Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
216
Tıklama
0
Öne Çıkarma
'Lifi' uzun bir süre 'wifi'ın yerini alamayacak
O
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

 'Lifi' uzun bir süre 'wifi'ın yerini alamayacak

2011 yılında keşfedilen ve o günden bu yana geliştirilen LiFi teknolojisinin temel amacı ışık üzerinden veri aktarımı sağlayarak internet bağlantısı sunabilmek. Bu konuda çalışmalar önemli gelişme katederek bir yerlere ulaşsa da teknolojinin yakın bir tarihte günlük kullanımı oldukça zor gözüküyor.

 

Teknoloji WiFi'den aşina olduğumuz 802.11 standardını kullanıyor, ancak kendine has bazı avantajlara ve dezavantajlara sahip. Öncelikle veriler ışığın iletilmesiyle sağlandığı için oldukça yüksek frekanslara çıkabilmek mümkün. Yapılan testler de laboratuvar ortakımda 224 Gbps, doğal ortamlarda 1 Gbps hıza çıkılabildiğini gösteriyor.


 


'Lifi' uzun bir süre 'wifi'ın yerini alamayacak

 


WiFi teknolojisi radyo frekansları sayesinde iletişimi sağlarken Lifi teknolojisinin bunu ışıkla yapıyor olması verilerin akışının gözle görülebilir bir alanda yapıldığı anlamına geliyor. Bu durum söz konusu güvenlik olduğunda oldukça önemli bir avantaj haline geliyor. LiFi teknolojisinde verinin iletildiği ışık kötü niyetli kişilere ulaşmadığı sürece verinin korumalı bir şekilde gönderilebileceği anlamı çıkarılabilir. WiFi'da ise kullanıcılar göremese dahi saldırganlar ağın içerisine sızarak bir çok bilgiyi elde edebiliyorlar. Bu durum güvenlik açısından avantaj gibi gözükse de günlük kullanımda LiFi teknolojisini tercih etmeyi zorlaştırıyor.

 

'Lifi' uzun bir süre 'wifi'ın yerini alamayacak 

Bunun yanı sıra WiFi özellikle dışarıda halka açık alanlarda sıkça sunulan bir hizmet. LiFi teknolojsi gün ışığından etkilendiği için bu hizmeti dış ortamda kullanabilmek oldukça zor. LiFi teknolojisinde ışıktan gelen bilgiler bir sensörden alınarak bilgisayara ulaştırılsa da bu durum en nihayetinde kablolu bir teknolojiye dönüşmüş oluyor. Ofisler için uygulanabilir bir yöntem ancak son kullanıcı için tercih edilesi olmayacaktır.



Tüm bu dezavantajların giderilmesi için çalışmaların uzun yıllar boyu devam etmesi gerekecek. Yine de ofislerde veya bazı teknolojik laboatuvarlarda bu yeni teknolojiden faydalanılabilir, ancak şimdilik son kullanıcı için en kolayı tüm dünyada standardı ve altyapısı oturmuş olan WiFi teknolojisi.



 Haberi Portalda Gör

K
8 yıl
Teğmen

Wifi iyi güzelde uzun süre alıcı ve verici cihazlara yakın durunca baş ağrısı yapıyor. Başkasını bilmiyorum ama ben evde modem açılınca birkaç metre yakınındaysam alın bölgesinde ağrı ve vucutta bitkinlik hissetmeye başlıyorum.

Yada diyelim modeme uzağım ama elimdeki telefondan wifi ile innternete girersemde aynı olay oluyor.Radyo yayını vericilerine birkaç metre uzak durmak en iyisi...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klimatavsiye -- 30 Kasım 2015; 18:48:20 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

İ
8 yıl
Yarbay

Şuan kullanımı zor gibi görünüyor.




P
8 yıl
Yarbay

bence wifi teknolojisinin üstüne gitsinler




S
8 yıl
Yarbay

wifi olan cihazlarda yazılım ile lifi çalıştırsınlar da herkes rahatça kullansın.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

C
8 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: klimatavsiye

Wifi iyi güzelde uzun süre alıcı ve verici cihazlara yakın durunca baş ağrısı yapıyor. Başkasını bilmiyorum ama ben evde modem açılınca birkaç metre yakınındaysam alın bölgesinde ağrı ve vucutta bitkinlik hissetmeye başlıyorum. Yada diyelim modeme uzağım ama elimdeki telefondan wifi ile innternete girersemde aynı olay oluyor.Radyo yayını vericilerine birkaç metre uzak durmak en iyisi...


Tuhaf, bu durumdayken hiç bir şey hissetmiyorum.




A
8 yıl
Yüzbaşı

Wifi rahatlığında olmayacaksa hiç çıkartmasınlar internete girmek için ışık hizasında mı duracam ben.




M
8 yıl
Binbaşı

Wifi'ın yerini alması mümkün değil.




E
8 yıl
Yarbay

Evet belki son kullanıcı için pek verimli olmasada bu kadar yüksek hızda kablosuz veri aktardığı için laboratuvarlar, veri merkezleri, server odaları gibi hızın büyük önem arz ettiği konumlarda alternatif çözüm olarak kullanılabilir..




F
8 yıl
Çavuş

Yarkadaşlar gözünüzü seviyim anlama kabiliyetiniz yoksa yorum yapmayın, kimi demiş wifi rahatlığında olmıcaksa olmasın öteki demiş wifi'nin yerini almaz, 56k'dan adsl'ye geçen sizler Lifi'ye geçince wifi'nin adını unutcaksınız, siz daha hangi partiye oy vercez muhabbeti yapın, sizin gibiler sussa ülke ilerlicek, adam yerine konup oy hakkı veriliyo size. Çok doluydum patladım, pardon.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.