Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
71
Cevap
70860
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Cevap: 15 °C farkı bedeli hakkında. Pay ölçer kullananlar uyanın! (3. sayfa)
E
6 yıl
Onbaşı

dostum işte insanoglu ciğ süt emmiş. ne demişse yapsana kanunda. mahkemeye ver dicem ama mahkeme işi de ohooooooo. keske robot mahkemeler olsa. atarsın dosyayı. direk 1 sn de bakar kanuna kabul red eder. merkesi sistemden neefret ediyorum. yönetim kombi var asagıda bozmus. sonra su soguk geliyor ben cekiyorum. ama benim hesabım ayrı olsa kombim olur tamirini şipşak yaparım. sıcak su akar




Bu mesajda bahsedilenler: @chips
C
6 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Son mesajlarda merkezi sistemden yakınanları görünce yazma ihtiyacı hissettim.

Önceki mesajlarda belirttiğim yerden 2019 Eylül ayında taşındım. Şu an oturduğum yer bireysel kombili, petekli ve hiç güneş almıyor. Halen bazı insanlar kırsal yaşam alışkanlıklarını değiştiremedikleri için, tek oda yakıyor ve ben ısınamıyorum. Sadece aşağıda oturulan (ısıtılan) odanın olduğu yer sıcak. Benim gibi soğuktan hoşlanmayanların yani evini en az 22-33 derecede tutan insanların ödediği faturalar 500 TL den başlıyor. Ben diğer tarafta merkezide sadece salon az yanardı ve her odam sıcacıktı, tshirt ile gezerdik, 24 derecenin altını serin sayardık, 400 tl lik faturayı görmedim bile.

Yönetmeliğe uygun şekilde kullanılsa, merkezi sistem candır. Benim önceki yer gibi keyfi uygulamalar yapılsa dahi merkezi ısıtma iyidir. O yüzden şimdi oturduğunuz yerin tadını çıkarın.



B
5 yıl
Er

Her ay mutlaka 15 derece fark ödüyorum.
4-21 ₺ arası. Vanaları değiştirdim yine geliyor bu fark.
Sabit gider payı tüketim tutarından da fazla geldiği oluyor. Bunları Nasıl yapıyorlar neye göre yapıyorlar anlayamıyorum? Kanun kim için uygulanıyor ? Vatandaş İçin mi yoksa şirketler için mi?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
5 yıl
Yarbay

Boş evde nasıl şekilde ayarlamak mantıklı olur orda?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @karateboy
P
4 yıl
Yarbay

Isı pay ölçer olmayan ve merkezi sistem doğalgaz ısıtması olan sitede oturuyorum. Devamlı donuyoruz özellikle mevsim geçişlerinde. Kanunda 15 derece diye bir ibare olmadığını söylüyor bir avukat. Yönetim ile devamlı çatışma halindeyiz. Bu açmaz nasıl çözülecek?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 24 Nisan 2021; 16:5:31 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
4 yıl
Yüzbaşı

(6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.

Madde 5 altında sadece böyle bir ibare bulunuyor mevzuatta. Lakin fark bedeli ile ilgili hiçbir şey yok. Nasıl hesaplanır alınabilirmi böyle birşey yok. %70 Isı sayaç bedelini ödersin %30u ise binanın toplam doğalgaz faturasını toplam kapalı alan m2sine bölüp kendi dairenin m2 ile çarparsın. Örneğin bina 10000 TL doğalgaz harcamışsa faturanın %30 u 3000 TL yapar ve bina 5000m2 toplam alanı var ise bu m2 başına 3000 TL / 5000 m2 = 0,6 TL yapar. Daireniz 120 m2 ise 120x0,6=72 TL hiç yakmasanızda ödeyeceğiniz tutardır ve mevzuatta yeri var.

FAKAT 15 derece altında kullandınız diye para alamazlar arkadaşlar.

1)15 derece altına fark bedeli alınabilir diye bir ibare yok
2) Sayet olsa da her dairede evin içindeki sıcaklığı ölçen yani termometreli sistem olması lazım ki böyle birşey yok

Bu uyanıklara fırsat vermeyin , itiraz edin. Sizden alınacak bedel belli : Sayaç bedeli + ortak tüketim (%30)

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=12084&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5



B
4 yıl
Binbaşı

merhaba





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi balci1987 -- 6 Haziran 2022; 14:30:37 >

F
4 yıl
Teğmen

Pay ölçerleri okuyan firma bir makina mühendisleri odasına ait katsayıdan bahsetti 15 derece cezası için, aradım bu katsayıyı hiçbir yerde bulamadım yardımcı olabilen olursa sevinirim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
4 yıl
Yarbay

Ben anlamadım şimdi evde yokum tatile gittim alttaki ısınsın diye kaloriferleri mi açıp gidicem? Yada üşümüyorum zorla evi hamam mı yapıcam?tüketimi arttırıp daha fazla vergi almak için çıkarıldığı belli.. Ne saçma bir kural..


Bide şimdi her oda damı 15 derece kuralı var tuvalet mesela? Yoksa evin ısısımı 15 derece üstü olmalı?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
4 yıl
Teğmen

Teşekkür ederim




Bu mesajda bahsedilenler: @qhost06
Q
4 yıl
Çavuş

MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

Madde 5 (6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.

Evinde ol veya olma peteklerini termostatik vana 2 konumu 15 dereceye takabül eder. Minumum bunda durmak zorundadır. Örneğin bir daire boş olsa da termostatik vanalarını 2 konumuna getirmek durumundadır. Eğer getirmiyor ise cezalı fatura ödemek zorunda kalır. Sitenin bir herhangi bir bloğunda tek bloklu veya çok bloklu site fark etmez. Sistem kazanın yaktığı toplam kwhı hesaplar ve bunun bir formülü vardır. O formüle göre program minumum 15 derece deki yakması gereken kwh hesaplar ve bunun altında yakan daireleri yakması gereken kwh e endeskler. Sistem gayet açık. Örneğin bir daire 0 kullanım yaptı diyelim bu dairede emsal fatura ödemek zorunda kalır. Çünkü örneğin 300 konutluk bir siteden bahsedelim burada daire boş mu dolu mu kim oturuyor kim yakıyor diye online okuma firmaları bunu gelip yerinde kontrol etmez ve buda zaten mümkün değildir. O yüzden 0 kwh gördüğü anda direk emsal faturayı keser. 0 okumadı diyelim 1 kwh bile okusa bu sefer emsal kesemez o zamanda 15 derece yakması gereken kwh a endeskler. Bu Mühendisler odasının belirlediği oranları YÖnetim kurulu kendi içinde farklı oranlar belirleyebilir. Mesela biz Mühendisler odasının verdiği oranları kullanıyoruz. Ama başka yönetim firmaları veya sitenin kendi yönetcileri bu oranları kendileri belirleyebilir. bunlarda genelde 0,30 ile 0,70 kimi yerde 100 olarak değişmektedir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @BèRuTTì
B
4 yıl
Yarbay

Teşekkürler öyleymiş evet şimdi ben evdeki tüm Petekleri 2 yemi almalıyım yoksa bi kaçı yeter mi?Amacım cezalı fatura gelmemesi.. Ayrıca 2 seviyesine alınca ateş gibi okuyor benim petekler 15 derece normalde ılık değil midir? Sıfır sitede oturuyorum bide neden böyle sizce?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BèRuTTì -- 21 Ocak 2022; 20:13:41 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @qhost06
M
4 yıl
Yarbay

Bu verdiğiniz çarpanlar ne ile çarpılıyor ?



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @qhost06
M
4 yıl
Yarbay

Söylediğinizde kısmen haklısınız ancak sonuna kadar açan daireler olmasa sizin eviniz emin olun 15 dereceninde altına düşecektir. Sonuna kadar açanlar sayesinde sizin eviniz açmasanız bile 20 derecenin altına zor düşüyordur ara daireler genelde bu konuda hep şikayetçidir,kaloriferi açmasamda 20 derecenin altına düşmüyor neden açayım derler ancak evlerinin bu kadar sıcak olmasının sebebi söylediğim gibi sağı solu ve altındaki dairelerin çok açmasıdır. Bu yüzden siz açmasanızda eviniz ısındığı için 15 derece farkı uygulaması gayet yasaldır. İtiriaz süreçlerinde ısı kaybı ve transferi hesaplamaları yapılır sonuç değişmez orta dairelerde ortalama bir ücret ödemek zorunda kalır.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @smookeus
B
4 yıl
Binbaşı

konuyu üstlere çıkaralım. bizim sitede daha farklı durum var. faturam geldi 280 kwh tüketim yapmışım. tüm petekler açık. 2-2,5 konumunda evim doğu cephe öğleye kadar güneş alıyor tüm odalarda termometre var evin içi ortalama 22-23 derece. son gelen faturamda 280 kwh tüketimin üzerine 695 kwh ekleme yapmışlar. tüketici hakları hakem heyetine dava açtım. faturam ektedir. firmaya sordum 280 kwh tüketmişim neden 3 kat fazla tüketim eklendi diye yönetimizin öyle karar aldı diyor. yönetim size 10000 kwh ekleyin dese ekleyecekmisiniz dedim. neye göre hangi kanuna göre bu işlem yapılıyor diyorum cevap yok.
< Resime gitmek için tıklayın >



P
3 yıl
Er

Hocam tüketici mahkemesi sonuçlandımı...? Sonuç nedir.. paylaşırsanız sevinirim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @balci1987
B
3 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Patirus

Hocam tüketici mahkemesi sonuçlandımı...? Sonuç nedir.. paylaşırsanız sevinirim
Hala sonuçlanmadı savunması istendi yazıyor



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

P
3 yıl
Er

Tamam hocam karar çıkınca eklerseniz sevinirim.. peki benzer bir karar buldunuzmu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
3 yıl
Binbaşı

Tüketici mahkemesi lehime sonuçlandı artık ekleme yapılmıyor. Su ana kadar eklenen tutarlarında iadesi yapılması gerekiyor ama beni tüketici mahkemesine verdi firma dava açtı



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
Q
3 yıl
Çavuş

Ne oldu mahkeme sonuçlandı mı? Bütün firmalar yapıyor bunu mahkeme kararı önemli emsal olabilirsiniz?