Türkiye’nin önde gelen enerji devi Tüpraş ile havacılık markası Türk Hava Yolları (THY), havacılık sektöründe karbon ayak izini azaltmaya yönelik kritik bir adım attı. İki dev kurum, sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) tedariki için önemli bir iyi niyet anlaşmasına imza atarak, Türkiye’nin karbon nötr hedeflerine katkı sağlama yolunda güç birliği yaptı.
İzmir Rafinerisi’nden SAF üretimi
Tüpraş, İzmir Rafinerisi’nde üretime başlayacağı sürdürülebilir havacılık yakıtını doğrudan THY’ye temin edecek. Bu iş birliği, Türkiye’de yerli kaynaklardan SAF tedariki konusunda atılan ilk büyük adım olarak dikkat çekiyor. THY’nin uluslararası alanda karbon emisyonlarını azaltma stratejisinin merkezinde yer alan bu anlaşma, yerli üretimin artırılması açısından da stratejik önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük rafineri şirketi olan Tüpraş, ülkenin jet yakıtı ihtiyacının yüzde 74’ünü karşılayarak İstanbul Havalimanı başta olmak üzere önemli noktalara kesintisiz tedarik sağlıyor. 2021 yılında açıklanan “Enerjimiz Geleceğe” Stratejik Dönüşüm Planı ile SAF üretiminde lider olmayı hedefleyen şirket, 2026’da İzmir Rafinerisi’nde mevcut tesislerden başlayarak üretim kapasitesini artırmayı planlıyor.
Karbon emisyonlarında yüzde 87 azalma
Tüpraş’ın üretmeyi planladığı SAF, bitkisel ve hayvansal ham maddelerden elde edilecek. Geleneksel jet yakıtına kıyasla yaşam döngüsü boyunca karbon emisyonlarını yüzde 87oranında azaltma potansiyeline sahip olan bu yakıt, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) karbon dengeleme programı CORSIA ile uyumlu olacak ve uluslararası sertifikasyonlarla belgelenerek havacılık sektöründe güvenle kullanılacak. Tüpraş, üretime gelecek yıl başlayacak. Üretim kapasitesinin 300 bin ton seviyesine çıkarılması için yeni yatırımlar yıl sonuna kadar hayata geçirilecek.
Hahaha yakıtın nesi "sürdürülebilir" ya, güneş rüzgar tamam sürdürülebilir de, yanma olduktan sonra bunun geri dönmesi ve kullanımı yok, bu sefer de hayvansal ve bitkisel organikleri telef edecekler, daha fena. Kelime oyunları ile reklamları izlediniz. Yahu biraz olsun bilimsel olun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 12 Haziran 2025; 01:46:12 >
İnternette THY'de kola satılıyor diye protestolar var fotolarıyla beraber. Gerçi nedense, İsraille Ticareti keselim diyenlere hain diyorlar. Ben fırıldaklığa yetişemiyorum, hala Akp kızıyor mu israille ticaret yapmayalım diyenlere. Ne bileyim 2 sene önceye kadar terörist dediğimize artık terörist dersekte kızıyorlar, kurucu önder falan deniyor, yetişmek zor. Yani pek sanmıyorum ama hala İsrail'i protesto etmek yasak değil ise, THY de kola satıyor ise ayıp yapıyor bence.
Karbon ayakizi olayı bana tuhaf geliyor. Uçak yakıtı da tuhaf. Lockheed C130 kanat içi yakıt deposu. Borular, kablolar, servo mekanizmaları bunların üstüne yakıt dolduruluyor, sizce de tuhaf değil mi?
zagreb - izmir tek yön bilet fiyatı sırbistan hava yollarında 280 euro Türk hava yollarında 600 euro bu ne yaman çelişki. hem bizim vergilerimizi alıp bizi kazıklıyorlar hem de sürekli zarar açıklıyorlar. vatandaş ödesin görev zararını....
İzmir Rafinerisi’nden SAF üretimi
Ayrıca Bkz.İmzalar atıldı: Endonezya, Türkiye’den 48 adet KAAN savaş uçağı alıyor
Türkiye’nin en büyük rafineri şirketi olan Tüpraş, ülkenin jet yakıtı ihtiyacının yüzde 74’ünü karşılayarak İstanbul Havalimanı başta olmak üzere önemli noktalara kesintisiz tedarik sağlıyor. 2021 yılında açıklanan “Enerjimiz Geleceğe” Stratejik Dönüşüm Planı ile SAF üretiminde lider olmayı hedefleyen şirket, 2026’da İzmir Rafinerisi’nde mevcut tesislerden başlayarak üretim kapasitesini artırmayı planlıyor.
Karbon emisyonlarında yüzde 87 azalma
Tüpraş’ın üretmeyi planladığı SAF, bitkisel ve hayvansal ham maddelerden elde edilecek. Geleneksel jet yakıtına kıyasla yaşam döngüsü boyunca karbon emisyonlarını yüzde 87 oranında azaltma potansiyeline sahip olan bu yakıt, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) karbon dengeleme programı CORSIA ile uyumlu olacak ve uluslararası sertifikasyonlarla belgelenerek havacılık sektöründe güvenle kullanılacak. Tüpraş, üretime gelecek yıl başlayacak. Üretim kapasitesinin 300 bin ton seviyesine çıkarılması için yeni yatırımlar yıl sonuna kadar hayata geçirilecek.
Kaynak:https://www.tupras.com.tr/tr/tuprastan-haberler/tupras-ve-thyden-surdurulebilirlikte-guc-birligi-surdurulebilir-havacilik-yakitina-yonelik-iyi-niyet-anlasmasi-
Haberi Portalda Gör