Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
93
Cevap
6956
Tıklama
3
Öne Çıkarma
GİBUX işletim sistemi ile kamuda 143 milyon TL tasarruf
T
7 yıl
Moderatör
Konu Sahibi


Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kullanması amacıyla geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemi GİBUX, büyük tasarruf sağladı.
 

GİBUX nedir?

GİBUX, Türkiye’deki tüm Vergi Daireleri ve Mal Müdürlükleri’nde kullanılması amacıyla Türk mühendisleri tarafından analiz ve tasarımı yapılarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir.

 

GİBUX özellikleri 

Tübitak tarafından geliştirilen Pardus’tan farkı, bu işletim sisteminin son kullanıcıya göre değil GİB’in kurumsal ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş olmasıdır. Ayrıca Pardus gibi Debian tabanlı değil Suse tabanlıdır.


GİBUX ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hem Microsoft’a bağımlılığının ortada kaldırılması hem de lisans ücretlerinden tasarruf sağlaması hedeflenmiştir. GİBUX, bugün yalnızca işletim sistemi için değil antivirüs ve ofis yazılımları için de lisans ücreti tasarrufu sağlıyor.

Ayrıca Bkz.Otomobillere ÖTV indirimi geldi!

Kurumda kullanılan donanımlara uygun olarak dizayn edilen işletim sistemi, eldeki donanımı etkili bir şekilde kullanıyor. GİBUX’ta driver derdi de yok. Kurumda yeni bir donanım kullanılacağı için GİBUX’a uygun bir donanım seçiliyor ya da donanımın fiziksel kurulumundan önce GİBUX’a güncelleme dağıtılıyor. Bu sayede donanımların sadece fiziksel montajının yapılması yeterli oluyor. Windows’un eski sürümlerinde driver kurulumu için ekstra zaman harcanıyordu.

 

*Dosya gezgini
 

GİBUX arayüzü tasarlanırken personelin kullanım alışkanlıkları göz önünde bulundurularak Windows’a benzer bir arayüz tasarımı tercih edilmiş. Butonların konumlandırılmasında vs. personellerin kullanım alışkanlığının incelendiği ve buna göre belirlendiği ifade ediliyor.

 

*LibreOffice Writer

GİBUX işletim sisteminde Microsoft Office yerine olarak açık kaynak kodlu ücretsiz LibreOffice kullanılıyor. Türkçe arayüzü bulunan LibreOffice yazılımında Word, Excel, PowerPoint, Access, Visio uygulamalarının benzeri uygulamalar bulunuyor.

 

Kaç cihazda GİBUX kullanılıyor?

GİBUX’un ortaya çıkışında kurumun istekleri doğrultusunda özelleştirme imkanının yanında lisans ücreti tasarrufu da hedeflenmiştir. 2014 yılının ikinci yarısında kullanılmaya başlanan GİBUX, 3 Eylül tarihinde açıklanan rakamlara göre 37301 masaüstü bilgisayarda ve 515 sunucu bilgisayarda kullanılmaktadır. Kurumdaki tüm masaüstü bilgisayarlar GİBUX’a geçti. Sunucuların geçişi sürüyor.

 
 

Microsoft lisans ücretleri ne kadar?

Kurumsal Windows 10 üyeliği için 1199 TL, sunucularda kullanmak üzere Windows Server 2016 için 5563 TL ve Office 365 üyeliği için yıllık 475 TL ödenmesi gerekiyor. Eğer antivirüs programı olarak kurumsal ESET kullanılsaydı cihaz başına yıllık 165 TL ödenecekti. Lisans ücretleri, kurumun yapısına ve sipariş miktarına göre değişebilir. Biz kurumsal satış sayfasındaki fiyatlardan hesaplama yaptık.
 

GİBUX ile ne kadar tasarruf sağlandı?

Tüm masaüstü bilgisayarlarda GİBUX kullanılıyor. Sunucuların yaklaşık yarısında henüz geçiş yapılmadı. Gelir İdaresi Başkanlığı, bugün kurumsal bir müşteri olarak lisanslı Microsoft ürünleri kullanmak isteseydi ne kadar kullanacaktı? 

 

Bugün 37301 bilgisayar ve 515 sunucuda GİBUX kullanılıyor. GİBUX’a geçişler 2014’te başladı. 4 yıllık Office 365 ve antivirüs masrafını da dahil ettiğimizde her masaüstü bilgisayarlar için 3759 TL masraf ortaya çıkıyor. Bunu 37301 bilgisayar ile çarptığımızda karşımıza 140 milyon 214 bin 459 TL çıkıyor. 515 adet sunucu için 2 milyon 864 bin 945 TL lisans ücreti gerekiyor. Rakamları topladığımızda Gelir İdaresi Başkanlığının 4 yılda 143 milyon 79 bin 404 TL’lik lisans ücreti tasarrufu sağladığını görüyoruz.

 

GİBUX için Gelir İdaresi Başkanlığının yaptığı yatırım miktarını bilmiyoruz ancak 4 yılda önemli ölçüde lisans ücreti tasarrufu sağlandığı ortada. GİBUX, 2014 yılından beri kamuda sorunsuz bir şekilde kullanılıyor ve güncellenmeye devam ediliyor.

 

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

Tarayıcı üzerinden yapılan işlemlerde yüksek donanımlı bilgisayarlara gerek yok böyle düşük donanımda çalışacak basit yazılımlarla işleri halletsinler.
Yoruma Git
dr20mouse - 7 yıl +63
Umarım yama ve güncellemelerle sürekliliği sağlanır. Hassas verilere sahip diğer devlet kurumlarımızda da böyle uygulamalar görmek dileğiyle.
Yoruma Git
seckinar - 7 yıl +51
Bir yerden başlamak gerekli ilerde fişini çekmeseler bari.
Yoruma Git
intel7mix - 7 yıl +43
A
7 yıl
Yarbay

Çok doğru yerlere parmak basmışsınız. "Hadi geçtik, oh kurtulduk microsoft'tan" demekle olmuyor.

Ben eskilerdenim. sendmail config ile uğraşsınlar da görelim :) Ben slackware'ciydim. Hey gidi günler hey.

Bütün bunları adam gibi yönetecek, efendi şekilde ilgilenecek ve en önemlisi sürekliliğini sağlayacak insanlara ihtiyaç var ama bu da ciddi anlamda yatırım demek. Almanya bile bundan bunaldı ve adam gibi plan yaptılar.

https://www.zdnet.com/article/windows-10-picked-as-initial-os-for-germanys-new-government-client/

Velhasıl, geçtik oh ne ala demekle olmaz. Plansız programsız geçilmemeli. Yoksa bürokrasi 1000 katına çıkar, gerekçe de tanıdık: "Sistem çalışmıyor"



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @revivo72
F
7 yıl
Yarbay

Milli hesabına ne paralar akıtılıyor... İlk linux projesi osmanlıdan kalma bir toruna 25milyon dolar ile başladı. Bu gün beos'un haikusuna bakıyorsun donate goal da 10bin $ donate koymuşlar(2018 için).https://www.haiku-os.org/

Aslında fazla değeri foruma public olarak verdim ki diğer okuyanlar da 1.2yi okurken 6.7.8.9 u da görsün diye... misyoner derken yıl 96/97/98 linuxçular amerikadan geldi... gelecek linuxu kurmuştu mustafa bey... bizde o arada harıl harıl alan adı alıyorduk...


Bana kalsa giderim belçikada menuetos'un sahibine devlet olarak açılırım vatandaşlık ve 1milyar dolar açarım... hem mobile hem masaüstü geliştirme yaparım diğer yandan bunu arm'a uyarlarım... tabletler bile uçar çok hızlı çalışır. Ama şeker fabrikasını satan Türk telekomu satan (+125 kamu kuruluşu) bir hükümetten bu beklenmez... Çünkü public / private hakkında bilgisi bile yok gericilerin. Halbuki re-public cumhuriyet demek. private -> privatization özelleştirme demek. Taşları yerine koyunca ne olduğu ve rota çıkıyor ortaya... Public klasörü herkes okur/yazar ama klasör hakkı private olunca ahmete atayınca ona şifre verince... hemde verme yetkileride garip patch/hackleme mantığı gidiyor... parivate klasörü sorgulayamıyor publicteki adamlar(halk) kısaca re-public klasörler --> privatization'a çevriliyor... dosya hakkı fonksiyonları Cumhuriyet ve Özelleştirmeye(public/private) bağlayınca neler neler çıkıyor... Ahlak(ölçü) yok tokat(hırsızlık) var re-public taraftan alıp hakkı privatizationa aktarmak var ilerisi nedir? benlik savaşları Bizden >>> Benlere dönüşme... parçalanma... çöküş....





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firat_kilic -- 26 Eylül 2018; 12:36:16 >


Bu mesajda bahsedilenler: @revivo72
T
7 yıl
Yarbay

https://tr.libreoffice.org/ Türkçe LibreOffice varken hala MS Office kullanmak akıldışı bir saçmalık.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

L
5 yıl
Binbaşı

https://www.freebsd.org/copyright/daemon.html



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Hazreti Şeytan
H
5 yıl
Teğmen

L
5 yıl
Binbaşı

Güzel hatunmuş ablamız. Ne yazık ki şuanki hali içler acısı...

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQBWOgTGNOyqH2YcKyWAFcD9FtOIB8ZlQVDGRx-s8eVrzHv-wP2hBFFaWhbxw&s=10





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loradona -- 26 Nisan 2020; 14:24:56 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Hazreti Şeytan
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.