Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
210
Cevap
10731
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Cevap: MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim (4. sayfa)
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Onlari karsilastiran bilimsel testler var youtube da inceledim onlari bayagi. bu anycubic yada elegoo nun standart resin leri biraz kirilgan gibi ve sikayetler var. bu durum bizim 3d printing toplulugu tarafindan artik boyle kabul edilmis birsey cunku fiyatlarida oldukca dusuk ve boyle genelde figur basiminda kirilganligin bir onemi yok. Bu standart resinlere kiyasla pek bir fiyat farki olmadan "ABS like" diye satilanlar biraz daha saglam galiba ama asil saglam olanlar farkli urunler. Ben bildigim iki tanesini paylasayim:
https://siraya.tech/products/tenacious-by-siraya-tech-for-lcd-resin-printers-1kg
https://siraya.tech/products/blu-by-siraya-tech-for-lcd-resin-printers-1kg

Sirayatech blu ve tenacious bunlar ciddi saglamlikta urunler cikariyor urunlerin kirilmasi cok cok zor cunku biraz esneklik veriyorlar. insanlar genelde standart resin alip agirlik oranin bunlardan mesela %20-50 arasinda bir degerde karistirip kullaniyorlar hem boylece saglamlik/fiyat acisindan guzel bir orta yol oluyor.
Ote yandan FDM tabi cok daha eski bir sistem oldugundan ordaki filamentler artik cok gelisti. PLA nin yaninda ASA, sonra polycarbonate yada Nylon X gibi 3D resin urunlerin yanina bile yaklasamayacagin saglamlikta filamentler var :) Duruma gore kullanim alanina gore. Bence FDM ve MSLA printerlarin kendilerine gore yerleri var iki sisteme sahipte biri olarak biri otekinden iyi diyemiyorum.
Aslinda SLS makineler cok iyi ama bizim icin hayal onlar suan :)




Bu mesajda bahsedilenler: @djalpha
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bugün ilk defa şeffaf reçineyi denedim maşallah şeffaf pleksiglas gibi sonuç aldım. Yerine göre özellikle ışığı geçirmesi gereken parçalarda çok uygun olacaktır.

< Resime gitmek için tıklayın >



U
4 yıl
Yarbay

Selamlar bende çok uzun zamandır FDM deydim ancak bazı ürünleri basmakta zorlanıyorum birde büyük ürünlerin satışı iyi gidiyorken bide minyatür pazarınada el atayım dedim. İlk baskılarımı aldım. Açıkcası destekler konusunda baya bir acemilik çektim kaynakta fdm yazıcıya göre çok kısıtlı. Çok birşey bulupta araştıramadım.

Otomatik destekler ile baskı aldım genel olarak. İçini boşaltıp altlarına delikler açtım ve verdim baskıya. Baskı iyi ancak baı destekler ürünün direk içinden geçmiş gibi olduğu için genel yapısını bozmuş.atıyorum dirseklerin altına destek gelmiş ama o destek alttan gelirken bacaklarada silme geçtiği için bacakta uzunca bir destek var gömülü şekilde.

Zamanla öğreneceğiz galiba. Manuel destek şart gibi birazda. Tablaya neden nasıl ne mantıkta açı verilmeli anlamadım en büyük kısımlaradn biride bu. FDM de artık prusaslicer otomatik desteklerimi ayarladım tek kalemde verip alıyorum baskıları uğraşmıyorum bile ama SLA bizi biraz uğraştıracak. Uğraştırırkende Reçine maliyetleri belimizi büküyor Ne güzel 70-80 liraya 1 kilo flament alıyordum ben nerden düştük bu reçineye 500 gramı 250 lira


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

aynen destekleri ayarlamak bu isin belkide en tecrube gerektiren kismi. destekleri dusunurken parcanin acisi ve oryantasyonuda cok onemli. ben en son printera tam tabla 120mm boyunda buyukce bir print bastirdim ama oyle oluyorki atiyorum parca 20 gram destekler nerden baksam 40 gram :) bunlar hep maliyete giriyor tabi
ben destekler icin lychee slicerda light secenegine tikliyorum once otomatik basip ustune manuel dokunuslar yapiyorum. mesela fiziksel yapisi onemli olan bir geometri varsa o bolgede destekleri arttirmak sart yoksa sarkma yapiyor vs bunlar tabi hep hata yapa yapa ogrenilen seyler. FDM bu MSLA ya gore cok cok kolay kaliyor :)




Bu mesajda bahsedilenler: @Uza -00-
-
4 yıl
Yüzbaşı

Hocam Merhaba.
Bende ilk 3d yazıcımı aldım halot one reçine yazıcı fakat ne yaparsan yapayım çıktı alamıyorum. Güncellemelerini yaptım. Herşeyi yaptım ama olmadı hiç bir şekilde baskı alamıyorum recineyi döktüğümüz yere yapışıp kalıyor sorun ne anlamadım garaj online dan aldım cihazı onlardan yazdım istedim sizle alakalı cihazdan değil kurleme süresini arttırın dediler. Onu da yaptım fakat sonuç yine aynı ne yapmam gerekiyor öyle kaldım tüm hevesim heyecanım içimde kaldı gerçekten < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -BoeRue- -- 6 Ağustos 2021; 21:18:45 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

oncelikle hayirli olsun. bu problemle ben sahsen hic karsilasmadim ama genelde insanlarin karsilastiklari bir problem ve sebebi buyuk ihtimalle yatak ayariniz yanlis yada ilk 6 katmanin kurlenme suresi oldukca dusuk. o yuzden sorayim yatak ayarini nasil yapiyorsunuz? makinenin LCD si monochrome mu? ve ilk 6 katmanin kurlesme suresi nedir?




Bu mesajda bahsedilenler: @-BoeRue-
-
4 yıl
Yüzbaşı

Yatak ayarını otomatik olarak yapıyor vidalarını gevşetip tuşuna basıyorum sonra sıkıyorum vidaları geri ayarlarına da internetten baktım 2 3 farklı ayar denedim fakat hiç biri fayda etmedi < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

-
4 yıl
Yüzbaşı

Baya araştırdım inceledim ama ben beceremedim yada acaba reçine de mi bir sıkıntı var diye düşünür oldum



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: -BoeRue-

Baya araştırdım inceledim ama ben beceremedim yada acaba reçine de mi bir sıkıntı var diye düşünür oldum
sikinti bazen recinede de olabiliyor. printerin modeli tam yazarsaniz bakabilirim, ayarlar biraz garip geldi bana. normalde tablaya yapismasi icin hafif puruzlu bir yuzey olmasi gerek. ben henuz o noktaya gelmedim ama yapismamaya basladiginda onerilen seylerden biri metal tablayi alip 600-700 luk bir zimpara ile duz bir zeminde su yardimi ile zimparalamak hatta yeni printerlara bile yapiyorlarda iste bende problem olmadigi icin hic ugrasmadim. ikinci bir durumda tabla metal olmasina ragmen dumduz olmayabilir o durumda da yapisma problemi olabilir onuda anlamak icin marker keceli kalemlerden alip ustune komple cizikler atiliyor ardindan dumduz bir yuzeye zimpara kagidi koyulup uzerinde tablayi hafif bastirarak zimparaliyorsunuz. sonuc olarak keceli kalemin silinmedigi bir bolge varsa demekki o kisim ice gocuk anlamina geliyor vs.
kisaca recinenin yuzeye tutunabilmesi icin girintili cikintili bir yuzeye ihtiyaci var yuzey cok parlaksa belki ondan tutunmuyorda olabilir



-
4 yıl
Yüzbaşı

Dediğiniz gibi zımpara yapacağım tablaya pozlama süresini maksimuma getirdim ve bu sefer baskı aldım. Fakat bu sefer de çok arttırdım galiba çünkü hafif şekilde recineyi koyduğumuz gergin plastiği deforme etmiş. Zamanla halledeceğim gibi geliyor. < Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -BoeRue- -- 7 Ağustos 2021; 12:4:46 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

pozlama suresi cok onemli. az olursa detaylar cikmaz cok olursa detaylar kaybolur. onu test edebilmek icin birkac print var onlari deneyebilirsiniz. pozlamanin en onemli etkeni printerdaki LCD ekranin tipi. eger monochrome tipinde ise normal katmanlar asagi yukari 2 saniye ilk 6 katman 30-40 saniye kadar yeterlidir. eger ilk tip renkli lcd lerden ise ozaman normal katman suresi 6-8 saniye falan diye biliyorum ama yukarda dedigim gibi bu saniyenin tam degeri test yapilarak bulunabilir. bu arada her recinenin pozlama suresi farklilik gosterebilir.

test icin su dosyayi kullanabilirsin basimi 7-8 dakika suruyor.
https://www.thingiverse.com/thing:4707289




Bu mesajda bahsedilenler: @-BoeRue-
-
4 yıl
Yüzbaşı

Hocam bu arada unutmuşum creality halot one cihazımın ismi



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bu printerda monochrome LCD var bendeki gibi. Demekki normal katmanlar için aşağı yukarı 2saniye kullanmanız lazım



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

O
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

1 seneyi dolduruyoruz galiba sık sık kullanmıyorum ama lazım olduğunda da üzmüyor güzel makine çıktı. İnternette YouTube da gördüğüm reçineli yazıcı sorunlarının hiç biri bende olmadı, daha henüz sıkıntılı print bile olmadı. Heleki böyle şeffaf ürün gerektiğinde affetmiyor. Puanim 10 :)


< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
3 yıl
Yarbay

Biraz şans birazda operatörlük farkı bence sorun işi.

Mesela bende bu süreçte 2 tane Mono X 1 Tane Mono Se cihaz aldım.

Acemiliğinde getirdiği şeylerle hem Mono X in hemde Mono Se nin fep filmleri delindi ve ikisininde ekranları kullanılmaz hale geldi.
2 tane ekran almak zorunda kaldım çinden.
En son aldığım monox te ise bir türlü dzgün baskı alamıyordum sürekli bi vibrasyona benzer sarsıntılar ve vakumlama gibi değişik bir sorun vardı.
Anycubic distribitörüne gönderdim. Anakartında sorun olduğunu sürekli Uv basamadığını (bi katmanda basıyor bi katmanda basamıyor) gibi birşeyler söyledi ve düzelttiğini söyleyerek geri gönderdi henüz kargoda bekliyorum bakalım.


Ancak ben çok fazla fire veriyorum ne yazıkki. Nerdeyse 3-4 denemede 1 başarılı olabiliyorum baskılarda.
Reçine fiyatları zaten uçmuş durumda.



Açıkcası FDM yazıcının gözünü seveyim moduna girdim bu süreçte ben. Bazı yaptığım modellerin fdm ile basılması eziyet olduğu için el mahkum mecbur kalıyorum ama dediğim gibi baskı almakta sürekli sorun yaşıyorum. Canımdan bezdim vallahi.
Bazen o kadar artık gıcık oluyorum ki yapan birine yaptırtayımda kurtulayım diyorum. Küçücük modellere 1000 lira fiyat çekiyorlar. Yine iş başa düşüyor ama işte. Bir düzgün sistem oturtamadım ben SLA da ne yazıkki.



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @orhanyor
O
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Haydaa bu nasıl şanssızlık anlamadım, yani bu printerda kötü gidebilecek tek nokta belki yatağı düzgün ayarlayamamak olabilir, fep delinmesin diye kalıntı kontrolü açısından her printten sonra reçineyi filtre ediyorum yoksa büyük risk. O kalıntılar bir sonraki printte tabla ile fep arasında kalıp delinmelere yol açabilir. Delenler genelde öyle deliyor.
O yarım kalmış printe şaşırdım nasıl orda fail olabiliyor çok ilginç.
Valla dediğiniz gibi eğer hatalı print oranı yüksekse bu iş çok pahalıya gelebilir maalesef



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Uza -00-
O
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

birseyi merak ettim su hatun modelinde gordugum kadariyla modelin icini bosaltiyorsunuz ki dogru olan o yoksa cok recine gider, modele vakumu onlemek icin delik aciyomusunuz? O ilk bahs ettiginiz vakum problemi derken bu vakumdan mi bahs ediyosunuz? Cunku vakum bu senaryoda onlenemez birsey. Ben de mesela ilk katmanlarda tak tak diye ses duyuyorum oda iste bu vakumdan dolayi fep in tabladan ayrilmamasindan dolayi oluyor ama print ilerledikce o ses kesiliyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Uza -00-
U
3 yıl
Yarbay

açıyorum evet evet. dizin kesilmiş olduğu yerde delikler var baya büyükçe.

bu vakum sorunu videosunu yükleyim buraya daha önce bikaç kişiylede görüşmüştüm. ilk katmanlar için normal dediler ama benim baskının sonuna kadar yapıyor.

Birde aynı baskıyı hiç değiştirmeden iki cihazda da yapıyorum birinde yapıyor birinde yapmıyor. O her vakum gibi yaptıkça modelde vibrasyona da sebep oluyor çünkü.

Bu önceden çektiğim bir video bunu en üst katmana kadar yapıyor blop diye








Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @orhanyor
O
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

bu ses bende de boyleydi baslarda, hatta dediginiz gibi her printte yapiyodu. Sonra arastirdim biraz bu sesi yapmiyorsa panige kapilin diyenler vardi yani ses olmasi iyiymis diye ama daha sonralarda artik sadece ilk katmanlarda yapmaya basladi ama benim parcalarda resimde gorduldugu gibi kucuk kucuk yan yana parcalar yani vakum imkani pek yok. Genis bir parca bassam eminim bende de olacaktir.
Delikler icinde bildigim kadariyla bi tablaya en yakin olan bolgede lazim bitane, birtane de en tepeye modeli kapatirken icinde resin kalmasin diye aciliyor ama acikcasi cok ugrasmadim o tarz modellerle.
Ne olursa olsun tabi FDM kadar kolay degil, isin incelikleri cok fazla ve fail olma ihtimali yuksek maalesef. Konustugumuz gibi garip garip problemler cikabiliyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @Uza -00-
Z
3 yıl
Er

Merhabalar,

Creality Halot-One aldım bugün. slicer programı ne kullanıyorsunuz?


Bu mesaja 1 cevap geldi.