Forumdaki Cermen yalakalarının hayallerini yıktın şu an hocam ayıptır![]() |
![]() ![]() Almanlar erzakların %70'ini atlarla taşımışlar cepheye, 2.5 milyon at ölmüş ve çoğu aşırı çalışmaktan, kalp krizinden. Bu nasıl bir lojistik kabustur? Amerikalılar Normandiya'ya çıktığında hiç at getirmediklerini gören Alman askerleri inanılmaz şaşırıyorlar, at olmadan, tamamen motorize bir ordu nasıl olur adamların aklı ermiyor. |
Güzel yazı doğru tespitler var ama bir iki soru sormak isterim. Keynes politikası kaç yılında yürürlüğe girdi ki Almanya'da? Benim bildiğim keynesten önce başlamışlardı zaten devletleşmeye. Keynes politikaları ABD'de bile hemen yürürlüğe girmeden savaş patlak verdi ve savaş ekonomisi sayesinde ABD kendini toparladı. Yahudiler Alman ekonomisinin %50si demekti ve kesinlikle katılıyorum çok ciddi bir "millileşme" yöntemiydi yaptığı iğrençlikler. Adamı sabun yap, mal varlığını devlete kat yöntemi hiç şüphe yok ki çok etkili oldu ilerlemesinde savaşta. Yahudilerin mal varlığı 2. dünya savaşından önce millileştirilmiş miydi? Son olarak ise 2. dünya savaşı sonrası Almanya neticede 2ye bölündü bir kısmı sosyalist bir kısmı da kapitalist olarak. Benim bildiğim kadarıyla Almanya'nın makine konusundaki bilgi ve teknolojisi o tarihlerde hiç bir devlette yoktu ve ABD dahil tüm Avrupa kendi gelişimleri için Almanya'nın kalkınmasına ihtiyaç duyuyorlardı sosyalist bloğa karşı. Şimdi burda hitler döneminde diğer ülkelere göre daha gelişmiş olan bir teknoloji yok mudur yani? |
Evet Keynes'den önce başladılar ama yaptıkları de-facto Keynes politikalarıydı. Sadece Keynes ekonomiyi normal haline döndürmeyi amaçlarken (Schacht ve bir çok diğer ekonomist de bunu savunan gruptayken) Göring ve diğer Naziler askeri harcamaları arttırmak istiyorlardı. Hatta Hitler'in bir süre bu iki grup arasında kalıp sonunda Göring'i seçtiği söylenir.
İnsan gücünü kullanarak kendi vatandaşın olan insan gücünü yok et. Bu berbat bir ekonomik planlama. Ve evet, 1937 yılından itibaren el koymalar başladı, özellikle Kristallnacht ile iyice hız kazandı. |
![]() |
Tarihte çok insan kasabı vardır da en iğrenci hitlerdir orası kesin. Yahudilerden araklamanın 2. dünya savaşından önce başladığını bilmiyordum teşekkür ederim. Adam ekonomik planlamayı sarışın mavi gözlüler üzerinden devam ettirmek istediği için ve onları insan olarak görmediği için normal bu yöntemi seçmesi. Almanların yükselişi aslında o yenilmişlik ve aşağılık kompleksinin üstesinden gelmek için 2. dünya savaşından sonraki 20-30 sene içerisinde olmuştur dediğinde haklısın. Hatta 1954 dünya kupasını kazanmalarının ülke üzerinde çok büyük olumlu etki yaptığını söylerler. Bugünkü AB nin ilk versiyonu olan AET olmasa idi zaten toparlanmaları da bu kadar kolay olmazdı. Hitlerin etkisi herhalde disiplin edilmiş ve eğitilmiş bir toplum bırakmış olmasıdır. |
Fos modernlerin kültü haline gelmiş lümpen sevici overrated hitler Diğeri de tesla |
|
Söylediklerinize katılmakla beraber yinede total perdede "neredeyse" bütün dünyaya savaş açmış bir ülkeden bahsediyoruz. Ve özellikle 2.dünya savaşı ile beraber dünyaya kan kusturdular. Etrafındaki herkese cehennemi yaşatıp bu kadar uzun süre hayatta kalıp üzerine birde sonlara doğru inatçlılıkla hızlanan bir çöküşün -eğer olmasaydı- dendiğine daha da fazla kan kusturacak olmaları hafife alınacak cinsten değil. Yani bu gücü nereden buldular, nasıl bunları yapabildiler diye soruyor insan doğal olarak... |
|
Chamberlain Almanlar ne istese verdi, adamlar tek kurşun atmadan Avusturya ve Çekoslovakyayı aldı. Daha sert bir İngiltere olsaydı bu kadar büyüyemezlerdi. Diğer tarafta Fransa hükümet krizleri geçiriyordu. Sağ-sol kavgası, grevler vardı. Üçüncü cumhuriyet boyunca bir hükümetin ömrü 8 aydı. Bir yandan da büyük buhran ekonomiyi bitirmişti. Komuta kademesi (özellikle Gamelin ve yaptıkları), subay sayıları da sıkıntılıydı. Tüm bunlara rağmen Ardenlerin üstünde bir adet keşif uçağı gezseydi muhtemelen savaş 1940 yılında bitmişti. En ilginç olanı da Almanların daha sonra yine Ardenleri kullanıp yine müttefikleri vurması. |
|
|
|
|
![]() |
"Hitler bitik ekonomiyi diriltti, işsizliği bitirdi, ekonomik politikası iyiydi"
Bu yalana Hitler'in ağzından cevap verelim:
"Ekonominin önemi ikincildir."
Keynesian politikalarla krizden çıkmak için Roosevelt'in icraatlarını taklit eden adam Hitler değil Hjalmar Schacht idi. Ekonomi Hitler'in umrunda değildi ve savaştan anlamadığı gibi bu işten de anlamazdı.
Bu politikalar nedir? Devlet harcamalarını arttır (yol projesi, birazdan daha detaylı anlatacağım), işsizliği bu yolla düşürmeye çalış, ithalatta özellikle az gelişmiş ülkelerle onları sana bağımlı hale getirecek anlaşmalar yapıp hammadde alarak aşırı boyutlara çıkmış cari açığı düşür. Politikalar neden Hitler ile alakasızdır diyorum? Çünkü bu tür projeler (en bilineni yol) 1932 yılında Hitler iktidara gelmeden önce başlamıştır ve Hitler ağır şekilde eleştirmiştir.
Schacht ayrıca MEFO adlı hayali bir şirket kurup devletin kendi kendine borç senetleri vermesini sağlayarak askeri harcamaları müttefiklerin gözünden saklamıştır. Krizin ağır kısmından çıkılınca haklı olarak daha serbest piyasa ekonomisine geçilmesini savunmuştur ama safdışı bırakılmıştır.
2- Alman sanayisini kuran kişi Hitler'dir yalanı:
"Volkswagen'i kurdu, sanayi kurdu, Almanlar şu anda iyi yaşıyorsa Hitler sayesindedir."
Öncelikle sondan başlayalım. Almanlar şu anda iyi yaşıyorsa sebebi Amerika'dır. Tamamen dümdüz edilmiş bir ülke Hitler'in kurduğu iddia edilen sanayi ile veya "çalışkanlık, disiplin" ile ayağa kalkamaz. Amerika dümdüz olmuş Avrupa ülkelerine yardım etti, bir taşla çok sayıda kuş vurdu. Öncelikle savaş sonrası sanayisine bir amaç verdi, sonra bitik piyasayı canlandırdı, sonra Sovyet tehlikesine karşı Avrupa'yı besledi. Gerçek anlamda besledi, yoksa Almanya'da kıtlık kapıdaydı, Amerika imdada yetişmese, çekip gitse milyonlarca Alman ölürdü ki Birinci Dünya Savaşı ertesinde kıtlık oldu, savaş Alman topraklarına hiç uğramamasına rağmen. En sonunda Amerika Almanların anayasasını yazdı, devlet şekillerini belirledi ve onlarca askeri üs ile savundu, savunmaya da devam ediyor, böylece Almanya boyutuna ve ekonomisine göre neredeyse kuruş askeri harcama yapmadan devam ediyor. Öyle ki SSCB ortadan kalktı kalkalı tatbikatlarda makineli tüfek yerine süpürge çubuğu kullanarak rezil oluyorlar
Gelelim Volkswagen'e. Saçma sapan, başarısız, sadece uçuk Nazi hayalleri ve yolsuzluğuyla var olabilecek bir proje. Güya her Alman ailesi alacakken 65 milyon Almandan yalnızca 336 bin tanesi almış. Yanlış hatırlamıyorsam bunların da çoğunun parasına ordunun ihtiyacı var diye el kondu.
3- Yol projesi (Reichsautobahn) ile alakalı yalanlar ve saçma çıkarımlar
"Adam tank yürütmek için yapmış"
Asfalt yolda en az 40 tonluk tank yürümez, yürütürsen rezil edersin o yolu. Ayrıca tank cepheye yürüterek götürülmez. Trene koyarsın, trende hızlı ve ucuz götürürsün. Baştan başa yürütmeye kalksan o tankların yarısı bozulur. Yakıt tüketimini ise hayal edemiyorum.
Yol yapıldı, yolda araba yok, boş. Niye? Çünkü Almanya'da ulaşım tren ve nehir yollarıyla sağlanır. Bir de Volkswagen projesi yapıyorsun ama projen başarısız oluyor. Almanya için yol yapmak gereksiz ve saçmadır, o dönemde de iktidara gelmeden önce bizzat Hitler tarafından bile çok eleştiri almıştır. Ayrıca yol yaparak uzun vadeli ekonomik gelişim sağlanmaz. Altyapı sanayiyi birbirine bağlamak içindir. İnanmazsınız ama Almanya'da zaten sanayi çok uzun zamandır vardı, taşımacılık da dediğim gibi tren ve nehir gemileriyle sağlanırdı. Tren ve gemi varken kimse kamyona para verip pahalı karayolu taşımacılığını seçmez. Yani yol projesi gibi devletin para harcayarak işsizlik düşürmeye yönelik yaptığı projeler kısa vadede çözümlerden biri olsa da uzun vadede ekonomide reformlar devam etmezse bir külfete dönüşür. (Bir yerlerden tanıdık geldi mi?)
4- Hiperenflasyon yalanları/yanlış anlamaları
"Almanya'da parayı sobada yakıyorlardı"
Hayır, o dediğin 1921 yılından 1924 yılına kadar sürdü. Hitler iktidara geldiğinde yaşanan kriz Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki çöküş değildi, Büyük Buhrandı. Bu ikisini birbirine karıştırmayı bırak.
5- Silahlanma ve 1939 yılında ekonomik çöküş
Silahlanma pahalı iştir. O kadar pahalıdır ki gayrısafi milli hasılasının %10'unu silahlanmaya harcayan Almanya'yı 1939 yılında batma noktasına getirmiştir. Almanya'nın savaşa ihtiyacı vardı yoksa 21-24 arasındaki hiperenflasyon zamanlarından beter bir duruma düşecekti. Borç uçmuş seviyedeydi ve bu devletin tek yaptığı silahlanmak olmuştu. Yahudi parasına el konuldu ama yetmedi, borç ödemelerini ertelemek gerekiyordu. Yaklaşık 35-40 milyar mark borçtan bahsediyorum. Sonuç bildiğiniz gibi. Schacht ise 1937 yılında zaten istifa etmişti ve daha sonra Yahudilere yapılanlar için direnişe katılmıştı. Ekonomi Göring'in eline geçti.
6- Diğer ve kapanış
İşsizlik hesaplamalarından Yahudiler çıkartıldı, 1935 yılında da askere almalar başladı. Nazilerin yaptığı hemen hemen her şey göz boyamadan ibaretti. Beni en çok üzen ise hala kimilerinin Hitler'i ve yolsuzluk, kaos, işbilmezlik, aptallık dolu iğrenç devletini matah bir şey zannetmeleri. Bu adam savaşın en ateşli zamanlarında tonlarca kaynağı ve insan gücünü beğenmediği kim varsa yakmaya ayırmış bir adam. Nasıl ekonomik dahi ama?
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elan Morin Tedronai -- 17 Mart 2019; 4:3:58 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >