Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
286
Cevap
85080
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Kışın Klima İle Isınma
G
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar ben klimacı değilim ama senelerdir iş yeri ve evlerimde klima kullanıyorum elimizden geçmeyen marka kalmadı (kullanıcı olarak).

Ben bilgim doğrultusunda ve bütün forumu okuyup derlediğim bilgilerle bir kaç cümle yazacağım, ustalarda eklerse, hata varsa düzeltirse konuya eklerim.

Arkadaşlar vakum konusuda çok önemli bir konu linkini buraya ekleyeceğim lütfen ciddiye alıp okuyunuz.

kemal1414 beyden alıntı
''malum bazı uyanık servisler ,yeni klimaya vakum gerekmez ,fabrikada zaten vakumlanıyor gibi kandırmaca sözlerine inanmayıp klima kurulum aşamasında mutlaka vakum yapılmalıdır ,hatta her sökülüp takılması sonrası yine vakum yapılması gerektiğini eklersek ikide bir aynı sorulara maruz kalınmaz diye düşünüyorum''

=====================VAKUM KONUSU===================
https://forum.donanimhaber.com/m_118872763/tm.htm

Defros olayı:
Bütün klimalar defrosa girer girmeyen yoktur, kaliteye göre bu zamansal olarak değişir.
Üst seri klimalarda bu 4 saate kadar çıkıyor forumu okuyup araştırdınızsa fujitsu - general klimalar 4 saatde bir defrosa giriyor ama arkasında buz - kar olmadan (kendini dinlendirme amaçlı)

1 - Kullanma kulavuzunun mutlaka okunması
2 - Kışın dış üniteden su akar bunun rengi siyah olur önemli değil normaldir.
3 - Havanın eksi değerlerde olması gerekmez aşırı nemde klimayı defroa sokar.
4 - Kışın asla klimayı kapatmayınız evden çıkarken varsa eco moda - sessiz moda, yoksa 2 derece düşürüp çıkınız.
5 - Kışın flap salınımı yaptırmayınız, flapları 45 açı ile ayarlayarak kullanınız.
6 - Eve gelince klimanızı her zaman kullandıgınız ayara yavaş yavaş getiriniz (asla 30 dereceye birden
almayınız)
7 - ilk eve geldiğinizde yapacağınız en önemli şey yüksek fan hızını seçme, bu hava sirkülesini artırdığı için daha çabuk ısınırsınız, (bir müddet sonra fanı otoya alabilirsiniz, bu ilk ısınmanın çabukluğu için).
8 - Isınamıyorum diyen arkadaşlarda en çok yapılan hata, düşük fan hızına alıp flapları salınım yaptırıp 30 dereceye ayarlamarı, bu klimanızı boğar, ısınan havanın yukarı çıkmasına neden olur.
9 - Klimanızın sık sık iç ünite filtrelerini temizleyin bunun çok yararı olur.
10 - Eğer klimanız iç balkonda ise, önden hava atarken klima balkondaki tozu pisliği arkadan toplayarak içinden geçiriyor ve petekler tıkanıyor yağmurda almadığı için hemen klimanın performansı düşüyor, geçen sene balkonda -8 dereceyi görmüştüm ve klimamda bir performans düşüşü hissettim ve çıkıp balkona baktımki kondenser hafifte olsa tıkanmış hemen ılık su ile yıkadım (buz yapmasın diye) inanın klimanın sesi değişti.
11 - iç dış üniteleri sık sık temizleyini, ben bugün birkaç arkadaşı gezdim inanın klimaların iç - dış pislik içinde gördüm hemde bin kere uyardıgım halde klimalara acıdım, ben hiç üşenmeden bütün filtreleri sökerek temizleyip yerine takınca ısı artışı oldu, 2 dakikalık şeye üşeniyoruz.
12 - Mutlaka ama mutlaka işyerleri için senede bir (iş konumuna göre 2 defa), evlerde iki senedir bir servis çağırarak temizlik yaptırınız ama bunuda yaptırıken 35 tl temizlerim diyenlerle birde pazarlık etmeyiniz lütfen zaten 35 tl temizlik olmaz, eğer servis ben 35 tl temizlerim diyorsa kesin ortada bir şey var.
13 - Kışın klimalar biraz sesli çalışır bu sorun değildir.
14 - Başa yazmam lazımdı ama, ilk olarakda lütfen ısınma ve konfor işin içinde ise klimacı firmalardan klima alınız, buradaki ustaların tecrübesine saygı duyarak güveniniz.
15 - Klimanın altındaki su tahliye yerindeki hortumun takıldığı yeri çıkarın, klima daha rahat suyu atacağı için defros daha azalır yada hiç olmaz.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu konunun sahibi Guest iken Guest tarafına aktarılmıştır -- Eki 27 2016 6:32PM >

K
13 yıl
Yarbay

bu başlığa vakum olayını da ekleseniz iyi olur gibi

malum bazı uyanık servisler ,yeni klimaya vakum gerekmez ,fabrikada zaten vakumlanıyor gibi kandırmaca sözlerine inanmayıp klima kurulum aşamasında mutlaka vakum yapılmalıdır ,hatta her sökülüp takılması sonrası yine vakum yapılması gerektiğini eklersek ikide bir aynı sorulara maruz kalınmaz diye düşünüyorum


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
13 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: mbirol

Bu arada da kimse yanlış anlamasın ,her klima defrost yapar ,ama günde kaç kere ,ortam şartı nedir.Kullanım şekli nedir.Önemli.

Benim genel olarak tavsiyem,
*klimanızı çok yüksek derecelerde kulannmayın 23-24 max. 25 yapın,klimaya nefes aldırın yani sıkıştırmayın.
*özellikle soğuk ve nemli iklimlerde defrost daha yogun olabilir,hatta aynı ilin kıyı kesimi ile biraz iç kesminde bile farklılık olabilir.Bunu engellemenin yolu klimanızı kapatmadan kullanın,gerekirse dereceyi 20 alın ama kapatmayın.
*Filitrelerinizi mutlaka sık aralıkla temiz tutun.
*Günde 3,4 kerelik defrost çok değil takılmayın.
*Dış ünite altına takılan hortum ve tapaları,eger alt taraf müsaitse,çıkarın gitsin,su rahat aksın(çok fark ettirir,çok önemli)Hatta nem oranı yüksek kıyı kentlerinde gerekirse altına ilave dranaj tavası yaptırın klimadaki hortumu çıkarın direk tavaya aksın .
* Herkesin dediğine de çok takılmayın,kullanım saati,derece ayarı,evin konumu çok şeyi değiştirir.



Çok faydalı bulduğumdan burda bulunsun istedim. Teşekkürler Sn.mbirol


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: berkay956

hocam merhaba,

öncelikle yazınız için teşekkürler fakat bir noktaya takıldım.

5 - Kışın flap salınımı yaptırmayınız, flapları 45 açı ile ayarlayarak kullanınız.

benim klimamda hem sağa sola flap hem de bildiğiniz üzere aşağı yukarı var.
bunları çalıştırmamalıyız yazmışsınız sebebi nedir acaba?

Flap salınımı yaptırıldığında içeride fazla hareketi olur, bu da aynı sıcaklık olmasına rağmen insanın "serinlemesine" neden olur.
Aynı yazın vantilatörle serinlemek gibi.
Vantilatör de ortamı soğutmuyor ama insanlar hava akımı nedeniyle serinliyorlar.

Bu nedenle ısınmada çalıştırırken flap hareketi olmamalı, yön de aşağıya-sabit olmalı



K
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Tostmania


quote:

Orijinalden alıntı: kemal1414

quote:

Orijinalden alıntı: rabitelli

Aylardır düşünüp, taşınıp, araştırıp, kafayı sıyırdıktan ve 5,6 COP değeri ile 9000 lik LG presitige'e gönül verdikten sonra, 90m2 h3,30 alan için bu makinadan enaz 5 tane gerektiğini hesap edince, bu sevdadan vaz geçmek kaldı bize.

Tam avucumu yaladığımı düşünürken, sağolsun yandaki marangoz tahta kırıklarını beleşe vereceğini söyleyince de, katı yakıtlı kalorifer sobasını ısmarlayıvirdim Eskişehire

bence yanlış hesaplamış :)

90 m2 toplam ısıtılacak alan ise nasıl 5 tane 9 binlik gerekiyormuş ,ayrıca her odanın m2 si aynı mı ?

Almayacak bahane üretiyor.
Ciddiye almayınız.


kendisi bilir hocam ,biz zaten satıcı değil içiciyiz



K
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: safran2578

yok hocam benim klimalar ras b13skvp ve yeni aldığım ras 10 skvp-e modeli... ikisindende çok memnunum. 13 modeliyle 5 yıldır çok güzel ısınıyorum. soğutmada yanlış hatırlamıyorsam 1 yada 2 kez çalıştırdım, onlardada çok iyiydi. ben bi sorun yaşamadığım için bu sene yine toshiba aldım. kurulumu yapan serviste kolay kolay bi problem yaşamazsın, dediler. biz toshiba kurduğumuz yerlerde bugüne kadar sıkıntı görmedik diyorlar.. artık sıkıntı yaşayanların kurulumlarında mı bi problem var bilemiyorum hatta kuruluma gelen servise eski klimayada bakım yapmalarını istedim. adamlar baktı, bakıma gerek yok, dediler. hani sonuçta bakım yapsalar 100 tl gibi bi para vereceğim. para kazanmak mı istemediler bana mı öyle söylediler bilemiyorum. ancak benimde eski klimadan bi şikayetim yoktu. ben klimalarımı daha doğrusu tüm eşyalarımı temiz ama tabiri caizse dibine kadar kullanırım. klimalarımın filtrelerini düzenli temizlerim v.s. ve inanın çevremdeki herkese fiyat-performans olarak toshiba tavsiye ederim... ras 10 modelini 2850 peşin paraya aldım. emsalleri mits.de daikında 4000-4500 civarıydı...

Bir ara forumda birkaç fake tip türemişti, Toshiba çok sesli, kötü klima... gibilerden yazmışlardı.
Hatta birisi dış ünite sacı gevşek bir Toshiba'nın sesini çekip Youtube'a çıkarmıştı.
Bu kişiye de yapması gerekeni söyledik, hatta sonradan Alarko'ya da bildirdik ki, böyle bir olaydan haberleri yok. Vatandaş sonradan zaten forumdan yok oldu gitti, herhalde görevini tamamladı

Bu fake tipler dışında mbirol nickli arkadaşımız fena Toshiba düşmanıdır
Kendisi Musevi'leri sevmediği için "Alarko'ya verilen her kuruş Filistin'lilere atılan kurşundur..." gibi ifadeler de yazdı bu forumda.
Birol usta bu düşüncelerinden dolayı olacak, arada fırsatını denk getirdiğinde Toshiba'ya verir sopayı
Aslında kendi sattığı Zibro 75 serisi de Toshiba klonu-taklidi; bu da işin ironisi
(Birol usta, sen öyle yaptıkça ben de bunları söylerim, kızmak yok)

Kısacası, bu forumdaki "anti-toshiba" işler böyle böyle.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
11 yıl
Yarbay

Arkadaslar merhaba. Bende mobilyali bir ev tuttum kendime. Klimanin markasi pek bilindik birsey degil cin'den getirilmis urunler. İsinmak icin klimayi aciyorum oda isindiktan sonra klimayi kapatinca ortam cok cabuk soguyor. Surekli olarak klimayi acik tutmam daha mi tasarruflu olur ne onerirsiniz? İlk defa klima kullaniyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
10 yıl
Yüzbaşı

Arkadaslar klimalarin asil amaci sogutmadir.isitmada sogutmadaki gibi verim beklemeyin.binanizin izalasyonuda cok onemli.birinizin evini isitan klima diger evi ayni klima isitamaz.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
10 yıl
Teğmen

Aynı sıcaklıktaki yüksek nemli hava daha sıcak his yaratır doğrudur. Ama oda içindeki fazla nem içerisi soğuduğunda rutubet ve küf yapma ihtimalini doğurur.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
9 yıl
Yarbay

Merhaba;

Anlatım diliniz çok akıcı olmuş elinize sağlık.

Aslında teknik olarak anlatmak istediğim bu idi ki, bilgim bu konuda bu derece derin olmadığından bundan sonrasında bu tarz konular olduğunda bu yazınızı referans vermek üzere kendime not aldım

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.




Bu mesajda bahsedilenler: @Kerosen
G
9 yıl
Yüzbaşı

Rica ederim hocam



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @recooz
S
8 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: qazzzz

Eski bir konu, tüm yazılanlara da baktım ama hala ikna olmuş değilim. Klimayı gece gündüz açık bırakmak nasıl gece kapatmaktan daha az yakabilir?

Benim bu konudan anladıklarımı özetlersem:

- fan hızı yüksek kullanılacak, en azından dereceyi yükseltmeden önce fan yükseltilecek.
- birden yüksek ısıya ayarlanmayacak 15 dakikalık periyotlarda ısı yavaş yavaş artırılacak.
- iç filtreleri temiz tutulacak.
- klima tavandan olabildiği kadar aşağı kurulacak ve üfleyen kısımları aşağı bakacak.
- tahliye hortumu sökülecek (bundan çok emin değilim, kurmaya geldiklerinde sorup hareket edeceğim).

Tabii esas 7/24 meselesi var. Şimdi diyorlar ki 24 saat çalıştığı vakit verim alabilirsiniz, enerji sarfiyatı düşer.

Klimanın ortalama enerji tüketiminden hesap edildiği vakit öyle bir hesap çıkmayacağı bariz. Şimdi atıyorum saatte ortalama 1.5 kw harcadığını düşünelim. Günde (sadece gündüz) 10 saatten bir ayda 450 kw yapar. 2017 için 1 kw ortalama değeri 0.44 kuruş diyorlar. Bununla da çarpınca 198 tl gibi bir rakam çıkıyor.

Şimdi 14 saat kapalı kalacak klima bu kadar yakarken 24 saat açık olacak klima nasıl daha az yakar? İlk çalıştırmada maksimum enerjiyi çeker, bu yüzden daha fazla yakar diyorlar ama onu da kabaca hesaplamaya çalışayım.

Ortalaması 1.5 kw olan klimanın maksimumu 6-7 kw oluyor. Atıyorum 1 saat maksimumda çalışsın. 1saatx7kwx30gün=210kw kalan 9 saat ortalamada çalışsın. 9saatx1.5kwx30gün=405kw toplam=615kw yani 270 tl.

7/24 açık kaldığı vakit: ilk ısıtmayı hesaba dahil etmeden sadece ortalamadan hesap etsek bile: 24saatx1.5kwx30gün=1080kw yapar. Bu da 475 tl gibi bir faturaya denk gelir.

Bu hesapta neyi atlıyorum ki ustaların 7/24 çalışması daha az yakar hesabını bir türlü tutturamıyorum. Eskiden elektrik parası daha ucuz falan desek yine yaktığı elektrik belli. Hem şimdiki klimalar daha verimli, ona rağmen sonuçlar böyle.


İnverter klimalar sürekli aynı kompresör gücünde çalışmaz. Ortam ihtiyacına göre çalışma frekansı ve dolayısıyla tüketimi değişken hale gelir. Yanı ortam ısısı yeterliyse frekans min düzeye iner yani sisizn örneğinizde olduğu gibi 1.5kw değil mesela 0.5 kw harcamaya başlar.

Klima sürekli çalışırsa odadaki katı cisimler (duvarlar, koltuklar vs) sürekli sıcak kalır ve klima kapandıktan sonra ortamdan enerji (yani ısı) çekmez. Bunun da tüketime katkısı vardır. Özellikle iç ortam sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasında fark 8-10 dereceden fazlaysa klimayı mutlaka 24 saat çalıştırmak lazım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
8 yıl
Yüzbaşı

Siz klimayı 24 saat calistirmazsaniz duvarlar koltuklar elbette isinmaz



Termodinamigin 2. yasası entropidir. Siz klimayı kapattiginiz an entropi baslar.



Daha basit bir ornekle arabalar hizlanirken daha fazla yakıt harcar ama sabit hizla giderken yakit tuketimi hizlanma durumuna oranla nerdeyse 1/3 dur
Ayrıca ısıtma modunda fanı yuksek hiza almanız gerekiyor.. Bu da genel bir kural.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertace -- 18 Kasım 2017; 12:46:31 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Q
8 yıl
Yüzbaşı

24 saat çalıştırmak için bir 10-15 gün beklemek gerekti. Bu süre içinde de günlük kullanımları not aldım.

Önce şu termodinamik meselesine geleyim. Benim üstte söylemek istediğim klimanın ısıtması diğer ısıtıcılardan biraz daha farklı olduğuydu. Klima aniden içerdeki havayı ısıtabiliyor ama eşyalar soğuk kalıyor. Bunu 24 saatlik dilimlerde de test ettim, eşyalar bir şömine, bir soba ya da kalorifer gibi ısınmıyor. Aynı şey duvarlar için de geçerlidir.

Zaten diğer ölçümlerim de bu gözlemimi destekliyor. Aslında değişkeni çok detayı da bol ama kabaca ortalama olarak ölçtüğüm değerleri şöyle ikiye ayırayım.

Günlük olarak güneş battıktan sonra klima çalışmaya başlatılır, yaklaşık 9-10 saat çalışır. Gece yatarken kapatılır. Bu durumda ortalama 5-7 kwh harcıyor. Tabii bu rakama evin günlük elektrik tüketimi de dahil. Nerdeyse günlük olarak fırın çalışıyor şu-bu yaklaşık olarak 3-4 kwh da evin kendi tüketimi var. Vereceğim rakamlara ortalama bu dahil olduğundan ben göz ardı ediyorum.

Neyse işte eğer ilk çalışma enerjisini hesaptan çıkarmak için 24 saatlik dilimi ikinci günden başlatıp tekrar ölçmeye başlarsak bu durumda da 14-16 kwh civarında bir harcama yapıyor.

Alt alta yazarsak:

9-10 saatte 5-7 kwh
24 saatte 14-16 kwh

Hani açıp kapatmak daha çok yakardı? Kimse tek tek gözlemlememiş de sanki bir klima lobisi böyle demiş herkes aynı şeyi öneriyor gibi bir komplo teorisi oluşturdum hemen :)

Tabii bu sayılar izmir'in havasında yapılıyor. Örneğin 5 aralık günü hava 10/4 derece iken 9 saatlik çalışma 5 kwh harcamış.

24 saatlik çalıştırma aşamasında da geceleri iki derece düşürüp fanı da en düşüğe aldım. Mecbur ses rahatsız ediyor yoksa. Normalde fan en yüksekten bir düşük şeklinde çalıştı.

Bir de en kötü performansını eco modda gösterdi. 7,5 saatte 7 kwh falan yakmış. Üstelik doğru düzgün ısıtmadı. Eco modu falan yalan dolan yani.

Isıtması da 17 ile başlayıp yetmezse 19 kadar artırmak şeklinde oluyor. Ortalama 18 derece şu an için yeterli oluyor. 25 falan çok abartı geliyor, yani tabii ki ısıtsa ısınır ama bu değerlerle bile günlük 10 kwh harcansa aylık 120 lira falan fatura gelecek, o kadara şimdilik gerek yok.

Özetle ben kendi çapımda 24 saat yakma efsanesini onaylayamadım. Başka bir değişken var mıdır? Gözümden bir şey kaçmış mıdır bilemiyorum ama ölçümlerim devam ediyor. Zaten tam soğuklarda 24 saat açmak gerekebilir ama şu an kullanılmayan odada klimanın açık durması faturayı nerdeyse 2-3 kat artırıyor gibi görünüyor. Ortalama elektrik yakma performansı 24 saatlik kullanımda daha düşebilir ama mühim olan toplam yaktığı elektrik. Üstelik klimanın eskime payını şusunu busunu hesaba katmıyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sertace
S
8 yıl
Yüzbaşı

Benim gördüğüm kısa sureli testler ile büyük sonuçlar elde ediyorsunuz.. Öncelikle ısıtmak demek uluslararası kabul gören oda sıcaklığına kadar ısıtmak demektir bu sıcaklık 21-22 derece.

Odadaki eşyalarınızın belirli sıcaklığa kadar ısınması için yeterli süreyi 24 saat olarak belirlemissiniz bu da hatalı.

Elbette siz dilerseniz bu şekilde kullanin ama bu genel kurali degistirmez, istisna olarak kalır. Belki de klimanizda bir sorun var bu ihtimali göz önüne aldınız mi?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertace -- 9 Aralık 2017; 20:38:3 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
8 yıl
Yüzbaşı

Aşağıdaki linkte tüketim değerleri mevcut. Kontrol ederseniz daha doğru sonuca ulaşabiliriz.

http://www.daikintech.co.uk/Data/Split-Sky-Air-Indoor/FTX/2015/RX-K2V1B/RX-K2V1B_Databook.pdf




Bu mesajda bahsedilenler: @qazzzz
M
7 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: recooz

Yeni yapılmakta olan evimin ısıtma sistemi ni klima olarak seçersem pişman olurmuyum. Klima ile ısınmayı tavsiye ediyormusun. Klima olmassa yerden ısıtma düşünüyorum ne dersiniz?

kesinlikle yerden ısıtma ve iyi ve ciddi firma ve en az m2 8 metre boru bunu çok diyen firmaya da geri çevirin ideali m2 10 metre borudur kesinlikle bura izmir bu kadara ne gerek var laflarına inanmayın ve 10 metre isteyin m2



T
2 yıl
Er

Konuyu hortlatmaya geldim
Ordu perşembede (100m2 net), 3+1,çift banyo,3 tarafı açık balkon, tüm cepheleri boşluğa bakan (klima ünitesi ve klima kuzey cephede) , dışcephe yalıtımlı, 3.kat (altta oturan yok) denize bakan (sahilden 300m içeride) evimizi iki kıştır sigma plus 22000lik ile ısıttık.
2022de 7 ay için 8400 ,2023de 7 ay için totalde 13000 e yakın elektrik faturası ödedik. Evde termosifon da var 7/24 açık 18 senelik bir termosifon. 2023 şubatta en yüksek faturamı ödedim 2520tl. Yazın klima kullanmadık Max 15 gün kullanılmıştır. 2023 için Klima çalışmadığı aylar elektrik faturam 300/350 civarıydı. İki çocuk 2 yetişkin (bunu özellikle belirtmek istedim aynı anda min 2 odada kullanım halinde,tv PC en az yarım gün açık,sadece 1 çocuk tam gün okuyor onun dışında 2 yetişkin 1 çocuk tam gün evde olduğu için elektrik sarfiyatı normalde de çalışılan bir eve göre yüksek olduğundan) haftada en az 2 kez fırın kullanımı ,kettle, mikrodalga, çekmeceli derindondurucu. Ve tabi canım çamaşırlarım haftada 4-5 kez kamaşır ve kurutma makinesi kullanımı .klima tüm gün açık.
Klima bu 7 ay süresince 7/24 ısıtma modunda 24 derecede idi. Biryere gidip döndük (2 gün kapalı kaldı) evi 12dereceden 24e 1 saat civarında çıkardı turboyu verince turbosuz 2 saati buldu. Sadece salon 15 dakikada ısınıyor.Ev açık mutfak, salon mutfak girişi karşısı 5m/2m koridor bir oda koridorun sağında salona bitişik diğer iki odadan biri ve bir tuvalet koridorun sonunda. 1 oda ve 1 yatak odası 5m sonunda l yapan koridorun sağında 2m içeride (salon mutfak dışındaki alanlara klimanın pozisyonu hava akışı ile ilgili fikir vermesi açısından). Dış duvarların 1/3 i pencere.kışın sıcaklık 3/10 derece arası ve çok rüzgarlı yağışlı.Ağustos sonu Mayıs ortası arası 20 dereceyi görmedik.
Kısacası mimarisi klima ile ısınmaya pek de uygun olmayan sıfır dairede oldukça soğuk denilebilecek şartlarda aktı boş bu daireyi ısıttık.
En dipteki oda serin oluyordu,saçakta uyumayı sevmediğimiz için sorun etmedik biz.çocuklar üşümedi ama tshirtle de gezmedi sweatshirt yeterli oldu tüm kış.
Doğalgaz olmadığı için kömür odun sobası /kat kaloriferi/klima ile ısınma seçeneklerinden birini seçmek durumunda idik. Bizim açımızdan oldukça ekonomik ve etkili sonuç aldık diyebilirim. Cayır cayır ısınmadık ama hiç üşümedik de. Max kullanılan baharlık yorgan oldu.
İlaveten öngöremediğimiz bir faydası oldu.bina yeni ama hangi akla hizmetse kaba inşaat bitince ilk iş dış cephe yapılmış, 7 sene o şekilde kalıp yağmuru çamuru yemiş daire içine 7 sene sonra içinin sıvası pencere vs yapılıp sonra laminant fayans kapı vs ince işi 4 ayda bitirilmiş. 5.ayda biz girdik izolasyonun ve işbilmezliğin sonucu olarak müthiş rutubet sorunu oldu evde. Mobilyalar kapılar dolap içindeki eşyalar dahi küfleniyordu.Bharda sandalyeye içerken su akıtmış çocuklar bir haftasonunda aylarca bodrumda beklemiş gibi küf olmuştu tüm camlar sürekli en kötü üstten açık olmasına rağmen.Klimadan sonra rutubet sorunu çözüldü.diğer dairede (soba yanıyor o da arakat) 2 yıl sonunda hala devam ediyor bu sorun.
Karşılaştırma açısından bizden 3km ileride kayınvalidem odun kömür ile ısınıyor.1+1 açık mutfak sadece oda mutfak ısındı sobayla (yaklaşık 25m2) odunun yarısı kendi bahçesinden olmak üzere 4 ton odun 1 ton kömür yaktılar akşam 4/10 arası gün içinde soba kullanılmadı.elektrik faturası 280/300 arası geldi. Yakıt maliyeti odun+kömür totalde 9000 civarı. Evet soba yanınca ev cehennem ama sadece birkaç saat ve bir oda, kapıları açarsanız diğer oda ile banyo ancak ılık oluyor.
Aynı sokakta evi yalıtımlı iki komşumdan biri 3 ton palet yaktı kat kaloriferi ile onun da alt katı boş. 2+1 cam balkon kapamalı tek balkon var. Diğeri yalıtımlı bina ara kat 2 ton kömür 2 ton odun yakmış 2+1 tek açık balkon. bizim gibi köşe bina kuzey cephe ikisi de. Tüm oda kapıları açık ikisinde de.
Sözün özü biz klimayla ısınma işine çok sıcak bakmıyorduk ama Karadeniz şartlarında çok iyi iş çıkardı ve kömüre oduna göre oldukça az oldu maliyetimiz.Sigma Plustan da hem ürün hem servis olarak memnun kaldık.bir kez içeri su akıttı bir kez de ilk takıldığında dış ünitede ses vardı.hemen çözdüler.ama servis işi ilden ile bile değişiyor küçük yerin avantajı da olabilir bu ilgi alaka bilemiyorum. Klima dış ünitesi salon balkonunda kapının arkasında olmasına rağmen ciddi gürültü olmadı.iç ünite de oldukça sessiz karşısında ben uyuyamam sesinden , o kadar sessiz değil,ama bu benim manyaklığım sanırım zira analog duvar saati olan odada da uyuyamam tık tık ötenlerden olmasa bile.
Epey uzun oldu ama detaylı anlatmaya çalıştım umarım fikir vermesi açısından faydalı olur birilerine.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
13 yıl
Yarbay

başlık hayırlı olsun hocam

4 ncü madde de flap salınımı yapmayın demişsiniz ben ek olarak anlaşılması daha kolay olsun diye "flapları en alt konuma" getirmeniz durumunda daha iyi performans alırsınız diye ek yapayım

ayrıca fan hızlarında mutlaka söylenenlere uymak mecburiyeti olmadığını en iyi randımanı hangi durumda alıyorsanız o şekilde kullanmak daha iyidir diye ekleyeyim

normalde herkes yüksek fan hızı ile başlayın der ama ben genelde orta hızda daha iyi randıman aldığımı düşündüğümden orta hızı kullanıyorum

aklıma geldikçe yazarım


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
13 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: kemal1414

başlık hayırlı olsun hocam

4 ncü madde de flap salınımı yapmayın demişsiniz ben ek olarak anlaşılması daha kolay olsun diye "flapları en alt konuma" getirmeniz durumunda daha iyi performans alırsınız diye ek yapayım

ayrıca fan hızlarında mutlaka söylenenlere uymak mecburiyeti olmadığını en iyi randımanı hangi durumda alıyorsanız o şekilde kullanmak daha iyidir diye ekleyeyim

normalde herkes yüksek fan hızı ile başlayın der ama ben genelde orta hızda daha iyi randıman aldığımı düşündüğümden orta hızı kullanıyorum

aklıma geldikçe yazarım

Sağolun, gerekli eklemeleri yaptım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.