Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
263
Cevap
201464
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: Kamyon / Tır şoförü olmak istiyorum... (4. sayfa)
T
14 yıl
Yüzbaşı

Selam SevgiLi Dostlarım daha 17 yAŞIndayım TEk hayalim Kamyon ve Tır KUllanmak ileride Uzun Yol Şöförü Olmak İstiyorum .Ama NE Bi akrabam Ne bi Yakınım Nebi doStum Tırcı Okumuyorumda...Sizden Ne yapmam Gerektiğini Söylemenizi İsterm


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
14 yıl
Binbaşı

dedem 44 yıl kamyon kullanmış ülkemin yollarında dayılarımda baba mesleği olan kamyonculuğa devam ediyorlar şuan tırları var:) benimde azda olsa ford 1210 kullanmışlığım var:) kamyon kullanmak eğlenceli geliyor bana:)



5
14 yıl
Er

kardeşm ben 40 yaşindayım 20 senedır şöförlük yapıyrum 10 senedırde avrupaya calışıyordum şu an evde oturuyorum nıye dersen fırmalar artık köle arıyorlar heveslı cok emeklı cok yanı havada kaparlar bız evde oturuz araclar kaskolu hayırlısı olsun



C
14 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: emir18rebrov

bugune kadar tir koltuguna oturmamis bir insan nasil olur da tir soforu olur?nasil olur da onde cekici arkada 13.60 m lik dorsyle yagmurda camurda buzda kmlerce direksiyon sallar?tirla geri geri rampaya veya keskin bi viraja donmeyi kolay mi saniyorsunuz?bunlari hayatinda 1 kere bile yapmamis birine kim yuzmilyarlarca lira degerindeki tiri verir de bunlari ogrenmesini saglar?




EKLEYECEK HİÇBİRŞEY YOK BENDE TIRCI ÇOCUĞUYUM AMA ARKADAŞ MÜTHİŞ BİR ŞEKİLDE ANLATMIŞ ;)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
*
14 yıl
Er

arkadaşlar benim babam çiftçi araba kullanıyorum ama traktöre naylon dediğimiz(küçük dorselere benzer üstü açık şeyler) bağlıyıp gidiyoruz babam bana hiç vermedi ama buda bende bi avantaj olurmu bunu kullanmak?
bazen 3 dorse bağlıyoruz buda zaten 8-9 m eder ama ben kullanamam onu şöförler kullanır


Bu mesaja 3 cevap geldi.
O
14 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: sszss


quote:

Orijinalden alıntı: piskopat19


quote:

Orijinalden alıntı: sszss

quote:

Orijinalden alıntı: SCN_Driver

Sen bi kez agır vasıta direksiyonu tutmamıssın ben tırcı olucam diyosun piyasa bilmiyosun 1 deneyimin yok 2 çevren varmı bilemem ama o da şart her firma gelse biride şöför olsa diye beklemiyor kapıda o kadar deneyimli kişiler bile var suan işsiz şöförlerin arasında sen gidip muracat etsen diyecek önceden nerede calıstın ne kullandın?
Rampada taksiyle giderken gaza birazdaha yuklenmeye benzemez bu 30 ton yukle gidiceksin mantıklımı dusunuyosun Allah aşkına.
Herkez alışkın deildir uzun yol gitmeye gözler kapanıverir sana acımam karsıdan gelene acırım ne geliryorsa acemilikten geliyor bu yollarda yasın kac bilmiyorum ama tahminim 20 yaş ustu ağac kucukken eyilir aga buyudugu zaman eğmeye kalkarsan kırarsın.




bu işi neden ortalama bir zeka ve yeteneğe sahip insanların yapabileceğine inanılmaz? bahsettiğimiz şey binlerce insanın yaptığı tır/ kamyon şoförlüğü değil mi? biraz abartıyorsunuz gibime geldi . tamam işsizlik vardır ona bir şey diyemem ama kamyon/tır şoförü olmak isteyen bunu da hesaba katar değil mi?

yaptığınız işi önemsemenize saygı duyarım ama abartmayın lütfen . bugün thy 35 yaşına kadar pilot alırken siz kalkmış "20yi geçti isen tır/kamyon şoförlüğünü unut" diyorsunuz . lütfen biraz insaf izan...



insaf demıssınızde kımse işi bılmeyen bırıne ınsaf edıpde servet degerındekı aracını ve içindekı belkı aracın onlarca katındakı yuku tehlıkeye atmak istemez en azından @ nefret_1984 nıclı arkadası goz onunde bulundurarak kamyon otobus soforlugu yapmıs tırda ustayım desem yalan olur demıs o kadar altyapısı oldugu halde thy yı demıssınızde onlarda en azından unıversıte okumus adamlar oyle abısının babsının yanında yetısmıs adamlar değil...



işi bilenler doğuştan mı öğreniyor? herkes sıfırdan başlamıyor mu? elbette tecrübe gerekir bunda şüphe yok ama tecrübe edinmek için de başlamak gerekir değil mi? mesleğinizi önemseyin ama abartmayın lütfen . bahsettiğimiz şey kamyon/ tır şoförlüğü ; google'da mühendislik değil .


Kardeş heveslisin başlarsın,başla.Ama siesan ın dediği gibi makasları alınce ele, arkandaki dorsede kupayı geçince yandan, kendini solluyom sanarsın :)
Direksiyonu da kucaklarsın o heyecanla.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
14 yıl
Çavuş

s.a kardeşim senin ne demek istedigini anlıyorum ben 20 yaşındayım yaklaşık 10 yaşından beri babamla yola giderim içimde çok büyük bi istek var az kaldı şurda ama artık tak etti bekliyorum sabrediyorum. Senin konuya gelince kimsenin lafına bakma yok yapamazsın yok olmaz falna insanın isteyipde yapamıcagı şey yok. arkadaşların dedigine bakma bu meslek artık öyle bişe olduki taksici dolmuşcu kamyoncu vs. cekici kullanıyor. Senin hiç direksiyonun yoksa önce bi ufaktan başla derim. B ehliyet al ufak aracı kullan ondan sonra tanıdık vs. tır şoförü yetiştiren firmalar var Reysaş , Unsped benim bildiklerim Yani anlatmak istedigim şu istedikten sonra olur. Sana tek tavsiyem kimsenin lafına bakma ağzı olan konuşuyor



K
14 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: siesan

Ben size birşey anlatayım bu konuda, daha da uzamasın konu.

Yukarıda bahsi geçen işler arasında en belalısı TIR şoförlüğüdür. Neden mi diyeceksiniz bir araba, minübüs, otobüs yada bir kamyon kulanmaya benzemez TIR kullanmak.

Şimdi oradan birisi çıkıp hemen yok canım sende ne alakası var diyeceksiniz.

Arkadaşlar yukarıda saydığım araçlar ile TIR kullanımı genel olarak birbirine benzese de TIR çift şase olduğu için üzerinde ustalık ister, emek ister, becer ister. Usta şoför olmayan adamı atıverir ilk virajda üstünden. Hele birde kış ayı içindeyseniz vay halinize. İşi bilmiyorsanız düz yolda bile makaslatı verirsiniz aracı. Ayrıca dönmesi bela, geri manevrası bela, yüklemesi bela, boşaltması bela, sağını solunu görmesi bela.

Yukarıda saydığım bu nedenlerden ötürü ha deyince TIR ın üstüne çıkılmaz şoförüm diye.

-Önce genç yaşta ufaktan kamyonet ile başlanır, şoförlük mesleği öğrenilir.
-Sonra kamyona geçilir tonaj nedir diye öğrenilir. Asıl yetişme bölümü kamyon üzerinde olur. Nasıl rampa inilir, nasıl çıkılır bunlar öğrenilir. Aracın verdiği tepkiler şoförün kafasına kazınır.
-En son olarak TIR şoförlüğü yapılmaya başlanır. Artık diğer araçlarda öğrenilen şoförlük, teknik ve deneyimsel bilgiler TIR üzerinde kullanılmaya başlanır. En doğrusu da budur zaten.

"Ben ilk şoförlüğe TIR ile başladım, hala da kazasız belasız sürdürüyorum" diyenler çıkabilir aranızda.Doğrudur birçok şoför arkadaşımız vardır bu yol ile mesleğe giriş yapan ve halende sürdüren. Ancak doğrusu bu değildir. ADAC'ın raporlarında da önümüzdeki 10 yıl içinde TIR şoförlüğü yapacak kişilerin önce ufak araç ile başlayıp sonradan büyük araca geçmesi gerektiği vurgulanmıştır. "Bir nevi staj dönemi gibi"

Şimdi gelelim sonuca. Ben kamyon ya da TIR şoförlüğü yapmak istiyorum diyen arkadaşlara. Tabi yaparsınız arkadaşlar neden yapamayasınız. Sizin de iki kolunuz var, TIR şoförününde. Sizin de iki bacağınız var, TIR şoförününde. Aranızda bir fark yok. Tek fark şoförlük mesleğinin içindeki deneyimle alakalı. Burda sizinle TIR şoförünü birbirinden ayıran fark deneyim.

Peki bu deneyim bukadar şart mı? Deneyim olmadan iş bulamaz mısınız piyasada? Açıkça söylemek gerekirse doğruya doğru bulamazsınız.

Mesela bir lojistik firmasına gittiniz ve TIR şoförü olarak başvuru yaptınız. Elinizde tüm evraklarınız tamı tamına var (E+D ehliyet, SRC 3-4, pisiko teknik, ADR belgesi). Başvurunuzu değerlendiren personel müdürünün ilk bakacağı şey daha önceki çalıştığınız firmalar olacaktır (Yani deneyim). Eğer daha önce biryerlerde çalıştığınızı kanıtlayamazsanız günümüz itibariyle hiçbir lojistik firmasında kesinlikle iş bulamazsınız. Bakınız üstünü vurgulayarak söylüyorum kesinlikle bulamazsınız.

Olduki siz özel şahıs aracında çalışmak için başvuru yaptınız. Bu seferde araç sahibi daha önceki çalıştığnız yerlere bakacaktır (Yine deneyim).

Bu kriterleri tutturamadığınız sürece TIR şoförü olarak iş bulma şansınız malesef "0".

Peki hiçmi şansınız yok. Tabiki var. Türkiye'nin en büyük lojistik firmasında bile hiç deneyiminiz olmadan TIR şoförü olarak iş başı yap ihtimaliniz var. Nasıl mı? Hemen cevaplayayım.

1 - Lojistik firmasına yakın ya da direk firmada çalışan nüfuslu bir tanıdığınız vardır işinizi iki dakikada halleder.
2 - Babanızın, dayınızın, amcanızın, enişteniz kendine ait TIR ı vardır mesleğin içine otomatik olarak giriş yapmış olursunuz.
3 - Babanız TIR firmasında şoför olarak çalışıyordur, "bu benim olan ben yetiştirdim bunu, TIR şoförü bu, bunu işe alacaksınız" diye baskı yapar kendi firmasına bir bakmışsınız TIR şoförü oluvermişsiniz iki dakikada.
4 - Basar parayı alırsınız kendi TIR ınızı mesleğe otomatik giriş yapmış olursunuz.

Yukarıda bahsettiklerimin dışında bu işe giriş yapabilmenin başkada bir ihtimali yoktur günümüz itibariyle.

Mesala, elinde belgeleri olupta 5-10 yıldır TIR şoförlüğü yapan ve şu anda iş arayan halıhazırda yüzlerce şoför var bunu biliyor musunuz? Onlarda sizinle beraber aynı firmalara başvuru yapıyor. Şansınız otomatik olarak düşüyor.

Neyse daha fazla uzatmıyayim. Benim tavsiyen ufakdan başlayın arkadaşlar. Ha deyince çıkmayın şu aracın üzerine. Bir sevda uğruna ilk virajda yan yatıp sevdiklerinizi ve kendinizi üzmeyin. İlk virajda yan yatarsanız bir sonraki firmada iş bulma şansınız yok oluverir. Kazalı şoföre kimse iş vermez. Bu yüzden önce ufak araçtan başlayın, yetiştrin kendinizi. Ben bu işi öğrendim deyince çıkın büyük aracın üstüne. Bu şekilde personel müdürlerini de etkilersiniz TIR şoförlüğü yapabilme konusunda.

Kalın sağlıcakla.




dediklerinize aynen katılıyorum. ben yorum yaparken sizin yorumu okumamıştım aynen dedikleriniz doğrudur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
14 yıl
Teğmen

allah yardımcın olsun istek azim olduktan sonra gerisi boşa.. ufaktan bi yerlerde başla



M
14 yıl
Teğmen

Arkadaşlar selamlar herkese,

Siteyi takip ediyorum. Bizde nakliye işine girmek istiyoruz. Aslında daha doğrusu kayınbirederim için. Ben başlangıç olarak orta seviye bir çekici almak istiyorum, kendi aracımızla çalışsın istiyorum, acaba becerebilirmiyiz. Çevremizde tanıdık bu işi yapanlar var ama, genede çekiniyorum. Acaba bu işten geçim sağlabilirmiyiz.

Tecrübeli arakdaşlar yardımcı olursa sevinirim, birde başlangıç için nasıl bir araçla başlamalı.

Şimdiden teşekkürler. ALLAH kazasız belasız yolculuklar versin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
14 yıl
Er

Şimdi çoğu kimse kendi Aracını çalıştırır. Yani Eskiler hep öle şanslıydılar. TIR fiyatları aşırı yüksek değildi, alırdı bir TIR babası, oğlunu koyardı şöför ona birkaç ayda gösterir öğretirdi. Ama şimdi Tır almak çok zor neredeyse bir servet. Şöyle modelli bir tır 150-200 milyar arası. Akraban olacak ya da kimse sana araba vermez.. Heleki Tır dediğin araç ne kamyona ne otobüse benzer O tam deneyim ister Allah korusun bir kaza olsa bir sürü insanı katledebilirsin. Sorumluluk ister. Çekirdekten yetişme falan ne gibi çekirdek bu? Mesela ben usta şöförüm diye ortada gezen ufak arabayla makaslara giren hız yapanlar var bunlar Tır şöförü falan olamazlar Tır şöförü ancak ağır başlı ve bilinçli şöförler olabilir.. Kalk kazakistana yükle git gel 10.000 km, Kışın buz dağlarda uçurumlarda 25 ton yük ile beraber, o zaman o makasçılara verceksin Tırı bak ne yapıyorlar? Benim şu an kendime ait 2006 Axor 1840 + 2009 frauf tenteli dorsem var. Şöföre veriyorum hesap eksilsin diye kalkıp kendimi yollarda parçalayamam ki Elimde imkan olmasına rağmen gözüme kestiremiyorum Tırcılığı o kadar kolay değil bu iş


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
13 yıl
Onbaşı

Benimde bilen arkadaslara bir kac sorum olacakti soyle ki Yurt disinda casisan soforlere ne mas veriliyor Bulgarystan-Romanya taraflarina ,mazot fiyatini orenecektim cikisda bide yukleri yuk borsalarindan mi buluyorsunuz
Avrupa hattinda calismak istiyoruz uc tirimiz var


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
13 yıl
Yüzbaşı

Bir işi yapabilmek önce o işi sevmek , o işe kendini vermekten geçer . Uzunyol şöförlüğünü yapabilirim severim diyen her insan yapar bu işi . Önce şantiyelerde orda burda küçük araçlardan muavinlikten veya şöförlükten başlarsın . Uzunyol işi gelir sonra . İsdemirden 2 tır demir çekiyoduk diğer şöför iş hayatına yeni girmiş acemiydi mesela bize öğütlemişlerdi buna yardımcı olun öğretin işi yolları falan diye . Öle herkes bu işi bilip doğmuyor . Ona bakarsanız her mesleğin kendine göre zorluğu var o zaman hiç kimse hiç bir işte çalışmasın .


Bu mesaja 6 cevap geldi.
K
13 yıl
Yüzbaşı

Bi de yukarıdaki yorumları okudum tır şöförlüğü yok zor iş yok çok zeka ister bilmem ne falan . Bu ne bre Ben çok uzunyol adamı tanıdımAdamların tahsili en yükseği lise terk di


Bu mesaja 6 cevap geldi.
B
13 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: sarısekili

Bi de yukarıdaki yorumları okudum tır şöförlüğü yok zor iş yok çok zeka ister bilmem ne falan . Bu ne bre Ben çok uzunyol adamı tanıdımAdamların tahsili en yükseği lise terk di

Zeka = okul mu diyorsun yani ?

Evet, okul okuyan her adam karda kışta ne yapacağını, arabanın nerede ne tepki vereceğini bilir.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
13 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: BmCpRo827


quote:

Orijinalden alıntı: sarısekili

Bi de yukarıdaki yorumları okudum tır şöförlüğü yok zor iş yok çok zeka ister bilmem ne falan . Bu ne bre Ben çok uzunyol adamı tanıdımAdamların tahsili en yükseği lise terk di

Zeka = okul mu diyorsun yani ?

Evet, okul okuyan her adam karda kışta ne yapacağını, arabanın nerede ne tepki vereceğini bilir.

Sayın BmCpRo827 Kışta ne yapmak nerde ne tepki falan tecrübe ve deneyime öğrenilir . Doğuştan gelen bir bilgi veya yetenek falan değildir O konunun başında tırcı olacağım diyen arkadaşta zamanla öğrenecek . Çoğumuz böyle böyle girmedi mi bu işlere ? Tırcılığın zorluğu bana göre sadece sosyal hayat sıfır oluşu ve bir müddet sonra sürekli uzunyola ve yanlızlığa her adam gelemez budur . Yoksa her mesleğin kendine göre bir tehlikesi var . Tırcılığı ulaşılmaz , nirvana meslek gibi göstermenin anlamı yok .


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
13 yıl
Yüzbaşı

Ha şunuda söylim evet yeni acemi adamı direk öle yurtdışına kıtalar arası işlere vermezler Ben olsam bende vermem . Ama ülkemdeki Nakliyecilik Sadece o özellikle marmara bölgesindeki uluslararası büyük lojistik firmaları ve işlerinden ibaret değil . İç anadolu akdeniz güneydoğu anadolu falan buralarda önemli ölçüde şahıs arabaları çalışıyo yurtiçine çalışıyo . Buralarda da şöföre ekmek var . Adam tırcı olacam dediğinde . Direkt senin ülkeler arası ne işin var demeyin lütfen



P
13 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: sarısekili

Bi de yukarıdaki yorumları okudum tır şöförlüğü yok zor iş yok çok zeka ister bilmem ne falan . Bu ne bre Ben çok uzunyol adamı tanıdımAdamların tahsili en yükseği lise terk di



unıversıte meznu otobus soforlerınıde gorduk 2gunde kapının onune koydular..sen tır soforlugunden bahsedıyosun.

bu işler basından gece gece oğrenılır dıyo butun eskı kaptanlar..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
13 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: sarısekili


quote:

Orijinalden alıntı: piskopat19


quote:

Orijinalden alıntı: sarısekili

Bi de yukarıdaki yorumları okudum tır şöförlüğü yok zor iş yok çok zeka ister bilmem ne falan . Bu ne bre Ben çok uzunyol adamı tanıdımAdamların tahsili en yükseği lise terk di



unıversıte meznu otobus soforlerınıde gorduk 2gunde kapının onune koydular..sen tır soforlugunden bahsedıyosun.

bu işler basından gece gece oğrenılır dıyo butun eskı kaptanlar..

O laftan kastım ortalama normal zekada olan ve En önemlisi bir işe gönül veren merakı olan her insanın tır şöförlüğünü yapabileceğidir . Maşşallah önceki yorumlara baktığımda .Tır şöförlüğü için sanki Ordinaryus olmak veya Bordo bereli eğitimi gibi eğitim almak gibi birşey çıkıyor . Şöförlük tekele alınmışta haberimiz yok . Adam bunları öğrenecek işte sürücü kursuna boşuna mı para veriyo ? Profesyonel şöför olmaz . Bu meslekte yaşın ne olursa olsun hergün yeni bir bilgi vardır Teknoloji araçların yapısı özellikleri her zaman değişim içinde çünkü Örneğin roterdarlar yarı otomatik vitesler otomatik vitesler falan . Ha gide gele yollları öğrenirsin o başka ..


Kardeş Sen bu işlerin içinde misin, yoksa lisede öğretmen falan mısın? Katalogtan okur gibi iş anlatıyorsun. Retarder, 8 ileri buçuklu şanzıman falan :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
13 yıl
Yüzbaşı

Nasıl anlamadım ? Genel anlamda örnek verdim sadece . Retarderi vitesi falan . Katalog derken ???? O kadarda değil öğretmen de olsam hiç durmam Şöförlüğü öğretmenliğe tercih ederdim Mesela 1840 Axorlar var bizde 8 vites ve buçuklu Yarı otomatik yani Genel olarak O anlamda dediydim Ama Retarder yok ama