Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
6
Cevap
540
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Katı hal batarya gerçek araçta test edildi: 12 dakikada yüzde 80 şarj
D
2 ay (4217 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Katı hal batarya gerçek araçta test edildi: 12 dakikada yüzde 80 şarj
İddialı özelliklere sahip katı hal pilleriyle son dönemde adından sıkça söz ettiren Donut Lab, elektrikli motosiklet üreticisi Verge Motorcycles ile gerçekleştirdiği dördüncü batarya testinin sonuçlarını yayımladı. Testte, şirketin katı hal batarya teknolojisinin gerçek bir araçtaki batarya paketinde ne kadar hızlı şarj olabildiği değerlendirildi.



Deney, laboratuvar ortamındaki tek hücre testleri yerine doğrudan çalışan bir motosiklet üzerinde gerçekleştirildi. Mühendisler sistemi, yeni nesil Verge TS Pro elektrikli motosiklet için tasarlanmış hava soğutmalı bir batarya paketine entegre etti.



Gerçek araçta paket seviyesinde test gerçekleştirildi



Katı hal batarya gerçek araçta test edildi: 12 dakikada yüzde 80 şarj
Önceki gösterimler tek tek batarya hücrelerine odaklanırken, bu testte birden fazla hücrenin birlikte çalıştığı tam batarya paketi incelendi. Deney, yeni model yılına ait batarya paketi takılmış daha eski bir Verge motosikleti üzerinde gerçekleştirildi.



Batarya paketi yaklaşık 18 kWh nominal kapasite sunuyor ve karmaşık sıvı soğutma sistemleri yerine hava soğutma kullanıyor. Donut Lab’a göre bu test, şirketin katı hal batarya teknolojisinin gerçek bir araçtaki paket seviyesindeki davranışını ilk kez kamuya açık şekilde göstermesi açısından önemli.



Donut Lab CTO’su Ville Piippo, yüksek enerji yoğunluğu sayesinde üreticilerin aynı fiziksel batarya paket boyutunu koruyarak farklı kapasite seçenekleri sunabileceğini belirtti. Bu yaklaşımın özellikle alanın sınırlı olduğu motosiklet gibi araçlarda tasarım esnekliği sağladığı ifade ediliyor.



Ayrıca Bkz.BMW i3 sızdırıldı: Tanıtım öncesi tasarım ortaya çıktı



12 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj 



Hızlı şarj testinde halka açık yüksek güçlü bir şarj istasyonu kullanıldı. Batarya yaklaşık 20°C sıcaklıkta şarja başladı ve test boyunca sistem 100 kW’ın üzerinde tepe şarj gücünü korudu. Bu da yaklaşık 5C şarj oranına karşılık geliyor.



Test sonuçlarına göre, batarya %10’dan %50’ye yaklaşık 5 dakikada ulaştı. %10’dan %70’e şarj süresi yaklaşık 9 dakika olurken, %80 doluluğa 12 dakikada ulaşıldı. Bu süre, şirketin daha önce iddia ettiği 5 dakikada %80 şarj iddiasının gerisinde kalsa da, yine de oldukça etkiletici. Mühendisler bu performansın, Verge’in önceki batarya sistemine göre yaklaşık üç kat daha hızlı şarj anlamına geldiğini söylüyor.





Verge Motorcycles CEO’su Tuomo Lehtimäki, Donut Lab teknolojisinin ultra hızlı şarj avantajının şirketin kullanıcı deneyimini geliştirme hedefiyle uyumlu olduğunu belirtti. Lehtimäki’ye göre zaten hızlı şarj kabiliyeti hedefleyen TS Pro modeli, hava soğutmalı yapısıyla bunu daha basit bir termal tasarımla gerçekleştirebiliyor.



Testte kullanılan batarya paketi şirketin standart konfigürasyonu olsa da, Verge ayrıca yaklaşık üçte iki daha fazla enerji kapasitesine sahip daha büyük bir batarya seçeneği de sunuyor. Mühendisler, sistem üzerinde yapılacak ek optimizasyonlarla gelecekte şarj performansının daha da iyileştirilebileceğini ifade ediyor.



Donut Lab'ın iddiaları nelerdi?



Donut Lab'ın daha önce açıkladığı verilere göre, katı hal bataryası kilogram başına 400 watt-saat (Wh/kg) enerji yoğunluğu sunuyor. Günümüzde çoğu lityum iyon batarya 200-300 Wh/kg aralığında bulunuyor. Şirket ayrıca hücrenin 100.000 şarj döngüsüne kadar dayanabildiğini iddia ediyor. Mevcut lityum iyon bataryalarda tipik döngü ömrü 1.500-3.000 aralığında. Ancak bu iddialı veriler henüz doğrulanabilmiş değil.




Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/donut-lab-solid-state-verge-motorcycle-battery-test

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

G
2 ay (23809 mesaj)
General

Bu hali yeterli. Hava soğutma ile bu hız müthiş bir değer. Bunun sıcağı var Antalya’sı, Dubai’si var.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

N
2 ay (3827 mesaj)
Yarbay

Teknoloji urettiysen byd gibi yap lansmanı açıkla ne varsa. Kült diziler gibi her hafta gıdım gıdım bir seyler duyuruyor, duyurdukları ile gerçekler haberde görüldüğü üzere birbirini tutmuyor. Bu şekilde yatırım alabileceklerini sanmıyorum



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

İ
2 ay (2561 mesaj)
Binbaşı

Tüm dünya bu teknolojiyi bekliyor ama haberlere ilgi yok çok enteresan...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
2 ay (23232 mesaj)
Yarbay

bu gerçek olursa bize gelmez. üst klasman kullanıcılara gider. uçaklarda bile kullanılır. bize gelmesi 10 15 seneyi bulur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ibo-wan
İ
2 ay (2561 mesaj)
Binbaşı

Bu kadar önemli bir teknoloji çok çabuk sürede ana akıma ulaşır hocam mümkün değil o kadar uzaması




Bu mesajda bahsedilenler: @pskillercheto
M
2 ay (11828 mesaj)
Yarbay

Peki bu şarjla kaç km yol gitti?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.