Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5813
Cevap
223270
Tıklama
9
Öne Çıkarma
Cevap: *NETATMO TERMOSTAT* [ANA KONU] (46. sayfa)
H
7 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: SAVIAR

TPI, PID ve PI’ın hiçbiri öğrenme modu değil Hasan Hocam. Maalesef firmalarca pazarlama stratejisi gereği öyleymiş gibi lanse ediliyorlar. Aslında bu üç algoritma da sıcaklığınızın bir eğri üzerinden, belirli periyotlarla kontrol edilmesinden ibaret.
Haklısın SAVIAR.
Bunlar en kısa sürede hedef sıcaklığa ulaşmak ve sıcaklığı hedefte sabit tutmaya çalışmak için yazılan denklemler aslında.
Şartlar değiştiğinde denklem sonucu da değişecek ve kombi yanma süresi, modülasyonlularda alev boyu yeniden belirlenecek.
Öğrendim (hesapladım) bitti yok. Devam eden bir süreç.

Bu özellik sayesinde dalgalanma minimum oluyor.
Kullanıcılar buna bakıyor.
Havalar değişse de dalgalanma aynı kaldıysa öğreniyor olarak ifade ediliyor.
Biraz farklı bir bakış açısı var aslında.
Bir kesim öğrenmeyle bağdaştırırken, bir kısım bunu sabitleme yöntemi olarak görüyor.
Aslında ikisi de sonuçta aynı kapıya çıkacak.
Ben sizi anladım da, kendimi tam ifade edemedim.

Özün sözü; kullanıcı "öğrenme" dediğinde aslında dalgalanmanın her şartta minimumda kalmasını sağlama özelliği demek istediğini kabul edersek sorun olmaz diye düşünüyorum.

Termostat üretimine başlamadan okulda PID kullanarak çizgi izleyen robotlarla uğraşıyordum. Orada PID robota bir şey öğretmiyordu. Sadece çizgide kalmasını ve yalpalamadan ilerlemesini sağlıyordu. Robota PID olmayan yazılım yüklediğimizde yine hedefte kalıyor ama yalpalayarak ilerliyordu. Hem de hızı daha da düşerek. Sizin anlatmak istediğiniz bu aslında. Burada öğrenme yok.
O zaman PID denklemi kullanılan bu ot lere özellik olarak farklı bir isim bulmak şart oldu.
Hem kullanıcıya, hem teknik elemana uygun gelecek bir ifade.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanemmii -- 30 Kasım 2018; 10:19:22 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
7 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: İmkansız

quote:

Orijinalden alıntı: osenemoglu

11 yıllık OT ile birlikte kombi kullanıcısı olarak benim şahsi düşüncem "Öğrenme Modlu" kullanılması gereksiz yere doğal gaz tüketimini aşırı derecede arttırmaktadır.
Kombiyi sabah 07:00'de 21C'ye ayarladığınızda, kombiniz öğrenme modunu bildiğinden saat 07:00'de evinizin 21C hazır olması için örneğin sabah saat 05:00'de yanmaya başlayacak ve 07:00'de evinizi 21C'ye getirmek için gereksiz yere doğal gaz tüketmiş olacaktır.

Tabi bu tamamen kişisel tercih ve konfor ısı anlayışınıza bağlıdır. Siz öyle istiyorsanız öyledir. Ama unutmayınız ki Öğrenme Modu sabah saat 07:00'de evinizi 21C'ye çıkartmak için gereksiz yere önceden çalışarak gereksiz doğal gaz tüketimine neden olacaktır.

Ben şahsi olarak Öğrenme Modunu kapalı tutuyorum. Sonuçta OT kullanmamdaki öncelikli amacım doğalgazdan tasarruf etmek. eğer sizin önceliğiniz konfor ısısı ise tabiki Öğrenme Modunu kullanabilirsiniz.

Hocam netatmo mu kullanıyorsunuz? Öğrenmek istediğim şu; ısı hassasiyeti 0,1 derece ,set değer 22,5 olduğu için 22.6 da kapanıyor ve evin ısısı 22.9 ‘a kadar çıkıyor şimdi öğrenme modunda evde ısı dalgalanması fazla olmaması için ve erken kapatması için 0.1 derece olan ayar daha yüksek mi olmalı 0.3—0.5 gibi




< Resime gitmek için tıklayın >

Alıntıları Göster
Ben MiGo kullanıyorum ki MiGo üretici firması Netatmo'dur ve aynı yazılımı kullanmaktadır. Vaillant e-relax gibi.
Dediğinizde haklısınız Öğrenme Modunu açtığınızda tamam OT evinizin ısı yalıtım özelliğini öğreniyor ve 22,5C olmadan önceden kombiyi kapıyor ama buna karşılık evinizi de 22,5C çıkarta bilmek için ayarladığınız saat diliminden çok daha önce, evin ısı yalıtım özelliğine göre belki 1-2 saat önceden kombiyi çalıştırmaya başlıyor ki bu da gaz tüketimini arttırıyor.

Bu işlem tamamen sizin tercihinize kalmış bir durum. Ben bu özelliği benim ısı konfor alışkanlığıma uygun olmadığını gördüğümden kullanmamayı tercih ettim ama siz tabiki tercih edebilirsiniz. Sonuçta benim ev 10-15dk.da ısındığından ve geç soğuduğundan ben Öğrenme Modunu tercih etmiyorum.

Bu arada ben kombinin servis moduna girerek kombi kapandıktan 1 saat daha sirkülasyon pompasının çalışmasını ayarladım. Böylece kombi kapansa dahi tesisattaki sıcak su 1 saat daha tesisatta dolaşarak radyatörlerin hemen soğumasını engelliyor. Gerçi elektrik tüketimim artıyor ama tesisattaki sıcak suyun da dolaşımda kalmasını sağlıyorum.

Dediğim gibi Öğrenme Modu herkezin ısı konfor anlayışına, evin durumuna, yalıtımına, yönüne vb. göre farklılık gösterebilir. Tercih tamamen kullanıcıya kalmış bir durum.



B
7 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: hasanemmii

Kardeş merhaba.
Bahsettiğin kombiyi erken yakarak istenilen saatte istenilen sıcaklığa ulaşma özelliğini öğrenme ile bağdaştırmak pek doğru değil bana göre. Aynı özellik honeywell de de var ve optimizasyon olarak ifade ediliyor.

Bu özellik dediğin gibi tüketimi arttırırken konforu da arttırır.

Benim anladığım öğrenme modu kombi kapandığında petek sıcaklığı nedeniyle ortamın ısınmaya devam etmesi sonucu sıcaklığın set değerini geçmesini engelleyen bir özelliktir.
Sıcaklığın set değerini geçmesini engellemek için, ortam sıcaklığı set değerine gelmeden kombinin kapanmasını sağlar.
Kombinin ne kadar yanması gerektiğine karar verip uygular. Böylece dış havaya bağlı olarak kombi ayarını değiştirmek gereksiz hale gelir.
Çünkü dış hava sıcaklığı yükseldiğinde kombi yanma süresi 2dk ya kadar düşebiliyor.
Böylece asla dalgalanma olmuyor.

Havalandırma özelliğine gelince.
Ben ilk olarak SAN-TEK de var diye biliyorum. Yanlış biliyor da olabilirim.
SAN-TEK de 30dk lık sayaç var.
Tuşa basarak sayacı başlattığınızda 30dk kombiyi bekletiyor. 30dk sonra kendiliğinden kombi devreye girer.
İstenirse yine el ile sayaç iptal edilebilir.

Ani sıcaklık düşmesiyle pencere açıldığı düşüncesiyle otomatik havalandırma moduna geçiş ne kadar sağlıklı emin değilim. Misafirlikte bilirsiniz, daire kapısında kapı önü muhabbetleri kaçınılmaz. Bu durumda bile termostat şaşırabilir derim.

Kal sağlıcakla.

Alıntıları Göster
Honeywell'in nasıl davrandığını bilemeyeceğim ama ben Netatmo tabanlı MiGo kullandığımdan Öğrenme Modunu aktif ettiğimde OT, kombiyi çok daha önceden çalıştırıp, konfor ısısına gelmeden kapıyor doğru ama ben kombinin çok daha önceden çalışarak gaz tüketimini arttırmasını istemediğimden Öğrenme Modunu kullanmayı tercih etmiyorum.

Ama ısı konfor anlayışı kişiden kişiye değiştiğinden elbette Öğrenme Modunu kullanmayı tercih eden kullanıcılar olabilir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
7 yıl
Yarbay

Ben de görsel ekledim benim cihazın ekranına toz girmiş gibi görünüyor


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmkansız -- 30 Kasım 2018; 10:38:14 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @sad clown
S
7 yıl
Yarbay

Aslında durum şu hocam: PID mantığında bir optimum eğri üzerinde sizin oluşturduğunuz seti sağlayabilmek amacıyla noktalar oluşturulur. Bu noktalar P (oransal), I (integratif) ve D (türevsel) olarak eğriyi set çizgisine göre işleterek oransal olarak bant aralığınınızı, integratif olaraksa rapmanızı ayarlar. Böylece PI olarak sete çok yakın bir ölü bant aralığında kalmanız sağlanır. Türevsel işlev devreye girdiğindeyse en küçük kareler metoduna benzer bir metodla setin oturacağı noktanın türevini alarak ölü bant yerine rampanın doğrudan sete oturabilmesi için hassas işlevi gerçekleştirir. Ancak tüm bu süreç boyunca herşey ölçüm ve hesaplamadan ibarettir. Sistem kendi üzerinde tanımlı algoritmaya göre çalışır ve kendi üstünde tanımlı eğriler üzerinden işlevi gerçekleştirir. Durum bu olunca da PI, TPI veya PID algoritmada öğrenme veya akıllı işlev fonksiyonundan söz edemeyiz. Ancak bu konu tıpkı sizin izah ettiğiniz bir sis perdesine sahip olduğundan üreticiler bunu kendi çıkarlarına göre kullanıp benim termostatım öğreniyor diyor. Halbuki ilgisi yok. Sadece kendi üzerinde yazılmış olan 4 işlemi gerçekleştiriyor. Zaten dikkat ederseniz yurtdışı reklamlarda smart thermostat olarak vurgulanıyorlar. Bunun da tek nedeni cep telefonu üzerinden kontrol ediliyor olmaları. Yoksa konuştuklarımız arasında hiçbiri Netatmo, Migo veya Nest'in sahip olduğu öğrenme işlevine sahip değiller.

Aslında akıllı termostat uygun bir ifade. Standart termostattan hiçbir farkı olmayan, sadece cep telefonundan da kontrol edilebilen termostat. Ne dersiniz?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hasanemmii
H
7 yıl
Yarbay

Honeywell dilim saati gelmeden çalıştırma özelliğini optimizasyon olarak adlandırmış ve istenildiğinde sadece bu özellik kapatılabiliyor.
Demek Migoda öğrenme işi tek pakette toplanmış.
Erken çalıştırma bana da hiç mantıklı gelmiyor.
Ben programda istersem bir saat önceye kaydırırım.
Bir saat sonra istediğim sıcaklığa gelir.
Bence gereksiz.
Dediğiniz gibi kişiye ve şartlara göre değişebilir.

Edit: Hedefe ulaşmadan kombiyi erken kapatma özelliği ise bana göre vazgeçilmez ve olmazsa olmaz bir özelliktir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanemmii -- 30 Kasım 2018; 10:43:10 >


Bu mesajda bahsedilenler: @osenemoglu
H
7 yıl
Yarbay

Evet PID mantığı dediğiniz gibi. Çevrim süresi çok fazla olduğundan (d/dt) eğriyi belirlemek çok zaman alıyor. Saniyede 2m giden çizgi izleyen robot arabada daha kolay. Motorlar anında tepki veriyor. Ama kombi söndü, petek sıcak, ısı dağılmaya devam ediyor, sıcaklık yükselmeye devam etti, sonra soğuma başladı ve sonuçlar elde edildi. Yeni bir çevrimin başlaması 15,20dk alıyor.

Her neyse.

Akıllı termostat ismi kullanıldı.
Standart termostat olup uzaktan erişim özelliği olanlar bu ifadeyi kullanıyor.
Bunu kullanamayız artık.

Peki uzaktan erişimi olmayan ama PID gibi algoritmaya sahip olanlara ne diyeceğiz?
Şartlar değiştiğinde bile dalgalanmayı tekrar kontrol altına alabilenlere bir isim bulmak gerekiyor.

Sabit dalgalanma, Dalgalanma kontrol, AZK (Akıllı Zamanlama Kontrol), Sıcaklık Takip, Sıcaklık Düzeltme, Yanma Süre Kontrolü gibi mesela. Ya da daha allengirli bir ifade.

Gerçekten bir ifadeye gerek var.
Böylelikle akıllı, öğrenmeli ve (PID, TPI, PI) olanlar farklı kategoride değerlendirilebilir ve kargaşa ortadan kalkar.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SAVIAR
B
7 yıl
Binbaşı

Ürünü alabileceğim yer var mı ? Apple store de fiyat artmış



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
7 yıl
Yarbay

Aslında her üçünün de (TPI, PID, PI) temel çalışma prensibi, periyotlara göre sıcaklık kontrolünü gerçekleştirmek olduğu için, bunları "periyodik kontrollü termostat" olarak isimlendirebiliriz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hasanemmii
H
7 yıl
Yarbay

Güzel valla.
Daha türkçe yapalım
DÖNGÜSEL KONTROL
Her yanma sönme döngüsünde yanma süresini tekrar belirler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SAVIAR
S
7 yıl
Yarbay

Aynen, bence gayet güzel. Şimdi bunun kitlelere erişmesini ve benimsenmesini sağlamak lazım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @hasanemmii
S
7 yıl
Yarbay

Şuanda koca TR’de bir tek Nethouse isminde bir firma satış yapıyor. Donanımhaber’den Savaş yönlendirdi derseniz yardımcı olurlar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @buludag89
B
7 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: hasanemmii

Evet PID mantığı dediğiniz gibi. Çevrim süresi çok fazla olduğundan (d/dt) eğriyi belirlemek çok zaman alıyor. Saniyede 2m giden çizgi izleyen robot arabada daha kolay. Motorlar anında tepki veriyor. Ama kombi söndü, petek sıcak, ısı dağılmaya devam ediyor, sıcaklık yükselmeye devam etti, sonra soğuma başladı ve sonuçlar elde edildi. Yeni bir çevrimin başlaması 15,20dk alıyor.

Her neyse.

Akıllı termostat ismi kullanıldı.
Standart termostat olup uzaktan erişim özelliği olanlar bu ifadeyi kullanıyor.
Bunu kullanamayız artık.

Peki uzaktan erişimi olmayan ama PID gibi algoritmaya sahip olanlara ne diyeceğiz?
Şartlar değiştiğinde bile dalgalanmayı tekrar kontrol altına alabilenlere bir isim bulmak gerekiyor.

Sabit dalgalanma, Dalgalanma kontrol, AZK (Akıllı Zamanlama Kontrol), Sıcaklık Takip, Sıcaklık Düzeltme, Yanma Süre Kontrolü gibi mesela. Ya da daha allengirli bir ifade.

Gerçekten bir ifadeye gerek var.
Böylelikle akıllı, öğrenmeli ve (PID, TPI, PI) olanlar farklı kategoride değerlendirilebilir ve kargaşa ortadan kalkar.
Tamamen katılıyorum işte bu yüzden ben uzaktan mobil veya internet erişimli OT için "İnteraktif Akıllı OT" diye kullanıyorum.
Ne derece doğru bir kalıp ama ben bunu kullanmayı tercih ediyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BART SIMPSON -- 30 Kasım 2018; 13:58:42 >

İ
7 yıl
Yarbay

Evet arkadaşlar an itibariyle cihaz evi öğrendi bundan sonrasını takip edip paylaşacağım.

< Resime gitmek için tıklayın >

Isı hassasiyet ayarı kısmı 0.1C ayarlıydı burası 2 min olmuş bakalım görelim.
PID devreye girmeden

< Resime gitmek için tıklayın >

PID den sonra

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmkansız -- 30 Kasım 2018; 15:02:40 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

İ
7 yıl
Teğmen

Arkadaşlar sordum ama atandı sanırım bu autoadapt ne işe yarar bilen var mı??



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
7 yıl
Çavuş

Netatmo cihazın kurulumun yeni yaptım sayilir. Tüketim ile ilgili ustalara bir sorum olacak. (8.00 ile 18.00 arasi ev bos.) Ayarlarıyım program şu sekilde:



23.00 - 07.30 --- 20.5

07.30 - 08.00 --- 21.0

08.00 - 18.00 --- 20.0

18.00 - 23.00 --- 21.0



Acaba diyorum 10 saatlik bir aradan sonra evi 1 derece ısıtmak yerine 08.00 - 18.00 arasını 20.5 derece yapsam sarfiyat daha mi az olur?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
İ
7 yıl
Teğmen

Hocam merhaba siz evde yokken ortalama sıcaklık nereye kadar düşüyor. Bunu neden sordum kendimden örnek vereyim bizde sabah evden çıkıyoruz ve 19 olarak ayarlıyorum. Akşam eve gelmeden saat 18 de 22.5 olarak ayarlıyordum. Ev 20 derece altı düşüyordu ama 20 dereden 22.5 gelinceye kadar kombi yardıyordu. Araya bide 21 derece atadıktan sonra tüketim daha da azaldı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sad clown
B
7 yıl
Binbaşı

peki kendileriyle nasıl iletişime geçeceğim ? n11 üzerinden mi ?




Bu mesajda bahsedilenler: @SAVIAR
İ
7 yıl
Teğmen

Hepsiburada sayfasında iletişim bilgileri var oradan arayabilirsiniz n11 üzerinden sorulara pek cevap verme huyları yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İ
7 yıl
Teğmen

Hepsiburada sayfasında iletişim bilgileri var oradan arayabilirsiniz n11 üzerinden sorulara pek cevap verme huyları yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >