Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
51
Cevap
4922
Tıklama
29
Öne Çıkarma
Dünyanın içi beklenenden daha hızlı soğuyor
C
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Dünyanın içi beklenenden daha hızlı soğuyor



Dünya, 4,5 milyar yıldan uzun bir zaman önce oluştu ve içi ilk günden bu yana soğumaya devam ediyor. Dünyanın çekirdeği ile manto arasındaki sınırı oluşturan minerallerin termal iletkenliğinin ölçüldüğü yeni bir araştırmada gezegenimizin çekirdeğinin daha önce düşünülenden çok daha hızlı bir şekilde soğuduğu ortaya çıktı.



Dünyanın merkezi daha da hızlı soğuyacak



İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ve Carnegie Bilim Enstitüsü'nden bilim insanları, gezegenimizin soğuma sürecini daha iyi anlamak için, dünyanın çekirdeği ile mantosu arasındaki sınır tabakasında bol miktarda bulunan bridgmanite mineralinin ısı iletimi üzerinde araştırma gerçekleştirdi.



Araştırma ekibi, dünyanın derinliklerinde geçerli olan basınç ve sıcaklık koşulları altında mineralin termal iletkenliğini ölçmelerini sağlayan karmaşık bir ölçüm sistemi geliştirdiler. Bir lazer sistemi kullanılarak ısıtılan bir elmas ünitesinde yakın zamanda geliştirilen bir optik absorpsiyon ölçüm sistemi kullanıldı.



Yapılan inceleme sonucunda mineralin termal iletkenliğinin varsayılandan yaklaşık 1,5 kat daha yüksek olduğu anlaşıldı. Bu durum da ısının çekirdekten mantoya daha kolay geçtiğini gösteriyor. Daha fazla ısı akışı, manto konveksiyonunu arttırıyor ve dünyanın soğumasını hızlandırıyor.



Ayrıca bridgmanite minerali soğudukça post-perovskite adı verilen başka bir minerale dönüşüyor. Bu mineral ise ısıyı daha da hızlı ilettiği için dünyanın içinin soğuma hızını daha artırıyor.



Ayrıca Bkz.Evrenin şimdiye kadarki en büyük ve en ayrıntılı 3D haritası oluşturuldu



Her ne kadar dünyanın merkezinin beklenilenden daha hızlı soğuduğu ortaya çıksa da tam olarak soğumanın yine de milyarlarca yıl sonra gerçekleşeceği düşünülüyor. Araştırmacılar, daha kesin bilgiler için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyorlar.




Kaynak:https://newatlas.com/science/earth-interior-cooling-faster-bridgmanite/
Kaynak:https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2022/01/earth-interior-is-cooling-faster-than-expected.html

 Haberi Portalda Gör

cekirdegin tamamen sogumasi yasamin bitmesi dunyanin marsa donusmesi demek. erimis sivi dis cekirdek icinde hareket eden metal iletken ic cekirdek olmadan dunyanin manyetik alani yok olur, gezegeni gu...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkaura - 2 yıl +80
Bu çalışmayı yapan bilimadamlarını Türkiye'ye davet ediyoruz. Burada hayat çoktan soğudu bile.
Yoruma Git
DreamSs - 2 yıl +42
Yalnız o "İsviçreli" bilim adamları. İyi eğitim almış olmalarını bir kenara bırakırsak adamlarda geçim derdi, tasası olmayınca bilime daha rahat odaklanabiliyorlar işte, ilginç...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Mütercim Bey - 2 yıl +25
F
2 yıl
Onbaşı

Hayret, "Yıl olmuş 2022, çekirdeğe bak, hiç beğenmedim tasarımını,batarsın inşallah dünya" diyen tasarım guruları yorum yapmamış :)




X
2 yıl
Binbaşı

tamamen soğumasın yıl biçiyorlar mı?




M
2 yıl
Yarbay

Snowpiercer loading



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
2 yıl
Yüzbaşı

Dünya üzerinde öngörülen yaşam süresi bahsedilen zaman için çok minimal kalıyor. Dünyada hayat zaten bir şekilde bitecek, ister gök cismi olsun ister dünyanın derinliklerinden gelsin. Bu araştırma, hızla gelen bir tren için " aa bak tren geliyor" demeye benziyor.




Z
2 yıl
Yüzbaşı

ne isveçli bilim adamlarıymış arkadaş



Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
2 yıl
Yarbay

cekirdegin tamamen sogumasi yasamin bitmesi dunyanin marsa donusmesi demek. erimis sivi dis cekirdek icinde hareket eden metal iletken ic cekirdek olmadan dunyanin manyetik alani yok olur, gezegeni gunesin yuksek enerjili parcaciklarindan korumaz, yuzeyde yasam radyasyondan kisa surede biter, denizin altina cekilir, bir sure su altinda devam eder ama manyetik kalkan olmayinca gunes ruzgarlari gezegenin atmosferini ve okyanuslari yavas yavas uzaya dagitip sacar. dunyayi mars gibi kuru soguk bir cole cevirir.

manyetik kalkani bir sekilde yeniden yaratsan bile, gunesle dunya arasindaki lagrange noktasina buyuk bir manyetik alan koyarak olusturulmasi mumkun, cekirdegin sogumasi tektonik kita hareketlerinin sonlanmasi demek. "iyi" haber bir daha deprem yada volkan patlamasi olmaz, kotu haber patlayan volkanlarla atmosferdeki co2 ve diger gazlar yenilenmez, kita plakalarinin sinirlarindaki dalma cikma hareketleri olmadigi icin dunyanin yuzeyi yenilenmez, yasamin ihtiyaci olan mineraller tazelenmez, zaman icinde atmosferde bulunan gazlar tukenir, atmosfer incelir, gene dunya marsa donusur.

bunlar gerceklesene kadar gecen surede insanlik hala diger gezegenlere ulasip yildizlara yayilmayi beceremediyse yok olmayi hak ediyordur, ayri konu.



Bu mesaja 4 cevap geldi.
T
2 yıl
Yüzbaşı

Bahsedilen şey gerçekleşince Snowpiercer gibi bişeye değil bolca güneş kremine ihtiyaç olacak stoklamaya şimdi başlasak o gün yetecek krem miktarına da ancak milyarlarca yıl sonra ulaşırız zaten 😁😁😁



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
2 yıl
Yarbay

"tam olarak soğumanın yine de milyarlarca yıl sonra gerçekleşeceği düşünülüyor." ne bizi ne de 7 ceddimizi ve onların 77777777777 ceddini ilgilendiren bir durum söz konusu değil.




A
2 yıl
Yarbay

Bunun filmini bile yapmışlardı dünya dönmeyi bırakıyordu bunlar'da çekirdeğe inip atom bombası patlatıyorlardı



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
2 yıl
Yarbay

Yalnız o "İsviçreli" bilim adamları. İyi eğitim almış olmalarını bir kenara bırakırsak adamlarda geçim derdi, tasası olmayınca bilime daha rahat odaklanabiliyorlar işte, ilginç şeyleri test ediyorlar ve ilginç sonuçlara ulaşabiliyorlar.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @zeytunk
B
2 yıl
Binbaşı

Bu soğuyana kadar bizim kemiklerimiz kalmaz (:



S
2 yıl
Yarbay

Mars i bitirdiler sira Dunya da ...





Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
D
2 yıl
Binbaşı

Bu çalışmayı yapan bilimadamlarını Türkiye'ye davet ediyoruz. Burada hayat çoktan soğudu bile.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
2 yıl
Binbaşı

Bu çekirdek soğuması keşke GPU ve CPU’lar için de olsa



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

M
2 yıl
Çavuş

Bi karar verin soğuyacak mı ısınacak mı



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

C
2 yıl
Teğmen

Bi bitmedi şu, "dünyanın yok olması" senaryosu.

Yıllardır filmlerle insanların beynine işlediler; dünya yok olacak, hepiniz öleceksiniz, insanlık yok olacak düşüncesini.

Ne diyeyim! Allah akıl fikir versin.

Cevap yazdığım arkadaşa hitaben değil, genel bir serzeniştir. Sizi tenzih ederim.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 4 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
Y
2 yıl
Yarbay

Boş yapmışsın birader. Milyarlarca yıl sonra diyor zaten, olmaması için de bir sebep yok, tersini mi iddia ediyorsun? Filmlerle falan alakası yok, bilim bu.

Genel yazdım dedim ya diyeceksen de bu konuyla alakası ne diyeceğim tekrar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @cemil baba
C
2 yıl
Teğmen

AYNEN.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Yirikalische
D
2 yıl
Yarbay

genele soyluyorsaniz neden bana cevap olarak yaziyorsunuz.

filmleri gecin, bu insan psikolojisi her daim olasi felaketlere, sonra kafa yorar. felaket geldiginde ondan sakinmak icin on dusunce, bir cesit onlem. bu yuzden insanlar kiyamet felekat senaryolarina bayilir. 1000 yilinda hristiyanlar kiyametin gelecegine gercekten inanmislar. aynisini islam dunyasinda 16yy in sonunda hicri 1000 senesinde goruyoruz. o kadarki devletler arasi yazismalarda bile bir kac seneye dunyanin sonu gelecek sekilde hitaplar var. keza benzerleri 2000yilinda dijital kiyamet dedikodulariylada yasandi. insan beyninin isleyisi bu sekilde. her olayda bir ust aklin manipulasyonunu aramayin.




Bu mesajda bahsedilenler: @cemil baba