Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
95
Cevap
12632
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Core 2 Duo ve AMD X2 İşlemcilerde Stepping (Revizyon)'in Performansa Etkisi (Güncellendi)
C
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Intel bir süredir E6400 ve E6300 işlemcilerinde B2 stepping (CPU revizyonu)'den L2 steppinge geçmişti ve E4300 ile E4400 ü L2 stepping ile üretiyordu. Stepping'in bize ne yarar sağladığından bahsedecek olursam öncelikle. CPU'larda kusur olarak adlandıralan ve teknik terim olarak "errata" olarak isimlendirilen kusurlar bu yeni çıkartılan çekirdek revizyonlarıyla gideriliyor. Ayrıca CPU'nun teknik özellikleri geliştiriliyor örneğin daha az güç tüketimi ve daha yüksek sıcaklıklarda çalışılabilirlik gibi. Bu makalemde yeni çıkan revizyonlardan ve teknik özelliklerden bahsedecek ve CPU satın alırken bu revizyonların nasıl belirlenebileceğini anlatacağım.

CPU Revizyonları S-Spec dediğimiz kod numaralarıyla anlatılıyor ve her revizyonun kendine ait bir CPUID'si oluyor, böylelikle CPU-Z gibi programlar değişik revizyonları tanıyabiliyor. Öncelikli olarak E6400 ve E6300'de geçilen L2 revizyonunun sağladığı yararlardan bahsetmek gerekirse: Sistem boştayken çekilen güç 22 wattan 12 watta düşürülmüş ve sistemin çalışabileceği maximum sıcaklık 1,3 derece artırılmıştır. Böylelikle Speed-Step açıkken CPU fanından daha az gürültü gelecek ve daha yüksek sıcaklıklara dayanabilen CPU, daha iyi O/C olabilecektir.

E2160 ve E2140'ta gidilen M0 revizyonuyla, ki önceden bu işlemciler L2 revizyonundaydı tıpkı E4300 ve E4400 deki gibi. Bu revizyonla CPU'nun boştayken çektiği güç 12 wattan 8 watta düşürülmüş ve çalışabileceği maximum sıcaklık 11,8 derece artırılarak 73,2 dereceye çıkarılmıştır. Kısaca revizyonlardan ve özelliklerden bahsettikten sonra şimdi Core 2 Duo işlemciler ve sahip oldukları revizyonlar ve S-Spec numaralarını içeren tablodan bahsetmeye sıra geldi. Bu tabloyu intelin sitesindeki bilgilerden ve çeşitli donanım sitelerinden bulduğum bilgilerden hazırladım zira bazı bilgiler intelin sitesinde yoktu, intelin kendi işlemcilerinin bazı özelliklerini başka kaynaklardan buldum. Yani artık bu konuda AMD gibi inteli de eleştirebiliriz. Örnek vermek gerekirse yeni M0 ve G0 revizyonlarına sahip E2160 ve Q6600'ün sspec kodlarını siteden bulmanız imkansız şu an için.


NOT: Intel tarafından s-spec kodlarının açıklanmasını müteakip tabloya eklenecektir.


Tablodanda görüleceği gibi, Core 2 Duo işlemcilerinin büyük çoğunluğu tabloda yer alıyor. Yer almayanlar ise zaten son kullanıcılar arasında popüler olmayanlar. Burada CPU satın alırken dikkat etmemiz gereken husus güncel olan L2, M0 ve G0 revizyonlarını satın almak çünkü bu revizyonların yukarıda da saydığım gibi üstün özellikleri bulunuyor ve her iki işlemciyede verdiğiniz para sonuçta aynı. G0 revizyonunun özellikleri tabloda belirtildiğinden ondan ayrıca bahsetmeye gerek görmüyorum.

S-Spec ifadesini ise box'lı işlemciler için bu şekilde:



OEM işlemciler için bu şekilde tespit edebilirsiniz.



Ve örnek olarak L2 revizyonuna sahip bir E6300'ün B2 revizyonuna sahip bir E6300'e olan üstünlüğünü şu grafik çok daha iyi anlatıyor.



Grafiktende görüldüğü gibi B2 revizyonuna sahip CPU daha çok ısındığından Core 2 Duo ların kendini koruma özelliği nedeniyle belirli bir sıcaklığa ulaştığında kendini otomatik olarak underclock ederek kapatırken L2 revizyonuna sahip işlemci daha az ısındığından bu özelliğini daha geç devreye sokuyor.

Intel yukarıda verdiğim tablodaki bütün revizyonları paralel olarak üretmeye devam ediyor yani daha güncel revizyonları üretip, eski versiyonları kaldırma gibi bir yöntem belirlemiş değil şu sıralar o yüzden CPU alırken revizyonuna dikkat etmekte çok büyük faydalar var böylelikle daha az güç çeken bir CPU ya sahip olunduğu gibi, O/C açısından ise bir adım önde işe başlamak mümkün eski revizyonlara göre.

Bu noktada önemli bir hususta şu: 22 Temmuz indirimleriyle çoğu kullanıcının gözünü diktiği q6600'ün güncel revizyonu olan G0 16 Temmuz'dan itibaren piyasaya sürülecek ve tablodan da görüldüğü gibi yeni revizyonun güç yönetim seçenekleri ve çıkabildiği maximum sıcaklık bir önceki revizyondan bir hayli üstün o yüzden birazcık sabredip G0 revizyonunu beklemek daha yüksek O/C değerlerine imkan verecek olması nedeniyle bana göre daha akılcı görünüyor, tabii sizin kararınızı sizin düşünme şekliniz belirleyecektir.

İşlemcilerin stepping'inin ne olduğunu CPU-Z programında Revision satırına bakarak belirleyebiliyoruz. Aşağıda bunun örneklerini bulabilirsiniz.


B2 steppingine sahip bir CPU'nun CPU-Z SS'i



L2 steppingine sahip bir CPU'nun CPU-Z SS'i



G0 steppingine sahip bir CPU'nun CPU-Z SS'i


edit-1: CPU-Z screen shot'ları eklendi. S-Spec kodlarının belirtildiği tablo geliştirildi. QX6850, QX6700, Q6700, E6X50 serisi işlemciler eklendi.
edit-2: E6540, E4500 eklendi. (21 TEM 07)
edit-3: E6X50 serisi, E4500 termal spesifikasyonları eklendi. (23 TEM 07)
edit-4: E2180 eklendi (03 EYL 07)

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 3 Eylül 2007; 16:14:32 >

Z
18 yıl
Yarbay

valla helal olsun hocam ne diyeyim. herseferinde herkesin es geçtiği can alıcı noktalara değiniyorsun. bilgilerini bizimle paylaştığın için teşekkürler.



O
18 yıl
Yarbay

@Asefik üstadımızın bana başka bir konuda verdiği öneriye çok iyi bir açıklık getirdin CoolnQuiet tebrik ederim...
Çalışmaların gerçekten çok başarılı


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
18 yıl
Yarbay

inceleme için teşekkürler,güzel bir çalışma olmuş


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
18 yıl
Yarbay

Çok saolasın CoolnQuiet , çok yararlı bunlar. Mesela ben Q6600 almayı planlıyorum 22 temmuzdan sonra ve şimdi tabloda 2 çeşit oldugunu gördüm. Stepping G0 olan (73C cıkan) Q6600 ü nasıl anlıcam satın alırken?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Yukarıda anlatmıştım ama tam anlaşılamamış anladığım kadarıyla bir kez daha anlatayım. Eğer boxed yani kutulu işlemci alırsan, kutunun üstünde production code yani üretim kodu olur, o üretim kodunun son 5 karakteri spec number olarak isimlendirilir ve benim yayınladığım tablodan da göreceğin gibi G0 revizyonuna sahip bir Q6600'ün spec kodu: SLACP dir. bu kodu gördüğünde üretim kodunun son 5 karakterinde bu işlemciyi alman gerekir. İlgili resmi yine aşağıya koyuyorum, dikkat etmen gereken üretim kodu satırı ve spec kodunu nasıl belirleyeceğin gayet açık anlatılıyor bu resimde.



Veya OEM bir işlemci aldığında, üretim koduna bakamazsın çünkü ortada bir kutu yoktur. Bu durumda da işlemcinin üzerine bakarak spec kodunu belirleyebilirsin. Bunun için işlemci üzerine lazerle yazılmış ifadelerden ortadaki satırda yer alan ve SL kodu ile başlayan 5 karakterden oluşan ifadeyi bulman gerekir, bu ifade o işlemcinin spec kodudur. İlgili resmi yine aşağıya koyuyorum.



İlave olarak: Internetten CPU satın almanızı tavsiye etmiyorum çünkü sitelerden aldığınız CPU'nun revizyonunun ne olduğu şansınıza kalmış dolayısıyla en iyi yöntem giderek spec koduna bakarak bizzat sizin almanız veya telefon etme imkanınız varsa istediğiniz koda sahip bir CPU'yu ayarlayarak almanız böylelikle şansınıza torbadan çıkan bir işlemciyi almak yerine daha doğru bir tercih yapmış olursunuz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 16 Temmuz 2007; 12:13:58 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
18 yıl
Yarbay

saolasın CoolnQuiet abi. resimler açılmıyodu bende özür şimdi gördüm ve anladım notlarımı da aldım. çok çok teşekkürler herşey için.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
`
18 yıl
Yarbay

çok iyi bir inceleme..



F
18 yıl
Binbaşı

core mimarisinin erratası destan gibi bişeydi acaba hangi bugları temizlediler bu thermal iyileştirmelerin dışında...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
18 yıl
Yarbay

Güzel bi yazı olmuş eline sağlık..

Şuan bazı resimler görünmüyor düzeltirsen sevinirim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Şimdi düzelmiş olması lazım. Bu arada Kıdemli Yarbay olmuşum. Napolyon gibi rütbeleri hızlı tırmanıyorum anlaşılan. Donanım Haber ekibine teşekkürler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 13 Temmuz 2007; 14:52:13 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

E6X50 serisi olan ve 1333 MHz'te çalışan C2D işlemcileride yakında ekleyeceğim tabloya böylelikle başvuru kaynağı olarak iyi bir referans olacak hazırladığım tablo.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
`
18 yıl
Yarbay

benim e6300 SL9SA sizce iyi midir??


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bir önceki revizyon olan B2, yani eski revizyon ve maalesef iyi değil benim incelememe göre. L2 olsa daha iyi olurdu.


Bu mesaja 3 cevap geldi.
F
18 yıl
Yarbay

güzel inceleme olmuş eline sağlık forumda böyle güzel bilgilendirmelerin olması çok güzel


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
18 yıl
Binbaşı

çok yararlı bir çalışma oldu hepimiz için çok teşekkürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
18 yıl
Yüzbaşı

Faydalı bilgiler için çok teşekkürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
18 yıl
Yarbay

Bende L2 vardı pek çok B2 den daha çok ısınıyodu anlamadım şimdi..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
18 yıl
Yarbay

Listede göremediğim için sorayım dedim.Bnm E4300 SL9TA L2 revizyon.Bu durumda hangi sınıfa giriyor bu. . Şuan 2.6 Ghz'te , Speed Step kapalı 1.36v ısı değeri boşta 47 derece, yükte 60 civarı


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
18 yıl
Teğmen

coolnquiet peki amd işlemciler için nasıl bir yol izleyeceğiz