Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
30
Cevap
1198
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Intel işlemci üretimini TSMC’ye kaydırıyor: 5 nm Core i3'ler bu yıl üretilecek
N
5 yıl (3926 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Intel işlemci üretimini TSMC’ye kaydırıyor: 5 nm Core i3'ler bu yıl üretilecek



Yarıiletken üreticisi Intel gelen haberlere göre yarıiletken üretimini başka yarıiletken üreticilerine yaptıracak.



 



TrendForce’un son raporuna göre daha önce TSMC’nin üretim teknolojisi lisansını satın alarak kendi tesislerinde uygulayan Intel işlemci dışı zar üretiminin %15-20’lik kısmını hali hazırda TSMC’ye aktarmış durumda.



5 nm Core i3'ler bu yıl, 3 nm Core i9'lar seneye geliyor



 Dahası içerisinde bulunduğumuz yılın ikinci yarısında Core i3 işlemcilerinin 5 nm nodunda hacimli üretimini TSMC’ye bıracak mavi ekip önümüzdeki yılın ikinci yarısında ise orta-üst segment yongalarını TSMC’nin 3 nm bantlarında ürettirecek.



Giderek geride kalan Intel



Donanım dünyası tarafından yıllardır bir türlü bırakamadığı 14 nm nodu nedeniyle eleştiri yağmuruna tutulan Intel görünüşe göre eleştirileri dikkate almış. Bir türlü geçilemeyen 10 nm nodu Intel’i son nesillerde AMD’nin karşısında iyiden iyiye geriye çekmeye başlamıştı.



AMD ise üretim tarafını TSMC’ye bıraktığı için pazardaki en ileri teknolojiyi sunma avantajıyla elini güçlendirmişti. Tüm bunların üzerine Intel geçtiğimiz aylarda Apple’ın MacBook ve Mac Mini’lerinde TSMC’de üretilecek M1 işlemcisini kullanacağını açıklamasıyla önemli bir müşterisini de kaybetmişti.



Üretimi TSMC'ye kaydırmanın Intel'e sağlayacağı faydalar



Intel’in kararı önümüzdeki dönemde işlemci pazarında rekabeti daha da kızıştırabilir. Zira Intel tasarladığı işlemcilere uygun döküm tesislerine yatırım yapmak yerine CAPEX yani yatırım alanında kullanmaya ayırdığı sermayesini daha efektif kullanarak araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla kaynak ayırabilecek.



Ek olarak kapasite arttırımı gerektiğinde yeni fabrikalara yatırım yapma masrafından da tasarruf edecek. Kararın Intel’e AMD’nin üretim teknolojisi avantajına hızlı yanıt verme imkanı sunacağının altını çizelim.



Ayrıca Bkz.Intel’in CEO’su değişiyor



Üstelik TSMC Intel’e yonga üretimi sürecinde çipletler, CoWoS paketleme tekniği, InFO ve daha az alan kaplamasıyla öne çıkan devre tasarımı olan SoIC gibi gelişmiş teknikler de sağlayacak



 




Kaynak:https://www.guru3d.com/news-story/tsmc-to-kick-off-mass-production-of-intel-cpus-in-2h21.html
Kaynak:https://www.techpowerup.com/277229/trendforce-tsmc-to-mass-produce-select-intel-products-cpus-starting-2021

 Haberi Portalda Gör

2010: 45nm

2011: 32nm

2012: 22nm

2013: 22nm

2015: 14nm



5 yılda 45nm den 14nm ye, sonra ki 5 yılda 14nm den bir 14nm++++++++++++ a :)

Bunun sebebi rakibi olmayışı...

2010 da AM...
Yoruma Git
Yorumun Devamı AMD KÖLESİ - 5 yıl +23
Artık hem tasarlayıp hem üretmek eski bir iş modeli anlayışı olabilir. Samsung ve TSMC gibi firmalar bütün dünyaya üretim yapıp, üretimin tek bir koluna odaklanmışlar. He...
Yoruma Git
Yorumun Devamı 6s - 5 yıl +16
14++++++ uheuduejeu


O başka konunun postuydu
Yoruma Git
Yorumun Devamı acura07 - 5 yıl +7
C
5 yıl (6503 mesaj)
Yarbay

Yumurta dayanınca kapıya mecbur napsın😁



6
5 yıl (429 mesaj)
Yüzbaşı

Artık hem tasarlayıp hem üretmek eski bir iş modeli anlayışı olabilir. Samsung ve TSMC gibi firmalar bütün dünyaya üretim yapıp, üretimin tek bir koluna odaklanmışlar. Hem tasarlayıp hem üretmek bütün sorunlarla tek başına mücadele etmek belli bir yere kadar demek ki. Üretim tekniklerini güncellemek günden güne zorlaşması, yapılan yatırımın katlanmasına yol açıyor, bunun altından kalkmak çok zor olsa gerek. Eğer gözüktüğü gibi rekabet sağlayamıyorsa, neredeyse bütün yonga tasarımı yapan firmalar gibi işini bu şekilde yürüteceksin. Ortada alaylık bir durum yok, aksine heyecanlanmaya başladım ben. Düşünsenize hiç hesapta olmayan bir intel atağı amd'yi, amd'nin cevabı inteli kamçılayacak, kazanan yine biz kullanıcılar olacak.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 13 Ocak 2021; 23:28:19 >


A
5 yıl (22213 mesaj)
Yarbay

14++++++ uheuduejeu


O başka konunun postuydu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
5 yıl (18832 mesaj)
Yarbay

Bob Swan da gitti.Lisa Su nakavt etti hepsini



R
5 yıl (2192 mesaj)
Binbaşı

Umarım intel de sahaya döner ve eski alışkanlıklarını bırakır.



L
5 yıl (7829 mesaj)
Yarbay

Hey gidi koca nam ı diğer CHIPZILLA INTEL ne hallere düştün be. Bir zamanlar onlarca üretim tesisinle neredeyse tüm dünyaya chip sağlıyordun. Senden izinsiz x86 da kuş uçmuyordu. Şimdi TSMC nin eline bakarmı oldun.
Şu firmayı bir okuyup üflEtsekmi ne yapsak. Nedir bu 14++++++++ ların hali.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LINEBACKER -- 14 Ocak 2021; 0:36:42 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
5 yıl (276 mesaj)
Yüzbaşı

Bu haberi görünce paniğe kapıldım. Neden mi? Demekki intel TSMC nin 3nm ve 5nm bantlarını satın alıp AMD nin yolunu kapatıyor. Tekrardan bir tekelleşme çalışması sonucu bu. Düşünün TSMC nin kullandığı ilk 5nm bantlarını apple satın almıştı ve bu makineler yılda ancak 2-3 tane yapılabiliyor. Demekki seneye gelen makineleri de intel kapatmış. AMD nin üretim yolu kapanıyor maalesef. Zaten TSMC sürekli silicon zar fiyatlarını artırıyordu. Tekelleşme sonucunda fiyatlar sürekli artmaya başlar. Yandık arkadaşlar..!




M
5 yıl (2744 mesaj)
Binbaşı

i3 değil i5'ler ile girmesi lazımdı piyasaya. Daha fazla geç kalacak orta segment için ve piyasanın büyük bölümü burada. İnsanların Ryzen'i bırakıp dönmesi için F/P ürünler satması lazım. Bunu i3 ile sağlarsa eyvallah ama pek mümkün değil. i5'e ihtiyacı var en azından. i5'in gelişini 2022'ye kadar sarkıttılarsa eğer 2021 yılından hiç beklentileri yok demektir.




U
5 yıl (2168 mesaj)
Binbaşı

Hatırladığım kadarıyla üretimde intel 10nm, tsmc 7nm'ye denk. Eğer bu doğruysa tsmc 5nm ciddi performans artışı getirir. Eğer yanlış ise çok daha uçuk bir performans ile karşılaşabiliriz.



A
5 yıl (709 mesaj)
Yüzbaşı

2010: 45nm

2011: 32nm

2012: 22nm

2013: 22nm

2015: 14nm



5 yılda 45nm den 14nm ye, sonra ki 5 yılda 14nm den bir 14nm++++++++++++ a :)

Bunun sebebi rakibi olmayışı...

2010 da AMD nin Phenom II X6 işlemcileri çıktı 6 core o zamanlar ciddi bir rekaber vardı, öncesinde de athlon ile AMD yine rekabet edebiliyordu. 2011 in sonunda ilk FX serisi, daha sonra ki sene de ikinci FX serisi vasat gelince AMD nin CPU pazarından çekileceği haberleri yaygınlaşmaya başladı.

Rakibin en son 2012 de vasat bir mimari ile işlemci üretip 2017 ye kadar 5 yıl boyunca piyasadan çekilmiş işte Intel de bunun rahatlığı vardı ama boynuz kulağı geçti, çırak oldu usta, usta oldu çırak...

Intel kendi etti, kendi buldu. Biz bazen söylüyoruz 6 core gördüyseniz AMD sayesinde, yüksek mhz ram gördüyseniz AMD sayesinde, soket desteği gördüyseniz AMD sayesinde diye ama sanırım dalga geçiyoruz sanıyorlar.

AMD 2012 de çekilip bir daha dönmeseydi şuan 4/4 i5-10600K, 4/8 i7 10700K, 8/8 i9 10900K kullanıyordunuz, şaka değil bunlar..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
5 yıl (1404 mesaj)
Binbaşı

ya seve seve yada s...s.... geçecekler




M
5 yıl (24623 mesaj)
Yarbay

Kim derdi ki yılların dökümcüsü Intel’in bir gün eleman olacağını.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

E
5 yıl (921 mesaj)
Yüzbaşı

kendilerinin beceremeyecegini anlamislardir, ayrica maglubileyti kabul etmisler demektir.




4
5 yıl (697 mesaj)
Yüzbaşı

Her diktatörlüğün her tekelin bir sonu vardır elbet. IBM bile toz oldu, İntelinki uzun surdu sadece. Bugüne kadar sadece 386’sı amd diğer tüm işlemcileri Intel olan biri olarak söylüyorum; aynı performansı bile verse, daha ucuz bile olsa Intel almam, gider amd alırım. Bugüne kadar bize attığın kazıkların hesabını kendimce ödetiyorum işte :)



L
5 yıl (6418 mesaj)
Yarbay

"gelecek 20 yılın teknolojisi şimdiden hazır" helelelölölö



C
5 yıl (16790 mesaj)
Yarbay

Diktatörlük ? Ülke mi yönetiyorsun. Yeni nesilde fiyat yükselten kim, cevap AMD. Eski işlemcilerine SAM desteğini vermekten bile kaçınan bir markanın fanı olmak, daha siz kendinize atılan kazığın farkında değilsiniz. Intel keşke batsa da, işlemcileri 1K-2K fazladan kitleseler size.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 14 Ocak 2021; 17:33:13 >

A
5 yıl (1886 mesaj)
Binbaşı

muhtemelen ertelenecek.. daha önce kaç defa ertlendi?? sayamıyorum.. 1nm çıksa da almayacağım ama en azından amd işlemcileri ucuzlar..




D
5 yıl (109529 mesaj)
Yarbay

Bu işten tek karlı çıkan var. O da TSMC :)