Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
24
Cevap
563
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Cevap: Ortaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri (2. sayfa)
R
geçen ay
Er
Konu Sahibi

up...



0
geçen ay
Yarbay

şaka bi yana, bu forumda geçmiş çağların günümüze oranla çok kötü olduğunu savunan kişi olarak şunu söyliyim:

hangi çağda yaşarsanız yaşayın, savaşa-kıtlığa-afete denk gelmezseniz yaşamınız iyi geçer, şanslısınızdır.

bunu bi kenara bırakırsak, hayattan keyif alma ve konfor anlamında bir 100 yıl öncesinden bile bin kat daha iyi durumdayız. şuanda yediğimiz yemekler bile geçmiştekilere kıyasla çok daha lezzetli. ve hayat fersah fersah daha eğlenceli.

ha tabi bu çalıştığınız işe göre de değişir. ömürünü hizmet sektöründe gerçiemek zorunda kalan birinin hayatı tabii ki bu kadar rahat olmayacaktır.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
geçen ay
Er
Konu Sahibi

verdiğim makalade ve kaynaklarda ortaçağ hakkında senin dediğinin tersi yazıyor ve senin iddiaların kanıtlarla yalanlanıyor ama buna ne diyeceksin?




Bu mesajda bahsedilenler: @01001101
R
4 hafta
Er
Konu Sahibi

up.



N
4 hafta
Moderatör

Antik çağ, orta çağ, erken modern çağ vs bilhassa çağdaş bilimsel tıp ve eczacılıktan yoksun her geçmiş dönem çok korkunç. Hastalıklar, pislik ve en karasından bir cehalet ve batıl inançlar kol geziyor. Günümüzle kıyaslanamaz. Günümüzdeki koşullar ezici şekilde daha iyi. Çok daha iyi imkanlara sahibiz. Çağdaş bilim ve teknoloji sağolsun.

Günümüze nazarla antik devirlerde yaşam genelde kısa, acı ve çok sefildir. Orta çağ da bunun bir istisnası değil. Günümüzde iptidai görünen veya duran birçok şey o dönemlerden kalma zaten. Bu anlamda biraz Whig Tarihçiliği'ni andıran toplumların tekamülüne dayalı, bizim de tekamülüzü başta M.K.Atatürk'ün temsil ettiği bir tarih anlayışım var; her ne kadar tarihin ve medeniyetin "ilerlemesine" rağmen "dalgalanıp" durduğunu ve toplumların dikkat edilmezse geriye gidebileceğini düşünsem de.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
4 hafta
Er
Konu Sahibi

arkadaşım sen benimle dalga mı geçiyorsun? verdiğim makalede ne yazıyor?

“Orta Çağ” artık, insanların yaşamlarının kısa ve zor olduğu, hastalık ve pislikle dolu olduğu, yabancı bir kilise ve hükümdarın egemenliği altında olduğu, “modernite öncesi karanlık, geri, hijyenik olmayan, aydınlanmamış dönem” olarak yorumlanmalıdır. Ancak bu klişenin çürütüldüğü defalarca kanıtlandı. Orta Çağ'daki ortalama yaşam süresi hakkında kesin olarak ne söyleyebiliriz?

Hayır, 20 yaşında birdenbire saçlarınız beyazlamaya başlamadı. Orta Çağ'da olgunluğa ulaşmış bir kişi, 35 yaşından sonra da uzun bir süre yaşamayı bekleyebilirdi.

15. yüzyılda Fransız piyadelerinin ortalama yaşı 32 idi ve yüzde 51'i 31 yaş ve üzerindeydi. Her zamanki gibi Orta Çağ'da yoksulların ve çalışan sınıfların yaşamları hakkında çok az şey biliyoruz . Doğum ve ölüm tarihlerinin yanı sıra doğurdukları çocuk sayısı da bilinmiyor. Toprak sahiplerinin, kroniklerin ve diğer yazılı kaynakların rehberlerinde Orta Çağ'daki insanların yaşamlarıyla ilgili şeylerin ortaya çıkması ancak tesadüf eseridir.

Avustralyalı matematik istatistikçisi Henry Oliver Lancaster, İngiliz aristokratlarının 1200'den 1745'e kadar olan yaşam sürelerini inceledi. Şiddet, kaza veya zehir nedeniyle ölenleri hariç tutarak, yaşlılık veya hastalıktan ölen bireylerin yaşam beklentilerini belirledi.

15. yüzyılda 21 yaşındaki bir kişinin minimum yaşam beklentisi 69 yıldı. 16 ila 60 yaşları arasındaki vatandaşlar milis kuvvetlerinde hizmet etme hakkına sahipti; bu, bu yaşa kadar olan tüm yetişkinlerin askerlik hizmetine katılabilecek fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olduğu anlamına geliyordu.

Henry Lancaster, insanların farklı zaman dilimlerinde ne kadar süre yaşadıklarını karşılaştırıyor :

1200–1300: 43 yıl ; 1300–1400: 24,5 yıl ; 1400–1500: 48 yıl ; 1500–1550: 50 yıl ; 1550–1600: 47 yıl ; 1600–1650: 43 yıl ; 1650–1700: 41,5 yıl ; 1700–1745: 43 yıl .

Ortaçağda çocuk ölüm oranları oldukça yüksek olduğundan, genel yaşam beklentisi ortalamasını aşağı çekti.

gördün mü? ortaçağda insanlar günümüzdekine yakın uzunlukta yaşıyorlardı.ve hayatları acı ve sefil değildi.hayır yani bilimsel araştırmalara dayalı kaynak ve makale koyduğum halde nedir bu inat? nedir bu nefret?




Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
K
4 hafta
Yüzbaşı

LOTR çıtayı arşa çıkardığı için sonrasına çekilenlerin o çıtayı yakalaması zor. E filmleri de insanlar izlesin diye değil para kazanmak için çekiyorlar. Yani kötü olmaması lazım.

Bende görmek isterdim ama o seriyi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Reallyboy
R
4 hafta
Er
Konu Sahibi

haklısın ama silmarilliondaki gazap savaşı nirnaeth arnoediad ve dagor bragollach LOTR daki minas tirith kuşatmasından ve pelennor çayırları savaşından daha büyük savaşlar.yani her ne kadar minas tirith kuşatması ve pelennor çayırları savaşı tüm silmarillion savaşlarından daha geniş çaplı olsada silmarilliondaki gazap savaşını nirnaeth arnoediadı ve dagor bragollachı ordu nüfusu sayısı ve savaşın alan büyüklüğü olarak geçemiyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @Kuralsiz111
R
4 hafta
Er
Konu Sahibi

up.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.