3 yollu pasif crossover yapmak istiyorum.Bu ilk deneyimim olacak o yüzden sonuç çok fazla önemli değil. Elimde hop.ait parametreler mevcut değil. Yani çok fazla bir beklentim yok. Sistemin çalışma mantığını kavrayabilirsem ilerki çalışmalarımda olumlu sonuç alabilecek verimlilikte filtreleme yapabileceğimi düşünüyorum. En çok da bobin sarımı konusunda yardıma ihtiyaç var.
Yapmak istediğim filtrenin 3. derece veya 4. derece olmasını istiyorum.Buna yönelik devre şemalarına ihtiyacım var.
Filtreleme sonrasında amacım aşağıdaki frekans aralıklarını tutturmak.
Bas ses yayan hoparlörlere: 16 - 600 Hz (düşük frekanslı sesler). Medyum ses yayan hoparlörlere: 400 - 6000 Hz (orta frekanslı sesler). Tiz ses yayan hoparlörlere: 4000 - 16.000 Hz lik (yüksek frekanslı sesler)
Malzeme olarak ne çeşit dirençlere (kaç ohm) , ne çeşit kondansatörlere (kaç mF ve kaç volt) ihtiyacım olacak. Bobin için tel kalınlığı en az ne olmalıdır.
Kaç sarım olacak bu konularda bilgim yok. Dediğim gibi deneme yanılma ile önce öğrenip sonrasında i şe yarar bi filtre olsun istiyorum.
Bu konularda bilgisi olan arkadaşlar, görüş ve bilgilendirmelerinizi bekliyorum.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
bu linkteki şema işe yarar mı? .bu filtre 2. dereceden mi?
belirtilen değerlerdeki malzemeler yeterlimidir.?
Daha iyi olduğunu düşündüğünüz ve çalıştığını bildiğiniz daha verimli devre şemaları olan arkadaşlar eklerlerse sevinirim
Bu linkteki filtre 2 nci dereceden. Baktıgınız zaman hemen anlasılıyor ayrıca devrenin altında 2nd-order diyede belirtilmis zaten. Yukarda dedigim gibi ezbere gitmeyin bence. Biraz bilgi toplayın bilincli ilerleyin. Yoksa bir anlamı olmaz ileri calısma yapacaksanız bu cok onemli. LC yada rezonans devrelerini arastırın ve bobinle kondansatorun nasıl calıstıgı, devrede nasıl tepki verdigini vs ogrenin. Zamanında bir cok speaker yaptım ama malesef filtrelerde cok takıldım. Oncelikle hoparlorlerin thele small parametreleri cok onemli. Elde veriler yoksa hesap yapılamıyor. Bu islerde bayagı hesap kitap sonrada basarı oranını teyid icin olcme bicme islerinden geciyor. Yoksa ezbere calısmadan baska bir sey degil tutmasıda cok ama cok zor. Ama oncelik ogrenmek diyorsanız internet zengin bir kaynak bir cok detayı ve puf noktasını bulursunuz. Mesela sardıgınız bobinleri yerlestirirken birbirine yakın olmamalı ve birbirine dik eksen sekilde durmamalı yoksa tum hesaplar tepetakla, kutuplu kondansator kullanmamalı kullanılacaksa 2 kondansatorde artılar birbirine baglanarak kutupsuzlastırılmalı, bobin telleri kalın olmalı ve sarım kesiti mutlaka kare sekilde olmalı vs gibi. Daha bir suru ayrıntı var.
Link teki ornege gelirsek
1 nci dereceden filtre tek elemanla seri baglantı ile yapılır. Yani bas icin seri baglı bir bobin, tiz icin seri baglı kutupsuz kondansator gibi. Cok basittir 6 dB zayıflatma saglar ama yetersizdir. Faz kayması 90 derecedir o yuzden hoparlorler normal baglanır. Basit sistemlerde kullanılır. < Resime gitmek için tıklayın >
2 nci dereceden ise 2 elemanlı seri ve pararlel baglama ile olur. Yani bas icin seri bobin ve sonrası paralel kondansator. Tiz icinde once kondansator sonra paralel bobin. Buda 12 dB zayıflatma saglar. Giris seviyesi bir cok speakerda kullanılılır. Hesaplaması kolay ve maliyeti dusuk olsada yeterli degildir. Ust seviye speakerlarda pek kullanılmaz. Faz kayması 180 derecedir. O yuzunde hoparlorler birbirine gore ters baglanır. Verdiginiz ornekteki devre bundan ve L-Pad eklenmis. < Resime gitmek için tıklayın >
Asagıdaki linke bak tum yayımlar var, telefonla gorusebilirsen gorus belki temin ederler: Yüce Yayımları diyede ararttır nette, belki bir seyler yakalarsın.
Elimde hop.ait parametreler mevcut değil.
Yani çok fazla bir beklentim yok.
Sistemin çalışma mantığını kavrayabilirsem ilerki çalışmalarımda olumlu sonuç alabilecek verimlilikte filtreleme yapabileceğimi düşünüyorum.
En çok da bobin sarımı konusunda yardıma ihtiyaç var.
Yapmak istediğim filtrenin 3. derece veya 4. derece olmasını istiyorum.Buna yönelik devre şemalarına ihtiyacım var.
Filtreleme sonrasında amacım aşağıdaki frekans aralıklarını tutturmak.
Bas ses yayan hoparlörlere: 16 - 600 Hz (düşük frekanslı sesler).
Medyum ses yayan hoparlörlere: 400 - 6000 Hz (orta frekanslı sesler).
Tiz ses yayan hoparlörlere: 4000 - 16.000 Hz lik (yüksek frekanslı sesler)
Malzeme olarak ne çeşit dirençlere (kaç ohm) , ne çeşit kondansatörlere (kaç mF ve kaç volt) ihtiyacım olacak.
Bobin için tel kalınlığı en az ne olmalıdır.
Kaç sarım olacak bu konularda bilgim yok.
Dediğim gibi deneme yanılma ile önce öğrenip sonrasında i
şe yarar bi filtre olsun istiyorum.
Bu konularda bilgisi olan arkadaşlar, görüş ve bilgilendirmelerinizi bekliyorum.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.