T

Binbaşı
04 Aralık 2017
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
14 üye
Görüntülenme (?)
861 (Bu ay: 3)
Gönderiler Hakkında
T
2 yıl
\"Zaman\" bir varlık mıdır? Varlık ise soyut varlık mıdır yoksa somut varlık mıdır?
Zaman; Aristo'dan Einstein'a kadar bir çok bilimadamının ele aldığı bir konu, üzerinde deist/teist/ateist bir çok iddia var. A teorisi ve B teorisi var, göreceli olma durumu var. Bir çok değişik iddia var ayrıca ancak benim merak ettiğim husus varlık olup olmadığı üzerine.

Evrendeki her şey zaman denen kavramın içerisinde yaşıyor/varlığını sürdürüyor. Peki zaman varlık mı? Varlık ise nasıl bir varlık? Geçmiş zaman ve gelecek zaman soyut, şimdiki zaman somut bir varlık mı? A teorisine göre farklı B teorisine göre farklılık gösterir mi varlık olup olmadığı? Kuantum evreninde varlık olup olmadığı hususunda farklılık oluşur mu?
T
3 yıl
Mantık denen şey subjektif iken mantıklı olmaya çalışmak aslında mantıksızlık mıdır?
Bir çok yerde görürüz " mantık" denen şeyi. Duygusal kararlar yerine mantıklı kararlar almamız söylenir ancak baktığımız zaman mantık denen kavram kişiye özeldir. Bir kişi için tanrının olmadığı mantıklı iken başka bir kişi için tanrının varlığı mantıklıdır. Bir kişi için seks mantıklı iken başka bir kişi için aşk mantıklıdır. Aynı kişi için bile zaman geçtikçe mantıklı gelen şeyler mantıksız gelmeye başlar veya tam tersi. Örnekleri çoğaltabiliriz ama sonuç değişmez mantık nesnel(objektif) değil öznel(subjektif)dir ve zaman içerisinde de aynı şeyin mantık değeri değişebilir.

Peki o zaman mantıklı olmak ne demektir mantıksız olmak ne demektir? Mantık denen şeye duygular mı karar verir aslında? Duygular işin içine giriyorsa mantıktan nasıl bahsedilir? Mantıklı olmak aslında mantıksız olmak da değil midir?
T
3 yıl
DH yöneticisinin üyeye yaptığın \"görgüsüz bir hareket\" ifadesini kullanması sizce hakaret midir?
https://forum.donanimhaber.com/etruskler-hakkinda-neler-soyleyebilirsiniz--148711882

Olay bu konuda geçti. Ben yöneticiyi uyardım ifadenin hakaret içerdiğine dait ve benim uyarı yaptığım mesajı sildi, konuya mesaj atmamı engelledi, ısrarlarıma rağmen hatasını kabul etmiyor.

Burada bir çok arkadaş var eğer derseniz ki bana birisi bu şekilde konuşsa bunu hakaret olarak algılamam, yönetici arkadaştan özür dileyeceğim.

Sizin düşünceniz nedir?
T
4 yıl
Amerika kıtasının yerlilerinde evlilik kurumu var mıydı?
Bildiğimiz gibi Amerika kıtasının Avrupalılar tarafından keşfinden önce bu topraklarda binlerce yıldır yaşayan Aztek, İnka vb. bir sürü medeniyet var idi. Bu medeniyetlerin bizim taraftaki medeniyetler ile benzerlikleri neredeyse hiç yok, çünkü birbirlerinden hiç etkilenmemişler.

Evlilik denen şey ise genel kabule göre insanlık tarihinin yakın döneminde var olmuş bir şey. Hatta evliliklerin dini ritüeller olduklarını da unutmamak gerekli. Kadınların erkeklerden daha aşağıda sayıldığını da tarihteki tüm toplumlarda öyle ya da böyle görebiliyoruz. Yine de Amerika kıtasının yerlileri bu etkileşimden kopuk olduğu için çok farklı bir ilerleme de söz konusu olmuş olabilir.

Biraz araştırma yaptım ama pek net bir bilgi bulamadım, burda bilgili arkadaşlar vardır diye ümit ediyorum.

Sorum şu;

Amerika kıtasının yerlilerinde evlilik kurumu var mıydı? Varsa bizim taraftaki toplumların evlilikleriyle bir benzerlik var mı? Dini bir ritüele dönüşmüş mü? Evlilik bir anlamda kadına sığınma ve korunma veren bir şey neticede çocuğa bakmak ve büyütmek epey zorlu ve zaman alan bir süreç, yine de kadına verilen değer de her medeniyette çok çok farklılık göstermiş tarihte. Yoksa tam tersi kadınlar daha güçlü pozisyonda idiler ve evlilik ile korunma altına alınmasına gerek yok muydu?
T
4 yıl
Aşk ve Cinsellik Evrim Geçirir mi?
Ekşişeylerde ilginç bir konu gördüm, yazıyı okuyunca yazan kişiye hak verdim, neticede eski insanlar da bizim gibi idiler; farklı dinlere, kültürlere, teknolojilere sahip olsalar da aşk ve cinsellik hep vardı. Hayvanların ilkel üreme içgüdülerinin yerini aşk ve cinsellik aldı insanda.

Yazıyı okumak isteyenler için linki:

https://seyler.eksisozluk.com/antik-yunandan-gunumuze-ask-ve-cinselligin-gecirdigi-muthis-evrimin-dev-bir-analizi

Benim merak ettiğim şey ise bizlerin yaşadığı aşk ve cinsellik algısı evrim geçirmiş midir? Yoksa hep aynı idi ama verilen değer ve yaşama şekli mi değişti?

Özellikle kadın hakları ve kapitalizm ile değiştiğini düşünmüşümdür hep algılarımızın; bir anlamda erkekler için geriye evrim iken kadınlar için ileriye evrim var diyebilir miyiz sizce?
T
4 yıl
PS 5 için Tv Tavsiyesi
Merhabalar;

Playstation Cafe işletiyorum ve makine sayımı artırmam gerekli. Almışken PS5 te de uzun süre kullanabileceğim bir TV arıyorum. 55' bir televizyon alacağım.

%99 futbol oyunu oynanıyor. LG, Samsung, Sony haricinde bir marka düşünmüyorum.

1- Gerçek Hz değerinin 100 olmasına dikkat etmeli miyim? Yoksa gerçek 50 Hz olsa da yazılımla Hz değerleri yükseltilen Tvler de işimi görür mü?
2- VA panelli Tvlerin IPS panelli Tvlere göre oyunlarda daha uyumlu olduğu söyleniyor doğru mudur?
3- Ps5 Hdmi 2.1 ile gelecek ancak ben en az 3 yıl boyunca 4k 60 fps nin aşılabileceğine ihtimal vermiyorum -Ps4 uzun süre 720p idi bilenler bilir- Futbol oyununda yüksek fpsnin artısı var mı? Piyasada pek hdmi 2.1 Tv yok şu anda, olanlar da aşırı pahalı. Online oyun oynanmayacak. Futbol oyunu oynatacağım için hdmi 2.0 bir Tv nin beni en az 4-5 yıl götüreceğini sanıyorum. Zaten 4-5 yıl sonra 8k Tvleri konuşuruz herhalde.
4- Sonbaharı bekleyip Ps5'in tüm detaylarının ortaya çıkmasını bekleyeyim mi?

Bilgili arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
T
4 yıl
Muhammed\u0027in ve Arapların Basit Matematiksel Hesaplamayı Bilmeme Olasılığı Olabilir mi?
Bir çok yerde Kur'an da matematik hatası vb. ifadelerle Kur'an'ın insan yazımı olduğunun kanıtı olduğu iddia edilen miras paylaşım ayetlerine eleştiriler mevcuttur. Bu eleştirilerde ise bir çok sorunun cevaplanmamış olması benim kafamı kurcalar. Bir çok kez kendilerine destek olarak Sünni tarihini gerçek kabul ettiklerini görmüşümdür. Halbuki Şiilerdeki bu ayetlerin uygulanışı çok farklıdır. Yani Muhammed sonrası Araplarda miras paylaşımında da mezhepleşmeye göre hareket edilmiştir. Öncelikle ayetleri yazayım:

Nisa Suresi:

11. Allah, size, çocuklarınız hakkında, erkeğe iki dişinin payı kadarını emreder. ikiden fazla kız iseler, bıraktığının üçte ikisi onlarındır.Eğer kız bir ise yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, geriye bıraktığı maldan, ana babasından her birinin altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da (yalnız) ana babası ona varis oluyorsa, anasına üçte bir düşer. Eğer kardeşleri varsa, anasının hissesi altıda birdir. yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan, hangisinin size daha faydalı olduğunu bilemezsiniz. Bunlar, Allah tarafından farz kılınmıştır. Şüphesiz Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.


12. Eğer çocukları yoksa, karılarınızın geriye bıraktıklarının yarısı sizindir. Eğer çocukları varsa, bıraktıklarının dörtte biri sizindir. yaptıkları vasiyetlerin yerine getirilmesi, yahut borçlarının ödenmesinden sonradır. Eğer sizin çocuğunuz yoksa, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır. Eğer çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. yaptığınız vasiyetin yerine getirilmesinden, yahut borçlarınızın ödenmesinden sonradır. Eğer kendisine varis olunan bir erkek veya bir kadının evladı ve babası olmaz ve bir erkek veya bir kız kardeşi bulunursa, ona altıda bir düşer. Eğer birden fazla olurlarsa, üçte birde ortaktırlar. zarar vermeksizin yapılan vasiyetin yerine getirilmesinden, yahut borcun ödenmesinden sonra yapılır. Allah'ın emridir. Allah, hakkıyla bilendir, halîmdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir.)

13. İşte bu (hükümler) Allah'ın koyduğu sınırlarıdır. Kim Allah'a ve Peygamberine itaat ederse, Allah onu, içinden ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetlere sokar. İşte bu büyük başarıdır.

14. Kim de Allah'a ve Peygamberine isyan eder ve O'nun koyduğu sınırları aşarsa, Allah onu ebedî kalacağı cehennem ateşine sokar. Onun için alçaltıcı bir azap vardır.

Bir de son ayet vardır:

176. Senden fetva istiyorlar. De ki: "Allah, size "kelâle" (babasız ve çocuksuz kimse)nin mirası hakkında hükmünü açıklıyor: Çocuğu olmayan bir kişi ölür de kız kardeşi bulunursa, bıraktığı malın yarısı onundur. Eğer kız kardeşi ölür ve çocuğu da bulunmazsa, erkek kardeş ona varis olur. Eğer kız kardeşler iki iseler, bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer kardeşler erkekli kızlı iseler, o zaman erkeğe, iki kızın hissesi kadar vardır. Sapmayasınız diye Allah size açıklıyor. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.
https://kuran-ikerim.org/meal/diyanet/nisa-suresi

Sorularım şunlar:

1- Sizce Muhammed bu ayetlerin matematiksel olarak günümüzde iddia edilen gibi "saçma" olduğunu görmedi mi?
2- Sizce Muhammed bu ayetler ile kurucusu ve lideri olduğu Arap devletinde miras paylaşımını nasıl yaptı? Her gün bir sürü insanın öldüğü bir devleti yönetti neticede.
3- Sizce Araplar 11 ve 12. ayetlerdeki "matematiksel saçmalığı" görmedi mi?
4- Sizce 176. ayetin söylenmesi Arapların kelale hariç 11 ve 12'ye göre miras paylaştırabildiğini neden/nasıl göstermez?

Bu 4 soru mantıklı şekilde cevaplanmadığı takdirde;

5- Sizce Kur'an'ın insan yazması olduğunun kanıtı olarak bu ayetler sunulabilir mi?
T
4 yıl
Laiklik, Din, Hoşgörü, Özgürlük, Azınlık, Çoğunluk Kavramları ile Farazi Bir Durumu Değerlendirme
Sorun gerçek dışı bir olaydan kaynaklı, kavramlar iç içe geçtiğinde kimin haklı olduğuna kim karar verir? Hangi gerekçe ile karar verir? Gerçek hayatta benzer hikaye olmuşsa da öğrenmek isterim açıkçası.

Ülkemize 1 milyon hindu geliyor ve hepsi aynı ilde yaşamaya başlıyor. Müslümanlar o ilde aşırı azınlıktalar ve sayıları 50 bin kişi.
Doğal olarak hindu inanışından dolayı bir sürü inek sokaklarda gezinmeye başlıyor.
Müslümanlardan bazıları kurban bayramında bunların gezmesine izin verdiği boş inekleri kesiyor.

Yani iki dinin kutsalı birbiriyle çelişiyor. Bunun yanında aslında iki dinin yaptığı da başka dine inanan için hiç bir anlam ifade etmiyor.

Müslüman suçlu mudur? Neden suçludur? Neden değildir? Devlet bu olaya karışmalı mıdır? Yoksa karışmamalı mıdır? Her hangi dine inananın azınlıkta/çoğunlukta olması verilecek kararda etkili olmalı mıdır?

Aynı olay laik olduğunu söyleyen Fransa devletinde yaşanırsa aynı cevaplar verilir mi?

Aynı olay laik olmadığını söyleyen ABD devletinde yaşanırsa aynı cevaplar verilir mi?

Aynı olay Vatikan devletinde yaşanırsa aynı cevaplar verilir mi?

Aynı olay büyük çoğunluğu ateist olan bir ülkede olsa aynı cevaplar verilir mi?
T
4 yıl
Türkiye\u0027deki Arkeolojik Kazıların Tarihsel Süreci ve Günümüzdeki Durumu
Muazzez İlmiye Çığ'ın Sümerler ile ilgili kitaplarından okudum şimdi de Hititler ile ilgili olanını okuyorken başlıktaki husus aklıma takıldı.

Bu Arkeolojik kazıları tarih boyunca hep yabancılar yapmış. Öyle ki Almanya'ya Türkiye'den gizlice bütün bir tapınak taşımışlar diye okumuştum. Hala daha da birçok yerde kazıların başkanı hep yabancılar.

Ülkemiz toprakları bir sürü medeniyetine vatan olmuş bir toprak parçası ve gerçekten de çok farklı Medeniyetlerin kalıntıları bulunmakta. Bu da ülkemiz için tarih turizmi açısından bir nimet aslında.

Bilen arkadaşların cevaplaması ümidi ile birkaç soru sormak istiyorum.

1- Tarihsel süreçte arkeolojik kazılar sizce yeteri kadar önemli hale gelmiş midir? Kısa bir özet geçebilir mi bilen arkadaşlar.

2- Türkiye'de arkeolog olmak aç kalmak anlamına geliyor mu? İş bulma durumu nedir? Kaç arkeolog mezun oluyor her yıl ortalama?

3- Şu anda arkeolojik kazılar nerelerde yapılmakta ve bu kazıların finansmanı kimler tarafından sağlanmaktadır?

4- Arkeolojik kazıların ne kadarı yabancı kişiler tarafından üstlenilmekte ve bulunan tarihi eserler kime kalmaktadır? Tamamı Türkiye'de kalıyorsa yabancılar ne için yapıyorlar bu işleri?

5- Atatürk İş Bankası'ndaki hisselerine karşılık elde edilecek geliri Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna verilmek üzere vasiyet yazmıştı. Siyasi olaylar neticesinde bu para bu kurumlara gitmiyor. Geçmişte gittiği zaman bu paralar arkeolojik kazılara harcandı mı?

6- Olmaz ama bugünkü siyasetçiler anlaşsa ve her yıl para Türk Tarih Kurumu'na aktarılsa Türkiye'de arkeoloji alanında gelişmeler olur mu? Olursa nasıl olur?

Daha fazla da soru sorulabilir, bilen arkadaşlar benim öngöremediğim eksiklikleri de anlatabilir diye düşünüyorum.
T
4 yıl
Ateist İçin Kötülük Nedir? Neden Vardır?
Konu din tartışması değil baştan söyleyeyim, merak ediyorum burdaki ateistlerin bakış açılarını, umarım katılım gösterirsiniz.

Ateiste göre bu evren bizim zamanımıza kadar gelen süreç içerisinde evrimsel süreç sonucunda oluştu. Tanrının varlığı yokluğu tartışmasında "kötülük problemi" denen husus; ateistler tarafından gündemden düşürülmeyen bir husus olarak bu forum olsun diğer sosyal medya kaynakları olsun bilimsel tartışmalarda olsun hep göz önünde.

Tamam tanrı yok diyelim ve ateist bakış açısıyla yaşadığımız hayata bakalım.

Tanrının olmadığı düzende kötülük problem olmaktan çıkıyor mu?

Kötülük evrimin doğal sonucu mudur?

Kötülük neden evrimin bir parçası sizce?

Evrimin hangi aşamasında canlılar ilk kötülüğü işlemeye başladılar?

Sorular artırılabilir. Ateist arkadaşları piste davet ediyorum. Ne dersiniz ateist arkadaşlar bana kötülüğü nasıl algılamamız gerektiğini kendi bakış açınızdan anlatabilir misiniz?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.