Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
266
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Güney Kore'den yonga sektörüne 23 milyar dolarlık dev destek
M
3 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Güney Kore'den yonga sektörüne 23 milyar dolarlık dev destek
Güney Kore hükümeti, ülkenin hayati öneme sahip yarı iletken (çip) endüstrisine yönelik destek paketini 33 trilyon wona (yaklaşık 23,25 milyar dolar) yükselttiğini açıkladı. Bu yeni paket, 2023’te duyurulan 26 trilyon wonluk önceki desteğe kıyasla yaklaşık yüzde 25’lik bir artış anlamına geliyor.



G. Kore’den yarı iletken firmalarına destek



Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde yapılan ortak açıklamada, artan küresel rekabet ve ABD yönetimi altında belirsizlik yaratan ticaret politikaları nedeniyle çip sektöründe devlet desteğinin artırılmasının zorunlu hale geldiği belirtildi. Hükümet ayrıca yarı iletken sektörüne yönelik finansal destek programını da genişletti. Önceki 17 trilyon wonluk finansman limiti 20 trilyon wona (14 milyar dolar) çıkarılarak şirketlerin küresel arenada karşılaştığı artan maliyet baskılarına karşı daha dirençli olmaları hedefleniyor.



Güney Kore, dünyanın önde gelen bellek çipi üreticilerine ev sahipliği yapıyor. Samsung Electronics ve SK Hynix gibi çip üretimi, RAM ve depolama gibi alanlarda yer alan devler, sektördeki liderliklerini koruyor olsa da çip tasarımı ve sözleşmeli üretim gibi alanlarda bazı küresel rakiplerinin gerisinde kalmış durumda.



Ayrıca Bkz.Nvidia, AI dünyasının kas gücü olan Blackwell çiplerini ABD’de üretmeye başladı



2024 yılı verilerine göre Güney Kore’nin yarı iletken ihracatı 141,9 milyar dolara ulaşarak ülkenin toplam ihracatının yüzde 21’ini oluşturdu. Bu ihracatın 46,6 milyar dolarlık kısmı Çin’e, 10,7 milyar doları ise ABD’ye gerçekleştirildi.



ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ithal yarı iletkenlere uygulanacak yeni tarife oranlarını kısa süre içinde açıklayacağını duyurdu. Trump, bazı şirketler için esneklik olabileceğini belirtse de, bu açıklama Güney Kore tarafı dahil olmak üzere sektörde belirsizlik yaratmış durumda.




Kaynak:https://www.reuters.com/technology/south-korea-unveils-23-billion-support-package-chips-amid-us-tariff-uncertainty-2025-04-14/

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

S
3 ay
Er

Artan küresel rekabete karşı çip sektörüne devlet desteği büyüyor. Helal olsun :D




G
3 ay
Çavuş

Biz uyuyalım daha.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

C
3 ay
Binbaşı

Türkiye'ye destek dimi?
Ne de olsa biz yarattık o ülkeyi yüzlerce şehit vererek.



G
3 ay
Yüzbaşı

Aynı halk 2 emperyalist tarafından bölündü ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanılanıyor. Çin dünyaya hakim olursa ne yapacağı simülasyonunu kuzey korede deniyor.



gkore de aynı çin gibi, firmalar açık veya gizli devletle içiçe. gkore devleti kalkındırılırken rejimin yanında, kendi halkına karşı her türlü suç ve yolsuzluklara yardımcı olmak karşılığında belli aileler seçilip zengin edildi. Bu senaryodaki belli ailelerin zengin edilmesi kısmı bir yerlerden çok tanıdık geliyor değil mi? Önünde sonunda abd gkoreyi satacak




N
3 ay
General

Kuzey Kore Soğuk Savaş koşullarının ürünü kalıntı bir rejim. Kuzey Kore'nin bu biçimde olmasında Sovyetlere veya Çinlilere pay biçilebilir ama tek ve hala belirleyici sebep addetmek oradaki rejimin yıllara yayılan pekişmiş otonomisini ve oradaki yerel politik, kültürel ve toplumsal dinamikleri hafife almak olur. O yüzden Kuzey Kore'ye modern konjonktürde örnek Çin müttefiki veya uydusu prototipi muamelesi göstermek biraz yanlış olur. Kuzey Kore Çin'den ziyade Kuzey Koreliler öyle istediği için, Kim hanedanlığı ve parti asker bürokrasisi rejiminin ülkeyi paylaşma şekline rıza gösterdikleri için öyle. Ben de arada kötü bir örnek olarak Kuzey Kore'yi kullanıyorum ama o ülkenin ve rejiminin özgünlüğünü de, birçok açıdan Çin ile alakasız olduğunu da kabul etmek gerekir.

Çin de bilakis ülkelerin rejimlerini - demokrasiymiş, diktaymış, oligarşiymiş, Yunanistan gibi elit politik aristokrat aileler veya Güney Kore gibi ahbap çavuş sermayedar teknokratlar kulübüymüş bu gibi şeyleri - umursamadan "win-win" ticaret yapıp karşılıklı üstünlükler teorisi çerçevesinde üretkenliğiyle "daha da avantajlı taraf olma" derdinde (sıfır toplamlı oyun yerine pozitif toplamlı oyun). Çinliler bazı yorumlarının onlara atfettikleri basitlikten daha sofistike ve - aslında oldukça liberal mantık - düşünüyorlar. Kuracakları veya kurdukları hegemonya öyle düz mantık değil, o sebeple de hegemonya lafına - biraz da ister istemez o ekonomik performansla hegemon oldukları halde hegemon izlenimi vermemek için - şiddetle karşılar.

Güney Kore'nin karşısında çok sorun mevcut, halka çalışan bir sosyal demokrasiden ziyade insanları yarış atlarına döndüren bir sistem kurgusunda oligarşik bir teknokrasi şeklinde işlediği de doğru bir tespit (öhöm, özellikle sayın Samsung, bekleme salonunda bekleniyorsunuz). Ama karşılarındaki en ölümcül problem bu değil. En ölümcül problem, demografik kriz. Bildiğimiz Güney Kore birkaç kuşak içerisinde tükenmenin, adeta yok olmanın eşiğinde. Doğurganlık inanılmaz az. Bu da nüfusun dramatik bir hızla yaşlanması ve azalması, Kore'nin bu yüzyıl içerisinde toptan dönüşmesi anlamına geliyor.

Düşünün, bir ülkeye ayak basıyorsunuz, sadece emekli yaşlılar ve arada tek tük orta yaşta - sayıları giderek artmış emeklilerin devasa maliyetlerini sırtlamış - insanlar var. Hiç genç, çocuk, bebek yok. Bu bir felakettir. Ekonomik, kültürel, sosyal vb boyutlara sirayet edecek genel bir felaket dalgasının o ülkeye şiddetle çarpmasıdır. K-Pop'un ortadan kaybolmasına bazılarımız sevinebilir ama Güney Kore'nin çöküşü şüphesiz kendileri için de, - üretkenlikleri nedeniyle - dünya için de iyi değil.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.