Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
403
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Yeni PCB tasarımı ısı dağılımını 55 kat artırarak çığır açıyor
M
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Yeni PCB tasarımı ısı dağılımını 55 kat artırarak çığır açıyor
Japonya merkezli OKI Circuit Technology, ısı dağılımını 55 kat artırabilen devrim niteliğinde yeni bir baskılı devre kartı (PCB) tasarımını duyurdu. Şirket, 50 yılı aşkın tecrübesiyle geniş bir ürün yelpazesine sahip ve bu yeni inovasyonuyla özellikle fanlı soğutma sistemlerinin uygulanamadığı alanlarda büyük fark yaratmayı hedefliyor. Uzay uygulamaları ve minyatür cihazlar, bu teknolojinin öne çıkacağı başlıca alanlar olarak gösteriliyor.



Uzay ve minyatür cihazlarda potansiyeli büyük



Yeni PCB tasarımı ısı dağılımını 55 kat artırarak çığır açıyor
Yeni PCB tasarımı, ısı üreten bileşenlerin altına yerleştirilen dairesel veya dikdörtgen şekilli bakır yapılarıyla dikkat çekiyor. Bu yapılar, geleneksel soğutma yöntemlerinden çok daha etkili bir ısı iletimi sağlıyor. Bu yapıların, bileşenle temas eden yüzeyi ile ısıyı dağıtan yüzeyi farklı boyutlarda tasarlanmış. Örneğin, bileşenle temas eden yüzeyi 7 mm çapında iken, ısı dağıtan yüzeyi 10 mm olarak üretiliyor.



Ayrıca Bkz.Nvidia RTX 5060 ve 5060 Ti sızdırıldı: Kullanıcıları üzebilir



Bu yenilikçi PCB tasarımı, özellikle hava soğutmanın imkansız olduğu ortamlarda büyük bir fark yaratabilir. Uzayda, havanın olmaması nedeniyle fanlar kullanılamazken, bu bakır yapılar sayesinde elektronik bileşenlerin aşırı ısınmasını engellemek mümkün olabilir. OKI'nin verilerine göre bu teknoloji, uzay uygulamalarında ısı dağılımını 55 kata kadar artırma potansiyeline sahip. Ayrıca minyatür cihazların da en uygun kullanım alanlarından olduğu belirtiliyor. Ancak firma PC bileşenleri ve sistemlerinin bu tasarımdan ne düzeyde faydalandığını belirtmedi.



Anakart üreticileri ASUS, ASRock, Gigabyte ve MSI gibi dev markaların, ürünlerinde bakır kullanımına yaptıkları vurgu göz önüne alındığında, bu yeni tasarımın PC bileşenleri için de umut verici bir seçenek olabileceği düşünülüyor.




Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/cooling/a-new-pcb-design-can-boost-heat-dissipation-by-55x-copper-coins-placed-under-heat-generating-components-drop-temps-drastically

 Haberi Portalda Gör

"hava soğutmanın imkansız olduğu ortamlarda" uzayda hava olmadığı için kaç derece olduğu önemli değil. Dünyada atmosfer gazlarının molekülleri ısı transferi yapıyor....
Yoruma Git
Yorumun Devamı hukumran - 2 hafta +2
M
2 hafta
Yüzbaşı

Eksi 260 derecelik uzay boşluğunda soğutmanın problem olacağını pek düşünmüyorum.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
2 hafta
Teğmen

"hava soğutmanın imkansız olduğu ortamlarda" uzayda hava olmadığı için kaç derece olduğu önemli değil. Dünyada atmosfer gazlarının molekülleri ısı transferi yapıyor. Uzayda bunu etkin şekilde sağlayacak bir molekül yoğunluğu yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mesutismail
M
2 hafta
Yüzbaşı

"Uzayda, havanın olmaması nedeniyle fanlar kullanılamazken, bu bakır yapılar sayesinde elektronik bileşenlerin aşırı ısınmasını engellemek mümkün olabilir."



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @hukumran
B
geçen hafta
Er

Isı sadece moleküllerle yayılmaz, ayrıca ışıma yoluyla da yayılır. Senin savına göre güneş de dünyayı ısıtamaz çünkü uzayda hava yok.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hukumran
E
geçen hafta
Yüzbaşı

Eskiden Oki yazıcılar vardı o firma mı acaba.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
5 gün
Teğmen

Işıma yoluyla soğuma aynı şekilde dünyada da geçerli ama yeterli olmadığını biliyoruz. Işıma ile ısı kaybı yavaştır ve uzayın mutlak 0 soğuklukta olup olmamasıyla alakası yok. Güneş örneğini şaka yaptığını umuyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @bakidilek
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.