Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
19
Cevap
1517
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Avrupa'ya TR plakalı araçla gitmek (2022)
T
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Selamlar,

Benzer konular var ama tarihleri çok eski. Yeni tarihli göremedim. Varsa da kusura bakmayın.

TR plaklaı araç ile Avrupa'da ne kadar kalabiliriz? 6 ay mı? Peki 6 aydan fazla kalacaksak ne yapmamız gerekiyor?

Ayrıca, eğer yurtdışında 6 aydan fazla kalacaksanız, ehliyetinizi o ülkenin ehliyetine çevirmeniz gerekli diye okudum. Bu doğru mu bilgisi olan var mıdır?


Kısacası, avrupada uzun süreli kalacağım ve arabamı getirmek istiyorum, ne yapmam gerekli?


Teşekürler...



Ülkede bunu yapabilen çok az kişi kaldı.
O yüzden şanslı birkaç insandan birisin
Yoruma Git
cesur_0342 - 2 yıl +7
E
2 yıl
Yüzbaşı

Arabanı burada satsan o paraya Avrupa'da aynı arabanın üst modelini alabilirsin...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
2 yıl
Binbaşı

Ülkede bunu yapabilen çok az kişi kaldı.
O yüzden şanslı birkaç insandan birisin



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
2 yıl
Yarbay

Merhaba, bildiğim kadarıyla prosedür değişmedi , yeni tip ehliyet, yeşil sigorta ve varsa kaskonuza yurtdışı teminatı ekletip yola çıkabilirsiniz.

Eski tip ehliyetiniz varsa ekstra uluslararası sürücü belgesi almanız gerekecek ama yeni tip ehliyet ile gitmeniz daha mantıklı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
2 yıl
Yüzbaşı

Özel kasa bi araç olabilir emsalsiz veya çok emek harcanmış avrupa da ilgi çekebilecek turistik araç olarak vs. Yoksa söylediğiniz mantıklı. 10 bin dolarla gitsen (150 bin tl) temiz 2.el audi alırsın.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @elturco78
E
2 yıl
Yüzbaşı

özel yapım bir araç değilse götürmek pek mantıklı değil...




Bu mesajda bahsedilenler: @HK-416
A
2 yıl
Binbaşı

Genelde 3 aydan uzun sure tr plaka ile gezmenize izin verilmez. Araci gittiginiz ulkeye tescil ettirmeniz gerekir

Prosedurleri arastirmaniz gerekiyor. Sonrasinda araci tekrar tr.ye nasil tescil ettirebileceginizi de muhakkak arastirin



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
2 yıl
Yarbay

Ekstra konu açmadan buradan sorayım.


Avrupa'ya kendi aracımızla turistik amaçlı gitmek ne kadar mantıklı?


Neden araçla gidiyorsun derseniz, araç aynı zamanda konaklama amaçlı kullanılacak


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
2 yıl
Yarbay

Hocam aynı şeyi zamanında planlayıp hesaplamıştım, kendi aracınızla çok daha uyguna gelecektir. Araç kiralama ücretleri ve konaklama fiyatları çok yüksek kalıyordu. Mobilite açısından kendi aracınızla daha az parayla daha çok yerin tadını çıkartabilirsiniz.

Çadırınız varsa kamping alanlarında konaklama da düşünebilir ya da gezinin süresini belirtmemişsiniz ama 3 4 günde 1 hem duş hemde yatak yüzü görme konusunda hostelleri kullanabilirsiniz..

Ama doğa yerine ağırlıklı turistik yerleri görmek istiyorsanız turla gezmek daha ekonomik olacaktır.

Kısacası beklentinize göre değişebilecek bir durum..



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ABCdiküçgeni
M
2 yıl
Yarbay

Ehliyet değişimi 6 ay sonra.
Araç plaka kaydı da 3 ay sonra gereklidir.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
2 yıl
Yarbay

araç kaydı yapıldı diyelim. bunu Türkiyeye bildiriyorlar mı? nerden bilecek Türk makamları?




Bu mesajda bahsedilenler: @met.nar
T
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

selam,

bunlarda sorun yok. Hepsi tamam. Sorun şu; Almanya için 3 ay kalabilirsiniz diyorlar, ama diğer Avrpa ülkeleri için 6 ay. Tam bir muamma. Resmi kaynaklardan buldum ama anlayamadım tam olarak.

Mesela Polonya'ya gittim 6 ay kaldım. şimdi aracı ülkeden çıkarmam gerekiyor. Eee avrupa birliği ülkesi bu hangi ülkeye çıkartacağım aracı? Türkiye'ye mi geleceğim? Sanırım aracı o ülkeye kaydettirmek gerekiyor :)




Bu mesajda bahsedilenler: @khanstern
T
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Evet dediğiniz gibi olacak sanırım. Türkiye için sorun olmaz en azından aynı dili konuşuyoruz :)




Bu mesajda bahsedilenler: @autindustry
T
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Benim anlamadığım o zaman uluslararası ehliyet sadece 6 aylığına bir işe yarıyor.
Kolombiya'lı arkadaş da ehliyetini 6 ay sonra yenilemem gerekli demişti. Ama Almanya'nın Kolombiya ile Türkiye ile yaptığı gibi bir anlaşması yokmuş. Ehliyeti en baştan, ilk defa alır gibi tekrardan almalıymış. Biz türklere böyle bir durum yok sanırım sadece ehliyet değişiyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @met.nar
T
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hocam tabiki alınır da hemen olmaz o iş. Nereden baksan benim açımdan 1-1.5 yıl geçmesi gerekli. Arabaya çok ihtiyaç duymuyoruz, toplu taşıma kullanıyoruz ama işte arada ihtiyaç duyuyorum.

Aracım 2017 Honda Civic LPG'li olan. Bence gayet iyi bir araç hala :)




Bu mesajda bahsedilenler: @elturco78
E
2 yıl
Yüzbaşı

Bu kalacağın süreye ve rotaya bağlı bir durum. Fakat turistik gezi denildiğine göre muhtemelen 1 ay veya daha kısa süre olarak düşünüyorum o zaman mantıklı çünkü uçak biletleri şu anda yüksek, konaklamalar da pahalıya geliyor ayrıca araç kiralaması da var o yüzden araç eğer yatmak için konforluysa ekonomik olacaktır. Karavan tarzı bir araçsa tadından yenmez, minibüs tarzı bir araçsa arka taraf güzel hazırlanırsa onda da rahat edilir, sedan tipi otomobillerde de amazon ve aliexpress sitelerinde bolca bulunan araç arkası için şişme yataklar mevcut, 2-3 gün araç 1 gün otel konaklaması şeklinde de denenebilir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ABCdiküçgeni
A
2 yıl
Yarbay

Araç sedan. Bagajı konserve ve abur cuburla dolduracağım. Tek kişi olacağım.


Niyetim Edirne'de bir gece kalıp gün ağarmadan sınırı geçmek.

Gidebildiğim kadar gideceğim. İlk gece belki araçta kalırım. İkinci gece için Avusturya 'da bir hostel düşünüyorum.

Aslında bir günde de Almanya'ya gidebilirim. Sonuçta gurbetçiler oradan bir günde geliyorlar.

Ama ben tek şöförüm ve aracım da hızlı bir araç değil. Mecburen iki günü bulacak


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @elturco78
L
2 yıl
Yarbay

Benimde uzun zamandır aklımda olan bir proje ancak araç ile sorunları hallettikten sonra vize işi oldukça sıkıntılı. Toplasan 1 hafta duracağın her ülke için ayrı ayrı vize ve koşullar insanı bıktırma haddesine getiriyor.

Birde işin ilgince AB vatandaşlar vizesiz rahatlıkla ülkemize gelebilirken biz zibilyon tane prosedüre tabi tutuluyoruz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
2 yıl
Yüzbaşı

Tek kişi olunca maliyet yüksek gelebilir.
Hareket noktasını İstanbul, Gezi için başlangıç noktasını da Münih dersek gidiş-dönüş yaklaşık 4 bin kilometre yol yapar, Türkiye'deki benzin fiyatları balkanlara yakın, Almanya'da da 2 euro civarlarında o yüzden km'de ortalama 1.5-2 lira olarak hesaplarsak sadece Münih'e gidiş-dönüş bile aşağı yukarı 7-8 bin lira benzin parası demek. Bunu sadece gezi başlangıç noktasına ulaşım olarak düşünmek lazım. Ayrıca araca turingden yeşil sigorta yaptırmak lazım ve bunun aylık bedeli de 59,25€ yani 965 lira, araç kaskosuna da 1 aylık yurt dışı paketi eklenince o da tahmini bin lira tutar. Yol boyunca girmek zorunda olduğun otobanları da hesaba katmak gerekiyor. Bulgaristan'a girişte 3 euro araç temizlik parası, 8 euro haftalık vignet (hgs gibi bir şey), Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya'da da en az 15'er euro ücretler ödenecek. Almanya ve Hollanda'da otobanlar ücretsiz ama oraya ulaşana kadar bu otobanlardan geçmek ve dönüşte de aynı yoldan geçeceğin için tüm ödediğin otoban ücretlerini çarpı iki yapacaksın. iyimser hesapla gidiş-dönüş en az 100 euro sadece otoban parası vermen gerekiyor. 3 aşağı 5 yukarı senin araçla sadece münihe kadar gidip gelmen en az 12 bin lira tutacak.

Bugün tarihe bağlı olarak 2000-3000 lira arası Münih'e uçak bileti bulunabiliyor. 15 günlük araç kiraladığını düşünürsek resimde de gördüğün gibi araç kirası da 6547 liradan başlıyor. 2 buçuk saatlik uçuş sonrası Münih'tesin ve direk geziye başlayabilirsin.

Araçla gitmek 12 binden uçakla gitmek de 10 binden başlıyor, eğer iki kişi olsaydınız uçakla gitmek 13 bin olurdu ama araçla gitmek yine 12 bin olacağı için masraflar bölünür ve can yakmazdı. En mantıklısı yanına bir yol arkadaşı bulmak olur. Bir de direk 24 saatte Almanya'ya girmek yerine balkanlar da keyifli olacağından hem dinlenerek hem de çevreyi görerek birkaç günde gitmek daha sağlıklı olur.

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elturco78 -- 12 Mayıs 2022; 11:30:16 >


Bu mesajda bahsedilenler: @ABCdiküçgeni
T
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Kalacağın her ülke için ayrı ayrı vize alman gerekmiyorki. İlk girişi hangi ülkeden yapacaksan oranın vizesini alacaksın. Başvuru formunda zaten soruluyor hangi ülkelere gideceksin diye.

Avrupa'da, Sırbistan hariç çoğunda schengen geçiyor zaten. Sırbistan da bizden vize istemiyor. Bulgaristan AB ülkesi ama schengen ülkesi değil. Fakat schengen vizen ile geçebiliyorsun yinede.

Sorun olacak şey vinyet almak. Paralı yollar için her ülke için vinyet alman gerekli. Pek de ucuz değiller. Mesela slovakyadan sadece 50km yol gitmek için 15 eur vermen gerekli gibi.


EDIT : Araba ile gitmek istediğinde vize ile ilgili problem yaşayabilirsin ama. Polonya'ya araç ile gidecektim. İlk vize başvurusunda yeşil sigorta v.s hepsini belge olarak sundum. Ama araç ile kabul etmediler. İlla uçak ile gidecekmişsin. O yüzden uçak ile gittik. Ancak bu durumda vize verdiler. Ama vize sürene göre Türkiye'ye tekrar gelip arabanı alıp dönebilirsin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trancenden -- 13 Mayıs 2022; 14:13:39 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Lacano
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.