacağım bu listeyi sizlerle paylaşıyorum.

 

 



 D-pad (Yön Tuşları)



 

     Uzun zamandır tüm oyun kumandalarının standart bir parçası olarak kullanılan D-pad'in öncesinde aynı işlevsel kullanıma sahip olmayan çeşitlik joystick çeşitleri vardı. Joystick'e alternatif olarak D-pad'in öncüsü sayılabilecek olan 16 ayrı yöne hareketi sağlayan çember şeklindeki bir sistem Mattel'in İntellivision konsolunda kullanıldı. Günümüzde ki tasarımın temelleri ise Microvision'ın Cosmic Hunter adlı taşınabilir konsol-oyunu ile atıldı. Sonrasında ise Nintendo'dan Gunpei Yokoi, Cosmic Hunter'daki yön tuşu yerleşimini küçültüp günümüzde kullanılan tasarımı geliştirdi ve ilk olarak Nintendo'nun Game&Watch konsolunun Donkey Kong sürümünde kullandı.















 




     Tüm bu evrim sürecinden sonra ise, artık oyuncuların, oyundaki karakterlerini hareket ettirmek için çeşitli tuş kombinasyonları ya da fazla kullanılabilir olmayan joystick vb araçlar kullanmalarına gerek kalmadı.





''







Analog Stick



 

     D-pad'in önemi yadsınamaz fakat bu
onun sadece 4 yön kapasitesi olduğu gerçeğinide gizlemiyor.
Çeşitli 16 yön destekli versiyonlarıda çıktı fakat bu hareket
kabiliyetinin 2D oyunlar için yeterli olduğu görünse bile yine de
3D oyunlar için 360 derecelik bir oyun tecrübesi sunamadığıda
aşikardı. Tabi ki bu sonuçta ortaya analog stick kavramını
çıkardı. Hemde D-pad ile aynı senede yani 1982 yılında, fakat
ne yazık ki
oyuncuların bu analog çubukla yaptıkları hareketler
oyunlara birebir yansımıyordu ve bu da bu kontrol sisteminin en az
10 yıllığına unutulmasını sağladı.



 




     Nintendo 64 ve Sony Playstation 1 ile
tekrar dönüş yapan Analog Stick, bu sefer daha başarılı ve
işlevsel olmuştu ve ayrıca 3D oyun yapısı ile olan uyumundan
dolayı, günümüzdeki vazgeçilmez oyun araçlarından biri haline
geldi.




 



''







CD Kullanımı



 


     Oyunları için CD kullanıpta ticari
başarı sağlayan ilk konsol Sony Playstation oldu. Bu sırada
Nintendo'nun kartuşlarda ısrar ederek Nintendo 64'ü piyasaya
sürmesi ve GameCube'e kadar bu
hatasını kabul etmemesi,
Playstation'ın belki de markalaşmasında çok önemli bir etken
oldu.



 


     CD'lerin bu kadar önemli olmasındaki
sebep ise, kartuşlara oranla daha büyük bir kapasiteye sahip
olmaları idi. Böylece yapımcılar daha kompleks yapılara sahip
oyunlar yapabileceklerdi. Ayrıca bu fazladan kapasite sayesinde,
bilgisayar tabanlı ara sahneler kullanıldı, ayrıca oyun
grafiklerinde kartuşa göre daha üstün bir seviyeye gelindi.
Oyunların gerçekçilik oranları arttı. Ayrıca CD'nin maliyeti
kartuşa oranla daha az olduğundan, oyunların yapım maliyetleride
düşmüş oldu.



 

 


 


Hareket Kontrolü


    

     Bu konudaki ilk deneme yine bir Nintendo konsolunda yapılmıştı. NES için piyasaya çıkan The Power Glove adlı eldiven aparatı, Bad Street Brawler ve Super Glove Ball gibi oyunları destekliyordu. Fakat bu aksesuar beklenen ilgiyi görmedi.

  

     Hareket kontrolü konusundaki ilk ciddi adımsa, hepimizi bildiği üzere, Nintendo Wii ile geldi. Zaten başarılı olan kontrollerine sonrasında çıkardığı Motion Plus aksesuarıyla "derinlik" kavramınıda katan Nintendo, diğer teknik detaylar açısında çok gerisinde olduğu rakiplerini, satış rakamlarıyla geçmeyi başardı. Fakat tüm bu ticari başarıya rağmen, Wii'nin, "her yaşa hitap etmesine rağmen, herkese hitap etmediği" durumu ortaya çıktı. Rakipleri de, hem bu durumu değerlendirmek hem de Nintendo Wii'nin büyük ticari başarısından dolayı kendi hareket kontrol sistemlerini piyasaya sürme hazırlığına giriştiler. Fakat bu yolda, sanırım Nintendo'yu biraz fazla "örnek aldılar" ve bu yeni hareket kontrol sistemlerinin lansman oyunları, aynen Wii'de olduğu gibi çeşitli spor ve dans oyunları olarak gösterildi. Umarım, "hardcore" oyunculara da sürekli olarak vaat ettikleri desteği de bu "yeni" stratejilerine dahil ederler. 


Dosya Konusunin devamı için tıklayınız






O
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: faho

Liste yanlışlarla dolu,cd kullanan ilk konsol playstation'muş Daha neler...


Evet ilk CD'li olarak piyasaya sunulakonsol 3DO imiş (sonradan bundle olarak alınabilen Sega eklentisini saymıyorum) ama 699$'a piyasaya çıkıp haliyle başarısız olduğu için yazarın aklına gelmemiş herhalde:
http://en.wikipedia.org/wiki/3DO_Interactive_Multiplayer





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okean -- 23 Temmuz 2010; 12:35:42 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay



Atari 2600, 1977 Ekim ayında piyasaya sürülmüş olan ikinci jenerasyon oyun konsoludur. Döneminin en çok satan ve en popüler oyun konsoludur.1977 yılında piyasaya sürülmesine rağmen, Türkiye'de kullanıcılar arasında popülerlik kazanması 1980'li yılların ortalarını bulmuştur.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Atari_2600


80 li yillarin baslarinda oynardik tak Pac-Man oyun kartusunu oyna :) 80 ortasi Comodore 64 , 80 sonlari Amiga 500 , Nintendo, Playstation derken oyun listesi 3,5 oyunla sinirli 80 li yillardan PS3, Xbox 360 li cesit cesit oyun listesine sahip bu gunlere geldik. Nanoteknoloji diger nesile damgasini vuracak zannedersem. Peh pehhh. Heygidi gunler heyy. Bu konuyu biz oyun severlerle paylasan kardesime tesekkur ediyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay

OnLive için düzenlenen basın toplantısında duyduklarımıza inanamadık, bakalım siz inanabilecek misiniz? GDC 09’un OnLive basın toplantısında Steve Perlman, en son çıkan oyunların hepsini -en üst düzey grafik kartı isteyen oyunlar dahil- en düşük sistemli bilgisayarlarda, hatta Macintosh’larda bile sorunsuz ve üst düzey grafiklerle bekleme, yükleme, disk satın alma gibi dertler olmadan oynayabileceğimizi vaat ediyor.


DVD, Blu-ray ve benzeri bir medya ortamına ihtiyaç olmadan, internetten bilgisayarınıza oyun indirmeniz için herhangi bir zamana ihtiyaç kalmadan, download ve yama gibi sorunlarla uğraşmadan bir tuşa basıp oyunu anında oynamak kulağa çok hoş geliyor. Üstelik tüm bunları herhangi bir oyun platformuna bağımlı kalmaksızın yapılabilme olanağı devrimsel bir buluş. Yani siz sürekli yeni konsollar almak zorunda kalmayacaksınız, OnLive ile piyasada var olan tüm konsolların oyunlarını oynayabileceksiniz. “PlayStation 4 çıktı, yeni konsol al, Xbox 720 çıktı, yeni konsol al” derdi olmayacak. Kullandığınız PC’nin GPU’su olmasa bile en son çıkan tüm oyunları hiç takılma olmadan oynayabileceksiniz. “Bilgisayar eskidi, yenisini al, ekran kartı eskidi, yenisini al” derdi de tarihe karışacak; hatta evdeki televizyona mikro konsolu takarak en yeni oyunların tamamına hiç beklemeden, bir tuşla anında ulaşabileceksiniz. Steve Perlman’ın basın toplantısında söylediklerinin özeti bu şekilde. QuickTime ve webTV gibi buluşlara imza atan, bugüne kadar 80 patent almayı başaran dahi mucit Steve Perlman, oyun sektöründe devrim sayılabilecek bu son buluşu ile büyük yankı uyandıracağa benziyor.


Yedi yıl boyunca bu sistemi saklı tuttuklarını söyleyen Steve Perlman, cep telefonu büyüklüğündeki konsolu cebinden çıkarınca kimse şaşkınlığını gizleyemedi. Hem dünyanın en güçlü, hem de en ucuz konsolu olduğunu iddia eden Perlman, OnLive konsolunu çok cüzi bir ücrete veya servis paketi sözleşmesi karşılığında ücretsiz olarak verebileceklerini söyledi. USB ve HDMI girişleri olan küçücük konsola dilediğiniz USB kumandayı takabilir ya da OnLive’ın kendi kablosuz kumandasını kullanabilirsiniz. Tanıtılan kumanda da sağ tuş takımının üzerindeki L-I-V-E harfleri dikkat çekiyor. Ayrıca ileri geri sarma gibi medya oynatıcı tuşlarını üzerinde bulunduran kumanda çift fonksiyonlu düşünülmüş.

Sistem mimarisi bakımından basit ama eşsiz bir yapısı olan OnLive, süper güçlü sunucular aracılığıyla oyuncuları oyunlarla buluşturuyor. Diyelim ki giriş seviyesi olarak sınıflandırılan takoz bir bilgisayar veya bir Macintosh ile en son oyunları oynamak istiyorsunuz. Bunun için bilgisayarınız, OnLive sisteminin süper güçlü sunucularına bağlanacak ve burada servisi sağlanan oyunlar tek tuşla anında size sunulacak. Diğer yol ise televizyonunuza cep telefonu boyutundaki konsolu takıp süper güçlü sunuculardan tek tuşla istediğiniz oyunu oynamak. OnLive aslında bir oyun sağlama servisi ama sistem mimarisi olarak mevcut tüm servislerden farklı ve avantajlı bir konuma sahip. Steve Perlman’ın açıklamalarına göre servis kalitesi olarak diğer sunuculardan çok daha üst düzeyde hizmet vermeleri nedeniyle oyunlarda herhangi bir takılma veya ekran atlama kesinlikle olmuyor. Süper güçlü sunucular sizin bilgisayarınız ne kadar takoz olursa olsun kendi gücü sayesinde her zaman tüm yeni çıkmış ve çıkacak oyunlar için mümkün olan en üst düzey performansı veriyor.


Heyecan verici bu sistemin ülkemize ne zaman geleceği henüz belli değil. Ama bilgisayar ve konsol yenilemekten bezmiş oyuncuların OnLive sistemine ülkemizde de büyük ilgi göstereceğini tahmin etmek zor değil. Ülkemizdeki oyuncular için OnLive sisteminin en büyük avantajı, oyun erişimine kolaylık getirme noktasında olabilir. Disk satın alma, download etme ve mağazaya gitme derdi yok. Üstelik oyunları yurtdışındaki uygun fiyatlar üzerinden alma olanağı da olursa OnLive, Türkiye’de acayip tutar. Yalnız akıllara tabii ki “OnLive sistemi konsolların sonu mu?”, “Peki ya PS3’ün ve Xbox360’ın exclusive oyunları ne olacak?”, “OnLive’ın fiyatı ne olacak?” gibi sorular geliyor. Bu sorular henüz cevabını bulmamış olsa da OnLive, tüm oyuncular için büyük kolaylıklar getiren devrimsel bir sistem olacağa benziyor.


Kaynak





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Source -- 3 Ocak 2011; 18:40:23 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: SiPAHi_

@ kizilsultan evet ONLiVE dedigin gibi ayni Xbox Live da oldugu gibi aylik abone ucreti oduyorsun tabiki sunucu uzerinden sahip oldugun oyunlar icinde. Dedigin dogru.


Hocam benim anladığım Playpack paketini istiyorsan aylık 10 dolar ödüyorsun ve bu paketteki tüm oyunları oynayabiliyorsun. Onun dışında yok ben sadece kendi satın aldığım bir oyunu oynayacağım dersen aylık abonelik ücreti gerekmiyor sanırım.Benim anladığım bu. Gerçi fiyat politikasıyla ilgili çok da doyurucu bir bilgiye ulaşamadım açıkçası.

Onlive'ı deneyip hakkında bir kaç şey yazmıştım, isteyenler burdan ulaşabilirhttp://forum.donanimhaber.com/m_46190412/tm.htm



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.