Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
469
Cevap
93277
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yüksek Lisans ve Askerlik Tecil
Q
10 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: makiferol

Kesin falan değil, yanlış bilgidir. Bak çok net söylüyorum, sana bunu enstitüden söyleyen adam BİLMİYOR.

Bu şekilde tecil uzatma şekli olsaydı, insanlar 2 senede bir yüksek lisans programı değiştirip askerden 29 yaşına kadar kolayca kaçarlardı. Yüksek lisans totalde 3 sene tecil verir, bu 3 sene için istersen 500 tane ayrı yüksek lisans yap.

bu bilgi yanlıştır.

birincisi 29 yaşı ile alakamız yok o lisansi bitirmek için. lisans mezunu adamın yaş limiti 29 değil 35 dir.

ikincisi bir yüksek lisanstan mezun olarak bitirirseniz, bir daha yüksek lisanstan tecil alamazsınız, tek yol doktora.

ama

bitirmezseniz (kayıt silme veya atılma),35 yaşına kadar istediğiniz yere kayıt yapıp sildirebilirsiniz bunun limiti yok.

burada en kritik nokta mezun olmak veya olmamak. yani en son dereceniz. eğer yüksekten mezun olursanız son dereceniz yüksek lisans mezunu olur ve yüksek lisanstan bir daha tecil alamazınız. ama kayıt silerseniz en son dereceniz yine lisans kalır ve yüksek lisans için tecil alırısnız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qwerty0909 -- 12 Mart 2015; 13:58:28 >


Bu mesajda bahsedilenler: @mc5454 , @makiferol
Q
10 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Emre

quote:

Orijinalden alıntı: makiferol

Hayır. Yüksek lisans üzerinden sadece 1 adet tecil verilir ( 3 sene ), istediğin kadar kayıt sildir yenile. Bu kadar basit bir şeyi bir tek siz mi biliyorsunuz, bu yöntemle herkes rahatça 29 ( ya da 35 oraya döneceğim ) yaşına kadar kayıt sildirip başka yere kayıt yaptırarak kaçardı askerlikten. Ortalık 2bin-3bin tlye yüksek lisans yapılan yerlerle dolu. Ben hem yüksek lisans bitirdim okulda bir sürü kişi tanıyorum, hem de çalışıyorum ve işyerinde askerlik sorunu olan bir sürü kişi tanıdım, bir kişi bile böyle bir şeyi denemedi, çünkü YOK. Yüksek lisans tecili bitip bakaya kalan arkadaşlarım oldu, o söylediğin "bug" olsaydı yüz kere yaparlardı.

29, 35'e gelince. Doktora için 35 yaşa kadar izin verilir ancak yüksek lisans yapan adama 35'e kadar izin verildiğini bilmiyordum ben onu da 29 biliyordum ama emin değilim bunda yanlış olabilirim.



O basit yöntemle bedelli çıkana kadar aynı yerde 4 kişi 30 yaşına kadar tecil ile geldik :) Mezun olmadığınız sürece yüksek lisans yeni kayıt ile (aynı okul oluyor, bölüm değişsin yeter) 35 yaşına kadar tecil ettirebilirsiniz. Kanunu falan yorumlamıyorum, duyum da değil bizzat yaptırdığımız işlemi anlatıyorum. 2009 lisans mezuniyet sonrası 2 yıl tecil, 2011'de yüksek lisans kayıt ile 3 yıl tecil, 2014'te ilk kayıt olunandan mezun olmadan kayıt sildirip farklı bölüme kayıt ile 2017'ye kadar tecil aldık.

Emre nin dedikleri doğru. mc5454 ün de. Bu şekilde devam eden binlerce kişi var.

Bu iş olmaz diyenler için:



yönetmeliği okudunuz mu? nereden bilyorsunuz? ben nereden biliyorum çünki kendim bu şekilde yüksek lisansa kayıt oldum sildim başkasına gittim aynen yazdığım gibi.

peki bunları yapmadan önce araştırdım mı? kime sordum? bu işlemi yapmadan önce bütün yönetmelikleri de okudum madde madde.
Yetmedi, Askere Alma daire başkanının kendisine sordum şubedeki memura değil. Yani Türkiye deki bu konudaki en yetkili kişiye. Bütün lisans yüksek lisans tecillerinin yapılıdğı yerin başındaki hanıma sordum. Kendisi çok yardımsever ve kibar biri ve bana uzun uzun anlattı. Tüm onayları kendi birimleri veriyor ve özet olarak yüksek lisans tecili için kural şu:

* yüksek lisans tecili için başvurduğunuzda en son mezuniyet dereceniz lisans olmak zoruna. yani bir yüksek lisansı mezun olarak bitirdi iseniz bir daha yüksek lisans tecili alamazsınız.
ayrıntı: yurt içi yurt dışı fark etmiyor, yurt içinden yüksek bitirdi isen amerika daki bir yüksek lisans için tecil alamazsın. (sanki yurt dışı olunca tecil verilir gibi yanlış bilgiler var sağda solda)
ayrıntı: tecil için tezli tesziz uzaktan eğitim fark etmiyor, hepsine tecil verilir (tezsize tecil verilmez, uzaktan eğitime tecil verilmez gibi yanlış bilgiler yine)
ayrıntı: bazı eğitim fakülteleri (lisans) 4 yıl yerine 5 yıl sürüyor fizik kimya biyoloji gibi. bunlar 4 yılda uzun oldukları için, lisans bile olsalar, buraları bitirince yüksek lisans gibi sayıyor askerlik şubesi ve böyle bir yeri bitirince yüksek lisans için tecil alamıyorsununz.

* tecil başvurusu sırasında yaşınız önemli, yüksek lisans ve doktora için limit 35, bu şu demek 32 yaşında kayıt yaptırabilirsiniz. 3 sene sorunsuz okursunuz ama daha tecil alamazsınız. 34 yaşında da kayıt yaparsınız ama 35 olunca askere gitmeniz gerekir. lisansı bitirmiş adamın 29 yaş sınır ile alakası yok 10000000 kere yazdık
ayrıntı: 29 yaş limiti lisans bitiremeyenler içindir, lisans mezunlarının 29 limiti ile alakası yoktur.

* yüksek lisans tecil başvuru sırasında bakaya olmamanız gerekir yani celp dönemlerinin iyi ayarlanması gerekir, bir yerden kayıt sildiğinizde, diğer yere kayıt olmadan önce celp olmaması gerekir.

* bir ayrıntı daha, diyelim yüksek için 3 yıl aldınız, ama bitiremediniz, uzatma istediniz: bu konuda tecil verilmediğine dair AYİM (Askeri Yüksek İdari Mahkemesi) nin içtihatları var yani aynı yerden 3 yıldan fazla tecil almak zor.

* Yükseği bitirdikten sonraki 1 sene ek tecil ile ilgili: İstern yüksek lisans 2 sene sürmüş olsun ister 3 sene, ek 1 sene hakkınız var yani yine yanlış bilgiler var sağda solda yok efendim yüksek lisansı 3 senede bitirdi isen 1 sene hakkın yok. Hayır var. Ayrıca o 1 sene tecil için tezli tezsiz uzaktan eğitim fark etmiyor, nereyi bitirseniz bitirin 1 sene hakkınız var. Doktora yapmanız şart değil. (sağda solda dolaşan yanlış bilgiler yok efendim tezsiz bitirene verilmez yok efendim uzaktan eğitime verilmez yok efendim doktora yapmayana verilmez). Bir de şöyle saçma bir bilgi dolaşıyor ki bu da yanlış mesela lisansı bitirdiniz 2 sene tecil aldınız, sonra yükseğe başlayıp bitirdiniz. Yok efendim 1 sene tecil verilmez niye lisans bitirince kullanmışız. Yok öyle bir şey ikisinin alakası yok.

1 sene ek tecilin tek şartı mezun olarak bitirmeniz, yani atılırsanız veya kayıt silerseniz 1 sene ek tecil hakkınız YOK ilk celpte gitmeniz gerekir. İşte bu esnada başka bir yükseğe kayıt yapıp tecil alabilirsiniz.

* ayrıntı: Eğer yabancı bir ülkede yüksek lisans yaptıysanız, denlik işlemleri uzun sürdüğünden mezuniyetten sonra 1 sene değil 2 sene tecil hakkınız vardır.

İnşallah bu konuda yardım isteyenlere faydalı olur değilse ben binlerce kere yazmaktan bıktım artık.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qwerty0909 -- 16 Mart 2015; 10:23:12 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mc5454 , @makiferol
PLucky bu mesajı paylaştı
B
11 yıl
Yüzbaşı

Ulan adamlar ne biçim cümle kuruyor. Bütün her şeyi iyice okumak lazım belkide askere bile gitmemize gerek kalmayan maddeler vardır. Her kim ki bunu anlarsa o kişi askerden muaf olur.



S
10 yıl
Yarbay

Yüksek Lisans'ta tecil hakkının azami 3 yıl olduğunu düşünmüyorum.

Yasa ve Yönetmelikler'de açıkça 35 yaşına kadar tehir işleminin yapılacağı söyleniyor.

Kaldı ki bir arkadaş dava açıp kazanmış.

https://eksisozluk.com/yuksek-lisansta-askerlik-tecilinin-35-yas-olmasi--4958392?p=1

Edit: Üniversitenize danıştığınızda doğru bilgiyi alabilirsiniz. 29 Yaş sınırı mevzuat değişmeden önceki hal.

Not: Hukukçuyum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sfred -- 11 Aralık 2015; 20:03:57 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
11 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: BNYZ

quote:

Orijinalden alıntı: yasinaslan

quote:

Orijinalden alıntı: qwerty0909

quote:

Orijinalden alıntı: mcicvik

arkadaşlar bugün ekteki askerlik durum belgesini aldım..sizce ne yapmalıyım. hali hazırda devam eden yüksek lisansım var bitirmedim.kaydımı sildirip tekrar yüksek lisansa başvursam yeniden 3 yıl ertelenebilir mi ? bu konuda kafam bir hayli karışık
< Resime gitmek için tıklayın >

evet tecil alırsınız 3 sene

peki arkadaşın kaydını ne zaman sildirmesi gerekiyor bu durumda? yani diğer üniversiteyi kazandığı belli olduğunda, diğer okulda başlamadan burada kaydını mı sildirecek? yoksa kaydını daha sonra sildirse de olur mu*

Fark etmez. Yalniz eski okulu sildirdikten sonra yeni okula kayit icin cok beklememk gerek. Askerlik durum belgesinin son bir ay icinde alinmis olmasini isteyebilirler.

Alıntıları Göster

Fark etmez. Yalniz eski okulu sildirdikten sonra yeni okula kayit icin cok beklememk gerek. Askerlik durum belgesinin son bir ay icinde alinmis olmasini isteyebilirler.

O zaman en garantisi yeni okula kaydını yaptırdıktan sonra eski üniversiteden kaydı sildirmek oluyor bu durumda.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Q
11 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: FreddieMercury

Arkadaslar 30 yaşımdayım, 31 Eylül de tecilim bitiyor ve tek derdim o tarih itibari ile bakaya kaldıktan sonra Ocak veya Şubat gibi yurtdışına çıkışta bir engel ile karşılaşmamak. Fiyatı cok uçuk olmayan kamu üniversitelerinin herhangi birinde uzaktan, tezsiz veya ikinci öğretim herhangi bir master programına kabul edilip kendimi bir anlamda garantiye alsam iyi olacak sanıyorum. Buna uygun üniversite ve master programları tavsiyesi alabilir miyim?

sakarya emba
hem ucuz hem kabul edilmesi kolay hem yönetmeliğinde devamsızlıktan nottan dolayı atma yok



Q
11 yıl
Binbaşı

aynı anda iki yerden tecil olmaz, buna göre kurumun tecili kalkmadan yüksek lisans tecili devreye girmez. bu demektir ki kurumdan ayrılmadan yüksek lisansa başlayabilirsiniz ama tecil edemezsiniz. kurumdan ayrıldığınız zaman kurum tecili iptal olacak. yüksek lisans için tecil ettireceksiniz. yüksek lisans tecilinin 3 kuralı vardır:
- daha önce yüksek lisanstan mezun olmamış olmak, ki sizinki uygun bu ilk yükseğiniz.
- 34 yaş sorunu, bunda da sorun yok
- arada bakaya olmamak. dikkat etmeniz gereken şu, kurumdan ayrılınca, kurum bunu en geç 2 ay içinde şubeye bildirmek zorunda, genelde 1 ayı bulur, tecil iptal olur.
tecil iptal olunca, yükseğe kayıt yaptırıp durum belgesi almanız gerekiyor ve o zamana kadar celp dönemi olmaması lazım arada.yani diyelim ağustos da kurumdan ayrıldınız, eylülde tecip iptal oldu, eylül de veya ekimde yükseğe kayıt yaparsanız sorun yok çünki ilk celp kasımda. ama diyelim kurumdan ekimde ayrıldınız, yüksek lisans başvuru kayıtları şubatta, arada kasım celbi var. kasım celbinde askere gitmeniz gerekir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qwerty0909 -- 20 Ağustos 2014; 14:26:33 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @raajali
S
11 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: Sarayburnu

Merhaba,
87 Doğumluyum,
Şubat 2012'de Kocaeli Ün. Tezli Yüksek Lisans'a Başladım. Bölüm dışı YL yaptığım için 1 Yıl bilimsel hazırlık okudum.
30 Haziran 2015'te tecilim bitiyor. (3 Yıl 4 Ay)

Birkaç sorum var,

1 - Yukarıdaki bazı mesajlarda okuduğum kadarı ile bilimsel hazırlık sebebi ile 1 yıl daha tecil uzatma hakkım var. Bu kesin bilgi midir? Yararlanan var mıdır?
2 - Okul dondurma, tecil uzatmaya yarar mı?
3 - 1. maddeyi kullanamazsam tecilimi daha da uzatmak için neler yapabilirim?

Teşekkürler,

Bedellinin çıkması ile sorumu geri alıyorum. Hayırlı olsun :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
3
11 yıl
Teğmen

Şimdi benimde şöyle bir sorunum var. 12 aralıkta tecil bitiyor. Yüksek lisansım bitmedi ama 1,5 aya kadar bitiyor. Askerlik şubesi iile görüştüm telefonda baktılar tc no dan 1-31 Mart arası şubeye gel Mayıs celbinde gidiceksin dediler. Mezun olursan 1 marta kadar 1 yıl tecil hakkın var dediler. DOğrumu sizce o 12 Aralığa kadar değilmiydi ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
11 yıl
Yarbay

Mantık olarak askerliğinizi 2.yüksek lisansla tecil ettirip, bir yandan da lisans eğitimi alabilirsiniz. Ama yüksek lisans bildiğim kadarıyla 3 yıl tecil ediyor, lisans ise malum 4 yıllık. Son 1 yıl kala askere çağıracaklar sizi. Üstelik yüksek lisansı da yürütmeniz lazım bir arada. He ama 3 yılda yüksek lisansı bitirirseniz, yüksek lisans mezunlarına 1 yıl daha tecil hakkı verdiklerini biliyorum. Doğru biliyorsam eğer anca bu şekilde 4 yıla tamamlayıp 2.lisans eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Yine de kesin bir bilene sorun derim


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaegnor
M
10 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: 32huseyin32

Yüksek lisans yapıyorum. 88 doğumluyum. 31 mart a kadar askerlik şubesine gidip mayıs celbi için işlem yapmam gerekli. Şuan yüksek lisans yapıyorum uzadı tecilde bitti dolayısıyla nisanda mezun olacağım. 1 yıl tecil hakkımıda kullanmak isityorum. 3-4 şubeye sordum 31 martı kapsayan rapor al dediler ancak hepsi farklı şey söylüyor memurların. birinis 10 gün birisi 5 gün al raporu diyor bileniniz varmı bu rapor kaç gün alınıyor ? Celp dönemi atlatırsam benim tecil olacak. Ama rapor kısmı çok karışık.

zaten burda raporun mantığı, başvurunun son gününü kapsaması.

benim sorduğum memur da son günle birlikte 2-3 günlük yeter demişti. bence 5-10 gün almak gereksiz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
10 yıl
Teğmen

bakaya durumda iken yüksek lisans kaydı yapmazlar askerlik durum belgesi isterler onun içinde şubeden gidip alsan bakaya yazacak, bakayayı kaldırıp sevk başlatıp askerlik durum belgesi alman gerekecek sonrada kaydını yaptırıp hemen tecil için öğrenci işlerine dilekçe vercen yada otomatik yapıyorlardır. fakat en az 2 ay sonrasına sevk başlatman gerekli.
2016 ocakta kayıt olacaksan o zamana kadar şubeye gıtmemen gerekli sonrasında mayıs ayına sevk ederler, buda sana yeterli olur.

havaalanında yakalanırsan orda imzalatırlar fakat yurt içinde bır yerde olursa askerlik şubeye gotururler sevk başlattırman için buyuk ıhtımal.




Bu mesajda bahsedilenler: @BoRriZ
W
10 yıl
Yarbay

guzel haber




Bu mesajda bahsedilenler: @Sfred
D
10 yıl
Teğmen

tezli yüksek lisans ta 3 yıl 4 ay, tezsiz de 3 yıl tecil yapılıyor. Eğer 1 yıl içerisinde mezun olursanız tecil düşer fakat yüksek lisans mezun olunan tarihten itibaren 1 yıl tecil hakkı veriliyor onu kullanabilirsiniz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogu006 -- 13 Ocak 2016; 20:01:08 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @headhuntergs
B
10 yıl
Binbaşı

konu için :http://forum.donanimhaber.com/m_113694732/tm.htm

Bakaya durumundayken Askerlik Durum Belgesi aldım. (Açıklamalı Konu)

benim gibi yoklama kaçağı "bakaya" olan arkadaşlar çok vardır biliyorum.
bu yuzden bugunki yaşadıklarımı açıklamak istedim. faydalı olur sanırım (tarih: 18 Ocak 2016)

öncelikle ben Lisans mezunuyum.
askerlik dönemim Kasım 2015'di. ve ben 2 celp dönemi bakaya durumundaydım. (kasım'15 ve şubat'16 bakaya kalmıştım.)
Yüksek Lisans için Askerlik durum belgesi almam gerekiyordu.
bakaya olanların aklında hep şu soru vardır, acaba şubeye gitsem askere direk alırlar mı?
cevabı kesinlikle HAYIR.

Ankara/mamak askerlik şubesine gittim. sıra numaramı aldım.
memure hanıma "bakaya oldumu ve yüksek lisans için askerlik durum belgesi almam gerekiyor" dedim.
sonraki işlemler; size örnek bi dilekçe formu doldurtuyor. neden bakaya kaldınızı açıklıyorsunuz.
"ifade alınıyor" denilen kısım burası. öyle polis karakoldaki gibi ifade vermek düşünmeyin.
birkaç cümlelik bir mazaret yazıyorsunuz o kadar. hiç büyütülecek yada korkulacak birşey yok.

sonra birkaç evrak daha doldurup imzalıyorsunuz.
en sonunda, kendim için diyorum, Şubat 2016 celbi geçtiği için Mayıs 2016 celbine kadar askerlik tecilim oldu.
yani, bu süreye kadar Yüksek Lisansa başvurabileceğim rahatça.
2 örnek nüsha aldım Tecil belgemi. bunlarla ünive gidip başvurucam, sonra üniv tecil için askerlik şubeye yazıcak.

Sonuç; bakaya durumunda olan arkadaşlar içiniz rahat olsun. korkmadan Şubeye gidip belgenizi alabilirsiniz.
otelde kalmak, yurtdışına çıkış, gbt kaydı, yolda polis çevirmesinden vs korkmak yerine gidin tecilinizi yaptırın.
sadece 100-200 lira arası bi idari ceza gelecek sonradan o kadar.
parayı o an ödemiyorsunuz zaten.
benm de aklımda birçok soru vardı ama çok rahat geçti gerçekten.
Umarım yararlı olmuştur bu bilgiler.
Konuda tarih yazdım çünkü ileride birgün başka değişikler olabilir. sonraki tarihlerde google dan aratıp eski bilgileri
çok fazla dikkate almamak lazım :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoRriZ -- 18 Ocak 2016; 17:46:41 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
10 yıl
Teğmen

yüksek lisans tecilini zaten kullanmışınız okul uzatma yaparsa yapar öğrenci belgesi alıp boşuna zaman harcamayın 1-30 mart sevk işlemlerini başlatmanız gerekli mayıs celp döneminde askere gidersiniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @canhayko
B
9 yıl
Yüzbaşı

Değişiklik yapılmadıysa, yüksek bitmeden başka bölümde yüksek yaparsanız tecil yapılır. Master biterse doktora gerekir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Karaçay
B
9 yıl
Yüzbaşı

3 yarı dönem olan tezsiz yüksek lisans. Tezli zaten min.4 dönemden oluşur. Haliyle tecil süresi daha uzun. 3 yıl 4 aydı değişmesiyse.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @HeavenCanWait
D
9 yıl
Teğmen

Ben 2015 eylülde doktoraya başladım şuan 3 . dönem ders kaydımı yaptım ve okula 2015 eylülden beri hiç uğramadım sürekli ders seçip bazısı devamsızlıktan bırakıyor bazısı sınava girmedim diye bırakıyor öyle gitti yere kadar gidecek ben kayıt olduğum dönemde atılma yoktu o sebeple aldığım 6 yıl tecil kullanabilirdim fakat nisan 2016 YÖK değişiklik yaptı ve benim üniversitem de (Gazi üniversitesi fen bilimleri enstitüsü) 2016 eylülden itibaren 2 yıl içerisinde dersleri bitiremezsem beni şutlar. ben okuldan atılınca otomatik olarak okul askerlik şubeye bildirim yapar ve tecil otomatik düşer ve ilk celp dönemine sevk başlar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogu006 -- 1 Ekim 2016; 11:15:39 >


Bu mesajda bahsedilenler: @TaKo
D
9 yıl
Teğmen

üniversite bitirdikten sonra 2 yıl tecil yapılıyor aradan 2 yıl geçmediyse yaptırabilirsiniz yüksek lisans kayıtları bitmiştir tahminim




Bu mesajda bahsedilenler: @yakubua