Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
60
Cevap
5452
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Yeni sinema odası,ses yalıtımı,Atmos 7.1.4 kurulumu
C
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Selamlar,

10+ sene önce az takılmadık buralarda bu hobide, araya başka hobiler girdi vs. ama virüs içimizde baki (gündemdeki virüs evlerden uzak olsun da...) halen o zamanda kalan bazı ekipmanları kullanıyorum.

Neyse ayrı başlık açma sebebim, bu kez ayrı bir sinema odası çıkarttık bir şekilde tadilat sırasında...Aklımdakileri yapmak istediklerimi bir nevi sesli düşünerek yazarak ve görsel ile destekleyerek , hiç aklımda olmayan görmediğim vizyon kazandırabilecek değerli yorumları da alabilmek...

Sinema odası apartman dairesinde ancak tamamen karanlık, cam olmayan, sadece bir duvarı yan dairenin salonuna ortak olan, zemin ve tavan da tabi alt kat üst katın salonuna ortak olan , diğer 3 duvar ise evin içindeki diğer odalara ve hole ortak olan bir alan...

Henüz duvarı örmedik ama (30m2 lik salonu ikiye böleceğiz, 17+13 m2 iki oda çıkacak) 17m2 olan sinemaya ayrılacak.

Aklımdaki ölçüler:
4.70m boy x 3.60m en x 2.60m yükseklik

Aslında 2 sıra oturma düzeni isterdim ancak 4.70m lik uzunlukta pek mümkün olmayacak zira arka duvara koltukları yaslamak istemiyorum, MLP (Ana İzleme Pozisyonu) için arka duvardan 90cm önce olmayı planlıyorum. Aynı şekilde yanlarda da 90cm boşluk dersek 3.60m lik ende bunları düşünce izleyici koltuk sayısı 3-4 kişi için olacak gibi. Artık sayı artarsa yerlere puf/armut vb. geçici çözümler düşünebilirim.

İlk gündem malum iyi bir ses yalıtımı!
Dediğim gibi salon ortadan ikiye bölünecek ve 10cm lik Ytong gazbeton kullanılacak.
Tüm dört duvar, zemin ve tavan 15cm kadar karkas ile kaplanıp aralarına ses yalıtım malzemeleri konulacak.

İlk yorum beklediğim konu bu ses yalıtım ürünleri:
Aldığım teklife göre , önce 4 duvara 50mm lik , 120 dns bondeks süngerpan yapıştırılacak.
Sonra üzerine 50x50 lik U profil karkas çakılacak (burada karkasın arkadaki süngerpanı delip duvara çakılması bende bir soru işareti)
U profilleri düz tarafı sinema odasının içine bakacak şekilde konumlandıracaklarını söylediler ama ben U kısmının oda içine bakmasını talep ettim, zira o U kısımlarda ses yutar diye düşünüyorum.
U profillerin üzerine 3mm lik bir ses bandı yapıştırılacak
Sonra 3mm lik keçeli ses bariyeri ya da 3mm lik EPDM ağır ses bariyeri
En son oda içine bakan kata da , alçıpan levha konumlandırılacak.
Daha sonra alçıpanlar da , akustik kumaş vb paneller ile kaplanacak
Oda giriş kapısı da , zaten yeni yapılacağı için, mobilyacıya bu 3mm lik ağır epdm ses bariyeri verilip, kapı içine yerleştirilmesi , ve kapı altına da kapandığında zemine doğru açılan giyotin düşünülüyor.

Sizce bu yalıtım/izolasyon sesin dışarıya çıkmasını engellemek için yeterli olur mu?
Kablo kanalları, prizler, klima montajı, radyatör montajı (belki radyatör hiç takmam bile ses izolasyon kaybı olmasın diye) gibi diğer malzemelerin yalıtımı için öneriler nelerdir?

Havalandırma:
Tavanda bir havalandırma düşünmüyorum, havalandırmayı koridora bakan kapıyı açmak ve klima ile havayı sirküle etme şeklinde düşünüyorum. Aslında örülecek duvara cam yada kapı konumlandırıp , diğer odanın dış havaya bakan camını da açıp içeriye temiz hava sirkülasyonu sağlayabilirim ama işte ses izolasyon kaybı ile uğraşmak istemiyorum. Umarım içeride temiz hava sorunu yaşamayız :)

Şimdilik izolayon ile başlamış olayım , ve Dolby Atmos 7.1.4 konumlandırma, kaynak cihaz zone1 zone2 vb. konularını ilerleyen mesajlarda eklerim



Tahammül değilki hocam. Siz kimseye ses yapıyor diye kızmazken herhangi birisi aynı toleransı göstermeyebilir en ufak sese karşı da olabilir. Ki bunu 4 subwoofer sahibi birisi olarak yazıyor...
Yoruma Git
Yorumun Devamı General Daimos - 4 yıl +3
Y
4 yıl
Yarbay

Güzel proje takip.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

C
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Rezerve

Bu arada bir kaç hafta öncesine ait olan bir karalamayı ekliyorum fikir vermesi açısından,
Daha sonra fotoları da eklerim

Bu arada bu çizime göre izleme alanı kapıdan girişe göre ancak daha sonra diğer duvara taşımaya ve tek sıra koltuk yapmaya karar verdim.
< Resime gitmek için tıklayın >



D
4 yıl
Yüzbaşı

takipteyim



D
4 yıl
Yarbay

Bence oncelikle 4 atmosu da tavana montajlayin eger avr 4 adet tm secmeye imkan veriyorsa. Veya yine 4 tavan ama avrde 2 fh 2 tm secin. Bence cok daha etkili oluyor.

Yalitim konusunda da duvarlar tamam ama o subwooferin basslari illa ki alt kata gidiyor. Bence bass trap'leri bir arastirin. Subwooferin oldugu duvarin ust alt tum koselerine bass trap eklenebilir. Arti olarak da subwooferin altina izolasyon pedleri eklenebilir rezonansi azaltir ama bu bass'in da etkisini dusurecektir. Bunun disinda zemine de saglam bir izolasyon yapmazsaniz o bass'lar ne yapip edecek alt kati rahatsiz edecektir diye dusunuyorum.

Yalitim konusunda tamamen etkili olan tek cozum oda icinde oda sistemi. Yani dort duvara ve zemine de bir kalip daha yapilacak ama ana duvarla arasinda bosluk olacak yani hava. Hava en etkili yalitkan oldugu icin eger bu iste ciddiyseniz bence bu yontemi dusunun. Muhtemelen bilginiz vardir studyo odalari veya bu tur ses ile isi olan yerlerde oda icinde oda yontemi ile o ortam yalitilir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 30 Mart 2020; 20:40:14 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Bugün ara duvar örüldü.

4.65 x 3.65 -> 16.5 m2 net alan kaldı içeride.
Diğer odayı da kitaplık ve çalışma odası olarak kullanacağım için orayı da 4.65 x 2.70 -> 12.5 m2 olarak bırakmak durumundaydım...

Yalıtım konusunda evet tüm duvarları ve zemini 10-15 cm kadar daraltmayı düşünüyorum.

Sinema odasını aynı zamanda evin tüm network altyapısının toplandığı merkez gibi planladım.
Yani tüm cat6 netwrok kabloları sinema odasına gelecek.
24lü bir patch panel , 24 port switch ve küçük 7U yada 12U'luk bir kabin düşünüyorum.
Ancak odanın önünde çok da cihaz kalabalığı olmasın diye nereye konumlandırsam bilemedim.

Biraz foto eklemenin zamanı geldi :)
Önce ne kadarlık bir alan kalsın diye deneme yaparken:
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CaRaBeeN -- 30 Mart 2020; 21:50:2 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Duvar sonrası temsili gazbetondan front hoparlorler center ve subwoofer :)

Bahsettiğim network kabloları muhtemelen sol duvarda switch önü koltuklara doğru değil de kapıya doğru
baktırmayı planlıyorum..

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CaRaBeeN -- 30 Mart 2020; 21:43:35 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Yarbay

Takip. Heyecanlı geçecek süreç



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
4 yıl
Yarbay

Öncelikle hayırlı olsun ve de kolay gelsin.

Naçizane bir yorum olarak odanın kapısının dışarı doğru açılmasının hemen kapı ağzındaki hoparlörün selahiyeti açısından daha iyi olacağını düşünüyorum. Ve de yerleşim açısından kolaylık sağlar.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @CaRaBeeN
C
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Tesekkurler :)
Dogrudur , yukseltilmis zemin olup o kapi disa acilacak , ve hatta normalde o kapi genisligi 120cm iken, 90cm e dusurulecek, fotolarin birinde kirmizi tugla koymustum , hoparlorun denk gelecegi kisimdan orulecek gazbeton ile...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 yıl
Yarbay

İlk mesajınıza tekrar bakınca havalandırma ile ilgili notunuzu gördüm. Şahsen yaz aylarında sadece kapı ile yeterli havalandırma olmayabilir. Hele bir de projeksiyon vs eklenirse oda hamam gibi olur. O yüzden yeni örülen duvara bir cam eklemek fena olmaz.
Camı da Pimapen tarzı çift camlı bir cam yaparsanız ses yalıtımı açısından bir sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum. Camın üzerine de siyah cam filmi çekip dışarıdan gelen ışığı da kesebilirsiniz



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @CaRaBeeN
C
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Aslında çok düşündük işte cam mı açalım, yoksa çalışma/hobi odasına da bir kapı mı açalım fuaye alanı gibi olur diye ama dediğim gibi yalıtım daha önemli olduğundan , ve diğer odanın da kullanım alanından feragat etmemek adına vazgeçtik...Bakalım havalandırma ile ilgili çok sıkıntı yaşarsak artık aynı hatayı bir daha yapmayız...Buralardan da yapacaklara öneride bulunuruz.


Bu arada bir diğer konuşmak istediğim fixed frame sabit perdenin formatı hakkında.
Şu an ki setup'ı oraya götürmeyeceğim için mevcut 119" 16:9 oranlı perdeyi kullanmayacağım.
Onun yerine 2.40:1 oranına sahip fixed frame bir perde olacak.

Teknik olarak , HTPC, yada AppleTV, Xbox gibi kaynaklar hep 16:9
Ancak bu odanın primer amacı film izlemek olacağından 2.40:1 perde film keyfi açısından daha iyi olacak.
Bunun için bu ratio'da görüntü verebilecek bir projeksiyon, yada anamorphic lens alamayacağım için ($$$) , Epson 9400 gibi enhanced 4k bir cihaz ile, lens zoom ayarlarından görüntüyü 2.40:1 oranındaki perdeye oturacak şekilde ayarlamayı düşünüyorum.
Tabi böyle yapınca aslında yine altta ve üstte yukarı taşmış oluyor ışık...Onu da artık yine ışığı yansıtmayan koyu kumaş vs ile kamufle edebilirim.

Şimdi buradaki sorun:

- Bazı filmler örneğin Imax sahneler içeren Batman gibi vb. bu kez tam ekran yaptığında yukarı ve aşağı taşma mı yapacak?

- 2.40:1 perde kullanmanın diğer dezavantajı malum 16:9 kaynaklarda, o vakit yine projeksiyonun hafızasındaki lens memory ile 16:9 a getirip, sağdaki soldaki boşlukları da manuel siyah kumaşla döşenmiş çerçeve ile kapatmak..

- 2.40:1 oran için 115" diagonal ölçünün 16:9 daki karşılığı 90" e geliyor, yani aslında 16:9 içerikler için daha küçük bir ekran kullanmak durumunda kalınıyor.

Siz ne düşünüyorsunuz bu 2.40:1 konusu için?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
4 yıl
Yarbay

2,40:1 yada 16:9 tamamen sizin keyfinize kalmış bir durum.

Ama sabit perde kullanmayı planladığınız için şöyle bir çözüm üretilebilir diye düşünüyorum. Sabit perdeyi 115 inç 16:9 olarak yaparsınız. Daha sonra 2,40 bir görüntü aktardığınızda altta ve üstte kalan boşluklar için de, tam o hizalarda perdenin dışından duvara birer L aparat monte edilir.

Daha sonra ucuna uzun bir çubuk geçirilmiş ışığı yansıtmayacak siyah kadife gibi bir kumaşı bu L aparatların ucuna asarsınız. Soyunma kabin örtüleri gibi.

Bu sayede 16:9 görüntülerde de ekran küçülmemiş olur.
Aklıma gelen pratik ve ideal çözüm bu oldu açıkçası.


Bu arada havalandırma için ben yine de bir pencere yapılması taraftarıyım. Yaz günlerinde projeksiyon, avr ve pc ile o oda hamam olur.

Gerekiyorsa özel ses yalıtımı iyi olan bir Pimapen pencere kullanılabilir. Yada klasik ahşap bir pencere kasası kullanılıp, cam yerine yalıtım malzemeleri bir katman olarak kullanılabilir ve bu sayede çalışma odasına gidecek ses engellenebilir diye düşünüyorum.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @CaRaBeeN
Z
4 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Dante

Bence oncelikle 4 atmosu da tavana montajlayin eger avr 4 adet tm secmeye imkan veriyorsa. Veya yine 4 tavan ama avrde 2 fh 2 tm secin. Bence cok daha etkili oluyor.

Yalitim konusunda da duvarlar tamam ama o subwooferin basslari illa ki alt kata gidiyor. Bence bass trap'leri bir arastirin. Subwooferin oldugu duvarin ust alt tum koselerine bass trap eklenebilir. Arti olarak da subwooferin altina izolasyon pedleri eklenebilir rezonansi azaltir ama bu bass'in da etkisini dusurecektir. Bunun disinda zemine de saglam bir izolasyon yapmazsaniz o bass'lar ne yapip edecek alt kati rahatsiz edecektir diye dusunuyorum.

Yalitim konusunda tamamen etkili olan tek cozum oda icinde oda sistemi. Yani dort duvara ve zemine de bir kalip daha yapilacak ama ana duvarla arasinda bosluk olacak yani hava. Hava en etkili yalitkan oldugu icin eger bu iste ciddiyseniz bence bu yontemi dusunun. Muhtemelen bilginiz vardir studyo odalari veya bu tur ses ile isi olan yerlerde oda icinde oda yontemi ile o ortam yalitilir.
subwoofer yazısına referans olarak belirtmek isterim ki subwooferı bırakın kule hoparlörlerin sesi bile 2 kat aşağıya kadar gidiyor. hemde rahatsız edecek derecede. binada ses sistemi kullanmak bana göre imkansız, yalıtım boşa uğraş.



D
4 yıl
Yarbay

Imkansiz degil sonucta belli saate gore insanlarn birbirine tahammulu olmali. Kanunen de bakarsak saat 19.00 a kadar desibel limiti yok. Kendi acimdan hicbir zaman kimseye ses yapiyorlar diye kizmadim gece bile olsa. Kisisel olarak saat 21-22 ye kadar sesi pek dusunmuyorum. Bu saatlerden sonra kismaya basliyorum. 00.00dan sonra ise bass i -10db yapip avr'yi gece moduna aliyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Binbaşı

Sırf bu sebeplerden müstakil evde yaşamak istiyorum ama ülke şartları.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Dante

Imkansiz degil sonucta belli saate gore insanlarn birbirine tahammulu olmali. Kanunen de bakarsak saat 19.00 a kadar desibel limiti yok. Kendi acimdan hicbir zaman kimseye ses yapiyorlar diye kizmadim gece bile olsa. Kisisel olarak saat 21-22 ye kadar sesi pek dusunmuyorum. Bu saatlerden sonra kismaya basliyorum. 00.00dan sonra ise bass i -10db yapip avr'yi gece moduna aliyorum.
Tahammül değilki hocam. Siz kimseye ses yapıyor diye kızmazken herhangi birisi aynı toleransı göstermeyebilir en ufak sese karşı da olabilir. Ki bunu 4 subwoofer sahibi birisi olarak yazıyorum. Apartmanda iseniz onun kurallarına göre yaşamanız gerekiyor malesef. Bize üst komşumuz depremin nüksettiği aylarda subwoofer yüzünden bizden biraz daha dikkatli olmamız konusunda az uyarmadı değil. Haksız da değildi.
Apartman dairesinde denildiği gibi bu cihazların heleki subwooferın hakkını verebilmek pek kolay değil. Bir bookshelf bile fazla olabiliyor komşular için.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
4 yıl
Yarbay

Oyle tabii ki ben de bangir bangir sesin yuzde 60 yuzde 70 lere kadar acilmasini soylemiyorum ama kanunen bir hakkimiz var pazar gunleri haricinde aksam 7'ye kadar desibel limiti yok.

Bizde her gun bir komsu matkapla bir yerlere giriyor mesela. Benim subwooferima kimse bu saatler icinde bir sey soylememeli o yuzden. Ozellikle saat 9 ve sonrasinda ben de subwooferi kismak durumunda kaliyorum. O yuzden ozellikle atmos film saatlerimizi bu saatlerden onceye aliyoruz ki istedigimiz gibi izleyelim. Ama bunun disinda kimsenin bana subwoofer icin gelmeye hakki yok ki onlar da farkindalar. Biz de milletin cocugunu kosusturmasini cekiyoruz. Onlar da subwoofer cekecek. Ben kimseye sikayet etmem bu yuzden. Insanlar toplu bir arada yasiyorsa tahammullu olmali. Tabii ki gec saatlerde herkesin sikayete hakki var.

Mustakil ev olsa daha iyi tabii ki ama avr apartmanda olmaz diye bir sey yok bal gibi olur. Milletin cocuklari avr kadar ses cikartiyorsa ve ben de haklidir cocuk onlar diyorsam, komsular da "haklidir subwoofer o" demeli.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 8 Nisan 2020; 18:39:33 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Cromartie
G
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Dante

Oyle tabii ki ben de bangir bangir sesin yuzde 60 yuzde 70 lere kadar acilmasini soylemiyorum ama kanunen bir hakkimiz var pazar gunleri haricinde aksam 7'ye kadar desibel limiti yok.

Bizde her gun bir komsu matkapla bir yerlere giriyor mesela. Benim subwooferima kimse bu saatler icinde bir sey soylememeli o yuzden. Ozellikle saat 9 ve sonrasinda ben de subwooferi kismak durumunda kaliyorum. O yuzden ozellikle atmos film saatlerimizi bu saatlerden onceye aliyoruz ki istedigimiz gibi izleyelim. Ama bunun disinda kimsenin bana subwoofer icin gelmeye hakki yok ki onlar da farkindalar. Biz de milletin cocugunu kosusturmasini cekiyoruz. Onlar da subwoofer cekecek. Ben kimseye sikayet etmem bu yuzden. Insanlar toplu bir arada yasiyorsa tahammullu olmali. Tabii ki gec saatlerde herkesin sikayete hakki var.

Mustakil ev olsa daha iyi tabii ki ama avr apartmanda olmaz diye bir sey yok bal gibi olur. Milletin cocuklari avr kadar ses cikartiyorsa ve ben de haklidir cocuk onlar diyorsam, komsular da "haklidir subwoofer o" demeli.
Hocam avr olur da malesef hakkını veremiyoruz. müstakil ev olsa double sw yapıp swleri epey zorlayacağım ama öyle bir şans tanınmıyor malesef kapasitesinin çok altında kullanıyoruz. filmlerde gece zevkli oluyor zaten yatmadan önce şöyle güzel bir sonu oha dedirten filmin keyfi bambaşka oluyor o da sw ile oluyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Tadilat sirasinda karsi komsumuz 65+ (ortak salon duvari) gezip gordu , sinema odasi lafini duyunca bastan tepkisini gosterdi , sese karsi hassasiz mahkemelik oluruz dedi :)
Yok merak etme dedim ses yalitimi olacak rahatsizlik vermem dedim...
Boylesi daha iyi oteki turlu 30m2 salonu cok iyi yalitamazdim simdi en azindan 16.5m2 sini tam yalitim yapacagimi bildirip gonlunu aldim

O yuzden tum duvarlar - zemin - tavan 15cm daralacak iken ortak duvarimizi 20cm yapmayi dusunuyorum...Bakalim umarim istedigim verimi alirim...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >