Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
73
Cevap
2697
Tıklama
14
Öne Çıkarma
Otomatik Şanzımanların Ömürlerini 10 Kat Uzatmanın Formülü
C
11 yıl (2023 mesaj)
Binbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar tekrar merhaba, belki faydalananlar olabilir düşüncesi ile Dsg, Zf tiptronik ve diğer şanzımanların ortalama 150-250bin km olan ömürlerinin kat kat uzatılmasının bilinmeyen yolunu paylaşıcam.

Öncelikle ben arabayı zaten 50bin km kullanir satarım, bu formul beni ilgilendirmez diyenlere şunu söylemek isterim. Ikinci el araba alanlar, özellikle de 150bin km üzeri araba alanların her an şanzımanı kucaklama durumları vardir. Ama söylediğim yöntem sayesinde şanziman arabayı aldıkları kondisyonda kalacak, geriye gitmeyecek...

Periyodik yağ değişimi, sürekli el freniyle park etmek gibi standar şeyleri yazmıyorum, bunlar heryerde var zaten.

Şanzımanların yanliş kullanım (yağsızlik gibi) haricindeki aşınmaların çok çok büyük bir kısmı vites değişimleri esnasında olur. Vites değişimlerinde kavramanin devreye gitmesi, motordaki hareketi dengelemesi, bunu hareket organlarina iletmesi şanzimanı en çok yoran ve yıpratan iştir. Mesela şehir içinde sürekli vites değiştirerek kullanilan 100.000kmdeki bir şanziman, şehir dışında vites değişimi minimum olacak şekilde kullanilan 600.000km'deki bir şanzımandan daha fazla yıpranmıştir.

Şanzımanı en çok yıpratan vites değişimidir, bunun da en çok yıpratıcı olanı tam yükteyken olan vites değişimidir. Örneğin, 10km hizla giderken rolanti devrine yakın vites değiştirmekle, 6.500 devirde tam gazda giderken vites değiştirmek çok farklidir. Ikinci durumda şanzıman inanilmaz bir yük altına girer, isınır ve yıpranır.

Benim uyguladiğim yöntemin aşamaları şu şekildedir.
1- Öncelikle 1.000km şanzımanı tanımak için zaman taniyın kendinize. Şanzımanın vites değiştirme karakteristiklerini öğrenin. Bu zor birşey degildir, buna adapte olunca insan ne zaman vites değişeceğini adı gibi biliyor.

2- Bunu ögrendikten sonra her vites değişimınde ayağınızı gazdan belli ölçude çekin, kavrama gaza basmazken gerçekleşsin, vites değiştikten sonra gaza tekrar basın. Bu kesinlikle zor değil, zf şanziman için örnek verecek olursam her viteste ve her hızda silkelemesiz ve sorunsuz bunu yapiyorum. Bunu ögrenmek 1.000kilometrenizi alir, ama aşinalık kazanmak ve silkelemesiz yapmak için tipronikte deneyebilirsiniz. Tam kavrama esnasinda yaparsaniz hem araba sarsintisiz vites değistirir hem de yipranma minimuma iner.


Ben kendimi bildim bileli bu şekilde kullanirim. Şanzımanı ölü arabaları bile binlerce kilometre kullandım ama asla benim elimde patlamadı. Mantiklı şekilde izahini yaptim, arabalar konusunda deneyimli hevesli herkes yapabilir. Bunu iyi uygulayan birisi, normalde sarsıntili değişen vitesleri bile sarsintisiz yağ gibi değiştirir. Çunku şanzımanin yipranmasına baģli vites değişimlerindeki sarsıntı genelde şanzıman yükteyken olur, benim dediğim şekilde vites değiştirirseniz bu sarsıntı da gider.

Uzun oldu, sabahın bu saatinde uğraştım ama bir kişinin bile işine yarasa ya da herşey kullanma kitapçığında yazan veya bize ustalarca ögretilenden ibaret değilmiş derse mutlu olurum.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >