Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
192
Cevap
90145
Tıklama
21
Öne Çıkarma
Subaylık Çıkmazsa Bedelli Askerliğe Çevirtmek (REHBER)
X
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Pek bilinmiyor ama böyle bir hakkınız var arkadaşlar!


Not: tüm bu bilgiler Ekim 2021 tarihindeki sisteme göre yazıldı, bazı maddeler güncelliğini yitirmiş veya değişmiş olabilir.


Mezuniyet bilgisayar mühendisliği. Yerler açıklandı ama subaylık çıkmağını öğrendim. Er olarak askerlik yapmak istemediğim için aynı gün içinde bedelliye çevirttim. Tüm bu işlemleri nasıl yaptım, basit ama tek tek detaylı biçimde açıklamaya çalıştım. Konu baştan sona güncellendi. Sonuna kadar okuyun ve en alttaki notları okumayı da ihmal etmeyin. Tecil, erteleme gibi konu ile alakasız sorularınızı bana sorumayın çünkü bilmiyorum.




Ağustos'ta Kasım 2021 celbi (385. dönem) için yedek subaylığa başvurmuştum. 22 Ekim sabahı yerler açıklandığında er olarak sınıflandırıldığımı gördüm, üstelik 1. gruba atmışlar yani sevk tarihim birkaç gün sonra idi:

< Resime gitmek için tıklayın >
1) Askerliğimi kısa dönem er olarak yapmak istemediğim için, hemen ilçemdeki askerlik şubesine gittim ve bedelliye çevirtmek istediğimi beyan ettim.

2) Hizmet tercihimi bedelli askerlik olarak güncellediler, IBAN numaramı girdiler (iptal olursa para iadesi için) ve hizmet dönem tercihimi yaptılar:

< Resime gitmek için tıklayın >
* Bedelliye çevirenlerde er yükümlülüğü yüzünden hizmet dönem tercihi yapılamayabiliyor, yani yapılsa da Ocak - Şubat - ... şeklinde sıralanıyor. Notlarda daha detaylı belirttim.

3) "Tebliğ ve Tebellüğ" ve "Askerlik Hizmet Tercih İşlemleri" belgesi imzalatıp birer kopyasını bana verdiler (bir işe yaramıyor, bende kalıyor):

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
4) Bu işlemleri askerlik şubesinde sabah saat 11 gibi yaptık. Başvuru sisteme geç yansıyabileceğini için banka işlemini saat 14-15'den sonra denememi belirttiler. Sevk tarihim sadece bir kaç gün sonra olduğu için, "ücret yatırma işini bugün halletsen iyi olur" dediler.

* Yani sevk tarihi (grubu) uzak olanlar acele etmese de olur, benim pek vaktim olmadığından aynı gün yaptım. Yarın hafta sonu, sonraki 1. ve 2. gün sevk tarihimdi.

5) 15:00 gibi Ziraat Bankası şubesine gittim. Oradaki yetkili kişinin yardımı ile Ziraat Mobil uygulaması üzerinden ücretimi yatırdım ve şubeden dekontumu aldım (bir işe yaramıyor, bende kalıyor).

6) Bir kaç saat sonra e-devletten Askerlik Hizmet Tercih İşlemleri sayfasını kontrol ettiğimde bedelli başvurum ve ücreti ödediğim görünüyordu:

< Resime gitmek için tıklayın >
7) 28 Ocak günü bedelli yerleri açıklandı. Bedelli Sınıflandırma Sonuç Sorgulama ekranım aşağıdaki gibi. Yani çıkmayan subaylığı, er statüsünden bedelli askerliğe çevirmiş oldum. Statü, tarih ve mekan tamamen farklı.

< Resime gitmek için tıklayın >
Sonuç olarak; er, yedek subay, yedek astsubay çıkarsanız ve memnun değilseniz, bakaya kalmadıktan ve asker kaçağı olmadıktan sonra bedelliye çevirtebiliyorsunuz. Sevk tarihiniz yakınsa bir an önce yapmanız lazım.



NOTLAR:

?* 2021'de yapılan bedelli başvuruları 2022'de gitmek için, 2022'de yapılanlar 2023'de gitmek için. Yani başvurup hemen / aynı sene içinde gitme ihtimaliniz yok diye biliyorum.

?* Bedelliye çevirecekseniz, er sınıflandırmanız için ASAL sevk başvurusu yapmayın! Çıkmadığını görünce o sayfaları kurcalamayıp direkt çevirme işlemlerine başlayın.

* Askerlik şubeye gitmeden, e-devlet üzerinden hizmet tercihini kendimiz de çevirebiliyor ve mobil bankacılık uygulamasından ücreti ödeyebiliyormuşuz. Ziraat Bankası mobil uygulamasında; ödemeler › vergiler ve resmi kurumlar › muhasebat ödemeleri kısmından, bedelli ücreti yatacağı kişinin kimlik numarası girildiğinde ödenecek ücret gözüküyormuş. Son ödeme tarihi: 01/01/0001 görünebilir problem yok, bir kaç kere deneyin hata verebilir fakat sonunda ödeme işlemi gerçekleşiyor. Yine de olmazsa bankadan hallettirirsiniz.

* Sevk tarihi günleri içerisinde de bedelli çevirme işlemi yapılıp ücreti yatırılabiliyormuş ama son günlere bırakmak akıl kârı değil. Sistem kilitlenir, yansımaz yada çeşitli teknik sorunlar yaşanırsa sıkıntı çekebilirsiniz.

* İşlemleri hallettiğinizde Askerlik Durum Belgesi Sorgulama sayfasındaki tarihiniz güncellenecek. Örneğin benim 25 yada 26 Ekim idi, 31/12/2021 olmuş. Bu belge her 12 saatte bir yenilenebildiğinden, sizde halen eski tarihler görünebilir o yüzden bekleyin, vakti geldiğinde tekrar kontrol edin. Ayrıca PERTEM'den de kontrol edebilirsiniz, detaylar şu mesajımda. Bedelli yerleri açıklanınca tarih tekrar değişiyor, benim 12/05/2022 olmuş.

* Er'den bedelliye çevirdiğimde hizmet dönem tercihlerim istediğim şekilde sisteme girilmişti ama eve gittiğimde Ocak - Şubat - Mart - ... şeklinde varsayılan biçimde sıralandığını gördüm. Güncellemek istediğimde sistem beni yükümlü olarak görüp izin vermedi (mesaj). Bu sorun bir kaç ay sonra çözüldü ve güncelleyip istediğim ayları girdim (mesaj).

* Er sınıflandırma sonucu sayfam bedelliye çevirtmeme rağmen pasifleşmedi. Er sevk tarihim geçtiği halde bile silinmedi. Bu sayfa öylece kalıyor arkadaşlar, kafanıza takmayın. Bedelli sınıflandırma sonucunuz açıklandığında siliniyor.

* Bu işlemleri kendiniz yaparsanız, mutlaka teyit etmek için öncesinde ve sonrasında askerlik şubeniz ile görüşün ve e-devletten kontrol edin. Ne olur ne olmaz.



Google'da çıkması için tag'lar: asteğmenlik yedek astsubaylık yedek subaylık çıkmazsa bedelli askerliğe bedelliye çevirmek dönüştürmek / yedek subaylık astsubaylık çıkmazsa bedelli askerlik oluyor mu? / bedelliye çevirme var mı? / bedelli askerliğe çevirme oluyor mu? / erliği bedelli askerliğe çevirmek dönüştürmek / erliği iptal edip bedelli askerliğe başvurmak / er olmak istemiyorum bedelliye başvurma / bedelli askerliğe başvurma / erlik nasıl bedelli askerliğe çevrilir? / subaylık çıkmadı bedelli yapmak istiyorum / e-devlet hizmet tercihini bedelli askerlik yapma / tebliğ ve tebellüğ belgesi / erliği bedelliye çevirme / erliği bedelli askerliğe çevirme / yedek subaylık çıkmaz er çıkarsa bedelli askerliğe çevirtmek / statü sınıflandırma er bedelli askerliğe dönüştürme / bedelli askerliğe başvurma / bedelliye çevirtmek / er çıkarsa bedelliye çevirtmek döndürtmek / askerlik şubesinden bedelliye çevirtmek / askerliği bedelliye çevirme / askerlik erteleme bedelliye çevirtmek

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XanthiN -- 17 Mayıs 2024; 23:20:35 >


Bu mesajda bahsedilenler: @burak jr
Bugün bedelli sonuçları açıklandı.
Yoruma Git
Yorumun Devamı XanthiN - 3 yıl +7
X
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bugün bedelli sonuçları açıklandı. Bedelli Sınıflandırma Sonuç Sorgulama ekranından baktığımda Mayıs // Burdur 'a çıktığını gördüm.

< Resime gitmek için tıklayın >
Yani çıkmayan subaylığı, er statüsünden bedelli askerliğe başarı ile çevirmiş oldum. Statü, tarih ve mekan tamamen farklı. Hemen her soruya yanıt olabilecek bu konu güzel bir örnek olarak kalsın.

- THE END -



X
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Hayır, bedelliye çevirince er olarak çıkan yer ile hiç bir alakan kalmıyor. Bedelli için ayrıca açıklanmasını bekliyorsun.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @blackcat67
X
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bakaya kalmadıktan ve asker kaçağı olmadıktan sonra her türlü bedelliye çevirebiliyorsunuz. Bana verilen bilgi bu şekilde. 3-4 ayrı askerlik şubesini arayıp sormuştum. Bir de siz kendi askerlik şubenize sorun derim.

Benim tecilim 25 yada 26 Ekim gibi doluyordu, üniversite mezuniyetinden sonra +2 yıl eklenmiş hali bu, yani gidip erteletme hakkım yoktu. Ağustos'ta Kasım celbi için başvurdum, 22 Ekim'de yerler açıklandı, er çıktı, aynı gün bedelliye çevirdim. Tecil sürem 31 Aralığa yani sene sonuna uzadı, şimdi bedelli yerleri açıklanınca da 12 Mayıs'a yani bedelli sevk tarihime uzadı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XanthiN -- 29 Ocak 2022; 16:37:10 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Polene Alerjisi Olan Arı
W
4 yıl
Moderatör

Teşekkürler eline sağlık



H
4 yıl
Er

Ayrıca ziraat mobilden de ödeme yapma aşaması şöyle
Ödemeler - Vergiler ve Resmi Kurumlar - Muhasebat Ödemeleri



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

J
4 yıl
Yarbay

Gayet yararlı bir konu. Öner çıkardım.



A
4 yıl
Binbaşı

Elinize sağlık hocam. Ben de aynı durumdaydım. Sizin gibi mühendisim ve yedek subay çıkmamış hatta yedek astsubay bile çıkmamış. Direkt olarak er (6 ay) çıkmıştı. Sizden bilgi alıcna hemen e-devlet üzerinden askerlik tercihleri kısmından güncelleme yapıp (bedelli istiyorum) şubeye gittim. Şubedeki görevli bana ''Siz zaten başvuru yapmışsınız ve şu anda sadece ödeme yapmanız gerekiyor. Burada başka bir şey yapmanıza gerek yoktur.'' dedi. Ben de gidip hemen ücreti yatırdım.

Şu anda bekliyoruz bakalım hayırlısı. Daha önce böyle bir konu yoktu. İyi yapmışsınız bilgilendirme açısından.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
X
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Ziraat mobil app üzerinden ödeme yaparken tarih bizde de öyle görünüyordu. Sistemsel bir hata muhtemelen pek dikkate almayın. Bir kere denedik hata verdi, çıkıp tekrar girdik yine denedik bu sefer ödemeyi aldı, e-devlete de hemen yansıdı.




Bu mesajda bahsedilenler: @yasarozen20
X
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhabalar, @ozelllll @hakyegen @_kavusturan_ sizler de mi bedelliye çevirttiniz? Tecrübelerinizi yazabilirsiniz, bizden sonrakilerin çok işine yarayacaktır çünkü bu yönde bilgi eksiği var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ozelllll , @hakyegen , @_kavusturan_
O
4 yıl
Binbaşı

2 sene sonra 100k olur heralde. 15bin ile başlayan bedel 43 bin oldu ...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
4 yıl
Yarbay

Askerden 1 ay 10 gun once falan dondum, cogumuzun dedigi sey iyi ki bedelli yapmamisim oldu. Verilen paraya degmiyor, tabi duseceginiz yer rahat da olabilir sikinti da olabilir. Ben havaci olarak bitirdim cok rahattim, eger para konusu yasayacaksaniz normal gidin, sorun yasamayacaksaniz cevirtin derim. Askerlik stresini dibine kadar yasayan biriydim ben ona ragmen diyorum bunlari. Bi fikir amacli soyledim, konu disina ciktiysa k.bakmayin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Yanlış bilgilendirmediler. "Banka şubesine git, sadece oradan oluyor" gibi bir şey demediler. Biz de zaten Ziraat mobil uygulaması üzerinden yaptık. Yanlış bir şey olmasın diye şube yakınken uğrayıp oradaki yetkili kişiyle beraber halettik hem de dekont aldık. Mobil uygulamada hangi adımlardan yapıldığını konuda belirttim zaten.

Para son yatırma günü sevk günü içinde de oluyormuş ama işi son anlara (yani taa sevk gününe / son güne) bırakmamak adına hazır bedelliye çevirtmiş, ücret de sistemde görünürken bugün yatır dediler. (sonraki gün hafta sonu, pzt/salı sevk tarihi idi) Sonuçta bazen sistem kitleniyor, yansımıyor yada çeşitli teknik sorunlar olabiliyor vs.

Akıllardaki soru işaretleri kalktıkça konuyu daha net bilgiler ile güncelleyeceğim. 1. grup sevk tarihimiz (25/26 Ekim) bir geçsin bakalım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AAT.BH
X
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

2. grupsunuz yani. 22/23 Kasım sevk tarihine kadar bedelli ücretini yatırmanız lazım. Bedelliye çevirtmişsiniz, imkanınız varsa, ne kadar önce yatırırsanız o kadar iyi olur bence.

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @LacWer
X
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Güncelleme: Aralık ayına girdiğimizde bu bedelli celp dönemini güncelleyememe sorunu çözüldü. Az önce düzenleyip kaydettim.

< Resime gitmek için tıklayın >




Bu mesajda bahsedilenler: @XanthiN
X
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Sözde kura var deniyor ama başvuran herkes gidiyor, merak etmeyin. Bedelliye en yoğun başvuruların olduğu zaman bile açıkta kalan olmamıştı, şimdi 40 bin TL ödeyip gidemeyen olması imkansız gibi birşey.




Bu mesajda bahsedilenler: @capya1
A
3 yıl
Yüzbaşı

Çok teşekkür ederim iyi düşünceleriniz için. Ben de güzel bir iş buldum yoksa bedelli düşünmüyordum ama yeni oldu bu iş maalesef, yoksa düşünmüyordum bedelli. Hayırlısı olsun diyelim artık dediğiniz gibi



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @hasomen
L
3 yıl
Er

Evet, benimde bilecik er çıktı. Ana konudaki gibi mühendisim, gelecek yıl alımlar başlayacak.




Bu mesajda bahsedilenler: @abzkvby
S
3 yıl
Er

Teşekkür ederim tercihimi 15 mayıstan sonra yapacağım o zaman



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @a-f-h
A
3 yıl
Yarbay

Perteme düşmüş. edevlete düşmesi de en az 12 saati bulur. İlk etepta 31.12.2022 yazacak.

1 ocak sonrası da bedelli sınıflandırma sonuçlarının açıklanmasını bekleyeceksiniz. Ocak ayının 3. veya 4. Cuma günü açıklanır. Bu arada ocak ayında sınıflandırma açıklanana kadar yoklama kaçağı, bakaya falan görünmüyorsunuz.
Duyurusu buraya düşecektir.
https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyurular
Sınıflandırmada hangi ay çıkarsa o tarihte gidip 1 ay askerlik görevinizi yapıp terhis olacaksınız.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @onuur10