Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
337
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Çin’den ABD ve Hollanda’ya 'ASML’ye ihtiyacımız yok' sinyali
M
geçen ay
Yarbay
Konu Sahibi

Çin’den ABD ve Hollanda’ya 'ASML’ye ihtiyacımız yok' sinyali
Geçtiğimiz günlerde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme sırasında Xi Jinping'e göre, Çin'in ileri teknolojilere erişimini kısıtlamaya yönelik ABD öncülüğündeki hamleler işe yaramayacak. Bu açıklama doğrudan ASML’ye ve Hollanda’ya bir atıf anlamını taşıyor. Bilindiği üzere Hollanda geçen yıl ABD'nin talepleriyle ASML'nin gelişmiş çip üretim ekipmanlarının Çin'e ihracatını kısıtlamıştı.



“Hiçbir güç Çin’in ilerleme hızını durduramaz”



Hatırlanacağı üzere Hollanda, ASML'nin 14nm ve daha ileri süreç teknolojileriyle inşa edilen çipler için kullanılan litografi ekipmanına ihracat lisansı uygulamaya başlamış ve bu ekipmanların Çin’e satışını engellemişti. Çin Devlet Başkanı Xi, görüşmeler sırasında "Çin halkının da meşru kalkınma hakkı bulunmakta ve hiçbir güç Çin'in bilimsel, teknolojik kalkınma ve ilerleme hızını durduramaz" dedi.



ASML, NXT:2050i ve NXT:2100i litografi sistemlerini artık Çin’e satamasa da Çinli firmalar yasaklar gelmeden önce bu ekipmanlardan çok sayıda tedarik etmişti. Bu sistemler, şirketin 7nm ve 5nm sınıfı süreç teknolojisini çoklu desenleme ile destekleyebilen en gelişmiş DUV araçlarını temsil ediyor. Öte yandan ASML’nin halihazırda satmış olduğu litografi sistemleri için Çinli firmalara bakım/destek hizmeti verip veremeyeceği konusu belirsiz durumda. ASML, ihracat engelleri nedeniyle finansal anlamda olumsuz etkilendiklerini de geçtiğimiz dönemlerde bildirmişti.



Çin’den ABD ve Hollanda’ya 'ASML’ye ihtiyacımız yok' sinyali
Madalyonun öteki tarafında Çin, SMIC ve YMTC gibi yerli yarı iletken şirketleriyle ASML'nin gelişmiş derin ultraviyole (DUV) litografi araçlarını kullanarak üretimler gerçekleştiriyor. SMIC’in 7nm özelinde Huawei ile bir ortaklık kurduğu ve ayrıca iki şirketin 5nm sınıfı çipler üretmek için çalıştığı bildiriliyor. Ayrıca Çin'in en gelişmiş litografi tarayıcı üreticisi olan Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE), ilk 28nm litografi aracını geçen yıl tanıtarak önemli bir eşiğe ulaştı. Seri üretim noktasında ise bilgi şimdilik mevcut değil.



Ayrıca Bkz.Çin, AMD ve Intel işlemcilere savaş açtı: İşte nedeni



ABD ve Çin arasındaki yüksek teknoloji geriliminin devam etmesi bekleniyor. ABD, Çin'in yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem uygulamaları için kullanılabilecek yüksek performanslı işlemcilere erişmesini aynı zamanda bunları üretecek ekipmanlara ulaşmasını istemiyor. ABD, Çin’in bu araçları kullanarak askeri yeteneklerini geliştireceğini ve kitle imha silahları üretebileceğinden endişe duyuyor. Bu nedenle AMD, Intel ve Nvidia gibi şirketlerin gelişmiş ürünlerinin Çin’e satışı da yasak.




Kaynak:https://www.reuters.com/world/dutch-pm-set-high-stakes-china-talks-chip-export-policy-2024-03-27/
Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/chinas-president-says-it-doesnt-need-asml-tells-dutch-pm-it-will-continue-with-advanced-technological-progress-regardless

 Haberi Portalda Gör

canon'da girdi litografi işine. çin'de sermaye iyi, kesin çözerler litografiyi. elektronik büyük gelir kaynakları. bu kanadanın bize ihalar için kamera satmamasın...
Yoruma Git
Yorumun Devamı hidrojennn - geçen ay +16
Vurdu gol oldu ve olan Abd şakşakçılığı uğruna şirketine zarar veren Hollanda'ya oldu

Yarın şirketi başka ülkelere kaptırırsa hiç şaşırmam, hatta şakşakçılığını yaptığı Abd...
Yoruma Git
Yorumun Devamı doruhüso - geçen ay +7
Avrupalılar salaklık yaptıklarını bir gün önde oldukları tüm alanlarda geri kalıp dibe vurduklarında anlayacaklar, ABD bunların içlerinde öyle yapılar kurmuş ki uşakları avru...
Yoruma Git
Yorumun Devamı mehmet_clk - 4 hafta +6
D
geçen ay
Yüzbaşı

Vurdu gol oldu ve olan Abd şakşakçılığı uğruna şirketine zarar veren Hollanda'ya oldu

Yarın şirketi başka ülkelere kaptırırsa hiç şaşırmam, hatta şakşakçılığını yaptığı Abd'ye kaptırırsa baya gülerim :)



Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
geçen ay
Yüzbaşı

canon'da girdi litografi işine. çin'de sermaye iyi, kesin çözerler litografiyi. elektronik büyük gelir kaynakları. bu kanadanın bize ihalar için kamera satmamasına benziyor. Aselsan daha iyisini yaptı ve şu an yurt dışına satış sözleşmeleri imzaladı. rakip çıkardılar kendilerine. kimse vazçilmez değil, zorluk yaşasanda daha iyisini belli bir süre sonra yapabilirsin.





Bu mesajda bahsedilenler: @doruhüso
M
4 hafta
Binbaşı

Avrupalılar salaklık yaptıklarını bir gün önde oldukları tüm alanlarda geri kalıp dibe vurduklarında anlayacaklar, ABD bunların içlerinde öyle yapılar kurmuş ki uşakları avrupa devletlerinde ABD eksenli siyaseti kendi memleketlerinin zararına olsa da yapmaya özen gösteriyor, Rusya ve Çin ile doğrudan savaşa giremediği için öne sürdükleri avrupalıların salaklıklarını anlayacakları döneme gelene kadar böyle andavallıkları yapmaya devam edecekler, abd bunları yatırıp kaldırıyor, ukraynaya desteği verdiriyor ne için? Çin'e malzeme satmayın diyor ne için kendi hegomonyası kırılmasın diye, iyi işler yapmak rekabet olduğu zaman zorlaşıyor bu noktada kirli işler devreye giriyor.

Şu hollandalı şirketin eli mahkum kendi devleti kukla olmuş isterse yapmasın :))
Yarın öbürgün Çinli şirketler bu cihazların işe yarayan seri üretim yapan modellerini üretip satmaya başladığı zaman Türkiye'de ve başka yerlerde alınacağı haberlerini okuyacağımız zaman yüzlerini görmek istiyorum.




W
4 hafta
Yarbay

Dünyada Abd ye kukla olmamış şirket mi var? Abd ne derse yapıyorlar, yapmak zorunda kalıyorlar.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
4 hafta
Moderatör

Kurumsallaşmış ideoloji ve bu ideolojinin tasdiğiyle yerleşik politik-ekonomik-askeri yapılar içerisinde güçlerini sürdürebilen çevreler nedeniyle, bu yapılar içerisinde vuku bulan Atlantik arası organik blok ilişkileri nedeniyle Avrupa'da Çin veya Rusya söz konusu oldu mu genelde rasyonel kararlar alamıyorlar. Haliyle Avrupalılar Batı Bloğu'nun en etkin devleti olan ABD'nin nüfuzunu ve hegemonyasını tasdik eden bir çizgiye sıkışıyorlar. Normalde Avrupa tek bir devlet veya millet olsaydı belki ABD'yi dengeleyebilirdi veya kendi otonom çizgisini belirlemek için Amerikan çizgisine karşı koyabilirdi ama Avrupa bölünmüş halde. ABD bu bölünmüşlükten istifade ediyor. Bilhassa Polonya gibi ülkelere oynayarak Avrupa-içi dinamikleri manipüle ediyor (divide et impera). Tüm bunlar yukarıda bahsettiğim blok dinamiklerinin sağladığı kurumsal vasıtalar ve - liberal ve demokrat - ideolojinin kılıfında ABD'nin işine gelecek bir çizgiye oturtuluyor. Politik konformistler hegemonyanın unsurlarını eleştirip koltuklarını tehlikeye atmaktansa ideolojiyle anlamlandırılıp meşrulaştırılan bu çizgiyi tutturmaya çalışıyor. Aksi takdirde Avrupalı politik liderler ve teknokratlar kısa sürede Rus veya Çin sempatizanı, otokrasi sevdalısı, liberal demokrasi düşmanı olarak damgalanırlar. ABD'nin baskın olduğu çeşitli sermaye ve lobi odakları da fişlerinin çekilmesi için ellerinden geleni yapar.

Buradan da Avrupa bağlamında özellikle eleştirel ve açık fikirli entelektüel kimselerin politikadan genelde uzak durduğunu ve kadroları genelde ideoloji ve ideolojik politika vaazcısı fanatik veya fırsatçı karakterlerin doldurduğunu anlamak zor değil. Ne yazık ki kurumsal kapitalizm ve ideolojik liberalizm Batı'nın kültürüne çok derinden işlemiş. Bunları Batı'daki pek çok kimse medeniyetle düpedüz özdeş zannediyor. Halbuki bu sistemler her sistem gibi kusurludur ve medeniyet için sadece etkin bir vasıta olmaları açısından değerlidir. Medeniyet = demokrasi değildir. Medeniyet akıldır. Medeniyet bilim ve teknolojidir. Medeniyet eleştiri ve gerçekliğin keşfi ve gerçeğe ayak uydurulması bazında hakikattir. Medeniyet makul ve ölçülü açık düşüncedir. Francis Fukuyama'nın Tarihin Sonu putu zihinlerde yerlebir edilmediği sürece Avrupa veya genel anlamda Batı adam olmaz. Tarihi sonlanabilir bir olgu sanmak cehaletin daniskasıdır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @wolf silver
N
4 hafta
Yüzbaşı

görüşme olumsuz geçmiş anlaşılan



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
4 hafta
Yarbay

Almayın bu saçma arabaları talep düşer fiyat düşer kaliteli araç gelir.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.