Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
450
Tıklama
7
Öne Çıkarma
Hidrojenle çalışan tren, tek depoyla 2803 km giderek dünya rekoru kırdı!
D
geçen ay
Binbaşı
Konu Sahibi


İsviçreli şirket Stadler tarafından üretilen hidrojenle çalışan tren, 2.803 km boyunca hiç durmadan seyahat ederek Guinness Dünya Rekoru'nu kırdı. Bu başarı, ABD'nin Colorado kentindeki özel bir ring test parkurunda gerçekleştirildi. 



Elektrikli trenler uzun süredir hayatımızda olsa da havai enerji hatları gibi ek altyapıya ihtiyaç duyuyor. Hidrojenli trenler ise bu altyapı yatırımına gerek duyulmadan temiz enerjiyle çalışan trenlerin önünü açıyor.



Treninin özellikleri





Stadler tarafından üretilen FLIRT-H2 adlı tren iki yolcu vagonuna ve ortada bir adet güç ünitesine sahip. Tanklarda depolanan hidrojen, yakıt hücresi (fuel cell) ile elektriğe dönüştürülüyor. Elektrik daha sonra cer konvertörüne gönderiliyor ve treni hareket ettirmek için elektrik tahrikini besleyen bir bataryada depolanıyor. Sistem aynı zamanda enerjinin rejenaratif frenlemeyle geri kazanılmasına da olanak tanıyor.



İki vagonlu tren, 108 yolcu kapasine sahip ve 130 km/h hıza çıkabiliyor. Ayrıca 49 santigrat derece gibi yüksek ortam sıcaklıklarında dahi çalışabiliyor.



FLIRT-H2, San Bernardino Ulaşım Otoritesi (SBCTA) için üretildi. Yakıt ikmali yapmadan tüm gün boyunca çalışabilen tren, bu yılın sonunda hizmete girmeden önce Colorado'daki bir test pistinde test ediliyor. 



Ayrıca Bkz.Çin, hidrojenle çalışan ilk treni test sürüşünü tamamladı: 1.000 km menzil!



Rekor sürüşü



Standler, treninin uzun süre çalışabildiğini göstermek için 20 Mart akşamı rekor denemesine başladı Stadler'li mühendisler treni gece ve ertesi gün vardiyalar halinde sürdüler. Tren, 22 Mart günü saat 17:23'te durduğunda, tek bir yakıt deposuyla 46 saatte 2.803 km yol kat etmeyi başardı.



Bu değer, FLIRT H2'nin açıklanan 460 km menzilinin çok üzerinde bir değer.  Rekor denemesi sırasında tren dur kalk yapmadığı ve farklı eğimlerde seyahat etmedği için gerçek hayatta bu menzile ulaşabilmesi mümkün değil. Yine de  bu rekor hidrojenli trenlerin kabiliyetini göstermesi açısından önem taşıyor.



 




Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/swiss-hydrogen-powered-train-sets-1741-mile-record-for-nonstop-travel

 Haberi Portalda Gör

Gelecek hidrojende.
Yoruma Git
maximus01982 - geçen ay +6
M
geçen ay
Binbaşı

Gelecek hidrojende.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

D
geçen ay
Yarbay

Tek depoyla İstanbul Kars yapıp geri dönüyor



A
geçen ay
Yüzbaşı

Hidrojende gelecek görmeyen çok bilenlere kapak olsun.




E
geçen ay
Yüzbaşı

Oha rakama bak



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
geçen ay
Yarbay

Hidrojende gelecek yok, en azından otomobiller için bu böyle. Ağır vasıtalarda bir şansı var ama ondan bile emin değilim.



B
geçen ay
Binbaşı

< Resime gitmek için tıklayın >


Toyota'nın ikinci nesil Mirai modelini piyasaya sürme kararı, hidrojen yakıt hücreli aracın düşük satışları göz önüne alındığında şaşırtıcıydı.
Ancak, Japon şirketi bu teknolojiye yatırım yapmaktan alıkoymadı. Ancak iki yıl sonra Toyota, farklı bir yaklaşım benimsemeye karar verdi. Mirai'nin başarılı olmaması nedeniyle şirket, teknolojiyi ticari araçlar için geliştirmeye karar verdi.



E
geçen ay
Yarbay

Elektrikte mi gelecek var ? Tek bir enerji oluşumuna yönelirsen bir gün elin kolun bağlanır.




L
4 hafta
Yüzbaşı

Ben yıllardır söylüyorum elektrik işi boş iş diye, adamlar bir furya yarattı, üretmesi kolay satması daha da kolay ama nereye kadar. Yandığında su açığa çıkaran bir makine geleceğin anahtarıdır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
4 hafta
Yarbay

Hidrojen iyi bir enerji kaynağı ama; hidrojeni üretmek için elektrik enerjisine ihtiyaç var. Bu elektrik enerjisi miktarı hidrojenden elde edilen elektrik enerjisinden daha fazla. Bu nedenle uygulanabilirliği şu anda yok. 1964 yılından beri uğraşılıyor ama bir türlü verilen-alınan elektrik enerjisi miktarında artıya geçilemedi.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.