Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
892
Tıklama
0
Öne Çıkarma
dual bios lütfen yardım
G
15 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Bugün sistemimi bilgisayarcımla beraber topladık. Anakartım dualbios özelliğine sahip olan bi gigabyte ga-ma790gp-ds4h model anakart. Herşey sorunsuz halloldu, sistemi sorunsuzca yükleyip anakart driverlarını kurduk. Daha sonra sistemin olması gerektiği kadar hızlı çalışmadığını fark ettik. Sistem özelliklerine bakınca phenom ii x3 işlemcisi olan pc'nin hızı 2.10 ghz, 4 gb ram da 3 gb gözüküyordu. Bios'u update etmeye karar verdik. q-flash ile floppy disktenhttp://www.gigabyte.com.tr/products/mb/bios/ga-ma790gp-ds4h_10.html adresindeki f4 kodlu bios'u yükledik. Update sorunsuz bir şekilde gerçekleşti ve bize bios başarıyla güncellendi diye bilgi verdi. Sisteme restart atınca ise sürekli yanıp sönen bir cd-rom ışığı ve simsiyah bir ekrana bakakaldık. Şimdi anakartımın herşeyini kutuya koydum ve garantiye göndermek için hazırda tutuyorum. Ancak sorularım var:

1-) Dualbios böyle bir durumda jumper'la devreye sokmaya çalışmamıza rağmen neden devreye girmedi?
2-) Yedek bios'u devreye manuel olarak sokmanın bir yolu var mıdır? Servisle uğraşmayı hiç istemiyorum çünkü.
3-) Bios güncellemesi başarılı olduğu halde bios güncellemesi sonucu çöktüğünü söylememeyi düşünüyorum servise. Acaba update sonrası bozukluk oluştuğu serviste anlaşılabilir mi?

Şimdiden teşekkürler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GorkemG -- 1 Mayıs 2009; 15:05:09 >

C
15 yıl
Binbaşı

1-)Bazı dual bioslar jumper ile bazıları ise bilgisayarın açılış menüsünden değişir..
2-)Anakart kitapçığında belirtmesi lazım bir de bios pilini çıkartmayı veya clear cmos yapmayı denedinizmi?
3-)Bilgisayar açıldığı anda simsiyah bir ekrandan başka birşey çıkmıyor sanırım. Bu durumda hiçbirşey anlayamazlar ki anlasalar dahi bios update denilen hadise artık üreticilerin tavsiye ettiği bir uygulama olup garanti dışı bir durum değildir!.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
15 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Anakart kitapçığında ikinci bios olası bir saçmalama durumunda otomatik olarak devreye girer, merak etme falan diyor. Bahsettiğim jumper clear cmos jumperıydı ayrıca, hiçbir işe yaramadı. Bios pilini çıkarmayı denemedim ancak clear cmos'tan farklı bir sonuç alacağımızı sanmıyorum o yüzden dokunmadım.

Garanti dışı olmadığını bilmiyordum, teşekkür ederim. :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
15 yıl
Yarbay

< Resime gitmek için tıklayın >
DualBIOS otomatik olarak ana BIOS çöktü veya başarısız BIOS yüklemesi sonucunda; Jumper tarafından BIOS Flaş Koruma "BIOS Flash Protection" function in the BIOS or by Jumper işlevini devre dışı bırakarak ikinci bios'un devreye girmesini sağlar veya sağlanır. Daha ayrıntılı bilgiler için anakart kılavuzuna başvurun.

Anakartın bios'unu güncellemek için; Gigabyte'in bios update için özel @BIOS adında windows işletim sistemi altında çalışan programı vardır. Bios update için bu programı kullanmanızı öneririm. Anakart imalatçısı da bu programı öneriyor. Disketle yapılan yüklemelerde eksik veya hatalı okuma olasılığı daha yüksektir, fonksiyonel bir disket olduğundan emin olsanızda hatalar olabiliyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
DİKKAT etmeniz gereken bilgisayar default ayarlarda olsun (overclock varsa bios updete geri dönülmez hatalara neden olabilir), Antivirüs programlarını kapatın ve dua edin yükleme sırasında elektrikler kesilmesin veya bir kesintisiz güç kaynağı kullanmanızı öneririm. Kesinlikle yüklediğiniz bios'un doğru anakarta ve doğru rev. numarasına sahip olmasına dikkat edin. Beta bios yüklemenizi de önermem. GIGABYTE @BIOS <burada





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nihat35nihat -- 1 Mayıs 2009; 2:33:16 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
15 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Evet ben de böyle yapmayı önerdim ancak Q-Flash daha güvenilir geldi kendisine. Sonuç ortada. :) garantiden gelince @bios ile yapıcam bu işi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
15 yıl
Yarbay

valla sonuç ortada, kullandığın board imzanda görülüyor. iyi günlerde kullan

bence de en güzeli q-flash. ayrıca 6 mı 7 mi oldu ne beta bios kullanıyorum. zaten bunun üstüne de başka da bios çıkarmadı asus. ayrıca benim anakarta da hala bakan benden başka yoktur.

işlem tamamlandı dediyse muhtemelen tamamlanmıştır. ama her ne kadar tamamlandı dense de adettendir. şöyle biraz beklenir. görünürde tamamlanmıştır ama arkada hummalı bir çalışma devam edebilir. . diyelim ki çalışma devam ederken işlem yarıda kaldı ve bios gümledi. dual bios yapan bir üreticisi bunun da çözümünü üretir kanaatimce. bence siz bu işi yapamadınız. neyse tecrübe zaten böyle kazanılıyor. bir dahakine diyelim inşallah.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
15 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Hayırlısı, bir dahakine @bios yapıcaz artık. :) Anakart pohpohladı yaptınız, koçsunuz siz aslansınız diye. Benim suçum değil heheh. :)



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.