Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
401
Cevap
283188
Tıklama
1
Öne Çıkarma
demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?
.
8 yıl
Teğmen

Forumdaki 16 sayfanın tamamını okudum okumayanlar için özet geçebilirim.

Alanların çoğu et pişirmek için bu tavayı tercih etmiş. Tırtıklı/ızgara denilen model et pişirirken daha karizmatik ama temizlemesi daha zor. Bu yüzden düz tabanlı tava kullanımı ön plana çıkmış.

Lava ve Hecha markaları emaye denilen camdan yapılmış bir madde ile kaplanıyor bu sebeple pişirilen yemeğe demir geçmiyor yıkanması kolay oluyor. Seasoning denilen işleme tabi tutulmasına gerek kalmıyor. Emaye denilen kaplamanın zararsız olduğu söyleniliyor yıkaması kolay bulaşık deterjanı ile yıkayabiliyorsunuz ama kesinlikle tavaya metal değdirmememiz lazım emayeye zarar gelmemesi için. Metal değerse emaye aşınır ve gözeneklere deterjan dolar/çürür sağlığınızı bozar.

Bir de saf demirden emayesiz Lodge isimli ve Türkiye'de sadece Crate&Barrel denilen lüks mağazada satılan bir marka var. Bu tavalar Amerika'dan geliyor, bir iddiaya göre bu tavalar defolu çıkabiliyor alırken iyi incelemeniz önerilir ve pahalı. Bazı kişiler ise Amazon isimli internet sitesinden alıyor, kargo dahil yaklaşık 50 dolara mal ediyor. Lezzet olarak emayesiz daha iyi. Emayesizlerde yemeklere birazcık demir geçtiği için daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Ama bu ürünlerin temizliği daha zor her defasında deterjan değdirilmeden yıkanması sonra pas tutmaması için beş dakika kadar ocakta ısıtılması ve daha sonra da bir sonraki yemeğin yapışmaması için yağlanması gerekiyor. Pas tutsa dahi zımpara ile temizlenebilir. Evinize gelen misafirleri tavanızı yıkamamanız hususunda uyanmanız gerek. Pişirme esnasında çok fazla duman çıktığı söyleniyor. Bazı kişiler duman yüzünden balkonlarına seyyar ocak/tüp alıp orada pişiriyorlarmış.

Emaye kaplı olmayanlara çatal bıçak değdirebilirsiniz sıkıntı olmuyor. Ayrıca bu ürünlerin yurt dışında daha yaygın olduğu yıllardan beri kullanılan bir alet olduğu söyleniyor. Güya nesilden nesile kalıyormuş. Ülkemizde ise ilgili bakanlığın bir mevzuatına göre paslanabilecek tencere/tava satışı yasak olduğu için piyasada emayesiz bulmak güç.

Muhalif bir görüşe göre ise bu tavalar sürekli yağlandığı için ve aynı yağ molekülleri sürekli yandığı için pişen yemeğe yanık yağlardan trans yağ karışıyor ve kanserojen etki yapıyor demiş kendileri. Bu görüşü çürüten başka bir görüş yok. Benim gibi teflon ve granit tavalardan sağlık sebebiyle kurtulmak isteyenler için akıl karıştırıcı bir yorum oldu.

Ayrıca bu tavalarda yumurta, pizza, gözleme/ekmek pişirmek mümkün. Tavalar çok ağır ve ocaktan alırken elinizi yakmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Geç ısınıp geç soğuyorlar bu yüzden yemeğinizi uzun süre sıcak tutabiliyor.

Hecha mı lava mı derseniz, Hecha marka birazcık daha kaliteli, çünkü daha yüksek sıcaklıklara çıkabiliyormuş. Öyle aman aman bir fark da olmadığını görüyorum. Bu işi dünyada en iyi yapan firmalar ise Staub ve Le Creuset denen 2 Fransız firması ki fiyatları uçuk durumda. Bazen Esse'de indirimle uyguna alınabiliyormuş.

Seasoning denilen olay ise tavayı yağlayıp fırında pişirmek. Bir nevi tava yapışkan olsun diye yapılıyor sanıyorum. Bu işlemden sonra tavadaki ufak gözenekler yağ ile kapanıyor ve yemeğe lezzet katıyor. Ayrıca zamanla tavada biriken aroma yemeklere daha lezzet katıyor ama balık için ayrı tava kullanmanız önerilmiş yoksa tatlarının karışması hoş olmayabilr diye fikir yürütülmüş.

Teflon, granit, titanyum vs. bunlar PTFE:Politetrafloroetilen denilen kimyasal bir madde ile yapışmaması için kaplanıyor. Hepsi sağlıksız. Edindiğim izlenime göre en sağlıklı ürünler cam, çelik ve bu dökme demir tavalar. (Tabi trans yağ olayını henüz netleştiremedim, bu yüzden emaye kaplı dökme demir daha sağlıklı olabilir)

Buradaki bir arkadaş konu ile ilgili blog kurmuş ama websitesinin adresini söylememiş. İnternette isehttp://www.yeraltimutfagi.com/mutfak-icin-faideli-bilgiler/dokme-demir-cast-iron-izgara-tava-ve-tencere adresinde detaylı bir analiz var.


Benim de bu tavayı kullananlara birkaç sorum var:
Trans yağ hususunda yorum yapabilecek olan birisi var mıdır?

Tava sürekli yağlandığı ve yıkandığı için yıkanan su yağlı olduğundan dolayı zamanla musluğu tıkar mı?

Bu tavada her gün yumurta veya sucuklu yumurta yapsak sizce nasıl olur?

Tavada ekmek yapan var mı? Ekmek için tencere mi almak lazım? (Ekmeği de çok lezzetli oluyormuş, benden söylemesi)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .B. -- 19 Nisan 2017; 9:54:8 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Forumdaki 16 sayfanın tamamını okudum okumayanlar için özet geçebilirim.

Alanların çoğu et pişirmek için bu tavayı tercih etmiş. Tırtıklı/ızgara denilen model et pişirirken...
Yoruma Git
Yorumun Devamı .B. - 8 yıl +38
Çok doğru bir karar vermişsiniz, teflon veya granit ve seramik denilen aslında teflondan farkı olmayan zararlı maddelerden hepimizin kurtulması lazım.
Benim 3 tane Lodge saf demir dök...
Yoruma Git
Yorumun Devamı aycanata - 7 yıl +3
böyle bir başlık açtığımı unutmuşum. :)

ben hem bu başlıkta geçen lavanın tırtıklı tavasını, hem de geçen günlerde satışa sunulan tabanı düz tavasını aldım. d...
Yoruma Git
Yorumun Devamı emrahsnr - 12 yıl +2
D
11 yıl
Er

Ham Döküm Demiri satın alıp, yıkayıp kullanamıyorsunuz (emaye kaplama modeller hariç). Önce kullanıma hazır hale getirmeniz lazım. Bu işleme “seasoning” deniyor. Önceden bu işlemden geçmiş olarak satılan ürünler de var (pre-seasoned). Alırken dikkat etmek lazım
Öncelikle tavanızı veya tencerenizi sıcak suyla bir güzel yıkayın (Sağlığınızla oynamak istemiyosanız kesinlikle deterjan ve sabun yok). Sonrasında kuruması için ocakta bir süre tutun, unutmayın nem en büyük düşmanımız. Yeterince kuruduğuna inandıktan sonra, pişirme eşyanızın her yerini “tütme noktası” yüksek bir yağla kaplayın (ocaktan almadan önce biraz soğumasını bekleyin eliniz yanmasın) . Tütme noktası, yağın yanmaya başlayıp duman çıkardığı ve zararlı hale geldiği sıcaklık derecesi. Kanola (Canadian oil, low acid) yağını genetiği oynan bir yağ türü olduğundan tavsiye etmiyorum. Riviera zeytinyağı ya da Rafine zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ayçiçek yağının tütme noktası ise zeytinyağından daha düşüktür (yani zeytinyağı ile yapacağınız kızartmalar daha sağlıklı olur ).
Zeytinyağı ile, pişirme gerecinizin iç ve dış tüm yüzeyine ince bir tabaka oluşturacak şekilde bir bez ile sürün. Tavayı önceden 120 derece ısıtılmış fırına iç kısmı aşağıya bakacak şekilde koyun. Bunun sebebi içinde yağ birikmesini önlemek. Fırına yağ damlamasın diye de altına bişeyler koyun. Tavayı bu şekilde yaklaşık 1 saat “pişirin” ve çıkarıp bir daha yağlayın ve bir saat daha pişirin, fırını söndürdükten sonra içinde soğumasını bekleyin. Gerekiyorsa üzerindeki fazla yağı silin. Bu işlemden sonra pişirme gereciniz kullanıma hazır olacaktır.

Bu işlem demir yüzeydeki pürüzleri doldurarak doğal, yapışmaz bir yüzey oluşturuyor. Ayrıca dökme demir pişirme gerecimizi çevre koşullarına karşı koruyarak paslanmasını önlüyor. Bu işlemi yapmazsanız, hele ki dökme demir eşyanızı yıkayıp kurumaya bırakırsanız ertesi gün üzerinde pas lekeleri oluşmaya başladığını görebilirsiniz. Fakat bu durumdaki bir dökme demir eşyayı kurtarmak çok basit. Önce sıcak suyla bir güzel yıkayın güzelce kurulayın. Tam olarak kurutmak için orta ateş üzerinde 5 dakika kadar bekletin. Soğuduktan sonra içine 2 çorba kaşığı kadar tuz ve aynı miktarda zeytinyağı dökün. Tuz miktarını isteğe göre değiştirebilirsiniz ama buna göre yağı da aynı miktarda kullanacaksınız. Sonra kağıt havlu yardımıyla paslı bölgeleri iyice ovalayın. Tuz burada aşındırıcı eleman olarak zımpara işlevi görecektir. Şayet pas derindeyse ve bir türlü çıkmıyorsa, çelik mutfak teli ile iyice ovun. Tuzunu muzunu iyice yıkayın. Yahu bu kadar pas mas ile uğraştık şu deterjan yüzü görsün diyorsanız, diş macununu öneririm, yenilmesi zarasız olan diş macunu ile bir kereye mahsus temizleyin ve “seasoning” işlemini tekrar uygulayın. Herşeyi yaptınız saatlerce uğraştınız hala mı çıkmadı ? İşte size fantastik bir çözüm; matkapı alın uç olarak tel fırça aparatı takın ve paslı bölgeye uygulayın. Bu işlemden de yarar görmezseniz atın gitsin.

Dökme demir pişirme gereciniz kullanıldıkça yüzeyi de olgunlaşacak ve daha yapışmaz bir hal alacak. Hatta yemeklerinize bir çeşit mangal aroması vermesi de mümkün (Gözeneklerdeki biriken yağ bir güzel yanıp kömürleşecekte ondan ordan gelen tütsü kokusu etinize sinecek). Bir dökme demir pişirme gerecinin “seasoning” süreci asla bitmiyor. Siz kullandıkça o daha bir güzelleşiyor. İşte özelliği bu. Sizinle birlikte yaşayan, yıllanan bir eşya Bu arada seasoning işlemi paslanmaya kesin çözüm değildir, pas tutan ve season edilmiş ürünler görebilirsiniz. Saf döküm ürünler yurt dışında her yerde satılıyor olabilir ve saf döküm kullanan çoğu ülke yavaş yavaş ham döküm kullanmayı bırakıp Emaye kaplı döküm demir kullanmaya başlamışlardır. Bu sebepten mevzuata göre Paslanan ürünlerin Türkiye piyasasında satışı yasaktır. Bu tip ürünlerin son 1-2 yıldır şart koşulmaya başlayan Uluslararası REACH direktiflerine uygun olması gerekmektedir.
Eğer bu işlemleri sürekli yapamam diyorsanız en akla yatkın Sağlıklı yöntem Emaye kaplı döküm demir ürünler kullanmaktır , Emayenin esas olarak hammaddesi camdır ve 900 derecede pişirilerek döküm ile bütünleşmesi sağlanır. Bildiğiniz üzere demir ve cam doğada ham olarak bulunabilen maddelerdir :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dlk06 -- 21 Kasım 2014; 14:02:22 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
8 yıl
Yüzbaşı

herkese iyi akşamlar.

2 hafta önce ben de aranıza katıldım. 30 cm.lik Lava Döküm Demir Kızartma Tavası ile. Aldığımdan beri tavuk göğüs, antrikot ve kasap köfte yaptım. ve itiraf ediyorum ben bugüne kadar ne et ne de tavuk yemişim.

Şİmdi ise olayı 1 level daha üzerine koyarak, steak tahtası, 26x32 ahşap sunumlu Lava Izgara tava ve değirmen öğütücülü tuzluk biberlik alacağım.

Biraz merakı olan varsa hiç düşünmeden bu döküm tava ve steak işini kendine hobi edinsin. gerçekten keyifli bir işmiş bu .

şimdi anlıyorum neden dünyanın em iyi ''chef'' leri erkek . :)

not : bu arada 1 adet de 28 cm.lik multi metal çelik wok tava ve 2 adet çelik sahan alarak, evdeki bütün teflon, granit, titanyum vb. tava tencere ne varsa atıyorum. evdeki bütün pişirme gereçlerini çelik tencere/tava ve döküm tavalara çeviriyorum.

sağlıklı yaşayarak dünyaya kazık çakacağım :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
9 yıl
Yüzbaşı

Ham döküm tavalara yapılan seasoning işlemi aslında yağı yakarak tavaya yapıştırma islemidir. Bu tavalarda yemek pisirdikce yanmış yağ tuterek yemeğe karışır, mangal tadi dediğiniz şey tam olarak budur, yandığı icin trans yağa dönüşen kanserojen yağ yemeğe karışmakta.

Bir yandan demir atomu alacam derken diğer yandan kanserojen maddelere maruz kalmak ve ortalama 6 ayda bir yeni sırlama yaparak kanser kaynağını takviye etmek..

Bana hiç mantıklı gelmedi.

Emaye kaplamali döküm tava tencereler daha sağlıklı duruyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
11 yıl
Onbaşı

Bende emrahsnr a katılıyorum. Balık için ayrı bir tava ızgara vb kullanmak lazım et-tavuk için ayrı. Ben evde esse nin demir döküm tavalarını kullanıyorum. Oldukça da memnunum. Et-köfte-tavuk için özellikle döküm tava çok iyi oluyor. Balığı ise hep üstten rezistanslı kapaklı era ızgara da yapıyorum.
Yapışma konusuna gelince hafifte olsa tavayı yağlamak ve balığı-tavuğu-eti koyduktan sonra çok sık ellememek gerekli. Acaba oldumu diye sık sık altına bakılmamalı. Malzemeyi koyunca en az 3 dakika eti hiç rahatsız etmeyin :) Yani süreyi az pişmiş çok pişmiş sevmenize göre artırabilirsiniz tabi ama esas olan malzemenin pişirme süreci içinde sadece 1 kez çevrilmesi. Malzemeyi ısınmış tavaya ilk koyduğumuzda yapışır, piştikçe tavadan ayrılmaya başlar. Bir de ocağın altını çok açmayın. Döküm malzeme ısıyı hem iyi iletiyor hemde uzun süre muhafaza ediyor o yüzden tava iyice kızdıktan sonra ocağı az ile orta açık arasına almakta fayda var.
Bunlar muffakla oldukça ilgilenen birisi olarak naçizane tavsiyelerim. Saygılar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
10 yıl
Er

ham dökümde deterjanla ve bulaşık makinasında yıkama işlemi yapılmaz , ham döküm için sadece seasoning ( yağ ile kaplama ) hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile yağlama işlemleri 2 veya 3 çevrim yapılarak kullanılır , Türkiyede satılan döküm ürünlerin tümü emaye kaplamadır , Emaye kaplı ürün yapanların tecrübelerine kalitesine göre bulaşık makinasında yıkanan ve yıkanmayan ürünler piyasada mevcuttur. Döküm demir mutfak gereçlerinde kaplamalı veya kaplamasız olanlarda aşırı kirlenmeler olduğunda temizlemekte zorlanıyorsanız leke üstüne tuz dökerek süngerin sert kısmı ile kuru bir şekilde ovarak lekeyi çıkarbirilirsiniz. Emaye kaplı olan dökme demir ürünlere seasoning işlemi yapılmasına gerek yoktur eğer yaparsanız olmayacaktır, çünkü tava veya tencerenin üstü zaten emaye ile kaplanmıştır sizin üstüne süreceğiniz yağı döküm bünyesine alamayacaktır ve yağ ile kaplanamayacaktır.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @baris_basar
A
7 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: muratkeskinist

Merhaba,

Teflonlardan döküme geçmek istiyorum. Döküm tencere bakıyorum. Lava uygun gibi emaye kaplı. Amazon.com da lodge'ler var onlar emayesiz, emayeli olanlarıda var. Türkiyeden lava alıp emayeli kullansak mı yoksa amazon.com dan saf döküm mü alsak. Yaklaşık 2 kat daha pahalıya geliyor amazon.com da. Sizin tavsiyeniz ne yönde olurdu acaba ?

Çok doğru bir karar vermişsiniz, teflon veya granit ve seramik denilen aslında teflondan farkı olmayan zararlı maddelerden hepimizin kurtulması lazım.
Benim 3 tane Lodge saf demir döküm tavam var, 1 tane de Fontignac demir tencerem(emaye kaplı) var. Fontignac'ı N11 kampanyası ile Kasım ayında 100TL'ye almıştım, henüz 2-3 defa kullanabildim ama tavsiye ederim. Özellikle uzun süre ve yavaş yavaş pişmesi istenilen yemekler dökme demir tencerede çok daha lezzetli oluyor.
Ama alabilyorsanız, Lodge bence her zaman daha iyidir. Sonuçta çok uzun süre size hatta çocuğunuza ve hatta torununuza dahi rahatlıkla bırakabileceğiniz sağlamlıkta bir üründen bahsediyoruz.


Aşağıdaki yazıyı internetten buldum, ilgilenenler olabilir:
Dökme demir tencere ve tavalar hakkında bazı bilgileri paylaşalım
Dökme demir tencerede pişen yemekleriniz diğer malzemlerden üretilmiş tencerelerde pişirdiğiniz
yemeklere göre cok daha lezzetli olacaktır.
Sebebi ,ısıyı eşit bir şekilde dağitması ve yemeğinizi kısık ateşte ,ısı kaybına neden olmadan
pişirmesidir.
Dökme demir tavada/ızgarada pişirdiğiniz etler ,yumuşak ve nemli kalırken aynı zamanda mükemmel
bir şekilde pişecektir.Dökme demirde et pişirirken yağ eklemenize kesinlikle gerek yoktur.
Ürünlerimiz 3 farklı fiyat derecelendirmesine sahiptir.
Fiyat farklılıkları
-emaye rengi ve kalınlığı,
-dökme demir bileşiminin yoğunluğu ve kalınlığı ,
-ürün tasarımı ile ilgilidir.
Dökme demirden üretilmiş mutfak eşyaları bu nedenle çok çesitli fiyat aralıklarına sahiptir.
Örneğin;Siyah emaye, bej renkli emayeye göre daha dayanıklıi ve avantajlıdır.
Fontignac ;Siyah emayeli,tasarım olarak basit ve dökme demir yoğunluğu orta/yüksek seviyededir.Fiyat
olarak çok hesaplıdır.Eğer dökme demiri ilk kez denemek istiyor ama Staub'un fiyatları nedeniyle
kararsızsanız Fontignac ürünleri başlangıç yapmanız için çok uygundur.
Basix;Bej renkli emayelidir.Tasarımı zevklidir ve dökme demir yoğunluğu yüksek
seviyededir.Tencerelerin kapaklarında damlalık yoktur.Piyasadaki le cruset markalı ürünlerle benzer
kalite ve özelliklere sahiptir.Fiyatları Staub’a göre daha hesaplıdır.
Staub;Mükemmel tasarımlıdır ve yüksek yoğunluğa sahip dökme demirden üretilmiştir.Tencereleri
damlalıklı ve düz kapaklıdır bu nedenle buharlaşan suyun tamamı tekrar tencereye geri
döner.Kusursuz lezzete kolayca ulaşırsınız.3 kat siyah emaye kaplıdır.Izgaraları çok derin oluklara
sahiptir.Profesyonel aşçıların tercihi Staub marka ürünlerdir.Kapak tasarımı sadece Staub'a özeldir ve
pişirme sırasındaki etkisi benzersizdir.
Dökme demir tencere ve tavalarla ilgili birkaç önemli nokta;
-Emayeli dökme demir tava /tencereyi ilk kullanımdan önce deterjansız olarak sıcak su ile
yıkayın.Sonra ocağın üzerine koyup iyice ısınmasını bekleyin.
-Isınan tavaya biraz sıvıyağ dökün ve ısıya dayanıklı bir fırça vb... ile iyice heryerini sıvıyağ ile yağlayın.
-Daha sonra kağit havlu ile yağın fazlasını silin.
-Bu işlem emaye üzerinin kayganlaştıracak bir tabaka ile kaplanmasını sağlayacaktır.Bu işlemi sadece
ilk kullanımdan önce yapmanız yeterlidir.Her seferinde yapmanız gerekli degildir.İsterseniz ara sıra
örnegin 3 ayda bir bu işlemi tekrar edebilirsiniz.
-Emaye tabakasına zarar vermemesi açısından metal veya sert mutfak araçları (metalden
maşa,kaşık,spatula vb...) kullanmamanızı öneririz.
-Tava veya tencereyi yerleştirdiğiniz ocağin alevini tencerenin zemininden kenarlara taşacak kadar çok
açmayın.Tava/tencere iyice ısındıktan sonra çok kısık ateşte bile ısısını muhafaza edecek ve ısıyı tüm
yüzeye eşit bir şekilde dağıtacaktır.
-Tavayı /tencereyi sert bir yüzeye düşürmeyiniz veya çarpmayınız.Emaye tabakası bir tür
camdır ,kırılabilir ve zarar görebilir.
-Yıkama sırasında sıvı bulaşık deterjanı ve yumuşak bir sünger veya çok sert olmayan türde bir bulaşık
fırçasını kullanabilirsiniz.Beyazlatıcılı veya çamaşır suyu içeren ürünlerle temizlemeyiniz.
-Bulaşık makinesinde yıkamanızda sakınca yoktur.Ancak yıpranmasını ve emaye tabakanın zarar
görmesini hızlandıracağı icin sık sık makinada yıkanması önerilmez.
-Ürünün hem alt hem de üst yüzeyi tamamen emaye ile kaplanmıştır.Üst ve alt yüzeyin birleştiği yerde
ham dökme demir görülebilmektedir.Bu hattın tavayı/tencereyi dolaba kaldırmadan önce kuru
olduğunu kontrol edin, gerekiyorsa kurulayın.
Tencereyle pişirirken;
-Tencerenin tüm yüzeyi ısıyi iletmektedir.Sapları ve kulpu da buna dahildir.Bu nedenle ısıyı açtıktan
sonra asla çıplak elinizle dokunmayınız.Silikon veya kumaş bir tutacak kullanınız.
-Tencerenizi her türden ocağın üzerinde -cam seramik dahil- ve fırının icinde de güvenle
kullanabilirsiniz.
Tavayla pişirirken;
-Tavaya eti/sebzeyi koymadan once tavayı iyice ısıtın.Isınmış tavaya yiyeceği koyun.
-Et pisirirken ayrica yag kullanmaniza gerek yoktur.Etin kendi yagi yeterli olacaktir.Et pisince
kendiliginden tavadan ayrilacak ve oluklar nedeniyle yapismayacaktir.
-Ancak pismemisse et tavadan ayrilmaz bu nedenle yapisti diye maşayla zorlamayin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

böyle bir başlık açtığımı unutmuşum. :)

ben hem bu başlıkta geçen lavanın tırtıklı tavasını, hem de geçen günlerde satışa sunulan tabanı düz tavasını aldım. düz olanı henüz kullanmadım. tırtıklıyı epeydir kullanıyoruz.

nette oldukça detaylı bilgiler var döküm tavalarla ilgili. önce bunları araştırıp okudum.

tavayı olması gerektiği gibi kullanırsanız oldukça lezzetli pişiriyor. ilk etapta 10-15 dk iyice kızdırmak lazım boş olarak. sonra et pişirme işlemine geçmeli. az ve az-orta pişmiş et sevenler için oldukça iyi. teflonlar gibi çizilme derdi yok. metal çatallarla gayet rahat kullanılıyor. yapışma sorunu yok.

mutlaka seasoning denen işlem yapılmalı. bu tavalar ancak seasoning yapıldıktan sonra verimli ve lezzetli oluyor. işi bittikten sonra asla deterjanla-sabunla yıkamamak gerekiyor. ben sıcak su ile yıkıyorum sadece. yapışan et parçalarını da tuz ve bulaşık fırçası ile iice ovup duruluyorum ve ocakta ısıtarak kurutuyorum ki paslanmasın. dediğim gibi internette çok bilgi var. ben de hep buralardan öğrendim.

dezavantajı ise, mutfak ve önlem alınmazsa bütün ev duman altı oluyor. kapı-pencere-davlumbaz hak getire.

kısacası 40 tl.ye alınabilecek en güzel tava. esse ya da korkmaza gidip de aynı ürüne 2-3 katını vermeye gerek yok. lava da zaten bu işi yapan bir firma. esse-kormaz hep fason yaptırıyor.
tavsiye ederim.




Bu mesajda bahsedilenler: @oislek
E
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Saf dökümün bakımı zordur. Seasonin yapmadan kullanılmaz. Seasoningten sonra ise sadece su ile deterjansız yıkamanız lazım. Her defasında yıkadıktan sonra kurutmanuz lazım ki paslanmasın. Evet daha lezzetli olur ama daha dumanlı olur. Antibakteriyel olmadığıyla ilgili bişey duymadım ama bizim yönetmeliklerde mi ne bir maddeye takılıyormuş. O yüzden emaye kaplama yapılıyor burda. Dediğiniz gibi emaye kaplama kimyasallardan oluşmaz. Son derece sağlıklı olan camın yüksek sıcaklıkta başka kaplanan yüzeye yapıştırılmasıdır. Bu işlm hem zor hem maliyetlidir çünkü demiri siz başka bir kimyasal kullanmadan sadece sıcaklıkla camla kaplıyorsunuz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

bu forumun özeliği, çalıştığı ya da sattığı ürünlerin reklamını yapmak değildir.

lütfen markanızın reklamı için bu sayfaları kullanmayın. aksi takdirde forum yöneticileri ile iletişime geçeceğim.



_
9 yıl
Yarbay

Arkadaşlar merhaba,

Az önce yapmış olduğum somon ızgarayı sizlerle paylaşmak istiyorum(Evet bu saatte somon ızgara yiyorum). Genelde konu hep kırmızı et üzerinden devam ediyor. Mutlaka balık yapanlar da vardır ama pek paylaşan yok.

Somon çok sevdiğim bir balıktır. Döküm tavaya sahip olmama rağmen normal tavada yağda yapıyordum, bugün döküm tavada denedim ve sonuç tek kelime ile muhteşem.

Tavayı yüksek ateşte yeterince(en az 5dk) ısıttıktan sonra, soğuk suda nazikçe yıkayıp kağıt havlu ile kurulamış olduğum oda sıcaklığındaki somon diliminin bir tarafını bolca tuzlayıp; tuzlanmış tarafı alta gelecek şekilde tavaya koydum.

< Resime gitmek için tıklayın >

Kronometreyi başlattım ve 5 dk sonra diğer tarafını çevirdim. Tabi çevirmeden önce üstte kalan kısmı bolca tuzladım ve bir miktar sızma zeytinyağını üzerinde gezdirdim. Aslına bakılırsa yağ eklemenize gerek yok, ben aşırı derecede yağ seven biri olduğun için ekledim. En azından 3-4dk çevirmeden pişmesini tavsiye ediyorum, eğer çok erken çevirmeye çalışırsanız muhtemelen somon dilimi parçalanacaktır.

< Resime gitmek için tıklayın >

Çevirdikten sonra 3dk daha pişirdim ve toplam 8dkda tavadan aldım. Somon dilimim normal kalınlıktaydı, daha kalın dilimlerde birkaç dakika daha tavada kalması gerekebilir. En kalın dilimlerde 10dk pişmesi için yeterli olacaktır. Piştiğini anlamak için somonun iç kısmındaki renk değişimine bakabilirsiniz. Somonun pişmemiş haldeki rengi piştikçe bej rengine dönecektir(İç kesite bakmanız gerekli).

Tavadan alıp tabağa aldıktan sonra, döküm tavanın oluklarında birikmiş olan bolca yağı balığın üzerine döktüm. Bu aşamada kendinizi yakmamak için çok dikkatli olmanız gerekmekte, hem tava çok sıcak hem de yağ dökülürken cızırdayarak etrafa sıçrayıp yanmanıza sebep olabilir.

< Resime gitmek için tıklayın >

Daha sonra yağlanmış ve altında yağ göleti oluşmuş somonu daha güzel görünmesi için temiz bir tabağa aldım ve yemeğimiz servise hazır hale geldi. Eğer benim gibi aşırı yağ sevdalısı değilseniz, tavada birikmiş olan yağı balığın üzerine dökmeyiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >

Benimki biraz amatörce oldu, siz yanına salata patates püresi ,salata, hollandez sos vs ekleyerek bu zevki daha üst noktalara taşıyabilirsiniz.

Keyif dolu birkaç dakika sonrası

< Resime gitmek için tıklayın >

Afiyet olsun


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
9 yıl
Yüzbaşı

İyi günlerde kullanın.
2 tane Lodge dökme demir tavam var, 20cm düz ve 27cm ızgaralı. 2'sini de aldıktan sonra sıcak suyla yıkayıp kuruladıktan başka hiç bir şey yapmadan kullanmaya başladım.

En iyi seasoning tavayı sık sık kullanmaktadır. Oluklu olanı alalı 6 ay oldu, küçük olanı alalı 2-3 ay olmuştur. Kullandıktan sonra sıcak suyla temizleyip, iyice kuruladıktan sonra, her tarafını hafifce yağlayıp kaldırıyorum. Bu söylediklerim dışında seasoning denilen hiç bir işlem yapmadım, yapacağımı da düşünmüyorum.

Tavaların yapışmazlık özelliğinden çok memnunum, mesela yumurta kırdığımda kesinlikle yapışmıyorlar. Pişince kazımadan tavadan tabağa akıyor zaten. Bu durumda tavada artık falan kalmadığı için eski tshirt ve gömleklerden kalan temiz kumaşlarla hafifce silmek yeterli, başka birşey yapmaya gerek yok.

Benim nazarımda sağlıklı ham demir döküm tavanın içi koyu siyah(pasparlak demesek de parlak diyebiliriz) olacak, paslanma olmayacak. dokunduğunuzda yapış yapış olmayacak(öyleyse kullandıktan sonra gereğinden fazla yağ sürüyor olabilirsiniz), pişirdiğiniz şeylerle yapışmazlık özelliği olacak. Bunlar olduğu sürece sıkıntı yok. Tekrar edeyim en iyi seasoning tavayı sık sık kullanmaktır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aycanata -- 5 Kasım 2016; 22:28:47 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ceyceyfoxx
D
8 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: ykayserili

Bu konuyu biraz hatim edeyim ben.
Ayrıca bir soru ''Granit tava'da et mühürlenir mi?''

teflon
granit
seramik

Hepsi alüminyum üzeri PTFE yani kimyasal boyadır.Yani hepsi aynı,bunu her seferinde söylüyorum ki insanlarımız anlasın.

Üreticiler hem teflonun negatif algısından kurtulmak,hemde cicili bicili ürünler üretmek için teflonu egale edip,
çok şahane bir buluşmuş gibi granit,seramik diye ürünlerin reklamını yapmaya başladılar.
Aynı alüminyum üzerine boyalı teflon püskürttüler,oldu sana renk cümbüşü ama GRANİT,SERAMİK,ooo çok sağlıklı.
Hikaye bunlar,hepsi aynı.Çizildimi granitin de,seramiğinde,teflonun da işi biter.


Ayrıca PTFE yapısı gereği 250 derecelerde bozulmaya başlar,daha üst sıcaklıklarda tamamen bozulur.

Mühürlemede yani boş tavada sıcaklıklar 250-300 derecelere ulaştıgından,teflon-granit-seramik alüminyum üzeri kaplı ne varsa tehlikelidir-zararlıdır.

Varsa döküm,yoksa karbon çelik yoksa çelik ürünler kullanılmalıdır.



E
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

arkadaşlar grill tava almak istiyorum. Haftasonu tefal preference grill aldım 150 tl.ye ama eve gelince farkettim. Hem ufak bir çizik var hem de yüksekliği çok az. İade edip demir döküm almaya karar verdim.
Piyasada iki marka gördüm.
Lava ve hecha.
Bunlardan alıp kullanan ya da inceleyen varsa yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgiler.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrahsnr -- 2 Ekim 2013; 12:57:59 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

U
12 yıl
Yüzbaşı

Döküm tava kullanmadım ama geçenlerde araştırırken kormazınkileri görmüştüm.
Korkmaz Casterra A1472 di. Fiyatı da 69 ya da 79 TL idi.
Fikir vermesi açısından yazmak istedim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

hocam size de teşekkür etmeyi unutmuşum haber verdiğiniz için.

sağolun.

şokta satışa sunulanlar, benim de aradığım markalardan biri olan lava idi. ve gördüğüm gibi hem ızgara tavasını hem de dışı turuncu emayeli tenceresini aldım.




Bu mesajda bahsedilenler: @ucanturk45
U
12 yıl
Yüzbaşı

Bence de bizim aldigimiz 28 cm lik tavalar boyut olarak uygun.
Etin buyuklugune gore 4 kisiye kadar et yapilabiliyor.
16 liklar ufak gelir diye dusunuyorum ama yine de son karar sizin.



K
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: baberti

quote:

Orijinalden alıntı: attorney-at-law
memnun kalmadıysanız almayalım o zaman bu markadan.

bendeki LAVA, 100 liraya almıştım esse mağazasından...
memnun kalmama nedenim markası değil, ben demirdöküm'den memnun kalmadım, evdeki tefal daha iyi sonuç veriyor...
demirdöküm tavanın marifetlerini TV ve internet videolarında defalarca izleyip karar verdim ama orada gösterilenlerle alakası bile yok...
adamlar reklamında sadece bonfile et ızgara yapıyor, biz de sandık ki biftek, köfte ne yaparsan iyi olacak...
denemeler yaptım etler ziyan oldu, sadece tavuktan verim aldım gerisi hikaye...
sonunda kestane kebap için kullanmaya başladık...

bonfilenin kilosu 60 lira, denemek isteyen varsa alsın bu tavaları...



Emin misiniz bengçen gün köfte yaptım millet parmaklarını yedi, tava ısındıktan sonra altını kısacaksınız yoksa yakarsınız. Ben eti çok severim bu demir döküm sayesinde bir kat daha fazla seviyorum. Özellikle köfte bonfile külbastı, pirzola hepsi pişiyor hepsi lezetli oluyor.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
11 yıl
Çavuş

Turkiyede satilan demir dokum tavalarin hepsi emaye kaplama saf demir dokum degil...emaye kaplamalar cok harli atese gelmiyor ve catlayabiliyor...tek avantaji seasoning gerektirmiyor...ama gercekten nezzetli et pisirecekseniz saf demir dokum tava ve cok yuksek ates gerekli....


Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
11 yıl
Teğmen

Dilek hanım,

Bilgileriniz için teşekkür ederim.




Bu mesajda bahsedilenler: @dlk06