Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
149
Cevap
107504
Tıklama
0
Öne Çıkarma
FOCUS TDCİ YAKIT
S
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: mftmountana

arkadaşlar 2006 focus ghia benzinli var bende değiştirmeyi düşünüyorum yeni kasa tdci alacamda çok yakıyormuş megan !a göre ben 1 depo ile eğer şehir içi 1000 km gidiyorsa problem yok kullanan arkadaşlara sesleniyorum

merhaba, bende 18000 kmde 2008 focus tdci var, şunu peşinen söyleyim, şehir içinde asla 1000km yapamazsın, benim çok titizlikle yaptığım şehir içi test 800 km. buna karşın uzun yol otoban test ise 1000 km nin üstünde. tabi bu değerlere kendimi zorlayarak ulaştım. normal doğal kullanımda şehir içi 700, otobanda ise doğal kullanımım 800 civarı. şunuda söylemeliyim ben devirli ve süratli kullanırım, mesela otobanda muhakkak 220 görürüm


Bu mesaja 2 cevap geldi.
Z
13 yıl
Yarbay

Şehir içi var, şehir içi var. Her şehrin trafik yoğunluğu, hatta aynı şehir içinde farklı güzergahlara göre çok farklı trafik yoğunlukları oluyor.

Size iki cümle yazacağım.

- Fiat Bravo MJet arabam şehir içi 8-8.5 litre yakıyor.

- Fiat Bravo MJet arabam MJet şehir içi 5.7-5.8 litre yakıyor.

Eminim ki ilk cümleyi duyan "oha çok yakıyor Bravo alınmaz", ikinci cümleyi duyan da "yakıtı çok iyiymiş" diyecektir.

Her iki cümle de doğru. İşyerim değişmeden önce insana İllallah dedirten bir trafikle gidiyordum ve o yüzden ilk cümledeki tüketim ortalamasını buluyordum. Şimdi işyerim taşındı ve yeni güzergahımda trafik daha rahat ve tüketim ortalamam aynen ikinci cümledeki gibi. Şehir Ankara, aynı şehir farklı güzergah. 3 litreye yakın tüketim farkı.

Farklı şehir ve trafik koşullarında kullananlar gelmiş buraya "yok Focus çok yakıyor, arkaşımda şu araba var az yakıyor, vs. vs." Focus'taki motor bir çok araçta kullanılan ortal PSA motoru, çok yakması söz konusu değil.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
13 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: snomask

Sizin aracınız ford focus tdci değil sanırım? kullanıcıyla alakalı yorumunuza dediğim gibi tam anlamıyla katılamıyorum. bence yolla da kesinlikle alakalı. özellikle trafikle. motorun ısınmasıyla. 150 km yapıyorum diyorsunuz. 100 km 90'la giderseniz zaten ortalamınızı düşürmüş olursunuz. ben yüksek devirde de kullandım. düşük devirlerde de vites değiştirdim. gaza basış şeklime göre anlık yakıt değerini görebiliyorum. hergün aynı yolu yapıyorum. bahsettiğiniz gibi çok farklı değerlere ulaşamadım. sizin bahsettiğiniz kadar kötü kullanacak ne yapıyor olabilirim. açıklayabilirseniz sevinirim. değerlerimi yukarda yazmıştım.

quote:

Orijinalden alıntı: The West

benim hdi 92 bg lik aracım ile 10000 km yol bilgisayarı karma yakıt değerim;






evet benim ki c4 92 bg hdi motor aynı yani psa.
diğer 100 km 30-50 km hızla ile gidiyorum 90 ile değil... yani yolun büyük bölümü şehir içi. yöntemlerimi açıklayayım.
ilk etapta lastik hava basıncı. her hafta mütemadiyen ölçerim. ön 2.5 bar-arka 2.3 bar (tek kişi ve boş bagaj için) ayarlarım.
sabah özellikle kışın 3 dk. 1200 d/d motoru ısıtırım. yola çıktığımda soğuk motor ile 2000 deviri kesinlikle geçmem. 90 C' ye ısınana kadar zorlamam. en büyük yakıt tüketimi soğuk dizel motorda meydana gelir.
diğer şartlar için; 1. vites 15 km/h iken 2 . vitese geçerim. anlık tüketimin en düşük olduğu değer 40-45 km/h 3. viteste. 50-60 km/h 4. vites, 70-75 ten sonra 5. vites ile seyrederim. kısacası 2200 devirde muhakkak vites değiştiririm. sadece 5. vites düşük devirde yüksek yakıt tüketir. 5. vites ideal 2300 devir civarı.
vites geçişlerim yumuşak şekilde, geçişlerde motorun deviri düşmeden debriyajı bırakmam yani 2 sn. bekleyip kavramayı sağlarım. (benzinli motorlardaki gibi değil) onun dışında hemen hiç fren kullanmamaya dikkat ederim. aracın hızını sıkışık trafikte boş yere yükseltip fren yapıp tekrar hızlanarak heba etmem. motordan aldığım gücü sonuna kadar kullanırım. döner kavşaklara yaklaşırken 600-700 mt kala aracı boşa alırım, yani kısacası 1-2 km ilerdeki koşullara uygun olarak hızımı muhafaza ederim. acil işim yoksa sol şeridi kullanmam. sessiz sakin takılırım. buna rağmen yolda ders almak isteyen çocuklar olduğunda 1 dk. içinde tokatlar tekrar sağ şeride geçer yoluma giderim.
onun dışında, yollardaki yokuş ve rampaları çok iyi kullanırım. 1 km ilerideki kırmızı ışığın yanma süresine göre hızımı ayarlarım, koştur koştur her ışıkta dur kalk yapmam. ayrıca 60 sn ve yukarısı trafik ışıklarında motoru stop ederim. cebimden 1 krş motorin parası çıkmasa da sonuçta milli servet. çok dikkat ederim.
kullanıcı ile alakalı dediğim birçok konu var bunlar birkaçı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
12 yıl
Teğmen

Selamlar
Ben 2005 Megane-2 HB 1,5 dCi aracı (80hp) 175bin km kullandım.
Aracın artık yakıt tüketim değerlerini ezberledim gibi.Öncelikle şunu söyleyeyim şehir içinde 1000 km gitmez diye atan arkadaşlar
biraz daha saygılı olun.Aracın deposu 60 litredir ve yaklaşık 10 lt yakıt kalınca ışık yanar (50lt tüketince).Ben genelde ışık yanınca biraz daha gider sonra
yakıt alırım.Bu arada yol bilgisayarı depo tüketimini 1 lt civarında eksik gösteriyor.Ama defalarca şunu gördüm; Adana ya da Mersin şehir içinde 1000 km (+/- 50 km) yolda 51-53 lt arası mazot harcadı.Bunu defalarca yaşadım.Başka kim ne derse desin.
Bir kaç kez İstanbul'da kullandım.Orada da trafik dur-kalktayken 6.0-6.2 civarı yakıyordu,daha açık trafikte 5,5 civarında yaktı.
Şehirler arasına gelince.Adana'dan İstanbul'a 3-4 kez gittim.Araç 4 kişi ve bagaj dolu iken 4,3 lt ortalama ile İstanbul'a girdim.Dönüşte 4,5 yaktı.Araç daha boşken(örneğin 2 kişiyken) 4,0 lt tüketimi rahatlıkla yakalıyor.Genelde sakin kullanırım, şehirlerarası hızım 90-130 arasıdır,ama çoğunlukla 110 civarı giderim.
Hatta daha da sabırlı olup 80-90-100 kullanırsanız 3,7-3,8 yakıyor.
Bilenler için söyleyeyim,Kızkalesinden Adanaya 90ı geçmeden geldim (otobandan değil,Mersin şehir içinden geçerek) 3,9 lt harcadı.
Buradan bir sözüm de katalog değerlerinin hayal olduğunu bilmişce iddia eden arkadaşlara;
biz nedense bilmediğimiz konularda ahkam kesmeyi çok severiz.Adam Ford kullanıyor ve kendi aracının katalog değerlerini yakalayamadığını görünce diğerlerinin de aynısı olması gerektiğine karar veriyor.Bu ne ya? Böyle saçma mantık olur mu? Ben 5,5 yıl boyunca kendi gözlerimle şunu gördüm;
Megane hem şehir içinde hem de şehir dışında katalog değerlerinin altında yakıyor.En azından benim kullanımımda bu böyleydi.Ben yakıt tüketiminden çok memnundum.İnanın ya da inanmayın durum bu. Bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
12 yıl
Onbaşı

konu biraz uzundu ama hepsini okudum, buradan şunu yazmayı borç bilirim, focus tdci 109 beygir aracım var, 2006 model sıfır km aldık halada bineriz, 2 aracımız var birisi bu, ben şehir içinde 24 temmuz akşamı depoyu fullemiş birisi olarak yazıyorum,hep aynı yerden doldururuz,72.000kmdir aynı istasyondan alırız,şehir içinde 5,0-5,1 litre ortalama yakıyorum, burada 6-6,5 lar uçup duruyor,kusura bakmayın arkadaşlar kırmızı ışığı göre göre gaza basarsanız,önünüzdeki araca bakarsanız,ışıklardan sert kalkarsanız bunu yakarsınız, ben önümdeki aracın 2 önüne bakarım,ışıkları takip ederim,uzaktan yeşilse salarım ,zaten yakalayamam kırmızı olacak,yaşadığım şehrin ışıklarını olabildiğince takip ederim,hangi ışık kaç saniye yanıyor diye,ona göre dur kalkı azaltıyorum,ben 5,1 litre yakarken aynı araçla babam 6,3 litre yakıyor :) yani anlıyacağınız olay kullanımda bitiyor beyler,siz ne kadar dikkatli olursanız o kadar az yakarsınız,yoksa aracın kabahati yok, bu arada megane focustan biraz daha az yakıyor orası kesin, ama bu fark şehir içinde 0,4-0,5 litreyi geçmez, birde yanyana geçip kullanın bakalım,o farka değermi değmezmi anlarsınız herkese iyi forumlar,bu arada 5,0-5,1 ortalamayı yakalayamaz diyenler olursa ben adanadan yazıyorum,bilenler bilir baraj yolunda oturuyorum,hergün çarşı merkeze inip gelirim,trafik olarak mecidiyeköyü-taksimi aratmaz onu diyeyim,inanmayan ve adanada olan arkadaşlar varsa bir depo doldurmasına yaparız bir organizasyon inanırlar


Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
10 yıl
Onbaşı

arkadaşlar merhaba uzun zamandır istanbul izmir. istanbul ankara gidip gelirim. çeşitli araçlarım oldu multijet hdi,(tdci) dci piyasanın en az yakan ve tutulan motorlu araçları. şunu demek isterim yakıt ve performans açısından henüz 2004 yılında çıkan ve günümüze gelen tdci(hdi) psa 1.6 dizelin rakibi yok. uzun ömürlülükte multijet ( 700.000 km. motora işlem yapmadan yapan oldu) bu rakam tdci(hdi) 450-500.000 aralığında. dci ler malesef bu kadar uzun ömürlü değil. burda önemli faktör aracınızın bakımlı olması, lastiklerinizin iyi olması ve altın kurak gaz pedalınızla aranızın iyi olması. multijet albeayla (2007) 3.9 ortalamayla ist izmir yaptım ama 2010 albea multijetle malesef 4.2 nin altına düşemedim.
mesela 307 hdi 110 luk pejo 307 ile ist. ankara gidiş dönüş. 3.6 lt. ortalama yaparken aynı yolu focus 1.6 tdci 110 luk araçla 4.0 ile yaptım. ve 4.0 yaktığım bu aracın sadece lastiğini değişip ist izmir. 3.5 lt. ortalama ile geldim.
bu sebeple araçlar genelde birbirlerine yakın değerleri gösterir sonuçta rekabet olan bir sektör. burda bize düşen bakım ve kullanış stili. mümkün olduğunca hız sabitlemeli araçlar kullanıp hız sınırlarına riayet etmek gerekir. 2200 devir üstü her dizel yakıtı içmeye başlar bu mültijette dahada çok. fabrika verilerindeki max tork devir bandı çok önemli. arada bir yüksek devire çıkıp egzoz sistemindeki kurumları temizlemek gerek. yakıtı bildiğiniz güvenilir yerden almak gerek. hava filtresi kirli gezmemek gerek. lastik basınçlarını düzenli ve kitapçık değerlerinde doldurmak gerek. yokuş aşşağı boşa atmamak gerek.



K
9 yıl
Er

Bende 2008 1.6tdi trend focus var tam depo sehirici normal kullanm ne cok sıkıstırdım ne de basmaktan korktum 950-965 km yol gidiyrum her zaman boyle ama fordlarin bakimini zamaninda yapacksn fazla bakimsiz birakmicaksn o zaman yakit tuketimi artiyor uzun yolda siz dusunun ben memnunum basmaktan korkmam guvenlidir viraj alimi cok iyi savurma yoktur bide dreksiyon ayari spordaysa hic korkma yükü vur kopek gibi gitsin



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

arkadaşlar 2006 focus ghia benzinli var bende değiştirmeyi düşünüyorum yeni kasa tdci alacamda çok yakıyormuş megan !a göre ben 1 depo ile eğer şehir içi 1000 km gidiyorsa problem yok kullanan arkadaşlara sesleniyorum



A
16 yıl
Yüzbaşı

Ş.içi 1000 hayal ama zorlarsan 800-850 görüyor
Ş.dışı da en falza 1100 aşırı titizlikte


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

meganı olan arkadaş var 60 litre dizel ile 1200 km yapıyormuş şehir içi 80 beygir 2007 model focus çokmu yakıyor


Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
16 yıl
Yüzbaşı

Ş.içi 1200 hayal
ş.dışı evet
megan 80 hp
focus 109 %35 güç farkına
%10 yakız fazlası bence gayet makul


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
16 yıl
Yüzbaşı

MEGANE DEPO = 60 LİTRE
FOCUS DEPO = 53 YİTRE

7 LİTRE = 130 KM. YOL (ŞEHİR İÇİ)(EN AZ)

O ZAMAN FOCUS 850 KM + 7 LİTRE (130 KM EN AZ) = 980 KM. ŞEHİR İÇİ...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

benim depoma hiç bakmadım inanın 55 litre alıyor sanıyordum ama bir sorun var focus tdci motor sesi nasıl fazla diyorlar megana göre doğrumu


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
16 yıl
Binbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: mftmountana

benim depoma hiç bakmadım inanın 55 litre alıyor sanıyordum ama bir sorun var focus tdci motor sesi nasıl fazla diyorlar megana göre doğrumu


Benzinli Focus II'ler 55 litre yakıt alıyor. Dizellerin kapasitesi bir kaç litre daha az... Pompa farkı veya ek bir rezerv deposu yüzünden muhtemelen...



A
16 yıl
Er

ben üç senedir bu aracı kullanıyorum.bazı arkadaşlar burada tutup atmışlar.üretici bir kere bu araçları satarken bunların yakıt harcama değerlerini belli standarlarda yapılan ölçümlere dayanarak veriyor.kullanıcıya gelince herkesin araç kullanma teknikleri farklılık gösterir,ama bazı arkadaşların yazdığı gibi 1100 km hayaldir,hele 200-2200 km.benim yaptığım gözlemlerde bu araç otobanda 120-130 km hızda ortalama 5-5.5 lt arası harcıyor.bunun üstündeki hızlarda 6-6.5 lt çıkabilir.şehir içi de 6-6.5 harcar.bu da demek ki bu araç bir depo mazotla tam bitirmeden 850-900 km yapar,gerisi benim için yalan


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
16 yıl
Yarbay

2005 ağustostan beri kullanıyorum.. Şehiriçi 650-700 şehirdışı 900-950 km az yaktırcam diye sıkıntıya girmeden bu değerler...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
16 yıl
Yarbay

valla istanbul trafiğinde 8.5-9 lt/100 km leri gördüğüm oluo benim ne yazıkki


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
16 yıl
Teğmen

quote:

Orjinalden alıntı: cardinal636

valla istanbul trafiğinde 8.5-9 lt/100 km leri gördüğüm oluo benim ne yazıkki


Merhabalar,

Bu ne böyle yaaa. km başına İstanbulda 25 kuruş.
En güzeli benzinli alıp gaz taktırmak hemde 2000-2500 ytl daha karlı almak
Duyduğum kadarı ile 18-20 kr arası yakıyormuş gazlılar.

Sagılar



A
16 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: mftmountana

benim depoma hiç bakmadım inanın 55 litre alıyor sanıyordum ama bir sorun var focus tdci motor sesi nasıl fazla diyorlar megana göre doğrumu


dogrudur arkadasim, tdci motorlar biraz daha gurultulu calisiyor. kuzenimin 2006 fiestasina kiyasla.

diger arkadaslara da sunu belirteyim, su anda 880 km gibi bir degere ulastim bir depo ile. arabam (80bg) depoda 17 litre mazot var. simdiye kadar yol bilgisayari 1lt civarinda yaniliyordu. diyelim ki 15 litre var depoda. 45 litre ile 880 km yapiyorsa sehir ici ( sehir ici dedigim harbi sehir ici, cevre yolu vs gibi yuksek vites sabit hiz degil) depoda 5 litre kalip da benzinlige cekene kadar 1050 km garanti...

kuzenim 2004 clio symbol 65 bg lik arabasini satip da 2006 dan fiesta dizel aldiginda yakitindan cok sikayet etmisti. su yeni laguna dizel (1.5 100 bg edit:110) yollara bir ciksin, kullananlar da degerleri belirtsinler... benim sahsi tahminimce focusa denk degerler gorecegiz. agirlik farkina ragmen.

diger yandan arkadaslardan bazilari beygir farkindan dolayi yakitin yuksek olmasini normal karsilamis. ancak megane in 80 ile 100 bg arasinda 0,5 litre civari yakit farki oluyor reel verilere gore. bence focus biraz fazla yakiyormus.
agabeyimde focus hb var sanirim 115 bg (2006 model) bir sorayim bakalim ne kadar yakiyormus. kendisi yurtdisinda ogrenci oldugu icin belki yakita bagli farkli bir deger ogrenebiliriz...

selamlar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayi terbiyecisi -- 15 Mart 2008; 3:46:08 >

Z
16 yıl
Teğmen

bende corolla d-4d sahibiyim.....sayın acumen 200 le de gitsem 5,8 lt yi geçmiyo demiş....
adana mersin arası otobandan gidip geldim...160 km yol yaptım...100-110 arası genelde 100 ile gittim..ortalama yakıt 4,8 lt/100 km.....bence iyimser bi yaklaşım..
benim gördüğüm bu sınıfta en az yakan megan...işyerinde arkadaşlarda var...bende kullandım..


Bu mesaja 1 cevap geldi.