T

Editör
06 Şubat 2009
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
22 üye
Görüntülenme (?)
1863 (Bu ay: 28)
Gönderiler Hakkında
T
10 sa.
Arçelik ve YongaTek beyaz eşyalar için yerli çip tasarlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bugün HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nın tanıtım törenini gerçekleştirdi. Törende Arçelik ve YongaTek'in yerli çipi duyuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabet Öncesi İşbirliği Destek Programı kapsamındabeyaz eşyalar için yerli çip tasarımına başlandı.



Arçelik'ten yapılan açıklamaya göre Bakanlığın Rekabet Öncesi İş birliği ve Destek Programı çerçevesinde Arçelik ve YongaTek firması, yerli çip tasarlamak üzere 2 yıl süreli proje başlattı. Nisan ayında başlatılan proje kapsamında yerli çip tasarımı yapılıyor, test süreçleriyle ilgili ön çalışmalar tamamlandı.



Ayrıca Bkz.HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı tanıtıldı: Türkiye'ye çip ve batarya yatırımları geliyor



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı HIT 30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nın tanıtım etkinliğinde Türkiye'nin sanayi ve teknolojisinin gelişimine katkı sağlayan şirketlere sertifika takdim töreni düzenlendi.



Geliştirilen çipler nerelerde kullanılacak?



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının finansman desteği verdiği projeyle tasarlanan yerli çipler, Arçelik tarafından beyaz eşya, tüketici elektroniği, küçük ev aletleri ve mutfak aksesuarları alanında kullanılacak. Çiplerin tasarım hakları tamamıyla Türkiye'ye ait olacak. Projede ilk prototiplerin 2025 itibarıyla oluşturulması planlanıyor.



HIT-30 ile Türkiye'de çip üretimine destek



HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı kapsamında Türkiye’de endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesi inşa edilmesi hedefiyle çip çağrısı başlatıldı. Güncel üretim teknolojilerine dayalı en az bir endüstriyel ölçekli çip fabrikasını ülkemize kazandırmak için 5 milyar dolarlık bir teşvik paketi devreye alındı. Yüzde 40'a varan bir oranda sermaye katkısı ve hibe desteğini içeren güçlü bir destek hazırlandı




Kaynak:http://aa.com.tr/tr/
T
11 sa.
HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı tanıtıldı: Türkiye\u0027ye çip ve batarya yatırımları geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tarafından “HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı" tanıtıldı. Türkiye’de yüksek teknoloji yatırımı çekmek için hazırlanan program, yatırım yapacak şirketlere çeşitli destekler getiriyor. Batarya, çip, yenilenebilir enerji Ar-Ge merkezi yatırımları destekleniyor.



2028’e kadar yüksek teknoloji ihracatının 9,1 milyar dolardan 19,5 milyar dolara, yüksek ve orta-yüksek teknolojili sektörlerin imalat sanayi ihracatı içerisindeki payını yüzde 40,3’ten 49,5’e çıkarılması hedefleniyor. HIT-30 programıyla 2030 yılına dek, Türkiye'de elektrikli araç, batarya, güneş hücresi, rüzgar türbini, çip ve AR-GE alanlarında ve sonrasında da sağlıklı yaşam teknolojilerinde ve benzeri yüksek teknoloji alanlarında, hiper ölçekteki veri merkezi yatırımlarında yeni projelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.



https://x.com/RTErdogan/status/1816851011526426759



HIT-30 hangi alanlarda yatırımları kapsayacak?



HIT-30 programı ile Programla yarı iletkenler, mobilite, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler, haberleşme, uzay ve bu alandaki değer zincirlerini geliştirecek 30'un üzerindeki başlıkta yatırımlara nitelikli destekler sağlanacak. Yatırımlarda 4 nitelik aranacak. Yeni teknolojileri odağa alan bir yatırım olmasına, rekabet için gerekli ekonomik ölçeğe sahip olmasına, teknik yetkinlik ve mali yeterliliğin olmasına, teknolojik kazanım boyutu içermesine bakılacak.



HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında ilk olarak 6 farklı çağrı yapıldı. Bu çağrılar ile en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımı yapılması hedefleniyor. HIT-30 kapsamında başlatılan 6 çağrı şu şekilde:



Elektrikli otomobil yatırımlarına destek



HIT elektrikli araçlar çağrısı ile Türkiye’de yıllık elektrikli üaraç üretim kapasitesinin yıllık en az 1 milyon adede çıkarılmasını öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alınıyor. AR-GE ve mühendislik faaliyetlerini kapsayan yüksek yerlilik oranına ve ihracat potansiyeline sahip yeni nesil enerjili araç yatırımlarının ülkemize kazandırılması amaçlanıyor.



Batarya üretimine destek



Otomotiv sektörümüzün rekabet gücünü sürdürebilmesi için batarya üretimini bir diğer öncelikli alan olarak belirlendi. Batarya çağrısı ile 2030 yılına kadar 80 gigavatsaatlik bir kapasite inşa ederek bölgesel bir üretim üssü olunması hedefleniyor. Bu hedef için megavatsaat başına 6 bin dolara kadar hibe desteğini de içeren toplamda 4,5 milyar dolarlık teşvik paketi yatırımcıların istifadesine sunuldu.



Çip üretimine destek



Türkiye’de endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesi inşa edilmesi hedefiyle HIT-30 Programı çip çağrısını başlatıldı. Güncel üretim teknolojilerine dayalı en az bir endüstriyel ölçekli çip fabrikasını ülkemize kazandırmak için 5 milyar dolarlık bir teşvik paketi devreye alındı. Yüzde 40'a varan bir oranda sermaye katkısı ve hibe desteğini içeren güçlü bir destek hazırlandı.



Ayrıca Bkz.Elektrikli otomobiller ve yenilenebilir enerji sistemleri için yerli ve milli çip üretilecek



Yenilenebilir enerji yatırımlarına destek



Güneş enerjisinde 15 gigavatlık bir kapasitenin tesisine yönelik hücre yatırımlarına megavat başına 8 bin dolara kadar hibe desteği verilecek. Bu paketin toplamı 2,5 milyar doları buluyor. Rüzgar enerjisinde ise kritik bileşenleri ve deniz üstü türbinler gibi ürünlerin imalatını desteklemeyi ve yerli bir rüzgar enerjisi markası inşa edilmesi hedefleniyor. Bu yatırımlar için ise toplamda 1,7 milyar dolarlık kaynak ayrıldı.



En büyük 1.000 firmanın Ar-Ge yatırımına destek



Altıncı ve son çağrının ise büyük teknoloji firmalarının araştırma geliştirme merkezlerini Türkiye'ye kazandıracak cazip ve esnek bir modeli olduğu belirtiliyor. Ar-Ge faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk 1000 firmasının ülkemizde kuracağı yeni merkezlerin personel giderlerinin yarısını 5 yıl süreyle karşılayacağız.



HIT-30 Programı'nın ilk adımını olarak. TOGG'un uzun vadede başarısı için kritik öneme sahip TuriTech firması, program kapsamında 10 milyar liranın üzerinde AR-GE yatırımıyla otonom araç teknolojilerini Türkiye'de geliştirecek.


T
20 sa.
RTÜK’ten Sosis Partisi: Gıdatopya animasyonuna yayın yasağı cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dijital içerik platformlarını denetlemeye devam ediyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, 12 Temmuz’da Prime Video’ya eklenen Partisi: Gıdatopya (Sausage Party: Foodtopia) isimli +18 animasyon dizisi için inceleme başlatıldığını duyurmuştu. İnceleme sonucunda dizinin yayından kaldırılmasına karar verildi.



Sosis Partisi: Gıdatopya isimli diziye toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle RTÜK tarafından üst sınırdan idari para cezası ve içeriğin katalogdan çıkarılma cezaları verildi.



Ayrıca Bkz.Amazon Prime Video TV uygulaması yenileniyor: İşte yeni tasarım



Prime Video, Sosis Partisi: Gıdatopya dizisini Türkiye kütüphanesinden kaldırdı. İçeriği oynatmak istediğinizde “Bu video şu anda kullanılamıyor” uyarısı ile karşılaşılıyor.



RTÜK tarafından yapılan açıklamada kararın oy birliğiyle verildiği vurgulanarak, "İnsan soyunu ortadan kaldırdıktan sonra, gıdalar kendi ütopyalarını yaratmaya girişir, şeklinde bir tanıtımla açıklanan yapımda ahlak dışı çarpık ilişkilerin resmedilmesi RTÜK üyelerinin tamamının tepkisini çekti." ifadeleri kullanıldı.



Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:



"Yapılan müzakereler sonucunda 'prime video' logolu ve 'Amazon Turkey Video Dijital Yayıncılık Anonim Şirketi' unvanlı isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 6112 sayılı Kanunun 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan 'Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.' hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle katalogdan çıkarma ve üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verildi."


T
dün
Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi geldi! İlk kez DH duyurmuştu

İlk kez DonanımHaber'in duyurduğu şarj edilebilir hibrit otomobiller için ÖTV indirimi düzenlemesi bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Şarj edilebilir hibrit otomobillerin (Plug-in Hybrid - PHEV) ÖTV oranı yüzde 30'a kadar düştü. Kendi kendini şarj eden hibrit otomobillerde ise herhangi bir ÖTV değişikliği olmadı.



Ayrıca Bkz.Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi geliyor: TBMM'ye sunuldu!



Şarj Edilebilir Hibrit Otomobillerde ÖTV Oranı 2024



Elektrik menzili 70 km ve üzerinde, birleştirilmiş kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan şarj edilebilir hibrit otomobillerden motor silindir hacmi ve ÖTV matrahına bağlı olarak yüzde 30 ila yüzde 70 arasında ÖTV alınacak.



Yeni düzenlemeye göre elektrikli menzili 70 km ve üzerinde, birleştirilmiş kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan şarj edilebilir hibrit otomobillerden;




  • Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000TL'yi aşmayanlardan yüzde 30 oranında ÖTV,

  • Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.00 TL’yi aşanlardan yüzde 60 oranında ÖTV,

  • Motor silindir hacmi 1800 cm3’ü aşmayan ve ÖTV matrahı 1.350.000TL'yi aşmayanlardan ise yüzde 70 oranında ÖTV alınacak.





Şarj edilebilir hibrit otomobil nedir?



Şarj edilebilir hibrit otomobillerde elektrikli motor ve içten yanmalı motor olmak üzere iki farklı motor bulunuyor. Bu otomobillerin bataryaları, ev prizi veya elektrikli şarj istasyonlarında şarj ediliyor. Elektrikli motor ile 70-100 km gibi kısa mesafelerde elektrikli motor ile sürüş imkanı sunuyor. Böylelikle şehir içinde tasarruflu sürüş sağlarken ve uzun yolda şarj derdi olmadan kesintisiz sürüş imkanını bir arada sunuluyor.



Hangi Otomobillerde ÖTV İndirimi Olacak?




  • BYD Seal U DM-i: %80 ÖTV > %30 ÖTV

  • BMW X1 xDrive30e: %80 ÖTV > %60 ÖTV

  • DS 9 Opera E-TENSE 250: %80 ÖTV > %60 ÖTV



Yeni düzenleme, Çinli otomobil markası BYD'ye büyük avantaj sağlayacak. BYD Seal U DM-i modelinin ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 30'a düşecek. Temmuz ayının ilk haftasında BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yatırım anlaşması imzalandı. BYD, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla Manisa'da yıllık 150 bin araç üretim kapasiteli otomobil fabrikası ve Ar-Ge merkezi kuracak. Tesisin 12 ay içerisinde ise üretime başlaması hedefleniyor.



Ülkemizde satılan otomobillerden BMW X1 xDrive30e ve DS 9 Opera E-TENSE 250 modellerinin ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 20'ye inecek. Şu an için ülkemizde satılan bu üç otomobil haricinde herhangi bir modelde ÖTV indirimi olmayacak.



Kendi kendini şarj eden hibrit otomobillerde değişiklik yok



Kendini kendini şarj eden hibrit otomobiller ve şarj edilebilir hibrit olup 70 km'nin altında menzil sunan otomobillerin ÖTV oranında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu araçlar önceki hibrit otomobil düzenlemesine tabii tutulacak ve yüzde 45 ila yüzde 220 oranında ÖTV alınacak.




Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/07/20240726-2.htm
T
dün
HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetleri ihalesine hazırlanıyor!

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), İngiltere'de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda ürünlerini sergiliyor. GÖKBEY’in ilk kez yurt dışında gösteri uçuşuna sahne olan fuara Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET getirilmedi. HÜRJET’in getirilmeme nedeni ortaya çıktı.



TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu, HÜRJET’in ismi açıklanmayan bir Avrupa ülkesinin ihalesi için ilgili ülkeye gideceğini açıkladı. Bu nedenle İngiltere’deki Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'na getirilmedi.



HÜRJET’in Avrupa’da ihaleye katılacağı ülkenin İspanya olduğunu tahmin ediyoruz. Aviation Week’in haberine göre HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetleri'nin F-5 uçaklarının yerini alacağı yeni nesil jet eğitim uçağı ihalesi için adaylar arasında yer alıyor. HÜRJET, TSK’nın akrotim gösterilerinde kullandığı F-5 uçaklarının ve jet tekamül eğitimlerinde kullanılan T-38 uçaklarının yerini alması için tasarlandı. HÜRJET, İspanya’nın ihalesi için en gelişmiş özelliklere sahip adaylardan biri olarak gösteriliyor.



İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri'nin Yeni Nesil Silah Sistemi çalışmalarından sorumlu operasyonel başkan yardımcısı Yarbay Hugo Garcia Galán, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı açıklamada F-5'in yerini alacak uçaklar için seçeneklerinin HÜRJET, Boeing T-7, Korea Aerospace Industries T-50 ve Leonardo M-346 olduğunu açıklamıştı.




HÜRJET’in 2025 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor. İspanya Hava Kuvvetleri ise 2030’dan itibaren yeni nesil bir ileri seviye jet eğitim uçağı tedarik etmek istiyor. İspanya, yeni ve gelişmiş özelliklere sahip olacağı için HÜRJET’i tercih edebilir.



HÜRJET özellikleri neler?



TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET, Türkiye’nin ilk jet motorlu uçağı olacak. TSK’nın jet tekamül eğitimlerinde kullandığı T-38 ve akrotim gösterilerinde kullandığı F-5 uçaklarının yerini alması için tasarlandı.



HÜRJET sınıfına göre gelişmiş tasarım özellikleri, yüksek performansı ve modern teknolojilere sahip kokpiti ile öne çıkacak. HÜRJET, General Electric tarafından üretilen F404 motorundan güç alıyor. General Electric F404 motoru; F-117 Nighthawk, F/A-18 Hornet, F-20 Tigershark ve T-50 Golden Eagle uçaklarında kullanılıyor.



HÜRJET, 25 Nisan 2023'te ilk uçuşunu yaptı. İlk uçuşunda 26 dakika havada kalarak emniyetli şekilde uçuşunu tamamladı. HÜRJET’in 2025 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor. HÜRJET’in TCG Anadolu’dan iniş ve kalkışı için çalışmalar yapılacak. Böylelikle HÜRJET, kısa pistli gemilere inebilecek.



Ayrıca Bkz.HÜRJET, ABD'nin jet eğitim uçağı ihalesine katılabilir



HÜRJET Teknik Özellikleri




  • Uzunluk: 13,6 m / 44,6 ft

  • Kanat açıklığı: 9,5 m / 31 ft

  • Yükseklik: 5,1 m / 16,7 ft

  • Kanat Alanı: 35 m2 / 270 ft2

  • İtki: 17.600 lb

  • Servis Tavanı: 13.716 m / 45.000 ft

  • Kesintisiz Dönüş: 5,5 g @ 15.000 ft < 0.9 Mach

  • Tırmanma Oranı: 39.000 fpm

  • Menzil: 2222 km / 1200 nm

  • Yük Kapasitesi: 2721 kg / 6000 lbs

  • Azami Hız: 1,4 Mach

  • G Limitleri: +8g / -3g



Hürjet'in Öne Çıkan Yetenekleri




  • Yüksek AoA kontrolü

  • Baş Üstü (Head-up) Göstergesi (HUD)

  • Kaska Monteli Gösterge (Koşullu)

  • Tam Otorite, Dijital Kontrollü Uçuş Sistemi

  • Gelişmiş İnsan Makine Arayüzü, F-35 ve MMU için Asgari Alışma Zamanı

  • Intra & Inter Veri Linki

  • Gece Görüşüne Uyumlu (AJT, LIFT)

  • Havada Yakıt İkmali (AJT için Kuru, LCA için Sıvı)

  • Rahat İdare

  • Gömülü Taktik Eğitimi ve Canlı Sanal Yapıcı Eğitim Sistemleri

  • Otonom Operasyonlar için APU

  • Hava-Hava, Hava-Yer Atış Kabiliyeti


T
dün
Dell\u0027in Snapdragon X Elite işlemcili yeni dizüstü bilgisayarları satışa çıktı

Dell yeni dizüstü bilgisayarlarını Türkiye’de satışa sundu. Yeni modeller arasında Dell’in Snapdragon X Elite işlemcili ilk bilgisayarı Dell XPS 13 modeli de yer alıyor. Bilgisayarlar uzun pil kulanım süresi, yüksek yapay zeka performansı, ince ve hafif yapısı ile dikkat çekiyor.



27 saate varan pil ömrüyle yeni Dell XPS 13



Dell’in yeni XPS 13 modeli Snapdragon X1 Elite X1E-80-100 işlemciden güç alıyor. Düşük nanometreli ARM mimarisi sayesinde bugüne kadarki en ince ve en hafif XPS 13 serisi ortaya çıktı. Yeni XPS 13, 27 saate varan pil ömrü sunuyor. Dell’in ifadesine göre M3 işlemcili MacBook Air 13’ten %65’e kadar daha hızlı. güçlü AI desteğiyle yüksek güç gerektiren günlük işlerin kesintisiz ve hızlı bir şekilde tamalanmasına yardımcı oluyor. 13.4 inç tandem OLED ekrana sahip dünyadaki ilk dizüstü bilgisayar olan XPS 13, geleneksel OLED ekranlara kıyasla daha yüksek parlaklık ve daha uzun ömür sunuyor. 



Ayrıca Bkz.AMD, Ryzen 9000 serisi işlemcilerin çıkış tarihini erteledi



Snapdragon X Plus veya X Elite'li Inspiron 14 Plus



Snapdragon X serisi işlemcilerden güç alan Dell’in nispeten daha uygun fiyatlı dizüstü bilgisayar serisi Inspiron 14 Plus, Snapdragon X Plus ve Snapdragon X Elite seçenekleriyle satışa çıktı. Cihaz, dört hoparlör ve 400nit parlaklığa sahip QHD+, 16:10 ekran ile üst düzey video ve ses deneyimi sunuyor. 15 saate varan pil ömrü vaat ediyor.  Inspiron 14 Plus, ExpressCharge’la yalnızca 60 dakikada yüzde 80'e kadar şarj imkanıyla da öne çıkıyor.





Latitude 7455



En ince Latitude dizüstü bilgisayarı olan Latitude 7455, çalışanlara masada veya hareket halindeyken üretkenlik için ihtiyaç duydukları kolaylığı sağlıyor. Snapdragon X Elite işlemcisiyle 21 saate kadar çıkabilen pil ömrüne sahip premium AI bilgisayarı Latitude 7455, aynı zamanda 14 inç QHD+ dokunmatik ekran, AI gürültü azaltma özellikli dört hoparlör, Qualcomm® FastConnect™ Wi-Fi 7 ve 5G özellikleriyle geliyor.





Yeni Dell notebook modellerinin fiyatları ne kadar?



Dell’in yeni modelleri bugün itibarıyla perakende satış noktalarında satışa çıktı. Henüz online satış kanallarında listelenmediği için yeni modellerin Türkiye fiyatını bilmiyoruz. Dolar bazında baktığımızda XPS13’ün 2850$’dan başlayan fiyatlarla, Inspiron 14 Plus’ın 3700$’dan başlayan fiyatlarla ve Latitude 7455’in 1450$’dan başlayan fiyatlarla satılıyor.

 


T
dün
Yüksek teknoloji şirketlerini Türkiye\u0027ye çekecek yatırım programı geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkemizdeki yüksek teknoloji yatırımlarını artırmak için yeni bir yatırım programını hayata geçiriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "HIT-30: Yüksek Teknoloji Yatırım Programı" 26 Temmuz'da tanıtılacak.



HIT-30 Programı ile Türkiye'yi geleceğe taşıyacak teknoloji yatırımlarının hızlanması, ülkenin teknoloji geliştirme ve yüksek katma değerli üretim kapasitesini daha üst seviyeye taşıyacak bir sürecin başlaması hedefleniyor. Yüksek teknoloji ve katma değerli yatırımlara yeni destek ve teşvikler açıklanacak.



Ayrıca Bkz.Elektrikli otomobiller ve yenilenebilir enerji sistemleri için yerli ve milli çip üretilecek



Katıldığı bir televizyon programında yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kacır, "Önümüzdeki dönemde yeşil dönüşümü, dijital dönüşümü, yüksek katma değeri ve bölgelerin yerel dinamiklerinin ekonomik kıymete dönüşmesini beraberinde getirecek yatırımlarla ilgili yeni bir teşvik çerçevesi oluşturacağız. Bunları, Cumhurbaşkanı'mız tarafından bütün dünyaya ilan edilecek yeni bir Yüksek Teknoloji Teşvik Programı ile duyuracağız. Bu da küresel düzeyde yatırımcıların dikkatini çekecektir." demişti.



Bakan Kacır, özellikle batarya ve sensör teknolojileri gibi alanlarda Türkiye'nin üretim kabiliyetlerini artırmak istediklerini vurgulayarak, tüm bu gelişimlerin küresel yatırımların Türkiye'ye akışını daha da hızlandıracağını dile getirmişti.




Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyeyi-yuksek-teknoloji-merkezi-haline-getirecek-program-devreye-aliniyor/3283746
T
2 gün
Yerli girişimin \"Yeşil Buhar\" sistemi ile endüstriyel tesislerde karbon salımını azalacak

Şirketlerin çevreyi koruyan enerjilere yönelmesi, yeni enerji türlerinin yaygınlaşmasına neden oluyor. Endüstride ısınma için fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması amacıyla yeşil buhar üretim sistemi geliştirildi. Heliosteam isimli yerli girişim, endüstriyel tesislerin karbon emisyonlarını düşürecek.



Yeşil buhar sistemi adı verilen solar termal yoğunlaştırmalı enerji santralleri, tıpkı güneş enerjisi santralleri gibi paneller kurulmasıyla hazırlanıyor. Ancak bu sistemde panellerin üstü güneş ısısını çekmek için tamamen ayna ile kaplanmış durumda. Elde edilen ısıl enerji, aynalar vasıtasıyla ana kuleye iletilerek yoğunlaştırılıyor. Kızgın yağ ya da buhar üretimi yapan sistemde modüler ünitelere depolanan enerji, kimya, tekstil, gıda, medikal gibi sektörlerde kurutma, ısıtma, yıkama ve işlemede kullanılabiliyor.





Firma, sanayi kuruluşlarına düşük maliyetle termal enerji elde etme, modüler termal depolama üniteleriyle enerji güvenliğini sağlama ve salımı azaltarak karbon kredisi kazanma imkanı sunacak sistemin patent alma işlemleri ve endüstriyel tesislerle anlaşma çalışmalarını sürdürüyor.



Ayrıca Bkz.Dünya tarihinin en sıcak günü yaşandı



Heliosteam şirketinin ortaklarından Bener Karadeniz, "Şu anda 250 dereceye çıktık. Endüstriyel tesisin ihtiyacı 750 dereceyse, o sıcaklıklara da ulaşabiliyoruz. Tekniğimizin benzeri bulunmuyor, yakın coğrafyamızda da yok. Aynı zamanda azalttığımız bakım ve kurulum maliyetleriyle tesisin fiyatı da düşük." ifadesini kullandı.




Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/gelistirdikleri-yesil-buhar-sistemiyle-karbon-salimini-azaltmayi-hedefliyorlar/3283987
T
3 gün
Sigorta eksper raporları artık e-Devlet’ten görüntülenebiliyor

Araç sahiplerinin trafik sigortası ve kasko onarım işlemleri için hazırlanan eksper raporları dijitale taşındı. Artık araç sahipleri eksper raporlarına e-Devlet üzerinden ulaşabiliyor.



Ayrıca Bkz.Online emlak ilanları için yetkilendirme işlemi e-Devlet'e taşınıyor



Türkiye Sigorta Eksperleri Derneğinden yapılan açıklamaya göre Trafik ve Kasko sigortalarında düzenlenen eksper raporları e-Devlet üzerinden görüntülenebilmektedir. Bu çerçevede hem eksper atama işlemleri hem de eksper raporlarının görüntülenmesi işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.



Eksper raporunu görüntülemek isteyen araç sahiplerinin veya vekillerinin e-Devlet üzerinden arama bölümüne “Trafik ve Kasko Eksper Raporları Sorgulama” yazarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sunulan Trafik ve Kasko Eksper Raporları Sorgulama hizmetine ulaşabilir.


T
4 gün
Yandex Navigasyon markaların rotasını yeniden oluşturuyor

Yandex'in Türkiye’de epey tutulan navigasyon uygulaması Yandex Navigasyon, Geoservices Banner adını verdiği reklam formatı ile rotanın markalara çevrilmesini sağlıyor. Yandex Navigasyon'da kullanıcılaraın ilgisini çekecek reklamlar gösteriliyor. Markaların, kullanıcılara ulaşması sağlanıyor.



Geoservices Banner alanlarında rota oluşturulurken ve araç hızı sıfırken ekranın alt kısmında gösterilen reklamlar gösteriliyor. Reklama tıklayan kullanıcılar reklamın detaylarına ulaşılıyor ve eylem butonuna basarak ilgili ürüne/hizmete gidebiliyor. Banner'ın özel tasarımı hedef kitlenin dikkatinin reklama çekilmesini sağlarken, kullanıcılarda markayla ilgili çağrışımlar yaratarak marka bilinirliğini artırmayı amaçlıyor.



Marka bilinirliği %50 arttı



Yandex Ads'den yapılan açıklamaya göre Lessy ismindeki mobil uygulama, Geoservices Banner’ı kullanmaya başladığı ilk ayın sonunda marka bilinirliğini yüzde 50 oranında artırmayı başardı.





Yandex Ads Büyüyen Pazarlar Bölge Başkanı Veronika Zueva, “İşletmelerin hedef kitlesini artırarak onlara yeni kullanıcılar kazandırıyoruz. Türkiye’de kısa süre içinde başarılı sonuçlar aldık. Markaların bu ürünümüze olan ilgisinin daha da artmasını bekliyoruz” dedi.



Ayrıca Bkz.Türkiye'ye daha fazla turist çekmek için Yandex Ads'den 6 öneri!



Yandex Ads Büyüyen Pazarlar Bölge Başkanı Veronika Zueva, Geoservices Banner ile kullanıcılara yeni markaları ve yeni servisleri tanıtmayı hedeflediklerini belirtti. Geoservices Banner’i kullanmaya başlayan müşterilerinin çok hızlı ve başarılı sonuçlar aldığını dile getiren Zueva, “Yandex Maps ve Navi'de yayınlanan reklamlar sayesinde yeni bir kullanıcı kitlesinin Lessy ile tanışmasını sağladık. Banner'ların, marka bilinirliği ve reklam hatırlama gibi temel marka metrikleri üzerindeki etkisini ölçmek üzere başlattığımız Brand Lift araştırmasında banner’ı görenler arasında reklam hatırlama artış oranı yüzde 167 olurken, marka bilinirliği yüzde 50 oranında arttı. Reklamı gören kullanıcıların görmeyenlere kıyasla markayı daha iyi tanıdıklarını ve reklamı daha iyi hatırladıklarını gözlemledik” dedi. 



Hedef kitleyi genişletiyor



Lessy, hedef kitlesini genişletmek ve marka bilinirliğini artırmak için Yandex Geoservices ile Yandex Maps ve Navi gibi harita servislerinden alışveriş noktalarına giderken yararlanan kullanıcılara odaklandı. Lessy Ülke Müdürü Niyazi Doğan Öncü, “Yandex Geoservices'ta reklam kampanyamızı başlattığımızda amacımız, hizmetlerimizi mümkün olan en geniş kullanıcı kitlesiyle tanıştırmaktı. Yandex Navi'deki reklamların etkisi, marka bilinirliği açısından beklentilerimizin de ötesine geçti” diye konuştu.


DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.