Elimde Türktelekomdan kalma ZTE H168A modem vardı,bunu access point olarak kullanmak istiyordum, bayağı bir kurcaladıktan sonra sonunda çözümü buldum. Bu ayarlar için cihazın root'una girmeniz gerekmiyor, anladığım kadarıyla bu cihaz root da edilemiyor. Aşağıdaki ayarları yaparsanız Access point olarak kullanabilirsiniz:
Hazırlık:
Bilgisayarınızı ZTE modeme ethernet kablosuyla bağlayın. Ana modemde bir ayar değiştirmenize gerek yok.
Gerekli bilgiler: Benim kullandığım aşağıdaki örnek IP'lerdir. Eğer Ana modeminizin IP'si farklıysa, ona göre ZTE'ye vereceğiniz IP de değişecektir. Modem 1: (hangi marka olduğu önemsiz) IP: 192.168.1.1 DHCP: 192.168.1.2 - 192.168.1.100 (Bu ayarı ana modeminizin arayüzünde görebilirsiniz, modeme göre değiştiği için resim koyamıyorum.)
Modem 2: (ZTE H168A) IP: 192.168.1.254 (Bu cihaza asıl modelle aynı networkte vermelisiniz ve ana cihazın DHCP IP'leri ile çakışmamalı!) Relay IP: 192.168.1.253 (DHCP relay için bir kaynak IP girilmesi gerekiyor.)
Aynı ayarın hemen altındaki LAN Grubu sekmesinde, Default Group'u aşağıdaki şekilde düzenliyoruz, bu aşamada modeme erişiminiz gidecek, çünkü modem'in default IP'si olan 192.168.1.1'i değiştirmiş olduk. Kablo bağlantısını ana modeme yapınca ZTE modeme yeni verdiğiniz 192.168.1.254 IP'sinden erişebilirsiniz: Not: buradaki DHCP IP'lerinin bir önemi yok, DHCP relay kullandığımız için cihazlar IP'leri ana Modemden alacaklar. < Resime gitmek için tıklayın >
Kablo Bağlantısı: İki modemi birbirine Ethernet kablosuyla bağlamanız gerekiyor. Ana modemin herhangi bir LAN portuna, ZTE modemin ise LAN1 portuna bağlamanız gerekiyor.
Sorun çözümü: Eğer bir şekilde yaptığınız ayarlar sonrasında bilgisayar DHCP'den IP alamazsa, ZTE modeme verdiğiniz IP'ye erişmek için, bilgisayarınıza manuel IP vererek erişim açabilirsiniz (mesela 192.168.1.150 gibi) Daha sonra ZTE modeme yeni verdiğiniz IP'yi browserdan girip erişim sağlarsınız. Veyahut, modemi resetleyip tekrar baştan başlayabilirsiniz. Ben Wifi ayarlarını farklı tutuyorum. Eğer aynı Wifi SSID ve şifresini girerseniz çalışabilir ama farklı markalar olduğu için sorun yaşayabilirsiniz, bu tip ev ürünlerinde Wifi roaming çok verimli çalışmıyor.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Elimde Türktelekomdan kalma ZTE H168A modem vardı,bunu access point olarak kullanmak istiyordum, bayağı bir kurcaladıktan sonra sonunda çözümü buldum. Bu ayarlar için cihazın root'una girmeniz gerekmiyor, anladığım kadarıyla bu cihaz root da edilemiyor.
Aşağıdaki ayarları yaparsanız Access point olarak kullanabilirsiniz:
Hazırlık:
Gerekli bilgiler:
Benim kullandığım aşağıdaki örnek IP'lerdir. Eğer Ana modeminizin IP'si farklıysa, ona göre ZTE'ye vereceğiniz IP de değişecektir.
Modem 1: (hangi marka olduğu önemsiz)
IP: 192.168.1.1
DHCP: 192.168.1.2 - 192.168.1.100 (Bu ayarı ana modeminizin arayüzünde görebilirsiniz, modeme göre değiştiği için resim koyamıyorum.)
Modem 2: (ZTE H168A)
IP: 192.168.1.254 (Bu cihaza asıl modelle aynı networkte vermelisiniz ve ana cihazın DHCP IP'leri ile çakışmamalı!)
Relay IP: 192.168.1.253 (DHCP relay için bir kaynak IP girilmesi gerekiyor.)
ZTE modem ayarları:
Aşağıdaki şekilde Bridge modu'unu aktifleştiriyoruz:
< Resime gitmek için tıklayın >
Yerel Ağ sekmesinde, DHCP Provider kısmını aşağıdaki şekilde güncelliyoruz:
< Resime gitmek için tıklayın >
Aynı ayarın hemen altındaki LAN Grubu sekmesinde, Default Group'u aşağıdaki şekilde düzenliyoruz, bu aşamada modeme erişiminiz gidecek, çünkü modem'in default IP'si olan 192.168.1.1'i değiştirmiş olduk. Kablo bağlantısını ana modeme yapınca ZTE modeme yeni verdiğiniz 192.168.1.254 IP'sinden erişebilirsiniz:
Not: buradaki DHCP IP'lerinin bir önemi yok, DHCP relay kullandığımız için cihazlar IP'leri ana Modemden alacaklar.
< Resime gitmek için tıklayın >
Kablo Bağlantısı:
İki modemi birbirine Ethernet kablosuyla bağlamanız gerekiyor. Ana modemin herhangi bir LAN portuna, ZTE modemin ise LAN1 portuna bağlamanız gerekiyor.
Sorun çözümü:
Eğer bir şekilde yaptığınız ayarlar sonrasında bilgisayar DHCP'den IP alamazsa, ZTE modeme verdiğiniz IP'ye erişmek için, bilgisayarınıza manuel IP vererek erişim açabilirsiniz (mesela 192.168.1.150 gibi) Daha sonra ZTE modeme yeni verdiğiniz IP'yi browserdan girip erişim sağlarsınız. Veyahut, modemi resetleyip tekrar baştan başlayabilirsiniz.
Ben Wifi ayarlarını farklı tutuyorum. Eğer aynı Wifi SSID ve şifresini girerseniz çalışabilir ama farklı markalar olduğu için sorun yaşayabilirsiniz, bu tip ev ürünlerinde Wifi roaming çok verimli çalışmıyor.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi niyekine -- 2 Mayıs 2023; 13:0:29 >