Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
306
Cevap
29062
Tıklama
213
Öne Çıkarma
League of legends, Dota vb. her türlü rekabetçi oyunu bırakmalısınız (2023 güncel)
B
3 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Bu oyunlar çok ciddi bağımlılık yapıyor ve yaşattıkları sahte tatmin hissi sizi gerçek hayattan koparıyor. Kesinlikle bırakın. Hiç oynamadıysanız asla bulaşmayın bu tarz oyunlara. Sizi bağımlı yapan, zamanınızı bu kadar fazla çalan hiçbir şey eğlence aracı olamaz. Zamanla güncelleyeceğim bu başlığı.

Bu tarz oyunlar sizi sürekli kendisine bağlı tutabilmek için farklı yöntemler kullanıyor ve insan psikolojisini çok çok iyi bilen kişiler tarafından tasarlanıyor.

Örnek olarak sandık çıkarma, ganimet kutusu, ustalık puanı alma, yeni karakter açma, lig yükselme vb. hepsinin psikolojide bir açıklaması var ve oyunları oynayanlar üzerinde çok iyi kullanılıyor.

Bir oyun yaklaşık 30 dk sürüyor ve sandığınız gibi kazanmak sadece sizin elinizde olan bir şey değil. Oyun algoritması %50 üzerinde zafer aldığınızda sizin takımınıza %50 nin üzerinde oyun kaybetmiş, troll adamları sizin takımınıza veriyor ve sonuç olarak 30 dk lık stresli bir süreç geçiriyorsunuz.

Oyunu bıraktığınızı düşünün. Youtubeda gezerken yeni metayı görüyorsunuz ya da sevdiğiniz karaktere kostüm çıkmış. Bu küçük haberler sizi oyuna geri döndürüyor ne yazık ki. Neden oyunlara sürekli güncelleme geldiğini ve bazı karakterlerin aralıklı olarak aşırı güçlendiğini şimdi daha iyi anlamışsınızdır.

Mobaları ve diger rekabetci sacmalıkları bırakmak icin iyi nedenler 

1- Yerine koyulabilecek cok daha faydalı hayatta isinize yarayacak hobiler edinmek hayat kaliteni artıracaktır.
2- Ailenize söven saygisiz, seviyesiz, ukala, zehirli insanlardan uzakta olmanın huzurunu düşün.
3- Burada kazanılan başarıların, emeğin belli bir süre geçtiginde hiç olması, hicbir ise yaramaması seni biraz olsun düşündürmüyor mu?
4- Sahte tatminler insanı gercek hayatta her zaman geri dusurur. (mobaları ve diger rekabetci sacmalikları bırakarak hayatta yükselmek icin buyuk bir adım atmış olursun)
5- Cidden az mı oynuyorsun? Kendine karşı dürüst ol. Bu oyunu oynadığın süreyle neler yapabilecegini hayal et. Bu zaman kaybı çıkmazından kurtulmak, yapman gerekenlere odaklanmak hayatını mutlaka olumlu etkileyecektir.
6- Oyunları sorunlarından kaçmak icin degil kendini ödüllendirmek icin oynamalısın. Biraz olsun düşün ve neyin dogru olduguna sakince karar vermeye çalış. 
7- Bir şey ücretsizse ürün sensin bunu unutma. Burada tüketilen oyun degil asıl tüketilen sizin zamanınız, sizin hayatınızdır. Lütfen gercek sorunlarınla yüzles. Her ne kadar zor olsada yüzles ve bunun icin mucadele et. 

< Resime gitmek için tıklayın >
https://www.researchgate.net/publication/327981557_Digital_Poison_-_Approaching_a_Theory_of_Toxic_Behavior_in_MOBA_Games (google ceviri kullanarak okuyabilirsiniz)

4 Ocak 2021 eklemesi

Burada şu mesleği yapıyorum isimde cok basariliyim ve lol de oynarım diyen arkadaşların anlamadıkları bazı noktalar var.

Olay bu tarz oyunların bağımlılık derecesinde kendine bağlamasıdır. "Knight online hayat offline" diye bir söz söylenmiştir zamanında. Mobalar da benim gözümde knight gibi insanları aşırı kendine bağlayan, hayattan soyutlayan yapımlardır.

Lolün de diger mobaların da kitlesi bellidir. Ben şu mesleği yapıyorum holdingte calisiyorum lol de oynuyorum diyen arkadaslar siz %1 %0.5 %0.1 gibi bir azınlıksınız bu oyunların ortamında. Öğretmenin, mühendisin, doktorun, Cedi Osmanın bu oyunu oynaması konuyu çürütmek icin bir argüman olamaz. Sanki konu icerisinde bunu oynayanların %100 ü ağır issiz ve kaybedendir yazmışım gibi cevaplar geliyor bazı arkadaşlardan.

Kanseri yenen insanlar var diye bakın kanser ölümcül değildir diyemezsiniz.

MOBALARI BIRAKMAK NEDEN ZORDUR? (reddit üzerinden bir konuşmayı paylaşayım)

Bir süredir mmorpgs, çevrimiçi oyunun en bağımlılık yaratan biçimi olarak görülüyor. Bir moba, bir mmorpg'nin küçük bir özeti gibidir; Örneğin wow'da yaptığınız gibi 1. seviyeden başlarsınız ve maç boyunca daha iyi eşyalar ve daha fazla seviye kazanırsınız. Ancak maç bittikten sonra, başa dönüyorsunuz ve bu nedenle ilk süreci sonsuza dek tekrar etme olasılığınız var. Kazanmasanız bile, güçlenme sürecinden zevk alırsınız. Bu süreç, tıpkı çarkta bir hamster olmaya benziyor, zihninizin hayvansal kısımlarında tatmin ve mutluluk uyandırıyor. Bu uyarımı daha büyük miktarlarda ve daha uzun süreler için istemeye başlayacaksınız.

Bir diğer önemli husus ise rekabettir. Rekabet kendi başına kötü değildir, ancak bir mobayı ne kadar çok oynarsanız, özellikle 'dereceli' veya 'ciddi' maçlar oynuyorsanız, bir maçın sonucuna o kadar çok yatırım yaparsınız. Oyuncuların, bir maçı kazanma dürtüsünü tatmin etmek için birbiri ardına maç kaybetmesi ve her maçta daha kötü ve daha kötü performans göstermesi ve bu nedenle kazanmadan bütün bir gün veya akşam oyuna girmesi alışılmadık bir durum değildir.

19 Ocak 2022 eklemesi

Konuya son zamanlarda uzun uzun mesajlar yazıp düşüncelerini belirtmiş arkadaşlar sağ olsunlar. Mesajlarınızı okudum. Mevzu bahis oyunlar beyindeki ödül sistemini bozmakta ve kimi insanların da yıllarına mal olabilmektedir.

Bu olay şuna benziyor. Bir kişi sigara içiyor günde 5 tane. Sporunu da yapıyor, sağlıklı da besleniyor. Genel olarak bu insanın hayatı sigara haricinde gayet sağlıklı durumda. Üstelik nikotine olan bağımlılığı üst seviye değil. İstediğinde 4 5 ay gibi içmeye ara verebiliyor. Ama bu insan yakın bir arkadaşına iç kardeşim benim gibi günde 5 tane ne olacak diyor. Arkadaşı sigaraya başlıyor ama günde 5 tane içtiği sigara sayısı sonradan 1 pakete kadar çıkıyor. Üstelik bu arkadaşın herhangi bir düzenli spor alışkanlığı da yok. Uzun vadede neresinden baksan zarar. Nikotin bağımlılığı da genlerinize bağlı olarak farklılık gösterir. Kimi insan başlar ve yıllarca bırakamayabilir. Her beynin dopamine vereceği tepki aynı değildir. Bazı insanlar bağımlı olmaya daha müsaittir. O nedenle gençliğinizde oynayın hayatınızı yaşayın vs. tarzı tavsiyeleri sağlıksız bulmaktayım.

Ekonomik olarak zor ve oldukça bunaltıcı bir dönemden geçtiğimizi biliyorum. Ailevi sorunlar da aşırı bunaltıyor gençleri. Çözüm spor(mental sağlık ve beden sağlığı için şart) yapmak ve sevdiğiniz iş üzerinde çalışmaktır arkadaşlar. Bu kara düzenden başka çıkış yolu göremiyorum.

Spor yap dedik diye proteine para mı var, spor salonuna gidecek para mı var derseniz vücut ağırlığı antrenmanları, barfiks, şınav, mekik, jogging sifir bütçeyle yapabileceğiniz etkinliklerdir.

Cidden oldukça zor bir dönem. Toplumun bir kesimi her şeye ulaşıyor ve diğer kesimi onları izlemek zorunda kalıyor. Ama bu bağımlılıklarımıza bir bahane olmamalı. Öfkemizi kendimiz için faydalı olan etkinler üzerine yoğunlaştırmalıyız. Hiçbir şey sonsuza kadar kötü gitmez bunu unutmayın. Karşınıza her zaman yeni fırsatlar çıkacaktır. Fırsatları da ancak hazırlıklı olanlar degerlendirebilir.

(KİŞİSEL GELİŞİMCİ AĞZIYLA ZIRVALADIĞIMI DÜŞÜNÜYORSANIZ KORKMAYIN SİZE KİTAP FELAN SATMAYACAGIM. 
 BU FORUMUN 11 YILLIK ÜYESİYİM VE İNSANLARA GERCEKTEN UFAK BIR YARDIMIM DOKUNSUN DIYE ACTIM BU KONUYU. KATILIRSINIZ KATILMAZSINIZ OKUDUGUNUZ ICIN TESEKKUR EDERIM. KENDİNİZE İYİ BAKIN.)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bob Seger -- 25 Temmuz 2023; 10:20:57 >


Bu mesajda bahsedilenler: @burak jr
Hayatınızdan çalıp sizi uyuşturmaktan başka bir şey yaptığı yok. Elbet bir gün gözünüzü açıyorsunuz fakat o zaman da geç olduğunun farkına varıyorsunuz.

EN ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı TRI CLICK 0.7 - 3 yıl +135
Herkes diyor oyun oynamıyorum zararlı diye e kardeş bu denli fazla online sayısını sen yapmıyon o yapmıyo kim yapıyo? Oyun oynayın arkadaşlar. Online de oynayın offline de. Kafa dağıtın. Dünya ac...
Yoruma Git
Yorumun Devamı meola147of - 3 yıl +80
eve ttnet bağlattırın ping 500 olcağı için zevk almazsınız oyunu oynayasınız gelmez
Yoruma Git
xxCrazyBoyxx01 - 3 yıl +72
B
3 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Mobaların bağımlılık yapıcı tarafına dair ''varsayımsal'' bir araştırma.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387787//



G
3 yıl
Çavuş

Hocam 21 yaşında ağustosun ortasında yazokulunda aldığım fizik dersinin sınavına uyanamayınca DANNN diye fark ettiğim noluyor diye sorgulama sonucunda nedenini bulduğum olaydır kendisi.

https://www.youtube.com/watch?v=ZzPuUL719wM&feature=youtu.be

Hikayeli oyunlarda amaç süreç olduğu için oyun bitince de bende bir şeyler bırakabiliyor sonuç o kadar da önemli olmuyor ama rekabetçide rank atlama hırsı leş bir şey.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @tolgahan22
B
6 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.