Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
77
Cevap
23980
Tıklama
0
Öne Çıkarma
kod korumalı pic i okuma
C
17 yıl
Binbaşı

Konuyu baslatan arkadasimdan canini sIktIgim icin ozur dileyip (bu fikirlerim degismistir manasinda degildir) bu konu orada bitimisti.

Arkadasin derdini anladik,anlattigi haliyle aldik kabul ettik. Bunu gecelim.

Simdi konunun bence gitmesi gereken noktaya dogru yoneldigini goruyorum onun icin birkac sey daha yazmak istiyorum.

Yurt disinda genelde "non disclosure agreement" denen bir sey vardir. Bunun ne oldugu ve konumuzla ilgisi hakkinda bildiklerimi sizle paylasmak istiyorum.

Bu hukuki bir anlasmadir. Genelde bir urun ve daha onemlisi bir teknolojiyi ureten bir ozel veya tuzel kisi ile bu teknolojiye ulasmak isteyen diger ozel veya tuzel kisiler arasinda bu bilgi aktariminin hukuken duzenlenmesi icin kullanilir.

Ben kendi yasadigim bir ornegi anlatayim (ben yurtdisini bilirim acayip arge yaptim gibi almayin ben belki hic kimseyim ama tecrubem olayla ilgilidir ). Biz bir video kameranin goruntusunu bir video capture kartiyla bilgisayara aktarip islemekdurumunda idik. Oda daha isin basi idi. Video capture kartini aldik gelen standard yazilim yani resim cek bilgisayara pcf file olarak kaydolsun (o zaman jpeg' pek ortada yok) isimizi gormedi. ISA porttan gelen islenmemis dataya ulasmamiz lazimdi. (eski zaman , o zaman en super port ISA idi). Ne kadar ugrastiysak beceremedik. Karti yapan firmayla temas kurduk. Bize Bu bahsettigim "non disclosure agreement" denen seyi gonderdiler, anlasmada bu bilgiyi kimseye vermeyecegim, ticari olarak kullanmayacagim filan yaziyor. Imzaladik gonderdik adamlar kartin icindeki microprocessorun butun kodunu aciklamalari ve revizyonlariyla beraber bize gonderip birde enteresan bir is yapiyorsunuz baska ihtiyaciniz olursa cekinmeyin dediler. ayrica kamerayi yapan sony ile kameranin ve otomatik odaklama, zoom gibi fonksiyonlarinin nasil calistigi ile ilgili olarak ayni yoldan gectik.

Bu aletleri yapan sirketler bize imzalattiklari bu sozlesmelerle kendi emeklerini korurken bizede hem yardim etmekten geri kalmadilar ki daha kamerayi alip sony'ye uc kurus bile vermemistik. Sonrada eger bu bilgiyi alip cihazlarini kopyalarsak mahkemede bizim onlarin cihaziyla ilgili bilgiye sahip olup benzer bir cihaz yapmayacagimizla ilgili sozumuzu kendi imzamizla bizden aldilar. Kopya etmeye hevesimiz olmadigi gibi eger bunu caktirmadan yapma sansimizdanda vazgecmis olduk.

Gercekten bilgi ureten toplumlarda bilginin uretimi ve dolasimi biraz daha belirli ve olagan bir olaydir. Bu baslik altinda oldugu gibi cok temel bazi kavramlar artik sorgulanmaz, geregi yapilir herkes isine bakar, emegin sahibi magdur olmaz, ulkenin en zengini kacakci degil, bill gates filan olur Tabii bill gates cok berbat biridir filandirda gecelim bunu .....

Siz gercekten bir urunun kopyasini yapmadan sadece onlardan aldiginiz urunun tamiri (uretici size bu urunu tamir etme yetkisi ve yardimi saglamak zorunda degildir) veya o urunu farkli bir sekilde kullanma ihtiyaci icinde iseniz o urunun ureticisiyle temas kurun mantik dahilinde size beklediginizin otesinde yardimci olabilirler. Tabii biz Turk vatandasiyiz Turkiyede boyle bir gelenegimiz, hukukumuz, bunu idare edecek devletimiz yoktur. Sonunda adamlar bize sample chip bile gondermezler.

Bir urune para verirken aldiginiz nedir malmi dukkanmi ? iyi ayirin, fazla abartmayin.



C
17 yıl
Binbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: uzman_as

bunu yapan microchip firmasi illaki bir yerde açık kapı bırakmıştır cp li pic silinip tekrar kullanılabiliyosa içindeki veriyi okumanın illaki bir yolu olmalı ( mikroskop yönteminden başka) ayrıca benim amacım herhangi birini yazılımını kopyalayıp sırlarını öğrenmek filan değil sadece bu konuda bilgi edinmek


Genc arkadasim,

Burada yazilanlari sadece sen okumuyorsun.

Ileride coluk cocuga karisip eve helal ekmek goturmenin ne kadar zor ve kiymetli oldugunu anladiginda,
insallah kendi basina bin bir zahmetle piyasaya bir urun cikardiginda,
bu urunun icindeki PIC burada yazilanlari okuyan biri tarafindan kopyalandiginda,
o kopya urunleri sudan ucuza satip senin cocuklarinin rizkini yediklerinde
o kopyayi yapan sahisa hangi sifatla hitabedeceksin ?
Burada yazilanlar yoluyla calinacak baskalarinin emegindede gunahin olmayacakmi ?

Anlatabildimmi ?

Bunlari zaten seninde bilmedigini varsayarak bu hevesini safligina veriyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
16 yıl
Yüzbaşı

tartışmayı büyütmenin bir manası yok gibi zaten koskoca microchip de code protection hadisesinde aşikar açık bırakacak kadar safiyane olamaz zannedersem. açık mutlaka her sistemde vardır da onu böle ucuz yollardan halletmek imkansız gibi gözüküyor.

o bakımdan yapacak birşey yok? yalnız şu hack microcontroller diyen siteler bu işi hakkaten de %100 olarak okutabiliyorlar mı ? bu konuda bir bilgisi ya da tecrübesi olan arkadaş var mı?

Not:Eğitim amaçlı soruyorum :)

yeni gözlemnenen bir bilgi parçası arkadaşlar 16f628a manual inden hayırlı olsun :

Neither Microchip nor any other semiconductor manufacturer can guarantee the security of their code. Code protection does not mean that we are guaranteeing the product as “unbreakable.”

kısaca meali: ne microchip ne de başka biri kod güvenliğini garanti edebilir. yani "kırılmaz" diye bir garanti beklemeyin demiş arkadaşlar. topu taca atmışlar bir nevi :P





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi herokyar3 -- 17 Temmuz 2009; 17:18:55 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

arkadaşlar elimde bazı chazlara ait kod korumalı picler var bunların içindeki verileri okumak istiyorum acaba böyle bişey mümkünmü eğer mümkünse nasıl yapabilirim programlayıcı olarak brenner p8 r5 kullanıyorum programlayıcının kendi arayüzünde remove code protect die bir bölüm var fakat ona tıklayınca picin içini tamamen siliyo yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



Y
17 yıl
Binbaşı

MicroChip yetkililerinin birinin röportajını okumuştum ve buna benzer bir soru vardı, cevabı ise; "Aslında bahsettiğiniz şey imkansız değil, belki PIC yüzeyindeki verileri mikroskop aracılığıyla 1'ler ve 0'lar olarak bit düzeyinde okuyup data'yı elde edebilirsiniz" idi.



C
17 yıl
Binbaşı

Boyle isteklere yardimci olunmamasini dilerim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

bunu yapan microchip firmasi illaki bir yerde açık kapı bırakmıştır cp li pic silinip tekrar kullanılabiliyosa içindeki veriyi okumanın illaki bir yolu olmalı ( mikroskop yönteminden başka) ayrıca benim amacım herhangi birini yazılımını kpyalayıp sırlarını öğrenmek filan değil sadece bu konuda bilgi edinmek





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chex -- 10 Eylül 2008; 15:06:58 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
17 yıl
Yarbay

Fakat silmek ile okumak aynı işlem değil.Üstüne yazılabilir fakat okunamaz.Yani buradan yola çıkılıp yazılıyorsa okunur demek bana mantıklı gelmiyor.

Elektron mikroskobu ile okunabildiğiniz ben de duymuştum.

Microchip firmasının bir açık bıraktığını zannetmem.Çünkü o kasten bırakılmış açığın fark edilmesi halinde firmanın tüm ticari itibarı biter.

Kasten bırakılmış değil de fark edilip kapatılamamış bir açık olabilir.Bu şekilde belki içeriği okunabilir.



C
17 yıl
Yüzbaşı

C
17 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

arkadaşlar siz beni gerçekten yanlış anladınız amacım yanlızca cihazın çalışama sistemini çözmek eğer merak etmekte emek hırsızlığına giriyosa hepimiz hırsızız


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Binbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: uzman_as

arkadaşlar siz beni gerçekten yanlış anladınız amacım yanlızca cihazın çalışama sistemini çözmek eğer merak etmekte emek hırsızlığına giriyosa hepimiz hırsızız


Bu calisma sistemini ogrenmek istediginiz cihazlar nelerdir ?

Bunlarin icindeki kodu okuyunca teknolojileriyle ilgili neyi anlamayi umuyorsunuz sorabilirmiyim ?

Belki yardimim dokunur.



S
17 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: controller_

http://www.break-ic.com/

Everything they make, we can break!


Çinliler , Taklit bizim işimiz diyor :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
17 yıl
Yarbay

bir yerlerde, mikroişlemcinin çektiği akımın dalgalanmasını izleyerek, içerisindeki kodun okunabileceğini ve aselsan ın bu konuda bir çalışma yaptığını okumuştum. ne derece doğrudur bilemiyorum...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
17 yıl
Yarbay

Bende mikroişlemcinin çıkardığı sesten o anda hangi işlemi yaptığı denemelerini görmüştüm.Üstelikte bildiğimiz standart mikrofonla.Net olmasada belli komutlar fazla olunca sesten belli oluyor.İsrailli bir araştırmacının araştırması internetde başka konu ararken rast gelmiştim.
Tersine mühendisliğin örnekleri baya eski.Vaktinde Amerikada klavyenin çıkardığı sesden (manyetik dalga değil ses :)) çift taraflı çalıştığından şüphenilen bir ajanın yazdıkları tespit edilip suç üstü yapılmış.

Güvenlik, güven duymakla olmuyor :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sse -- 11 Eylül 2008; 13:01:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
17 yıl
Yüzbaşı

ALINTIDIR.... NEREDEN ALDIĞIMI HATIRLAMIYORUM
"

Arkadaşlar,

Eproje formunda gördüğüm enteresan bir mesajı sizlerin bilgisine sunmak istiyorum.

Söz konusu mesajda Pic'lerde Kod Korumasının nasıl çözüleceği hakkında kısa bir açıklama var.Mesaj İngilizce ve enteresan olan yerini tercüme ederek aynen aktarıyorum.

Aşağıdakini Deneyin diye başlıyor mesaj,
Pic'e bir program yazın. Kod Korumayı "on" yaparak açın veya aktif hale getirin. Kodu pic'e yazın. Sonra geriye okuma yaptırın ve kod korumanın gerçekten yapılıp yapılmadığından emin olun.
Şimdi Vdd yani pic'in besleme voltajını (pin14) Vpp-0,5 seviyesine getirin. Yani 5 volt veriliyorsa bunu 4,5 volta düşürün. Burada başka bir açıklama var <Programming Voltage less 0,5V> yani programlama voltajı-0,5V demek istiyor ama bana göre pic'in programlama voltajı 14. pin den verilmiyorki. Her neyse devam edelim.
Şimdi sigortalarda Kod Korumayı <off> yapın yani iptal edin ve pic'in sigortalarını yeniden programlayın. Pic besleme voltajını yeniden +5V olarak ayarlayın. Programlayıcıyı kapatın. 15-20 saniye bekleyin.
Programlayıcıyı yeniden açın ve pic'i yeniden okuyun. Pic'e kayıt edilmiş dataların korumasız olarak okunduğunu göreceksiniz.. deniyor.
Bunu hemen deneyebilecek bir arkadaş varmıdır. Acaba?. Deneyip neiceyi burada yayınlayabilirmi?

Yapılacak işi tekrar madde madde veriyorum.
1. Pic'e kod korumalı olarak bir program kayıt edin.
2. Programı geriye okuyun ve kod korumalı dataları ekranda görün.
3. Pic besleme voltajını 0,5 V eksiğine ayarlayın. Bu durumda önceki voltajı ölçüp bir yere kayıt etmenizde yarar var. Şayet kritikse tam 0,5 V eksiğini ayarlamak gerekebilir.
4. Pic sigortalarından kod korumayı <off> yapın ve yalnızca sigortaları (FUSES) pic'e yeniden kayıt edin.
5. Pic besleme voltajını tekrar eski değerine getirin ve programlayıcıyı kapatın.
6. 15-20 sn bekleyin.
7. Programlayıcıyı açın ve pic'i tekrar okuyun. Datalar açılmış olarak ekrana geldimi bakın.

Bu arada aynı mesaja iliştirilmiş bazı linkler var ve bu linklerde adamlar ciddi cihazlar yapmışlar bu işler için buyurun.

http://www.break-ic.com/
http://www.semiresearch.com/default.php?readers_flashpicI
http://www.telesys.ru/en/products/programmer/pic16x8x.php
"
DENEMEDİM..... SİGORTALAR AYRICA NASIL PROGRAMLANIR BİLMİYORUM...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
17 yıl
Onbaşı

Yazılı programın okunması biz amatörler için biraz zor gii görünüyor. Ancak imkansız değil. Bu işlerle uğraşan bir amatörün sitesinde bu işlemle ilgili yazdıklarını okumuştum. İşin aslı bu yazılanlara bakınca bu koruma önlemlerinin meraklı kullanıcıları engellemekten başka bir amacı yok. Çünkü bir laboratuar ortamında bu verileri okumak çok kolay.

Yukarıdaki tartışmayı görünce birşeyler yazmak istedim. Bir kullanıcı olarak satın aldığım bir cihazın içinde programlanmış bir mikro işlemci varsa, bu programın kaynak kodlarını görmek isterim, hatta bunun hakkım olduğunu düşünüyorum. Ama burada da işin içine etik konusu geliyor. Elde edilen bilginin kötü amaçlı kullanılmayacağının garantisi yok. Çalıştığı firmanın ürünlerinin kodlarını çalan daha sonra işten ayrılıp bunları satan teknisyenler gördüm. Bir yanda bakınca emek hırsızlığı gibi geliyor. Fakat başka bir açıdan bakınca, firmanın artık o ürünü üretmiyoruz diyerek sizi yüzüstü bıraktığı, eğer çok bastırırsanız fahiş fiyatlar istenen durumlarda bu gibi adamlardan bu kodları almak bence ne suç, ne ayıp ne de günah. İster katılın isteer katılmayın ama ben böyle düşünüyorum.

Sevgi, saygı...

Mayday [PC], signing off...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
17 yıl
Yarbay

Suçu kanun belirler , ayıbı insan karakteri, günahında din kuralları :)
Aldığınız cihazın içindeki kodları anlayabilecek biri iseniz zaten sizde aynısını yazabilirsiniz.Yok anlayamıyorsanız bakmanızında kodların elinize geçmesininde ne faydası olabilir pek aklım kesmiyor :) Verdiğiniz örnekler çok nadir olacak örnekler ki böyle durumda siz eskiyi kullanmak oda yeniyi satmak ister,bundada anormal bir durum yok.

Böyle ters mühendislik tekniklerin bilinmesi bunlara karşı tedbir almak isteyenler için son derece faydalı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

cengiz bey madem merak ettiniz açıklayım elimde braun marka bir traşmakinesi var ve ne yaptıysam çalıştıramadım içini açıp inceledim üzerindeki entegrenin üzeri kazınmış olduğunu farkettim ufak incelemelerden sonra o entegrenin pic olduğu fikrine ulaştım (14. bacakta besleme voltajı var entegre 18 pinli vs vs) entegreyi söküp brenner pic programlayıcımla okumayı denedim fakat code protect uyarısı verdi
bende bu durumu sizlerle paylaşmak istedim fakat benim sorunum ne biyükmüş ki konu bu derece saptı hırsızlığa kadar vardı bilseydim bukadar büyüceğici cihazın yenisini alırdım


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
17 yıl
Binbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: uzman_as

cengiz bey madem merak ettiniz açıklayım elimde braun marka bir traşmakinesi var ve ne yaptıysam çalıştıramadım içini açıp inceledim üzerindeki entegrenin üzeri kazınmış olduğunu farkettim ufak incelemelerden sonra o entegrenin pic olduğu fikrine ulaştım (14. bacakta besleme voltajı var entegre 18 pinli vs vs) entegreyi söküp brenner pic programlayıcımla okumayı denedim fakat code protect uyarısı verdi
bende bu durumu sizlerle paylaşmak istedim fakat benim sorunum ne biyükmüş ki konu bu derece saptı hırsızlığa kadar vardı bilseydim bukadar büyüceğici cihazın yenisini alırdım


Konu sizin için böyle büyütülecek kadar kolay olmayabilir. Ancak şöyl bir örnek vermek gerekir ise, "-kapının üstünde anahtarımı unuttum, anahtarımı kaybettim vs. eve giremiyorum. Ev kendi evim kilidi nasıl açarım" diyorsunuz. Ancak çözümü var ise bu çözümün herkesin evi için bir tehdit olacağının farkında olmadığınızı düşünüyorum.


quote:

Orjinalden alıntı: cengizumur

Boyle isteklere yardimci olunmamasini dilerim.


Günlerce, gecelerce oturup kod yazmaya çalışan biri olarak bence tartışılmalı.

çünkü bu konular bu networkte dünyanın binlerce yerinde binlerce kişi tarafından zaten tartışılıyor. Eğer bir yolu varsa bilelim ki, bizde başka çözümler veya alabiliyorsak önlemler almaya çalışalım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Binbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: uzman_as

cengiz bey madem merak ettiniz açıklayım elimde braun marka bir traşmakinesi var ve ne yaptıysam çalıştıramadım içini açıp inceledim üzerindeki entegrenin üzeri kazınmış olduğunu farkettim ufak incelemelerden sonra o entegrenin pic olduğu fikrine ulaştım (14. bacakta besleme voltajı var entegre 18 pinli vs vs) entegreyi söküp brenner pic programlayıcımla okumayı denedim fakat code protect uyarısı verdi
bende bu durumu sizlerle paylaşmak istedim fakat benim sorunum ne biyükmüş ki konu bu derece saptı hırsızlığa kadar vardı bilseydim bukadar büyüceğici cihazın yenisini alırdım


O elemanin pic oldugunu zannetmiyorum. Bir tras makinasinda 18 pinli, pic veya baska bir microkontrollerin yapacagi bir is olamaz tabii tras makinasi ayni hem mp3 calar hem 2 MPix kamera filan degilse. Sizin brenner okuyamadigi icin code protect filan demistir. Boyle programlama cihazlarindan sacma sapan mesajlar aldigim cok olmustur.

sse soylemis. bir kodu anlayabilecek haldeyseniz zaten genelde onu yazabilecek bilgiye sahipsinizdir. Ben sahsen onume gelen baska bir arkadasin yazdigi aciklamali kodu bile revize etmek yerine eger cok mecbur degilsem oturup sifirdan kendim yeniden yazmayi tercih ediyorum.

Icinde ogrenmeye degecek ciddi bir teknoloji tasiyan, mesela signal processing veya PID control isi yapan bir microcontroller'i ise kodunu kirsaniz bile ancak cihazin kopyasini yapabilirsiniz. Bu kodu olusturan temel matematik rutinlere ve katsayi tablolarina bakarak onun altindaki gercek bilimi ogrenemezsiniz.

Diger cihazlar nelerdir ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.