Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
273
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Google, ChatGPT-4 rakibi PaLM 2 yapay zeka modelini duyurdu: İşte yenilikler
M
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Google, ChatGPT-4 rakibi PaLM 2 yapay zeka modelini duyurdu: İşte yenilikler
Google, en yeni yapay zeka dil modeli PaLM 2'yi duyurdu. PaLM 2, doğrudan OpenAI’ın ChatGPT’sine güç veren GPT-4 modeline rakip olacak. Google CEO'su Sundar Pichai şirketin I/O konferansında yaptığı konuşmada PaLM 2’nin geniş eğitim sayesinde mantık ve muhakeme konusunda daha güçlü olduğunu ve 100'den fazla dili kapsayan çok dilli metin üzerinde eğitildiğini aktardı.



Google tarafından yapılan açıklamada PaLM 2'nin akıl yürütme, kodlama ve çeviri de dahil olmak üzere bir dizi metin tabanlı görevde çok daha iyi olduğu belirtildi. PaLM 2'nin farklı dillerdeki deyimleri (Örneğin, etekleri zil çalmak) anlayabildiğinin altı çizildi. PaLM 2'nin yeteneklerini açıklayan bir araştırma makalesinde Google mühendisleri, sistemin dil yeterliliğinin "o dili öğretmek için yeterli" olduğunu ve bunun kısmen eğitim verilerinde İngilizce olmayan metinlerin daha yaygın olmasından kaynaklandığını belirtti.



PaLM 2, çok sayıda özel yapılandırmaya sahip



Oluşturulması büyük zaman ve kaynak gerektiren diğer büyük dil modelleri gibi PaLM 2 de tek bir üründen ziyade, tüketici ve kurumsal ortamlarda kullanılacak farklı sürümleri olan bir ürün ailesi konumunda. Sistem en küçükten en büyüğe doğru Gecko, Otter, Bison ve Unicorn olarak adlandırılan dört boyutta mevcut.



< Resime gitmek için tıklayın >



Aktarılanlara göre PaLM 2’nin sağlık verileri üzerinde eğitilmiş bir versiyonu olan Med-PaLM 2, ABD Tıbbi Lisanslama Sınavında bulunanlara benzer soruları "uzman" düzeyinde yanıtlayabiliyor. Siber güvenlik verileri üzerinde eğitilmiş başka bir versiyonunun (Sec-PaLM 2) da potansiyel kötü amaçlı komut dosyalarının davranışını açıklayabileceği ve koddaki tehditleri tespit etmeye yardımcı olabileceği belirtildi. Bu modellerin her ikisi de Google Cloud üzerinden, başlangıçta belirli müşterilere sunulacak.



Google özelinde ise PaLM 2, şirketin deneysel sohbet robotu Bard da dahil olmak üzere 25 serviste halihazırda kullanılıyor. Bard aracılığıyla sunulan güncellemeler arasında gelişmiş kodlama yetenekleri ve daha fazla dil desteği yer alıyor. Ayrıca Docs, Slides ve Sheets gibi Google Workspace uygulamalarındaki özellikleri güçlendirmek için de kullanılıyor.



PaLM 2 akıllı telefonlara gelebilir



Google, ChatGPT-4 rakibi PaLM 2 yapay zeka modelini duyurdu: İşte yenilikler
Google, PaLM 2'nin en hafif sürümü olan Gecko'nun akıllı telefonlarda çalışabilecek kadar küçük olduğunu ve saniyede kabaca yaklaşık 16 veya 17 kelime işleyebileceğini söylüyor. Google bu modeli test etmek için hangi donanımın kullanıldığını söylemedi, sadece "en yeni telefonlarda" çalıştığını belirtti.



Ayrıca Bkz.Google Magic Editor: Fotoğraf düzenlemeye yeni bir boyut geldi



Bununla birlikte, bu tür dil modellerinin minyatürleştirilmesi oldukça önemli. Zira bu dev sistemlerin bulutta çalıştırılması oldukça pahalı olmakla birlikte cihaz üzerinde çalışmaları gelişmiş gizlilik gibi başka faydalara da olanak tanıyacaktır. Sorun şu ki, dil modellerinin daha küçük versiyonları kaçınılmaz olarak daha büyük kardeşlerinden daha az yetenekli oluyor.



Google, ChatGPT-4 rakibi PaLM 2 yapay zeka modelini duyurdu: İşte yenilikler
PaLM 2 ile Google, yapay zeka dil araçlarını Office yazılım paketine agresif bir şekilde dahil eden Microsoft gibi rakipleriyle arasındaki "yapay zeka açığını" kapatmayı umuyor. Microsoft artık belgeleri özetlemeye, e-posta yazmaya, sunumlar için slaytlar oluşturmaya ve çok daha fazlasına yardımcı olan yapay zeka özellikleri sunuyor.



PaLM 2, Google'ın yapay zeka dil modelleri üzerindeki çalışmaları için kesinlikle ileriye doğru atılmış bir adım olsa da bilinen sorun ve endişeler devam ediyor. Örneğin, bazı uzmanlar dil modelleri oluşturmak için kullanılan eğitim verilerinin yasallığını sorgulamaya başladı. Bu veriler genellikle internetten toplanıyor ve genellikle telif hakkı korumalı metinler ve korsan e-kitaplar içeriyor. Bu modelleri oluşturan teknoloji şirketleri genellikle eğitim verilerini nereden temin ettiklerine ilişkin soruları yanıtlamayı reddediyor. Dil modellerinin çıktılarında "halüsinasyon" ya da bu sistemlerin basitçe bilgi uydurma eğilimi gibi doğal sorunlar da var.




Kaynak:https://www.theverge.com/2023/5/10/23718046/google-ai-palm-2-language-model-bard-io
Kaynak:https://ai.google/static/documents/palm2techreport.pdf
Kaynak:https://blog.google/technology/ai/google-palm-2-ai-large-language-model/

 Haberi Portalda Gör

P
geçen yıl
Yarbay

insanlık tarihine bakıpta

şu teknolojiyi doya doya kullanamadan

kıyamet kopar diye çok korkuyorum :D




S
geçen yıl
Yarbay

5 saattir kullanıyorum , chatgpt daha iyi , bu biraz gerizekalı gibi ...şöyle ki ;

Chatcgpt'ye coca cola nedir diye soruyorsun ,
tarihini ,şirket satış gelirlerini ,dünyadaki fabrikalarını,tedarik zincirini ve zorlayarak da olsa coca-cola tarifini veriyor...

Bard'a sordum ,
newyork borsasında listelenen şu şirketin popüler içeceği diyor .bu kadar.

Patates



Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
geçen yıl
Yarbay

Google'ın tanıttığı hiç bir ürün/proje ye güvenmiyorum Sundar Pichai denilen çapsız herif son 10 yılda yarım kalmış proje çöplüğüne çevirdi koca firmayı...



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
geçen yıl
Yarbay

Türkçe biliyor mu?



M
geçen yıl
Er

Bard daha iyidir demiyorum ama, "Coca Cola nedir?" sorusunun cevabı zaten kısa olan değil mi? Mesela,

- Adınız?
+ Adım Lütfü Düldül. Yaşım da 56. Almanya'da doğup büyüdüm ama şu an Ankara'da yaşıyorum. En sevdiğim yemek pırasa, ama ne gariptir, en sevmediğim yemek de pırasa. Hahah, gördüğünüz gibi çok komiğim ve evliyim. Ama komik olduğum için evlenmiş değilim, evli olmak çok komik olduğu için komiğim. Boyum 1.49, kilom ise 56, yani yaşım ile aynı. Seneye bir kilo almak istiyorum. Beş yabancı dil biliyorum: Amerikan İngilizcesi, Avustralya İngilizcesi, İngiliz İngilizcesi, Çin Çincesi ve İngilizce. Gördüğünüz gibi Almanya'da doğup büyüdüğüm halde Almancam yok ve bunun sebebini bilmiyorum, ama en sevdiğim renk "açık siyah".
- Soyadınız?
+ Adım Lütfü Düldül. Yaşım da...

Yani sen Chatgpt'ye "Coca Cola'nın tarihi nedir?", "Coca Cola'nın satış gelirleri nedir?" diye ayrı ayrı sorsan bile, belki başka yerden başlayacak ama yine benzer "ana soru dışı" cevaplar ile uzatacak da uzatacak. Oysa benim tek bilmek istediğim "Coca Cola nedir?". Eğer detay isteseydim, belki de "Bard, anlat bakiim bana şu Coca Cola'yı uzun uzun..." dediğim zaman bu detaylar da eklenecekti. Bir de böyle dene bakalım. Eğer "Coca Cola'nın şişesi ne renk?" sorusuna falan "...popüler içeceği" cevabını verirse, Bard cidden ayıp eder!..

Bak, bu da gereksiz detaylı. Ama sırf Chatgpt gibi uzun yazdım ki örnek olsun.



Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sendemail
S
geçen yıl
Yarbay

Öncelikle doyurucu cevabınızdan ötürü teşekkür ederim ,nezaket gösterip, vakit ayırıp 2 araç arasındaki ayrımı fark etmek için eşsiz bir örnek vermişsiniz.

Benim hatam ,çok yüzeysel ve sıradan bir mesaj atmışım. Anlatmak istediğim hususu bu satırlar aracılığıyla tekrar ifade etmek isterim.

Bard daha kısa yanıt veriyor fakat verdiği yanıtta kendisi için en önemli başlığı aktarıp geriye kalandan bahsetmek istemiyor gibi bir intiba bıraktı bende.

chatgpt ise ,genel çerçeveyi ana odaklarıyla aktarmaktan ve bunu uzatmaktan imtina etmiyor gibi geldi bana. İkisi arasında tecrübe ettiğim açıkça gözlemlenebilir fark bu oldu bende...

sorguya karşı daha fazla bahsedip cevap olarak daha geniş bir alana yaydığını gözlemlediğim için Gpt'nin daha iyi olduğunu düşündüm.



not.İlk paragrafta harika bir örnekle anlatmaya çalışmışsınız gpt'nin durumunu.
Bu forumdan kopmamamı sağlayan sizin gibi duru zihinlere ve size selam olsun.

iyi forumlar.




Bu mesajda bahsedilenler: @mamaska
A
geçen yıl
Yarbay

Motivasyonun tam olarak neydi bilemiyorum ama aşırı gereksiz yere kasmışsın. Tabiri caizse boş yapmışsın.
Adınız sorusunun cevabı ile herhangi bir şey için sorulan nedir sorusunun kapsamı bambaşka şeyler.
Adın ne? sorusuna tek cevap verilir. Sen kimsin? sorusuna ise yüzlerce cevap verilebilir ve bu cevaplar soruyu sorana göre yeterli olmayabilir bile.





Bu mesajda bahsedilenler: @mamaska
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.