Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
11
Cevap
726
Tıklama
7
Öne Çıkarma
Yerli savunma projesi STRIKE, NATO’dan ödül aldı
E
4 gün
Yarbay
Konu Sahibi

Yerli savunma projesi STRIKE, NATO’dan ödül aldı
Ülkemizde insansız havacılık teknolojilerine olan yatırımlar giderek artarken bireysel olarak da insanımız örnek projeler geliştirmeye devam ediyor. İki akademisyenimizin projesi Drone teknolojilerinde çığır açabilir. 



STRIKE projesi nedir?



ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nden Doç. Dr. Erol Şahin ve Aksaray Üniversitesi’nden Dr. Veli Bakırcıoğlu tarafından ODTÜ Teknokent’te kurulan Skytech Robotik Teknolojileri firması bünyesinde geliştirilen STRIKE projesi NATO’dan ödül aldı. 



Ayrıca Bkz.80Kg taşıyabilen DJI kargo Drone modeli duyuruldu



Akademisyenlerin STRIKE projesi, arıların soktuğu yere iğnesini bırakıp alarm feromonları salgıladığı savunma taktiğini temel alıyor. Modülün üzerine entegre edildiği Drone, yerden bir saldırı alırsa bu saldırının konumunu analiz ediyor. Modül bağımsız olarak çalıştığı için yere düşse bile analize devam ediyor. Yapay zekâ algoritması yüksek hassasiyetle saldırı noktasını belirledikten sonra bağlantılı olduğu diğer Drone sürülerine konumu bildiriyor.



Aynı zamanda ODTÜ Romer (Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Araştırma Merkezi) müdürü de olan Erol Şahin, bu teknoloji sayesinde düşmanların ya kameradan tespit edileceklerini ya da saldırmak istediklerinde yerlerini belli edeceklerini, böylece Drone teknolojisinin en zayıf yanı olan yerden saldırıya karşı avantaj kazanacağını, bunun da Drone kullanım alanlarını arttıracağını belirtiyor. 



NATO ödüle layık gördü



NATO'nun, savunmaya yönelik teknolojilerdeki inovasyonu artırmak amacıyla düzenlediği 'Innovation Hackathon' yarışmasında ilk ona girerek ödül kazanan STRIKE projesi ayrıca NATO’nun müttefik ülkelerde sivil ve askeri amaçlı çift kullanımlı teknolojilerin geliştirilmesini destekleyen DIANA programına başvurmaya teşvik edildi. 



Yine NATO Science and Technology Organization (STO) Information Systems Technology (IST) paneline davet edildi. Türkiye’de ise projenin patent başvurusu yapıldı ve önümüzdeki dönemde hazırlık seviyesi yükseltilerek üretime hazır hale getirilecek. Ekip şu anda yatırım aradıklarını dile getiriyor. 

 



 




Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/savunma-sanayisi/insansiz-hava-araclari-icin-tasarlanan-hedef-tespit-modulune-natodan-odul/3622502

 Haberi Portalda Gör

S
4 gün
Yüzbaşı

Ben bir tane esp32 gördüm.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

G
4 gün
General

Şimdi ilk 10 demişler ya diğer 9’unu çok merak ettim neymiş ?



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

A
3 gün
Er

Böyle haberleri okumak gurur verici.




D
3 gün
Yarbay

Evet, ne kadar yerli olduğu belli değil




D
3 gün
Yarbay

Bir organik hoşaf değil sonuçta.




G
dün
Onbaşı

otan



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


_____________________________

Eski kullanıcı adı: muzlupanter


C
dün
Er

Daha da iyi yerlere geldiğini görürüz umarım



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

F
dün
Onbaşı

Süper



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
23 sa.
Yarbay

Koymuşlar oraya esp32 tamam biz yaptık oluyor




T
19 sa.
Binbaşı

Savunma sanayimiz,Milli gururumuz.



D
2 sa.
Yarbay

Keşke proje ödül almak için NATO ya ibraz edilmeseydi..

Her ne kadar üyesi olduğumuz bir pakt olsa da bünyesin de potansiyel rakip/düşmanlarımızı da barındırmakta..




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.