@sarppy Bu güzel ve detaylı rehber için teşekkür etmek gerek öncelikle, değil mi abi
Keşke ülkemizde döviz ve vergi belirli düzeylerde olsa da merak ettiğimiz için dahi almaya cesaret edebilsek.
Zira almak için önce eldekileri satayım denilse onları da almaya yanaşabilen çıkmıyor. Fanatec bir yana dursun Thrustmaster, hatta bu sürekli fiyat artışlarıyla giriş seviyesi Logitech ürünler bile lüks yolunda ilerliyor.
İmkanı ve tutkusu olanın bugünkü piyasadan alsa dahi uzun vadede karlı çıkacağı aşikar yani.
Hayırlı olsun (HO), güle güle kullan tekrar abi, rehber için tekrar teşekkürler
Fanatec'in farklı farklı ürünleri olduğu için düşündüğünüz modele Fanatec'in kendi sitesinden bakıp uyumluluğunu kontrol etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Benim aldığım 5Nm'lik GT DD Pro, satın aldığım tarihte normal satıştaydı hocam. Hatta yanına eklemeyi düşündüğüm birkaç aksesuar o an ön sipariş durumunda olduğundan kargonun gecikmemesi için o aksesuarları eklemeden almıştım. Aşağıdaki şekilde ön sipariş ya da hepsi satıldı durumunda gözükse de ara ara kontrol etmekte fayda var, tekrardan normal satışa dönerse sizi haberdar ederim.
Ne demek abi, rica ederim. Bu konudan 1 kişi bile faydalansa benim için yeterlidir.
Döviz ve vergi konusu gerçekten gün geçtikçe yeni bir şeylere sahip olabilme ihtimalimizi giderek düşürmekte, umarım bunların geride kaldığı günleri de görürüz.
Yalnız seni de artık direct drive sisteme geçirmenin vakti geldi, eldeki sisteme bir alıcı bulalım en kısa sürede.
Güzel dileklerin için teşekkürler abi, daha iyileri sana nasip olsun.
stokta fanatec dd pro yok gözüküyor, ön sipariş şeklinde alıyor siparişi.. 1 temmuz diyor stoğa giriş süresi.. yoksa gözü karartıp alacaktım bir tane ama alsam şimdi 1 mayısa kadar kargoya verilmezse nolacak.. yeni direksiyon simidini tutayım derken; gümrük memurunu tutmak da var işin içinde.
avrupadan alınan 250euro luk bir üründe ortalama/yaklasık maliyet ne olur kimse net birşey söyleyemiyor.ne kadar vergi+kdv alınacak belli değil.yada belli de illa birileri ödeyecek bizim öyle habaerimiz olacak.
Yolcu beraberi 430 Euro ‘ya kadar muafiyet var. Hayırlı olsun, bu arada beyanname açtırmak felan vs isterlerse ki vergi muhaf olduğu için istemezler ola ki istendi itiraz edersiniz “yolcu beraberi bu eşya” diyerek. Normalde 430 euro üzeri fatura bedeli ürünler için de Kırmızı hattan devam edip, yanımda eşya var diyerek faturanızı ibraz ettiğinizde fatura bedelinden 430 euro düşülerek kalan bedelin %18’ini ödeyip işleminizi tamamlıyorsunuz.
Aynen öyle hocam. Molla kafalı adamlar ülkeyi Mollalarin İran'ına çevirdiler. Bu ülke bir zamanlar ab ile müzakere masasında idi. Şimdi geldiğimiz nokta bu. Ekipman bile getirtemedigimiz, dünyadan soyutlanmış yeni modern Türkiye. Ne simülasyon ne direksiyon. Bize herşey haram. Evde oturup birbirimizi doğrayalım istiyorlar.
Hocam bu mevzu biraz komplike ama bir o kadar da basit, komplike olan kısım gümrükteki personellerin tutum ve yaklaşımı. Normalde yolcu beraberinde kendisine ait olan eşyayı getirmekte özgür fakat ''Hediyelik Eşya'' kategorisinde 430 Euro muhafiyet ve 1500 Euro üst sınır mevcut. Şöyle ki Hediyelik Eşya kategorisinde getirilen ürünlerin toplamının fatura bedeli 430 Euro geçmiyorsa muhaf, eğer bu ürünlerin fatura tutarlarının toplamı bu matrahı geçiyorsa ve 1500 Euro üst limitini aşmıyorsa gelen ülkeye göre muhaf olan 430 Euro düşüldükten sonra kalan matrahın %18 veya %20 vergi 'si hesaplanarak tahsil ediliyor. Bir de Avrupa ülkelerinden satın aldığınız ürünlerin vergisini peşin ödediğiniz için, ki söz konusu Fanatec ise faturaya yansıyan %19'luk bir vergi söz konusu bu vergiyi geri almak için Fanatec'in size mail olarak gönderdiği faturanın çıktısını alarak ülkeden ayrılmadan ''Customs'' Gümrük'de faturayı ibraz ederek vergi iadesi talebinizi belirityorsunuz ve çıktısını aldığınız faturaya onay mühürü basılıyor. Diğer bir çok markalar ''GlobalBlue'' ile çalışıyor bu kısım ayrı uzun bir mevzu ama Global Blue size havaalanında ödediğiniz vergiyi oradaki şubesinden iade ediyor. Fanatac'te ise durum şöyle; gümrükte onaylattığınız faturayı ve berabrinde hangi banka hesabına iade istiyorsanız Iban ve banka bilgilerini Fanatec'in size vermiş olduğu (daha önceden Fanatec ile mail üzerinden iletişime geçip vergi iadesi istediğinizi belirtin) adrese posta yoluyla göndererek (orjinal mühürlü faturayı göndermeniz gerekiyor ve bunun fotokopisini alıp saklayın) iade alabilirsiniz. Ben gümrük mevzuatı ile ilgili bir pdf upload edip linki de paylaşıyorum onu da inceleyerek detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bir diğer hatırlatma ; eğer yolcu ben bu kargoyu yanımda taşıyamam bu kargo büyük gibi sorunlar olursa 1 ay öncesine kadar bir tanıdığınıza dilekçe ve dönüş uçuş ayrıntılarınızı göndererek, tanıdığınızdan size en yakın gümrük müdürlüğüne gidip yolcu beraberi önceden kargo olacağını bildirmesini isteyerek bu şekilde ürünü önceden kargo ile o gümrüğe gönderip TR'ye geldikten sonra pasaport ile ürünlerinizi oradan teslim alabiliyorsunuz.
NOT : Ayın 21'inde Fantec CLS DD getirteceğim detayları tam olarak paylaşırım.
Lafı olmaz hocam, birbirimize de yardımcı olmayacaksak paylaşımın ne anlamı var? Sana adım adım anlatmaya çalışayım bütün işleyişi ;
Ürünü Fanatec web sitesi üzerinden (EU) sepetime ekledim, ''Shipping Adress'' teslimat adresi olarak Almanya'da bir tanıdığın bilgilerini girdim (İsim Soyisim,Adres, posta kodu, telefon numarası). Fatura Bilgileri olarak da Almanya'ya giden arkadaşımın bilgilerini aynı şekilde girdim, BEN ŞÖYLE BİR HATA YAPTIM SİZ YAPMAYIN DİYE ANLATIYORUM ben Avrupa'da bir çok resmi iş posta yoluyla ilerliyor diye basılı fatura gelecek diye fatura adresini Almanya'da faturanın arkadaşa ulaşabilmesi için kargo ile aynı adresi girdim FAKAT Fanatec basılı fatura göndermiyormuş. Ben bu hata yüzünden %19 vergi iadesini gümrükte alamadım, siz Fatura adresini Türkiye'de bir adres olarak girin. Ödemeyi kendi kartımla yaptım ve siparişi oluşturdum.
Ertesi gün siparişim işleme alındı ve bir sonraki gün siparişim depodan verdiğim kargo adresine yola çıktı, kargo yola çıkmadan UPS tarafından bana mail olarak bilgisi geldi.
Kargom çıkış tarihini takiben 1 gün sonra verdiğim adrese teslim edildi. Kargo teslim edildiğinde Fanatec tarafıma mail olarak faturasını gönderdi
< Resime gitmek için tıklayın > Ben Fanatec web sitesi üzerinden bir ticket açarak vergi iadesi istediğimi belirttim, onlardan cevap 2 gün içerisinde mail olarak geldi; Vergi iadesi konsunda tek yapmam gerekenin Faturanın çıktısını alarak, havaalanında Customs (gümrük) 'e gidip söz konusu faturayı vererek vergi iadesi talep ettiğimi belirterek faturaya ıslak damga basmalarını sağlamak ve akabininde ise bu damgalı orjinal halini Fanatec'in tarafıma ilettiği posta adresine beraberinde vergi iadesi için Banka bilgilerimin de olduğu bir notu iliştirerek o posta adresine göndermem gerektiğini belirttiler.
< Resime gitmek için tıklayın > Arkadaşım dönerken vermiş olduğum siparişe ait paketleri yanına alarak havaalanına gitti önce vergi iadesi için customs (gümrük) uğrayarak vergi iadesi için işlem yaptırmak istedi fakat benim yukarıda belirttiğim adres hatam yüzünden o faturadan vergi iadesi alamayacağımı çünkü fatura adresi olarak Almanya yazıldığını söylediler. Sonrasına paketleri normal yolcu bagajı değil ''ağır bagaj'' kısmından uçağa gönderilmesi için teslim etti. Ağı bagaj kısmındaki tek dezavantaj 15dk fazladan beklemesiydi. Türkiye'ye iniş yaptığında ise paketleri bagaj kısmından teslim alarak Kırmızı Hat'ı takip ederek gümrük personellerine yolcu beraberinde eşyası olduğunu belirtti. Arkadaşlar bakın burada dikkat edilmesi gereken tek husus karşınızdaki gümrük personeline normal davranmanız, kimisi dünyaları yaratmış gibi davranıyor sonra maraz çıkıyor. Adamlar görevini yapıyor normal ve olması gereken bir şekilde yanınızda eşya olduğunu belirtirseniz onlar da size ürünün faturasını soruyor, faturayı gümrük personeline verdiğinizde gerekli işlemleri zaten yapıyor sizi de yönlendiriyorlar, faturanızdan 430 Euro düşülerek kalan bedelin %18'ni ödeyerek paketleriniz gümrükten geçiyor. Arkadaşım da bu anlattığım şekilde ilerleyerek ürünleri gümrükten geçirdi ve Cuma günü tarafıma kargoladı. Kısmetse pazartesi günü ürünler elimde. Umarım anlattıklarım size fikir vermiş, yardımcı olmuştur.
Uygun fiyatlı olanı al derim, ikisi de aynı birisi standart diğeri ise Xbox desteği var. Fanatec 'te konsol desteği şöyle çalışıyor; PS için uyumlu Base almak gerekiyor, Xbox için ise her Base uygun fakat Xbox uyumlu direksiyon almak gerekiyor. Yani PS için desteği base, Xbox için ise direksiyon sağlıyor. PC tarafında ikisinin de önemi yok, tak çalıştır. Alcantara uzun kullanımda sıkıntı yaratabilecek bir malzeme, zamanla deforme oluyor bu sebeple eldiven ile kullanılmasını tercih ederim ve temiz tutmak lazım. Diğeri ise çıplak ille de eli tutuyor kaymiyor. Bu ürünleri kullamak için prof olmaya gerek yok, ben prof değilim sim Racing 'de bence yanlış terim. Bu işin iki gidişatı var; 1) Hevesin geçer ver bırakırsın bir süre sonra 2) Bir başladın mı bir daha bırakmak istemezsin ve zamanla bir bakmışsın elinde bütçe oldukça yatırım yapıyorsun, bu sebeple bu bana fazla ben prof değilim sana ilerde daha patlayabilir. Ben Logitech ile baslayanlardanim, sonra Thrustmaster Fanatec ve şuan Simagic ile devam ediyorum ve bir yandan gözüm Simucube base'de ve Cube Controls Add-On 'larda.. Yani özetle bunun bir dibi yok hep bir fazlasını zamanla bütçe oldukça ediniyorsun. Sana kendi tecrübemden şöyle bir tavsiye verebilirim gerekirse McLaren GT3 V2 al ucuza kalan bütçeyi ise Loadcell pedallara harca, zaten işin içindeki herkes aynı tavsiyeyi verecektir pedallar direksiyondan çok daha önemli. Öncelik pedal, direksiyon (wheel) kısmında ise bütçen varsa diğer markalara da bir göz at derim. Mesela sahibinden 'de bir adet GSI F1 Pro Elite ilanı gördüm 26'ya koymuş kullanıcısı biraz kabadir ebat olarak ama bu işin önemli marka & ürünlerinden birisidir, keza Cube Controls da benim için top tier ürünlerden birisi özellikle F-pro modelini almayı düşünüyorum, yeni çıkardığı F-core mesela tam senlik olabilir. FANATEC 'ten bir tane QR1 siparişi verirsen bütün direksiyonlari sorunsuz kullanabilirsin. Hazır yurtdışından getirtiyorken bir tanıdığına bence dediğim markalara da bir bak 👍
Arkadaşlar şimdi ben de fanatecin sitesinden direk almak istiyorum ama alacağım ürünler 150 euronun üstünde olacak tabi ki. Ticaret bakanlığının sitesinde 150-1500 euro arası ithalat vergilerinin uygulandığı belirtiliyor. < Resime gitmek için tıklayın > Tamam ithalat vergileri ne kadar peki? Onun için de "Gümrük Giriş Tarife Cetveli"ne bakmak gerekiyor sanırım. < Resime gitmek için tıklayın > "Gümrük Giriş Tarife Cetveli" 631 sayfa, indirdim finereader a okuttum. Emin olmamakla beraber fanatec ürünlerinin bu kategoriye gireceğini sanıyorum. (s.622'de)
Bu durumda %100 gümrük vergisi uygulanacak demektir. Üzerine %20 de ÖTV, %120 vergi mi ödememiz gerekecek bu durumda? Diyelim 1000 euroluk set aldık, 1200 Euro da vergi toplamda 2200 Euro mu ödeyeceğiz? Daha bunun içinde ticaret bakanlığında bahsedilen ardiye ve müşavirlik ücretleri ve kargo ücreti dahil değil.
Bu şekilde 01.05.2022'den sonra fanatecten 150 euro üstü ürün satın almış ve süreci tamamlamış bir arkadaş varsa ne kadar vergi ödediğini belirtirse bir çoğumuzu aydınlatacaktır.
Ama en iyi ihtimalde dahi ilk postu atan arkadaşın da dediği gibi ürünün 1.5 katına yakın bir vergilendirme çıkacak gibi duruyor. Bu iş resmen soyguna dönmüş gibi duruyor devletimiz saolsun. Önce vergisiz yurtdışı alışverişi kaldırıldı, sonra sınır getirildi, sonra sınır da kaldırıldı en sonunda düz vatandaşın aldığı basit ürünler için dahi tam ithalat vergisi alınır olmuş. Birkaç yıla toptan yurtdışı alışverişini de yasaklayacaklar herhalde. Sadece yandaş ithalat firmaları kazansın, vergi ödemeden sokup rekabeti bitirsinler onlar zengin olsun, istenen bu sanırım. Neyse işimiz yine kaçakçılara ve Almanya'ya gidip gelen akrabalara kaldı.
Aynen öyle hocam, şu anda fanatecten direkt alalım desem %150'ye yakın vergi ve masraf olacak, oldu bana 2422 Euro. Euro kurunu öderken banka 26.6'dan hesaplıyor, toplamda benim ödeyeceğim 60.000 TL'yi buluyor. Ortombo'dan almak daha karlı bile olabilir şu anda.
Neyse diğer arkadaşlar bu şirkete yüklendikleri kadar haklı olmayabilirler, oturdum hesapladım gelin açıklayayım.
Yukarıda ortombo çalışanının da dediği gibi %100 ithalat vergisi, %20 ötv ve %18 kdv ödemek zorundalar. Fakat ürünün avrupa fiyatına %19 vergi de dahil, ortombo ürünleri bu vergiyi ödemeden alabilir. Toptan ticari amaçlı satın aldıklarını da göz önünde bulundurursak %10 da oradan indirim yapılsa, ortombo 1000 euroluk bir ürünü 700 euro civarına denk getirebilir. Ama bunun nakliye ücreti de olacak tabi ki, ama bir tır mal getirseler zaten Türkiye'de bu mal bizim fakir, ekmek yemeyi lüks sanan halkımız ve zaten sayısı az simülasyon meraklılarımızla bir yılda anca satılır belki de satılmaz sanıyorum. Neyse nakliyeyi de ürün başı 20 eurodan saysak dahi oldu 720 euro. Buna %100 ithalat vergisi, %20 ötv ve %18 de kdv ekleyelim. Oldu size satış fiyatı 1850 euro, güncel kurdan(25,5) 48.000 TL civarı yapıyor. Fakat ürünleri büyük ihtimalle euro 20 civarıyken satın aldılar, gerçek masrafları bu ürün için 38.000 TL oldu diyelim. Burada ödenen kdv, giderlerdeki kdvler gösterilerek indirilebilir, çoğu esnaf da bu şekilde kdvsini geri alır, sadece bunun için kurulmuş sahte fatura firmaları bile var. Neyse diyelim gerçek masrafı oldu 1700 euro. Ama daha site masrafları, çalışan masrafları, depo masrafları, stopaj vergileri, ek masraflar vs olacak tabi ki. Bu masraflar oranlandığında bu ürün için 2000 TL eklesek, kur farkını ortadan alsak sonuç olarak 45.000 TL son maliyet diyelim. Üzerine 8 bin lira da kar ile 53 bine satıyor olabilirler. Bu tamamen benim tahminim tabi ki, masraflar, nakliye ve vergiler benim hesabımdan çok daha fazla ya da az olabilir, ürün üreticiden daha ucuza veya daha pahalıya alınıyor olabilir, vergisiz ürün de sokulabiliyor olabilir, Türkiye'de olmayan şey değil. Fakat hukuka uygun ithalatta durumlar bu şekilde gibi görünüyor, güncel kur ile toptan alımlar sonrası fiyatlar daha da artacaktır sanıyorum.
588 + 100 küsur euro shipping 692 yapıyor. Alman vergisi yok 692 euroda. Buraya gelince başlıyor vergi ödeme işlemi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 11 Nisan 2022; 15:56:52 >
Bu mesajda bahsedilenler: @SLaYeR KiNG
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @SilenthillDream
Keşke ülkemizde döviz ve vergi belirli düzeylerde olsa da merak ettiğimiz için dahi almaya cesaret edebilsek.
Zira almak için önce eldekileri satayım denilse onları da almaya yanaşabilen çıkmıyor. Fanatec bir yana dursun Thrustmaster, hatta bu sürekli fiyat artışlarıyla giriş seviyesi Logitech ürünler bile lüks yolunda ilerliyor.
İmkanı ve tutkusu olanın bugünkü piyasadan alsa dahi uzun vadede karlı çıkacağı aşikar yani.
Hayırlı olsun (HO), güle güle kullan tekrar abi, rehber için tekrar teşekkürler
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @sarppy
https://fanatec.com/eu-en
Bu mesajda bahsedilenler: @SilenthillDream
< Resime gitmek için tıklayın >
Döviz ve vergi konusu gerçekten gün geçtikçe yeni bir şeylere sahip olabilme ihtimalimizi giderek düşürmekte, umarım bunların geride kaldığı günleri de görürüz.
Yalnız seni de artık direct drive sisteme geçirmenin vakti geldi, eldeki sisteme bir alıcı bulalım en kısa sürede.
Güzel dileklerin için teşekkürler abi, daha iyileri sana nasip olsun.
Bu mesajda bahsedilenler: @otomania
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @Dante
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @emrkavak
Bu mesajda bahsedilenler: @emrkavak
avrupadan alınan 250euro luk bir üründe ortalama/yaklasık maliyet ne olur kimse net birşey söyleyemiyor.ne kadar vergi+kdv alınacak belli değil.yada belli de illa birileri ödeyecek bizim öyle habaerimiz olacak.
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @ceylan9500
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @lyldz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tnt_cem -- 6 Haziran 2022; 9:7:35 >
Bu mesaja 2 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @emrkavak
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesajda bahsedilenler: @onurpalaur
NOT : Ayın 21'inde Fantec CLS DD getirteceğim detayları tam olarak paylaşırım.
https://easyupload.io/t6vhtd
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tnt_cem -- 18 Ekim 2022; 18:37:25 >
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @HeisenbergBB
Ürünü Fanatec web sitesi üzerinden (EU) sepetime ekledim, ''Shipping Adress'' teslimat adresi olarak Almanya'da bir tanıdığın bilgilerini girdim (İsim Soyisim,Adres, posta kodu, telefon numarası). Fatura Bilgileri olarak da Almanya'ya giden arkadaşımın bilgilerini aynı şekilde girdim, BEN ŞÖYLE BİR HATA YAPTIM SİZ YAPMAYIN DİYE ANLATIYORUM ben Avrupa'da bir çok resmi iş posta yoluyla ilerliyor diye basılı fatura gelecek diye fatura adresini Almanya'da faturanın arkadaşa ulaşabilmesi için kargo ile aynı adresi girdim FAKAT Fanatec basılı fatura göndermiyormuş. Ben bu hata yüzünden %19 vergi iadesini gümrükte alamadım, siz Fatura adresini Türkiye'de bir adres olarak girin. Ödemeyi kendi kartımla yaptım ve siparişi oluşturdum.
< Resime gitmek için tıklayın >
Ertesi gün siparişim işleme alındı ve bir sonraki gün siparişim depodan verdiğim kargo adresine yola çıktı, kargo yola çıkmadan UPS tarafından bana mail olarak bilgisi geldi.
< Resime gitmek için tıklayın >
Kargom çıkış tarihini takiben 1 gün sonra verdiğim adrese teslim edildi. Kargo teslim edildiğinde Fanatec tarafıma mail olarak faturasını gönderdi
< Resime gitmek için tıklayın >
Ben Fanatec web sitesi üzerinden bir ticket açarak vergi iadesi istediğimi belirttim, onlardan cevap 2 gün içerisinde mail olarak geldi;
Vergi iadesi konsunda tek yapmam gerekenin Faturanın çıktısını alarak, havaalanında Customs (gümrük) 'e gidip söz konusu faturayı vererek vergi iadesi talep ettiğimi belirterek faturaya ıslak damga basmalarını sağlamak ve akabininde ise bu damgalı orjinal halini Fanatec'in tarafıma ilettiği posta adresine beraberinde vergi iadesi için Banka bilgilerimin de olduğu bir notu iliştirerek o posta adresine göndermem gerektiğini belirttiler.
< Resime gitmek için tıklayın >
Arkadaşım dönerken vermiş olduğum siparişe ait paketleri yanına alarak havaalanına gitti önce vergi iadesi için customs (gümrük) uğrayarak vergi iadesi için işlem yaptırmak istedi fakat benim yukarıda belirttiğim adres hatam yüzünden o faturadan vergi iadesi alamayacağımı çünkü fatura adresi olarak Almanya yazıldığını söylediler. Sonrasına paketleri normal yolcu bagajı değil ''ağır bagaj'' kısmından uçağa gönderilmesi için teslim etti. Ağı bagaj kısmındaki tek dezavantaj 15dk fazladan beklemesiydi. Türkiye'ye iniş yaptığında ise paketleri bagaj kısmından teslim alarak Kırmızı Hat'ı takip ederek gümrük personellerine yolcu beraberinde eşyası olduğunu belirtti. Arkadaşlar bakın burada dikkat edilmesi gereken tek husus karşınızdaki gümrük personeline normal davranmanız, kimisi dünyaları yaratmış gibi davranıyor sonra maraz çıkıyor. Adamlar görevini yapıyor normal ve olması gereken bir şekilde yanınızda eşya olduğunu belirtirseniz onlar da size ürünün faturasını soruyor, faturayı gümrük personeline verdiğinizde gerekli işlemleri zaten yapıyor sizi de yönlendiriyorlar, faturanızdan 430 Euro düşülerek kalan bedelin %18'ni ödeyerek paketleriniz gümrükten geçiyor. Arkadaşım da bu anlattığım şekilde ilerleyerek ürünleri gümrükten geçirdi ve Cuma günü tarafıma kargoladı. Kısmetse pazartesi günü ürünler elimde. Umarım anlattıklarım size fikir vermiş, yardımcı olmuştur.
Bu mesaja 2 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @HeisenbergBB
abanozagaci bu mesajı paylaştı
Bu işin iki gidişatı var;
1) Hevesin geçer ver bırakırsın bir süre sonra
2) Bir başladın mı bir daha bırakmak istemezsin ve zamanla bir bakmışsın elinde bütçe oldukça yatırım yapıyorsun, bu sebeple bu bana fazla ben prof değilim sana ilerde daha patlayabilir.
Ben Logitech ile baslayanlardanim, sonra Thrustmaster Fanatec ve şuan Simagic ile devam ediyorum ve bir yandan gözüm Simucube base'de ve Cube Controls Add-On 'larda.. Yani özetle bunun bir dibi yok hep bir fazlasını zamanla bütçe oldukça ediniyorsun. Sana kendi tecrübemden şöyle bir tavsiye verebilirim gerekirse McLaren GT3 V2 al ucuza kalan bütçeyi ise Loadcell pedallara harca, zaten işin içindeki herkes aynı tavsiyeyi verecektir pedallar direksiyondan çok daha önemli. Öncelik pedal, direksiyon (wheel) kısmında ise bütçen varsa diğer markalara da bir göz at derim. Mesela sahibinden 'de bir adet GSI F1 Pro Elite ilanı gördüm 26'ya koymuş kullanıcısı biraz kabadir ebat olarak ama bu işin önemli marka & ürünlerinden birisidir, keza Cube Controls da benim için top tier ürünlerden birisi özellikle F-pro modelini almayı düşünüyorum, yeni çıkardığı F-core mesela tam senlik olabilir. FANATEC 'ten bir tane QR1 siparişi verirsen bütün direksiyonlari sorunsuz kullanabilirsin. Hazır yurtdışından getirtiyorken bir tanıdığına bence dediğim markalara da bir bak 👍
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @emrhyldrm
< Resime gitmek için tıklayın >
Tamam ithalat vergileri ne kadar peki? Onun için de "Gümrük Giriş Tarife Cetveli"ne bakmak gerekiyor sanırım.
< Resime gitmek için tıklayın >
"Gümrük Giriş Tarife Cetveli" 631 sayfa, indirdim finereader a okuttum. Emin olmamakla beraber fanatec ürünlerinin bu kategoriye gireceğini sanıyorum. (s.622'de)
< Resime gitmek için tıklayın >
Bu durumda %100 gümrük vergisi uygulanacak demektir. Üzerine %20 de ÖTV, %120 vergi mi ödememiz gerekecek bu durumda? Diyelim 1000 euroluk set aldık, 1200 Euro da vergi toplamda 2200 Euro mu ödeyeceğiz? Daha bunun içinde ticaret bakanlığında bahsedilen ardiye ve müşavirlik ücretleri ve kargo ücreti dahil değil.
Bu şekilde 01.05.2022'den sonra fanatecten 150 euro üstü ürün satın almış ve süreci tamamlamış bir arkadaş varsa ne kadar vergi ödediğini belirtirse bir çoğumuzu aydınlatacaktır.
Ama en iyi ihtimalde dahi ilk postu atan arkadaşın da dediği gibi ürünün 1.5 katına yakın bir vergilendirme çıkacak gibi duruyor. Bu iş resmen soyguna dönmüş gibi duruyor devletimiz saolsun. Önce vergisiz yurtdışı alışverişi kaldırıldı, sonra sınır getirildi, sonra sınır da kaldırıldı en sonunda düz vatandaşın aldığı basit ürünler için dahi tam ithalat vergisi alınır olmuş. Birkaç yıla toptan yurtdışı alışverişini de yasaklayacaklar herhalde. Sadece yandaş ithalat firmaları kazansın, vergi ödemeden sokup rekabeti bitirsinler onlar zengin olsun, istenen bu sanırım. Neyse işimiz yine kaçakçılara ve Almanya'ya gidip gelen akrabalara kaldı.
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Neyse diğer arkadaşlar bu şirkete yüklendikleri kadar haklı olmayabilirler, oturdum hesapladım gelin açıklayayım.
Yukarıda ortombo çalışanının da dediği gibi %100 ithalat vergisi, %20 ötv ve %18 kdv ödemek zorundalar. Fakat ürünün avrupa fiyatına %19 vergi de dahil, ortombo ürünleri bu vergiyi ödemeden alabilir. Toptan ticari amaçlı satın aldıklarını da göz önünde bulundurursak %10 da oradan indirim yapılsa, ortombo 1000 euroluk bir ürünü 700 euro civarına denk getirebilir. Ama bunun nakliye ücreti de olacak tabi ki, ama bir tır mal getirseler zaten Türkiye'de bu mal bizim fakir, ekmek yemeyi lüks sanan halkımız ve zaten sayısı az simülasyon meraklılarımızla bir yılda anca satılır belki de satılmaz sanıyorum. Neyse nakliyeyi de ürün başı 20 eurodan saysak dahi oldu 720 euro. Buna %100 ithalat vergisi, %20 ötv ve %18 de kdv ekleyelim. Oldu size satış fiyatı 1850 euro, güncel kurdan(25,5) 48.000 TL civarı yapıyor. Fakat ürünleri büyük ihtimalle euro 20 civarıyken satın aldılar, gerçek masrafları bu ürün için 38.000 TL oldu diyelim. Burada ödenen kdv, giderlerdeki kdvler gösterilerek indirilebilir, çoğu esnaf da bu şekilde kdvsini geri alır, sadece bunun için kurulmuş sahte fatura firmaları bile var. Neyse diyelim gerçek masrafı oldu 1700 euro. Ama daha site masrafları, çalışan masrafları, depo masrafları, stopaj vergileri, ek masraflar vs olacak tabi ki. Bu masraflar oranlandığında bu ürün için 2000 TL eklesek, kur farkını ortadan alsak sonuç olarak 45.000 TL son maliyet diyelim. Üzerine 8 bin lira da kar ile 53 bine satıyor olabilirler. Bu tamamen benim tahminim tabi ki, masraflar, nakliye ve vergiler benim hesabımdan çok daha fazla ya da az olabilir, ürün üreticiden daha ucuza veya daha pahalıya alınıyor olabilir, vergisiz ürün de sokulabiliyor olabilir, Türkiye'de olmayan şey değil. Fakat hukuka uygun ithalatta durumlar bu şekilde gibi görünüyor, güncel kur ile toptan alımlar sonrası fiyatlar daha da artacaktır sanıyorum.
Bu mesajda bahsedilenler: @emrhyldrm
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle