Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
44
Cevap
1870
Tıklama
16
Öne Çıkarma
Erdoğan ve Musk görüşmesi: Türkiye’de Tesla fabrikası, yapay zeka ve diğer başlıklar
M
12 ay
Yarbay
Konu Sahibi


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu öncesinde uzay teknolojisinden elektrikli araç bataryalarına kadar bir dizi konuda yapılacak iş birliklerini görüşmek üzere SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk ile görüştü. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme kapsamında Erdoğan, Musk'tan Türkiye'de Tesla fabrikası kurmasını istedi.



Erdoğan ve Musk'ın New York'ta Birleşmiş Milletler yakınlarında bulunan Türkevi'nde toplantı sırasında konuştukları bildirildi. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nun 78. oturumuna katılmak için burada bulunuyordu. İkili, Tesla’nın olası Türkiye fabrikasından yapay zekaya kadar bir dizi önemli konuda konuştu.



Türkiye’de Tesla fabrikası



Yapılan açıklamalara göre Erdoğan’ın Tesla'nın Avrupa'daki 2, dünyadaki 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için destek vermeye hazır olduğunu söylediği belirtiliyor. Elon Musk ise bu talebe olumlu bir sinyal yakmış durumda. Musk, halihazırda çok sayıda Türk tedarikçi ile çalıştıklarını ve Türkiye'nin Tesla yatırımı için en önemli adaylar arasında olacağını ifade etti.



Starlink ve diğer başlıklar



Musk'ın aynı zamanda "Starlink uydu hizmetleri konusunda Türkiye'nin yetkili kurumlarıyla çalışmayı ve Türkiye ile işbirliği yapmayı arzu ettiğini" ifade etti. Starlink, Musk’ın SpaceX firmasının bir hizmeti ve uydu üzerinden yüksek hızlı internet sağlıyor. Erdoğan'ın görüşme sırasında Starlink konusunda işbirliğine açık olduğunu söylediği de bildirildi. Bilindiği üzere Haziran 2024'te SpaceX, Türksat 6A uydusunu da fırlatacak. Aynı zamanda Türkiye, SpaceX tarihinin ilk müşterileri arasında yer alıyor.




Ayrıca Erdoğan'ın Musk'ı Eylül sonunda İzmir'de düzenlenecek Türk havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFESTe davet ettiği ve Musk'ın da programı uyması durumunda memnuniyetle katılacağını söylediği belirtildi. Görüşmede ikilinin yapay zeka konusunu da ele aldıkları ve tarafların işbirliğine açık oldukları aktarıldı.



Ayrıca Bkz.SpaceX ile fırlatılacak Türksat 6A için tarih belli oldu



Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin yüksek teknolojide en önemli üretici ülkelerden olduğunu belirterek, İHA'larda elde edilen başarıyı buna örnek gösterdi. Elon Musk da bunun üzerine, geleceğin savaşlarının gelişmiş SİHA'lar arasında gerçekleşeceğine inandığını, Bayraktar İHA'lara dünyadaki ilginin farkında olduklarını belirtti.



Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da katıldı. Erdoğan, yukarıdaki konular dışında Musk'a, Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı.



Tesla, 7. fabrikasını nereye kuracak?




Tesla, ağustos ayında Hindistan'da düşük maliyetli bir elektrikli araç üretecek bir fabrika kurmakla ilgilendiğini ifade etmişti. Tesla'nın şu anda altı fabrikası var ve otomobil üreticisinin küresel ayak izini genişletme çabasının bir parçası olarak Meksika'da Nuevo Leon eyaletinin kuzeyinde 5 milyar dolarlık yedinci bir fabrika inşa ediyor. Musk, mayıs ayında Tesla'nın bu yılın sonuna kadar yeni bir fabrika için muhtemelen bir yer seçeceğini söylemişti. Türkiye, Hindistan için düşünülen üretim tesisini kendisine çekebilirse bu büyük bir başarı olacaktır.




Kaynak:https://www.reuters.com/business/autos-transportation/turkish-president-erdogan-asks-musk-build-tesla-factory-turkey-2023-09-17/

 Haberi Portalda Gör

Erdoğan; Çocuğun ismi ne
Elon; X AE A-12
Erdoğan; Hmm tamam
Yoruma Git
Jack! - 12 ay +20
Olur mu öyle şey? Tesla fabrika açarsa yerli ve milli togg’umuza rakip olur!
Yoruma Git
DburakKoc - 12 ay +18
Elon Musk gibi dünyanın en zengini bir adamı ayağına kadar getirip iş konuşması ve kucağındaki çocuğuna bakıp hanımın nerede diye soracak kadar samimiyet kurması bence asıl başarıdır nokta n...
Yoruma Git
Yorumun Devamı monacomen - 12 ay +15
D
12 ay
Yarbay

Olur mu öyle şey? Tesla fabrika açarsa yerli ve milli togg’umuza rakip olur!



Bu mesaja 3 cevap geldi.
S
12 ay
Binbaşı

zaten rakip değil mi




Bu mesajda bahsedilenler: @DburakKoc
S
12 ay
Yarbay

Valla araç fabrikası da açsın ama asıl az da olsa uzay ile ilgili bir şekilde bilgi paylaşımına girip bizi bir yükseltse süper olur. Hani ona buna imtiyazlar geçiyoruz, en olmayacak telekom alt yapısını bile özelleştirdik yeri geldi. Bilgi için de imtiyaz geçelim ne olacak. Bizim uyduları gönderiyor ermeni ve yunan lobisine rağmen, takmıyor. Az roket bilgileri falan da paylaşsın :)




H
12 ay
Yarbay

Fabrika işinin Hindistan'a kayma ihtimali daha yüksek. En azından bizim gibi dengesiz ülke görünümü vermiyorlar. Kalifiye iş gücü desen bizi 20'ye katlar. Almanya'da olan fabrikanın yakınlığı nedeniyle ben burada yatırım yapacaklarını sanmıyorum. Yapacakları yatırım daha çok supercharger ağını genişletmek olur herhalde.

Musk daha önce de TR'ye gelip görüşmüştü ama demek ki kendisinin verilmesini istediği garantileri veya imtiyazları sağlamıyorlar. Bu sefer ne istedi kim bilir...

Bu arada dengesiz ekonomi ve adalet sisteminin çöktüğü ülkede yatırım yapmanın mantığını sorgularsanız, bu ülkeye fabrika açmak ister misiniz? Hindistan bu konuda süper değil ama bu konuda Türkiye ile yarışamaz, bilindiği gibi çok ileri seviye bir adalet anlayışımız var.



Bu mesaja 4 cevap geldi.
J
12 ay
Yarbay

Erdoğan işini bilir bence siyasi bir engel çıkmaz ise Tesla ülkemize fabrika kurar.




J
12 ay
Binbaşı

Erdoğan; Çocuğun ismi ne
Elon; X AE A-12
Erdoğan; Hmm tamam



D
12 ay
Yarbay

Bi fabrika kur işte ne naz yaptın



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

M
12 ay
Yarbay

Sanki Türkiye'de değil Bangladeş'te fabrika açsa Türkiye'de satılmayacak rakip olmayacak mı :))))





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 18 Eylül 2023; 14:55:24 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @DburakKoc
M
12 ay
Yarbay

Hindistan ve denge derken? Daha üç gün gönce Rusya ve Çin ile yeni bir para birimine geçiyordu bir anda çark etti tuvaletsizler ve adalet derken hala kast sistemi olan Hindistan çok adaletli evet :))))





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 18 Eylül 2023; 14:58:24 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Huan8
M
12 ay
Yarbay

Elon Musk gibi dünyanın en zengini bir adamı ayağına kadar getirip iş konuşması ve kucağındaki çocuğuna bakıp hanımın nerede diye soracak kadar samimiyet kurması bence asıl başarıdır nokta net.




D
12 ay
Yarbay

Ekstra vergi dayarlar rekabet olmaz :)




Bu mesajda bahsedilenler: @monacomen
C
12 ay
Yarbay

fabrika açmamış olmasına rağmen Türkiyede satılıyor. onlar fabrika açsın ama vatandaş olarak biz almayalım. ihraç etsinler. TOGG bize yeter





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 18 Eylül 2023; 16:51:53 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @DburakKoc
C
12 ay
Yarbay

Türkiyede birsürü araba fabrikası var. demek ki adamlar senin bu söyledikleri bilmiyorlar.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Huan8
Y
12 ay
Yüzbaşı

Elon Musk "geleceğin savaşları gelişmiş SİHA'lar arasında gerçekleşeceğine inanıyorum ve Bayraktar İHA'lara dünyadaki ilginin farkındayım"

Aramızdaki PKK'lılar "onlar insan vuri yasaklanmalı"





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeşilmişik -- 18 Eylül 2023; 18:26:22 >

H
12 ay
Yarbay

Türkiye'deki araba fabrikalarından hangisinin sermayesi tamamiyle "Türk"? TOFAŞ, Renault, Mercedes, Toyota burada üretiyor ama Türk markası değil. Tata group'u incelemeni tavsiye ederim. Nerede kurulu, kimlerin sahibi ve kaç milyar dolarlık... Beğenmediğin ülkede Jaguar'ı Land Rover'ı almış koca bir yapı var.

Bu Türklere özgü mevzu hiç bitmiyor. Türkiye kendini yüzyıllardır dev aynasında görüyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders
H
12 ay
Yarbay

Kast olması adamların yatırımlarını mı engelledi? Apple, niye Hindistan'da üretim yapıyor? Niye "çok cazip" olan Türkiye'yi seçmemiş acaba?

Haklısın Türkiye çok daha dengeli. Anayasayı tanımayanların, para varsa adaleti evirip çevirenlerin, kadınları insan yerine bile koymayanların "üstad" kesildiği ülke bayaaaa dengeli ha. Aynen süper güç olduk. Söz sahibi olduk, olmadığımız masa yok falan filan...


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @monacomen
P
12 ay
Yarbay

herkesin bir gün togg u olacak ülkümüz ne oldu !?




M
12 ay
Yüzbaşı

Ekonomi, "para"ya bakar.

çin'e bakalım:

demokrasi yok, insan hakları yok, özgürlük yok, devleti, devlet adamlarını eleştirenler direkt hapse yada toprağa girer.

dünyanın fabrikası orası. neden?

"ucuz iş gücü".

bu kadar.




Bu mesajda bahsedilenler: @Huan8