Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
157
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Ay yüzeyinde ilk defa negatif iyonlar tespit edildi
M
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Ay yüzeyinde ilk defa negatif iyonlar tespit edildi
Çin, geçtiğimiz günlerde Ay’ın uzak tarafından numuneler toplamak için Chang'e-6 aracını göndermiş ve hedeflenen yere başarıyla inmişti. Çin, yüzey ve yüzeyin altından topladığı örnekleri Dünya’ya yollamış durumda. Öte yandan Chang'e-6 aracı aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) NILS (Ay Yüzeyindeki Negatif İyonlar) aracını da taşıyordu. ESA, bu aracı kullanarak Ay yüzeyinde ilk defa negatif iyonlar tespit ettiklerini açıkladı.



Ay’da negatif iyonlar



ESA'nın Ay'a inen ilk aracı, Ay yüzeyinde güneş rüzgarıyla etkileşim sonucu oluşan negatif iyonların varlığını tespit etti. Ay yüzeyinde yeni bir plazma bileşeninin keşfi, uzay fiziği ve yeniden başlayan Ay keşifleri çağında insan ve robot misyonları için yeni bir pencere açıyor. Yapılan açıklamaya göre Ay'daki ilk negatif iyon detektörü aralıklı olarak çalışarak üç saatten fazla veri topladı. Bu süre, görevin başarısı için ihtiyaç duyulandan üç kat daha fazlaydı. Böylelikle ESA, ilk kez Ay yüzeyinde bilimsel veri üretmiş ve bunu Çin’e ait bir araç sayesinde yapmış oldu.



ESA'nın İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü (IRF) tarafından inşa edilen deneyin baş araştırmacısı Martin Wieser, “Ay'daki bu gözlemler, yüzey ortamını daha iyi anlamamıza yardımcı olurken gezegenlerden asteroitlere ve diğer uydulara kadar Güneş Sistemi'ndeki diğer atmosfersiz cisimlerdeki negatif iyon popülasyonlarını keşfetmek için bir yol gösterici görevi görecek” dedi.



Kayıp parça bulundu



Ay yüzeyinde ilk defa negatif iyonlar tespit edildi
Bilindiği üzere Güneş rüzgarı, yıldızımızdan gelen sürekli bir radyasyon ve parçacık akışıdır. Dünya'nın manyetik alanı bir kalkan görevi görerek bizi bu akıştan koruyor. Buna karşılık Ay'ın manyetik alanı bulunmuyor ve ekzosfer adı verilen çok ince yapıdaki atmosferi onu koruyamıyor. Güneş rüzgarı Ay'a çarptığında, yüzey tepki vererek ikincil parçaların oluşmasına neden oluyor.



Bu parçacıklar pozitif ya da negatif yüklü olabilir ya da hiçbir yüke sahip olmayabilir. Pozitif yüklü parçacıklar daha önce yörüngeden ölçülmüş olsa da, negatif parçacıkları ölçmek daha zordu. Negatif iyonlar kısa ömürlü oldukları için yörüngeye ulaşamıyorlardı. NILS ile ESA, olabildiğine yakına, yüzeye giderek bu ölçümleri yaparak kayıp parçayı keşfetmiş oldu. Bu arada Çin’in Ay’ın uzak tarafından topladığı numuneler 25 Haziran’da Dünya’ya gelecek. Bu da ayrı bir dönüm noktası olacak.




Kaynak:https://interestingengineering.com/space/change6-negative-ions-moons-far-side

 Haberi Portalda Gör

N
geçen ay
General

Çin'le jepolitika ve ideoloji bahanesiyle didişeceklerine böyle işbirliği yapmaya çalışsalar, tıpkı Batılıların, Japonların, Korelilerin yaptığı gibi başarılı rekabet sayesinde kendilerine açtıkları alana bir saygı duysalar Dünya'ya daha faydalı olur. Bu Çin fobisi - fobi abartılı bir korku, irrasyonellik derecesinde bir kaygı anlamında - küresel hegemonyası sarsılıyor diye rahatsızlık duyan ABD devletinin dünya siyaset iklimine pompaladığı bir zehir. Gerçek bir istikrarsızlık unsuru.

Belirli bir ağırlığı olan herkesi gözetip onlardan faydalanmalısın. Ambargo veya yaptırım tarzı uygulamalarla suni şekilde baskılamaya çalışmak çok yersiz ve verimsiz. Sonuçta bir aktör başka konuya yoğunlaşmışken öbürü Ay'a yoğunlaşmış oluyor ve Ay'a yoğunlaşan aktör sayesinde diğeri Ay araştırmasına devam edebiliyor, Ay'a gidebiliyor. Bu güzel bir işbirliği örneği. Liberal bir yaklaşım (bknz: karşılaştırmalı üstünlükler teorisi) kullandım ama Batı bloğu dünyaya liberalizm dersi vermeye kalkışırken kendisi uluslararası politikalarında gayri liberal politikalara sapınca ve bu haberdeki gibi işbirliği örneklerinden daha fazlasının gelişimine ket vurunca bu hipokratik - yani iki yüzlü ve samimiyetsiz - duruyor. Şu haberde paylaşılan hadise bilim adına ne güzel bir olay. Böyle daha fazla işbirliği görmek dileğiyle.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.