Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
694
Tıklama
0
Öne Çıkarma
MSI x570 Pro Carbon Wi-Fi, Ez Debug Led Problemi
Z
2 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Merhaba,

MSI x570 Pro Carbon Wi-Fi anakartı üzerine kurulu 3900x, rtx 2080, Corsair RM750x, corsair dominator platinum 32GB bir sistemim var.

PC'yi her açtığımda anakart üzerindeki debug ışıkları sırası ile yanıyor ama iş VGA ışığına geldiğinde 25-40 saniye kadar orada kalıyor devamında görüntü geliyor ama m2 SSD'li bir sistemin bu kadar geç açılması içime bir şüphe düşürdü.

Bazen ise yine PC'yi açtığımda sırası ile debug ışıkları yanıyor, VGA'ya sıra geldiğinde bir 10-15 saniye kadar yanık durumda kalıyor devamında PC'nin tüm fanları son seviyeye çalışmaya başlıyor ve ekrana görüntü gelmiyor, güç kaynağını kapatıp açmak zorunda kalıyorum ve devamında yukarıdaki şekilde PC açılıyor.

İnternette yazan çoğu yolu-yöntemi denedim; Anakart bios güncelleme, ekrankartı bios güncelleme, güç seçenekleri, bios üzerinden ayarlar vb. vb. vb.

Bu bir anakart-GPU problemi midir? Servise göndermeli miyim? Başına böyle bir şey gelip de çözüm bulan var mıdır?

Yardımlarınızı rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler

Güncelleme; Clear CMOS denedim ve düzelmedi, hatta bir tık daha kötü oldu bile diyebilirim. Güç kaynağını açıp kapatmalı senaryo daha çok yaşanmaya başladı.

03.03.2022 Güncelleme;

Kartımı bir önceki ayın 25'inde servise kendim teslim ettim, kendim alacağım dememe rağmen adresime kargolamışlar sağ olsunlar ama sonuç yine hüsran...

İlk kurulum yaptığımda kartı servise göndermeden önce sadece VGA ışığında arada bir takılıyorken bu sefer hem CPU hem de VGA ışığı aynı anda yanıyordu, biraz kurcaladım ettim falan anakartın ramlerden problem çıkardığını fark ettim. Tek modül ram kullanınca problem yok ama 2 modülü takınca CPU ve VGA ışığını aynı anda yakıyor, tek modül ram takınca da PC açılırken yaklaşık bir 15 saniye kadar VGA ışığında çakılı kalıp daha sonra açılıyor. Ramlerde herhangi bir problem yok farklı ramler ile denediğimde de aynı şeyler ile karşılaşıyorum. Anlaşılan hem MSI hem de ServisPoint bana baya bir çektirecek.


18.03.2022 Güncelleme


Gidip yeni bir x570 Gigabyte Aorus Pro anakart satın aldım ve sistemdeki diğer parçaların sağlam olup olmadığını test ettim ve fark ettim ki MSI kart ile bildiğiniz eziyet çekiyormuşum.

ve dün MSI anakartı tekrardan servis götürdüm, sağolsunlar bugün dönüş yapmışlar ve demişler ki; işlemci pin kıskaçlarında darbeye bağlı kırılma vb. var bundan dolayı anakart garanti dışıdır 250 TL karşılığında onarım gerçekleştirilebilir, daha sonraki kontroller sırasındaki değişimler vb. de ücret olarak yanısıtılacaktır vb. vb. vb.

Anlamadığım 1. servise götürmemde "kırık komponentler vardı değiştirdik, anakartın testleri yapıldı, her şey çalışır halde" dedikleri anakartta normalde olmayan ekstra problemler çıkmasına ve çalışmamasına rağmen 2. gönderişimde nasıl böyle bir hata çıkabiliyor?

Daha 1. servise gönderme nedenim olan problemleri gidermeyip üzerine anakartı daha da bozmalarına rağmen nasıl ücret çıkarabiliyorlar?

Sizce anakartın ücretini verip tamir mi ettirmeliyim yoksa THH ve BTK'ya şikayette mi bulunmalıyım?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeffyeibon -- 18 Mart 2022; 16:24:28 >

A
2 yıl
Yarbay

Merhaba farklı bir MSI anakart ile bende aynı sorunu yaşadım. Teknik deste aşağıda ki gibi dönüş yaptı.

Clear CMOS ve son versiyon BIOS'u yükle


Dear Mehmet,

Thanks for contacting MSI technical support.

Regarding your concern, we are sorry, please clear CMOS (How to clear CMOS. Please refer to the manual) for a try. The latest bios version of the motherboard is v3A2, please also update the bios to latest version to check again.



Thanks for your cooperation in advance!

Best Regards,

MSI Technical Support Team
https://www.msi.com/Motherboard/B450-TOMAHAWK-MAX/support


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
2 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Daha önce bunu yaptım diye hatırlıyorum ama akşam tekrardan bir deneyeceğim, cevap için teşekkür ederim.




Bu mesajda bahsedilenler: @Anjeliqué
K
2 yıl
Yarbay

Bunu ben son sürat overclock denemesi yapan bir arkadasta gördüm, aynen vga da kaliyor ve acilmiyordu bilmiyorum belki senin gibi beklese acilir miydi? Sende oc olup(ram yada cpu) bir dengesizlik sonucu kapandi mi? Elektirik gitmesi dahil... Arkadas ekrankartini cikartti, baska bir ekrankarti ile acti. Sonra eski ekrankartini geri takti ve calismisti. Bende msi anakart var bios güncelleme sonrasi wifi kaybolmustu, windows ortaminda, bios tan kapayip tekrar acinca düzelmisti :) yani yerinde olsam bios default yapar kapatir, ramleri sökerim, bir tane rami A kanalina takarim, ekrankartini da farkli bir yedek varsa onu takar, windowsa girer bakardim, bios yine vga da tekleyecek mi yoksa sorunsuz acilacak mi... Sorunsuz acildi ise, ekrankartini ve ramleri geri takar, öyle bir denerdim. Cözümler bazen sisteme göre kisisel olabiliyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 14 Şubat 2022; 17:12:0 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
2 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Şöyle; sistemde herhangi bir OC denemesi yapmadım, tek OC denebilecek şey işlemci üzerinde o da 3.8 Ghz'de değil de 4 Ghz'ye çekilmiş durumda. Ekran kartı stok olarak nasıl geldiyse öyle kullanıyorum. Ramler ise A-xmp profilde stok 3600 Mhz'de, onlarda da bir şey yok.

Dediğim gibi PC genel olarak normal açılıyor esasında, tuşuna bas 25-30 saniye bekle açılıyor ama o VGA ışığının yanık şeklinde siyah ekranda 25-30 saniye beklemesi canımı sıkıyor. Bahsi geçen o açılmayıp fanların sürekli dönmesi olayı da 100/1 oranında gerçekleşen bir şey ama sonuç olarak olduğu gerçeğini değiştirmiyor tabii

Elimde başka bir ekran kartı olsa ilk deneyeceğim olay buydu ama maalesef elimde başka bir ekran kartı yok.
Yorumun için teşekkür ederim.




Bu mesajda bahsedilenler: @kunGFu
C
2 yıl
Binbaşı

mesajım bulunsun birazdan sana neden olduğunu fazlası ile anlatacağım


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
2 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Eyvallah, beklemedeyim




Bu mesajda bahsedilenler: @Celest
C
2 yıl
Binbaşı

Anakart kaynaklı hocam benim bir tane MSI B450 TOMAHAWK MAX adlı anakartım vardı format dahi atamıyordum donuyordu sürekli CPU / RAM ışığı yanıyordu yani anakarta göre işlemci ve ramde sorun vardı anakartı değiştim ASUS TUF B450 PRO GAMING ile hiç bir sorun kalmadı işlemci ve ramda sorun yokmuş

GIGABYTE B550 AORUS PRO adlı anakartım vardı pc açıldığı halde vga ışığı yanıyordu veya vga ışı bayağı yanıyordu sonra ekran geliyordu boot ediyordu şimdi b550 tomahawk geçtim hiç bir sorun kalmadı sorunsuz bir şekilde boot ediyor anakart kaynaklı bir sorun hocam





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Billy -- 17 Şubat 2022; 18:49:42 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
2 yıl
Yarbay

Neden oldugunu fazlasiyla anlatacam dedin, bende merak etmistim :) hani böyle genis kapsamli bir aciklama geliyor, yolda falan dedik lakin sonuc olarak anakarti degistirmissin. Sorun anakartta diyorsun, eyvallah, ayni dogrultudayiz ama sebebine dair bir fikrin var mi? Benim aklima su sorular geldi mesela... İki anakartinla da ayni bilesenleri mi kullaniyordun? Psu ayni miydi? Ram ayni miydi? Çünkü iki anakartlada ayni sorunu ayni sistemle yasiyorsan, sorunu diger bilesenlerde de arardim. Tabi ki öncelikle o anakartlarin tamamen bozuk olup olmadigindan emin olduktan sonra, ilkin bios ile ilgili tereddütleri ortadan kaldirirdim. Sonra anakarti fiziksel olarak kontrol ederdim, smd, caps, baska bir direnc, veriyolu, konnektörler de herhangi bir sikinti var mi ona bakardim. Ramler corsair ise, baska bir ram ile denerdim zira corsairin 3000mhz lik bir rami vardi anakart bozuyordu. Cok vasat bir chipi oc yaparak 3000 e cikardiklari bir modeldi, unuttum numarasini, forumda konusu vardi, ayni ram ile arkadasin birinci anakart pert, ikincisinde mavi ekran reset oluyordu, rami degistirince sorun cözülmüstü...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Celest
Z
2 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Yorumlar için teşekkür ederim.

MSI'ın teknik servisi ile mailleşiyorum şu sıra neyden olabildiğine dair, biosu sıfırlayın-güncelleyin tarzı şeyler yazmışlar, ben de elimi garantiye almak adına tüm parçaları tek tek test edeyim dedim.

GPU'yu furmark testine soktum 1 saat kadar herhangi bir hata-arıza vermedi.
Ramleri 7 saat civarı bir teste soktum onlarda da bir problem çıkmadı - 0 hata.
SSD'lerde zaten bir problem yok.

Geriye sadece Anakart kalıyor, aklıma gelen çözüm yöntemi olarak direkt ekran kartını anakarttan söküp aynı hatayı-benzer bir hata verecek mi diye izlemek geliyor. Oldu da aynı şekilde bir hata verecek olsa bana garanti yolu görünüyor sanırım :D



Z
2 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Yeni güncelleme, up up up



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.