Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
87
Cevap
72896
Tıklama
0
Öne Çıkarma
cam filmi yasalmı? sorusuna emniyetten kesin cevap
D
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Ankara Emniyet Müdürlüğü sitesiden online soru sorulabilindiğini görünce cam filmleri hakkında yazıyım dedim.işte kısaca ; yasalmı , veya belli bi koyuluk derecesine kadarmı yasal şeklinde sormuştum.
Ankara Emniyet Müdürlüğünün bizzat cevabı

Trafik güvenliği açısından otomobil camlarının, sürücüye iyi bir görüş olanağı sağlaması ve sürücünün görüş alanını kısıtlamaması gerekmekte olup, yukarıda belirtilen şekilde olan araç camlarının kullanılması durumunda, sürücüler özellikle gece görüşün daha da azaldığı zamanlarda sağ ve soldan ani olarak çıkan canlı veya cansız nesneleri algılayamamakta, akan trafiği rahat takip edememekte bununla birlikte, aracın içinin rahat görülememesinden dolayı güvenlik zafiyeti oluşmaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkartılan “Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği” (MARTOY) kapsamında yürürlüğe konulan gerek “Motorlu Araçlar ve Römorklarının Emniyet Camları ve Cam Malzemeleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (92/22/AT)” ve gerekse eşdeğeri olan “Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunun R43 sayılı Regülâsyonunda” tüm camların uyması gereken teknik şartlar belirtilmiştir. R43 Regülâsyonunun 2.13.1 ve 2.18.2 maddelerindeki tariflerin kapsamında olmayan emniyet camının; ışık geçirgenliği % 70’in altında ise muhtelif deney işleminden geçmesi ve buna Sanayi ve Ticaret Bakanlığından ulusal tip onayı alınması gerekmekte olup, tip onayı düzenlenen bu tür renkli camların “E” veya “e” işaretinin yanında “V” sembolü ile gösterilmesi zarureti bulunmaktadır. Bu itibarla, araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belirtilen teknik mevzuata uygun olması gerekmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63 üncü maddesinde; “taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükümleri bulunmakta olup, yukarıda belirtilen hükümlere uymadığı tespit edilen araçlar hakkında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30 uncu maddesi doğrultusunda gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. Bilgilerinize.



L
12 yıl
Yarbay

forumda daha once de yayımlanmişti

http://m.milliyet.com.tr/NewsDetail.aspx?NewsID=1557670



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
12 yıl
Binbaşı

D
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: naked leader

Video yu izleyin

bu tarz haberler çıtığı için sormak istedim emniyete



N
12 yıl
Yarbay

Yeni gelişmeler oluyor konu hakkında, habere bakılırsa arka yan camlara film serbest olabilir.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/08/11/turk-soforleri-bu-habere-bayilacak


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: ncrdbl

Yeni gelişmeler oluyor konu hakkında, habere bakılırsa arka yan camlara film serbest olabilir.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/08/11/turk-soforleri-bu-habere-bayilacak


ama olabilir .kesin bişey çıkmıyor bu haberlerden.bi yerde 50 lira kampanyası vardı butun bınek araçlara.yaptırmadım sıkıntı yasamamak için .bekleyip görcez bakalım


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: zugasi_berepe

Aynı sebeple gündüz sağdan soldan önden gözümüzün içine giren güneş ışığıda bence yeterl derecede kaza riski oluşturuyor.

Neyse ben bod perde aldım rahatım artık.Arka iki cam ve arka camda..camlarıda istdiğim gibi kullanıyorum.Film derdide yok.İçerisi gözükmüyor simsiyah görüşüde engellemiyor içeriden.Çevireninde gözüne sokarım.Ama önlerede bod üretilse süper olurdu

Bir yıllık hort. Ama madem başlamış bende bir kaç soru ile yardım isteyeyim. HB'da 106 TL civarı bir fiyatla satılıyor. Film çektirmek istemiştim. Ama yasallık durumu kafamda soru işaretleri uyandırıyor. Siz kullanmaya başlayalı 1 seneyi geçmiş en az. Cama yapışan klipsleri çıktı mı? Gerçi çok önemli değil. 3M'in çift taraflı bandıyla daha sağlam yapıştırılabilir. Perdelerin araca uyumu ürün açıklamasında vaat edildiği gibi mi? Bir yılı aşkın kullanımdan sonra herhangi bir sarkma, yırtılma ve güneşten solma yaşandı mı? Şimdilik aklıma takılanlar bunlar. Sipariş vermeyi düşünüyorum. Cevaplarınız yönlendirici olacak. Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler. Bu da linki Tıklayınız


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
11 yıl
Yarbay

C
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: volverin33

ARTIK SERBEST DENİLEBİLİR...

http://www.haberinbizden.com/gundem/suruculere-iyi-haber-o-ceza-iptal-olacak-h30798.html

Bir deli daha kuyuya tas atmis, ama o kuyu o kadar derin ki.

2-3 ayda bir boyle bir haber cikiyor, ama ceza yiyen yine yiyor, cezalar kesilmeye ve tahsil edilmeye devam ediyor.

Siz itiraz edersiniz reddedilir, birsey de diyemezsiniz.

Ayrica mahkeme nasil oyle bir karar verebiliyor anlayabilmis degilim. Sanki ceza kesilirken hakim oradaymis da polisin gorevini yapmadigini tesbit etmis.

Komik.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
10 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: dazed

Son durum hakkında bilgisi olan varsa konuya bilgi eklesin.

Yasak
https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=75000900&p=7&f=200



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
8 yıl
Er

Merhaba Arkadaşlar,

26 Ekim 2016 tarihli resmi gazetede yayınlanan "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik" teki bilgiye göre artık cam filmi belli koşullarda takılabilecek.
Bu yönetmeliğehttp://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/10/20161026-3.htm linkinden erişebilirsiniz.
Yönetmeliğin Dördüncü bölüm 14ncü maddesi aynen şöyle;

MADDE 14 – (1) 107 sayılı BM/AEK Regülasyonu kapsamındaki araçlar hariç olmak üzere; M, N ve O kategorisi araçlarda cam filmi uygulaması yapılabilir. Anılan araçlara bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten altı ay sonra cam filmi takılması halinde, cam filmi ile ilgili uygulama Ek VI ve Ek XV’teki hükümlere uygun olmak zorundadır.

Buradaki altı ay konusu biraz kafa karıştırıcı. Ama sanırım şunu demek istiyorlar. Eğer madde yürürlüğe girdikten altı ay sonrasından önce cam filmi taktırırsan önceki yönetmeliğe tabi olursun. Önceki yönetmelikte de zaten taktırmak yasaktı. O yüzden cezayı yersin. Altı ay sonra taktırdıysan zaten elinde yasalara uygun takıldığına dair bir form olacağı için sıkıntı yok.

araç kategorileri :http://www.iveco.com/turkey/hizmetler/pages/ustyapi_regulasyonlar_ve_sertifikalar.aspx

EKVI : Gerekli formları gösteriyor.
EKXV : Yönetmeliğin gösterdiği cam filmi uygulama şartlarını gösteriyor.

EK'lerin bulunduğu link de şöyle ;http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/10/20161026-3-1.pdf
İlgili sayfalar, 78, 79, 116, 117





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi numanmazlum -- 4 Kasım 2016; 11:35:27 >

N
8 yıl
Er

3 numara, 5 numara değil de oranlar verilmiş ve daha fazla teknik bilgi içeriyor.
Gönderdiğimhttp://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/10/20161026-3-1.pdf bu linkteki PDF'in 116 ve 117nci sayfalarında detaylı olarak yazıyor. Oradan okuyabilirsin.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.