Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
65
Cevap
2361
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: Bu sene sıralamasının patlama yapmasını beklediğiniz üni ve bölümü (4. sayfa)
E
2 hafta
Çavuş

yapay zeka'nın ehb'yi geçmesinde yalnızca 30 kişi alması, adında mühendisliğin çok net bir biçimde olması vs. gibi sebepler varken yanlış hatırlamıyorsam kontrol otomasyon mühendisliğinin "müfredatında" vs. çok radikal değişiklikler yapmayacaklar. işin özünde hep yapmaya devam ettikleri şey.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hvl00
H
2 hafta
Yüzbaşı

Geçilir bence. Genel olarak aynı kalır bölüm. Biraz avantajları da olur bence ekstra



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Kaang60
H
2 hafta
Yüzbaşı

Yapay zeka daha çok kişi alsa da sıralaması yine benzer olur. Aşırı değişiklik olmaz.

Kontrol otomasyon müfredatında çok değişiklik olmaz çünkü halihazırda mufredati hem robotiği hem de otonom sistemleri içeriyor. Ayrıca yapay zeka dersi de var. Ama bölümün ismi sebebiyle bir soğuk bakılıyor. Yeni isimle içerik çok değişmese bile sıralamasına olumlu etkisi olacağını düşünüyorum. Ha bu bizim okuldakilerin genel düşüncesi. Liseliler nasıl bakacak olaya onu temmuzda göreceğiz



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @EistroY661
E
2 hafta
Çavuş

Hocam yok ya, bu iş okuldan okula değişiyor olabilir ama dedikleriniz üstüne ekonometrinin en iyi olduğu yerle (marmara), aktüerya'nın en iyi olduğu (hacettepe) yere baktım. zaten çoğu ders istatistiğin dersi gibi yanına muhasebe ve iktisat dersleri alıyorlar. [en beğendiğim şey finansal matematik dersinin ikisinde de olması. odtü'de yanlış hatırlamıyorsam lisans seviyesindeki hiçbir bölümde yok, yüksek lisans bölümü direkt. intro bile yok yani] ama diğer açılardan modern teknolojiler, veri ile ilgili işlemler programlar vs. denk değil gibi en azından bizdeki müfredatla, bunu tüm stat bölümlerini kayırmak için yazmadım ama zaten aşağı yukarı 3 bölümün de programı benziyor birbirine, özellikle aktüerya'nın veya diğerinin "daha uygun" olduğu bir durum göremedim.

şey konusuna gelirsek bölümlerin sıralamaları denk değil yani burada istatistik diye yazdığım bölüm 18k aktüerya ekonometri 400k, eğer o civardaki çok hızlı yükselen istatistik bölümleri ile karşılaştırılıyorsa bence evet 400k yaptım istatistik gelmiyor matematik gelmiyor, aktüerya ne gibi triplere girmeye gerek yok bence gayet güzel programlar. müfredattan önce her bölüm için hangi okul daha iyi hocalara sahip diye baktıktan sonra bölüm adının çok etkisinin olacağını düşünmüyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @alpereNN7
A
2 hafta
Teğmen

ben bölüm içeriklerine detaylı bakmadım, sıralama konusunda da zamanla çok değişiyor eskiden istatistik de baya düşük sıralama ile alıyordu şu anda epey yükseldi mesela. işletme iktisat da aşırı düşük olmasa da düşük sıralama ile alıyordu şu an o da baya baya yükseldi ytü marmara örneğin. kasırga yıldırak'ın youtubeda aktüerya videosuna bakınca bu bölümün F/p açısından mükemmel olduğunu düşünüyorum, yani o kadar düşük sıralama ile bu kadar yüksek imkan sağlayan başka bölüm var mıdır bilmem. bir de bildiğim kadarıyla hiçbir bölüm doğrudan veri bilimi uzmanı yetiştirme odaklı değil. istatistik aktüerya ekonometri. bu bölümlere zamanla veri bilimi uzmanı olsunlar diye yeni güncel dersler eklenmiş olabilir ama asıl kurulma amaçları veri bilimi uzmanı yetiştirmek olduğunu sanmıyorum sonuçta eski bölümler bunlar. bir de bu 3 bölümü okuyan kim olursa olsun şundan kesinlikle eminim udemyden olsun youtubedan ya da diğer çeşitli platformlardan olsun veri bilimi yazılım dersleri ile kendini geliştirmeye çalışıyordur. yani dersleri yeterli gören olduğunu sanmıyorum. bir de "zaten çoğu ders istatistiğin dersi gibi yanına muhasebe ve iktisat dersleri alıyorlar" dediğiniz için diyorum veri bilimi uzmanı olarak bankada çalışmak isteyenler için bu ekstra dersler daha faydalı olabilir belki. veri bilimi uzmanı olanlar ağırlık olarak nerede çalışır ne yapar bilmiyorum ama bankaların veri bilimi uzmanı olarak çalışmak adına en iyi kariyer imkanları sunan yerleden biri olduğunu tahmin ediyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @EistroY661
E
2 hafta
Çavuş

hocam hangi videoyu izlediniz bilmiyorum fakat, istatistik dediğimiz şeyin diğer adı zaten veri. mesela daha geçen dönem 4 ay önce UCLA bölüm adını müfredatı değiştirmeden istatistik ve veri bilimi yaptı. Bunun gibi daha tonlarca üniversite var. Dolayısıyla o noktada katılmıyorum size ki zaten müfredatlar da az çok bunu gösteriyor. Tabii türkiye'deki istatistik bölümlerinin müfredatlarını da güncellemesi lazım. (Bunu yapmak isteyenlere bile engel olmuş yök yapay zeka mühendislikleri açılacağı için 2020'de.) dolayısıyla yapan tek üniversite de odtü olmuş. oradaki hocaların da bu denli büyük özveriyle uğraşma sebebi öğrencilere söz vermiş olmaları yani. Kısaca aktüerya falan f/p olabilir ki yukarıda da bunu yazdım zaten. Ama diğer açıdan katılmıyorum. Sektörde çok fazla başka bölümden insan var çünkü eğilmesi kolay bir alan ve istatistik bölümlerinin kontenjanı az özellikle iyi denebilecek sıralamalarda bu yurt dışı için de böyle cs major 10k öğrenci varsa stat major 2k öğrenci var kafadan atıyorum şu an sayıları. Daha işsiz kaldım diyeni görmedim redditte şurada burada. Bu arada odtü'nün amaçlarından biri son yıllarda veri bilimci yetiştirmek. Zaten çok keskin bir ayrım yok alan ile istatistik arasında. Derste öğrendiğin rastgele şey bile işine yarıyor (ben ilk seneyi yeni bitireceğim, takip ettiğim alan ile ilgili kurslarda genelde bazı şeyleri biliyor oluyorum. Mesela datacamp'ın advance kurslarında sene başı ulan bu zormuş dediğim şeyi şimdi midterm çalışırken zorunlu öğrendiğim için yapabiliyorum vs.). Aktüerya'da da en çok işine yarayacak kısımlar İstatistik kısmı olacak. Yüksek ihtimalle derslerin birinde falan R öğretiyorlar. Ağırlığını yavaş yavaş python'a kaybetse de hala çok kullanılan bir istatistiksel programlama dili mesela.

Son cümlelerde dediğiniz kısım Business Domain mevzusuna giriyor. En önemli kısımlardan biri bu fakat. Aşırı absürt bir bilgiye ihtiyacınız genelde olmuyor. İlgileneceğiniz alanla ilgili kavramları bir noktada sizin öğrenmeniz lazım. Çok fark olduğunu sanmıyorum. Türkiye'de bankacılık sektörü veri bilimine en çok önem veren yer olabilir zaten bu yüzden buradaki mezunların da büyük kısmı o alandan gidecekse ya bazı teknoloji şirketlerine ya da bankalara giriyor artık. Direkt finansa kayan da var. Bu kendine nasıl bir yol çizeceğin ile alakalı. Econ'dan yan dal yapmak çok zor bir şey değil. Az biraz işine yarayacak kadar business domain mevzusuna hakim olabilirsin gibi bence. Ki bildiğim kadarıyla bankalara giren çoğu kişinin yandal-çap vs. gibi mezuları yok.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EistroY661 -- 21 Mayıs 2024; 10:21:14 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @alpereNN7
A
2 hafta
Teğmen

E
2 hafta
Çavuş

hoca çok açık ve güzel konuşmuş sonuna kadar izledim. Business domain olayından bahsediyor. Halka inebilmek için kavramlara girmemiş ama risk analizi için veri bilimi diyerek spesifikleştirmiş. bu spesifikleştirme işine zaten ilk cümlede söylediğim kavram kullanılıyor. Aktüerya'nın backgroundunu da öğrenmiş oldum sayenizde. Hoca da bol bol istatistik demiş zaten, üniversitedeki hocalardan, yurt dışındaki durumdan falan bahsederken. Teşekkür ederim video için.




Bu mesajda bahsedilenler: @alpereNN7
L
2 hafta
Er

sıralama patlamasını bilemem de tıpın düşeceği aşikar



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.