Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
748
Tıklama
0
Öne Çıkarma
deb ve rpm tabanlı dağıtımlar üstüne
E
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Fedora, Pardus, Mandriva gibi dağıtımları denedim. Slackware'i de sayabilirim aslında bunların içerisinde . Ama Slackware'i denediğim zaman internet bağlantım yoktu. Aynı şekilde OpenSuse yide denediğimde bilgisayarımda internete bağlantım yoktu. Ama bu denemelerim zamanında , bilmiyorum belkide sorun bende, ne doyurucu bir döküman bulmam kolay oldu nede bu sistemlere adapte olabildim.

Daha önce bir yerde RedHat'ın ulaştığı buyük hardware desteği ve birçok firmanın kendileri ile çalışmaya başlaması sonucu paralı hale geldiği şeklinde bir yazı okumuştum. Belki hardware desteği olarak rpm bazlılar hala önce olabilir. Bazı artıları olduğu söylenebilir de. Bu zaten her zaman her şey için söylenebilecek bişey.

Ama şurası kesinki Debian bazlı sistemler hem dökümantasyon hemde paket yönünden rpm leri çok fena sollamış durumda. Özelliklede paket yönetim yazılımı açısından bakıldığında fark uçurum tabirini caiz hale getiriyor. Bahsi geçen dağıtımların synaptic ile kıyaslanmaları mümkünsede komik bi kıyaslama olacak nitelikte. Synaptic ve apt hem çalışma şekilleri hemde kullanıcı opsiyonları olarak diğerlerinden kat kat üstün. Tabi bunlar benim şahsi fikirlerim ve sebebide benim diğer sistemlere aşina olamamış olmam olabilir.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 16 Şubat 2008; 11:23:20 >

R
17 yıl
Yüzbaşı

debian bazlı sistemler gerçekten paket yönetiminde çok ilerideler. slackware içinde apt tarzı bir sistem yapıldı ama tabi resmi değil. çünkü slackware felsefesine uymuyor. slackware olabildiğince basit ve kişiselleştirilebilir bir sistem sunmayı hedefliyor. kullanıcı sistemi istediği gibi kolaylıkla şekillendirebilir.

döküman konusundawww.slackbook.org slackware dokuman projesidir sadece slack için değil çoğu bölümü linux için kaynak kitap niteliğindedir. ayrıca slack kurulumundan sonra internet bağlantısına gerek kalmadan, /usr/doc altında linux-howto, linux-faq ve daha birçok dokumana ulaşılabilir.

redhat işi tamamen ticarete dökmüş durumda. son fedora sürümünde bir video dosyası çalıştırmaya kalktım. ubuntu gibi codecleri buldu ama yüklemedi. yüklemek için her codec'e 15 eur istedi zaten bedava ve çok iyi çalışan codecler varken neden paralı codec satmaya çalıştığınıda çözemedim.

debian bazlı sistemler kullanım olarak kolay, zahmetsiz sistemler. ama yinede ben tam olarak ısınamadım. kuracağım paketi ve kerneli kendim derlemezsem o sistem benim sistemim değilmiş gibi geliyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.