Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
6680
Cevap
478047
Tıklama
13
Öne Çıkarma
Yeni daikin kombi (Yüksek Modülasyon Oranı 1/8 )
M
4 yıl
Onbaşı

Merhabalar. Önceki kısımlarda yaşadığım sorun için çözüm önerilerini sunan arkadaşlara öncelikle teşekkür ederim. Sorunum uzun uğraşlar ve sıkıntılı günler sonrasında çözüldü. Uzun uzun okumak istemeyenler için sorunu kaynağı ve çözümü en altta. Ancak tecrübe edinmek açısından okumanızı öneririm.

Kısaca o zamandan bu yana yapılanları anlatayım geriye dönüp arama derleme sorunu yaşanmasın.

Kombi tesisat sıcaklık set değerini 50 dereceye ayarladığımda, gidiş suyu 55e ulaşıp dönüş suyu 30 dereceye kadar düştükten sonra kombi devreye giriyordu. Kombi set edilen 50 derece değerine kısa sürede ulaşıp 30 dereceye kadar düşmesini beklediği için de evi bir türlü ısıtamıyordum. Kombiyi 65 dereceye ayarladığımda da durum aynıydı. Gidiş suyu 70lere kadar varıp dönüş 35e kadar düştükten sonra tekrar devreye giriyordu. Evi ancak kombiyi yüksek (65-70) bir değere set ettiğimde bir nebze ısıtabiliyordum. Bu esnada peteklerin üst kısımları gayet sıcak. Alt kısımları ise mermer kadar soğuktu.

Kombinin ilk çalıştığı 2 hafta kesinlikle böyle bir sorunum yoktu. Kendimle gurur duyuyordum iyi ki daikin tercih ettim diye. Sonrasında aklımda olan oda termostatı olayını gerçekleştirdim. Cosa v4 satın aldım ve montajını yaptım. Yanlış hatırlamıyorsam sorunsuz bir şekilde yine 2-3 daha kullandım. Ancak sonrasında kabus başladı. Önceden 40-45 derece ayarlarda 23-24 derecelere gelecek şekilde ısınan ev 55-60-65 hatta 70 derece ayarlarda ısınmadı bir türlü. Evin içi bir türlü 20 derecenin üzerine kesinlikle çıkmıyordu. Sanki bir güç sürekli evi 19-20 derecelerde tutmaya çalışıyordu. Bu esnada havalar soğumuş olabilir mi acaba dediğinizi duyar gibiyim. Hayır.

Neyse durum böyle olunca ilk olarak Cosa’dan şüphelendim ve söktüm. Değişen birşey olmadı.

Sonra kombiden şüphelendim teknik servisten bir eleman gönderdiler, ilk defa kombi gören bir eleman gibiydi. Telefonla birisine sorunu anlatıyordu. Daha doğrusu onu bile yapamıyordu çünkü o telefonda karşıdaki ile konuşurken ben sürekli kendisini düzeltiyordum. Hayır sorun o değil bu diye. Neyse bir kaç ayar yaptım kalibrasyon yaptım bir kaç gün böyle kullanın olmazsa yine arayın dedi gitti.

Servis elemanının o telefonda konuştuğu kişiye ulaştım. Kombinin neden 30 dereye kadar düştükten sonra tekrar devreye girdiğini sordum. Temelde sorunum buydu çünkü. Gidiş suyu 30a düşene kadar peteklerin alt kısımları da haliyle buz gibi oluyor diye düşünüyordum.

Kombinin özelliğinin bu olduğunu, set edilen değere ulaştıktan sonra bir bekleme süresi ayarının olduğunu, bu süre geçmeden gidiş su sıcaklığı kaç olursa olsun kombinin tekrar devreye giremeyeceği cevabını verdi. İyide bu saçma bir özellik değil mi dedim. Tasarruf için gerekli gibi saçma bir cevap aldım. Ben bu özellikte bir kombi istemiyorum alın malınızı dedim, bu bir arıza değil özellik bu yüzden iade edemezsiniz dedi. Biraz restleştik falan telefonu kapattım. İnanmak istemiyordum. Daikin gibi bir marka nasıl böyle bir hata yapar diye düşünüyordum. Kombiyi aldığım bayi ile görüştüm, olayı anlattım, tanıdığım birisi kendisi. Müsade edersen başka bir bilgili olduğuna inandığım bir arkadaş var, ona baktıralım dedi, tabi dedim.

Bayinin gönderdiği teknik arkadaş geldi, pompa min. 95 max. 95 parametre ayarı yaptı, kapasiteyi arttırıyorum ama sizin tesisatta sorun var dedi. Bir tıkanıklıktan bahsetti. Kollektördeki sıcaklık farkını tesbit ederek, Gidiş kollektörü bu kadar sıcak olup, dönüş kollektörü bu kadar soğuk olamaz dedi. Bu suyun rahatça dolaşamadığına işaret dedi. Tesisatınızı kontrol ettirin dedi gitti. Tesisatı çeken arkadaşı aradım, peşin peşin hiç bakmadan tesisattan olamaz kombiniz arızalıdır dedi o da gitti.

Bayideki arkadaşım da tesisattan olabilir, tesisata başka birisine baktıralım deyince e hadi o zaman dedim.

Bilgisine ve tecrübesine güvendiği bir tesisatçı arkadaş geldi, önceki yıl merkezi doğalgaz sisteminden bireysel sisteme geçildiği, geçiş için sadece kombi kollektör arası tesisatın eklendiği, ekleme sonrası tesisat temizliğinin yapıldığını ve yaşanan sorunu ilettim kendisine. Önceki yıl peteklerde bir sorun olup olmadığını sordu, yok dedim. O zaman kollektör petek arası sorun olma ihtimalinin çok düşük olduğunu, kombi kollektör arası hatta sorun olabileceğini belirtti, bunu anlamak için de tesisatı kameralı içten görüntüleme ile kontrol edip gerekirse yeni bir tesisat çekilmesini, bundan sonra da sorun çözülmezse sorunun kombi kaynaklı olabileceğini belirtti. Tamam bakın gerekeni yapın dedim. Kamera kollektör kısmından kombiye doğru girdi, kombinin altındaki vanalara kadar tesisat sorunsuz. Kombinin altındaki vanaların dirseklerini de kesmek suretiyle kontrol ettiler, sorun yok.

Tam bitti artık, sorun kombide derken, usta dönüş yolundaki filtre olan kısmı söktü. Filtre kör tapa vazifesi gören birşeye dönüşmüş. İçinden neredeyse bir avuç partikül çıktı. Şok oldu herkes.

Tesisat temizliğini yapan kişi ne yazikki filtre temizliği kısmını atlamış olması nedeniyle, kombinin pompasının da dönüş suyunu çekmek suretiyle çalıştığı için bu yolun filtreden tıkalı olmasından suyun dönmediği ve dolayısıyla sistemin çalışmadığı tesbiti yapıldı.

Sistem temizliğinin tekrar bilinçli bir şekilde, bilen birisi tarafından uygun cihazla yapılması sağlandı ve çok şükür sistem şu an sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Peteklerin heryeri neredeyse aynı derecede.

Kombinin bekleme süresine ilişkin ayarının da yapılabildiğini öğrendik. P05 parametresi bekleme süresine ilişkin parametre. Orijinal değer tüm kombilerde 2. Böyle olunca kombi belirlenen çıkış derecesinde ulaştıktan sonra bir süre beklemeye geçiyor. Bu husustaki p05 ayarları değerleri eğitim dökümanında mevcut. Anti cycle zamanlayıcı diye geçiyor. Sürekli dur kalk yapmaması için düşünülmüş birşey sanırım. Benim kombide bu P05 parametresi şu an 0’da. Yani herhangi bir bekleme süresi yok. Tesisattaki su set edilen değerin belli bir miktar altına düştüğü zaman süre kısıtı olmadan kombi devreye giriyor.

Sonuç olarak,

Petek alt üst ısı farkı olan arkadaşlar, filtrelerini kontrol etsinler. Kombideki pompa yeterli düzeyde güçlü bir pompa. 50-60 değerde çalışsa bile yeterli olacak düzeyde. Sorun tesisatın, filtrenin tıkalı olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Gidiş-dönüş suyu derecesi set edilen değerden çok fazla aşağı düşen arkadaşlar. P05 değeriniz 2. Eğitim dökümanında ilgili bölümü/tabloyu inceleyip kendi değerinizi set edin. Beklemesin, ayarladığım derecenin 5-8 derece altına düşünce devreye girsin diyorsanız P05 parametresini 0 yapmanız gerektiğini düşünüyorum. Bilmem diğer uzman arkadaşlar ne derler.

Tecrübelerim bunlar. Çok uzattım kusura bakmayın.


Bu mesaja 6 cevap geldi.
Merhabalar. Önceki kısımlarda yaşadığım sorun için çözüm önerilerini sunan arkadaşlara öncelikle teşekkür ederim. Sorunum uzun uğraşlar ve sıkıntılı günler...
Yoruma Git
Yorumun Devamı mehmetsadikucar - 4 yıl +18
Bugün bi arkadaş aradı; "hocam yorumların üzere bu kombiyi aldım, yorumların üzere dhs aldım. Almaz olaydım eski kombimle aynı yakıyor bu." ona anlattım. Burdada tekrarlayım. ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı coolomar - 5 yıl +7
Burada Daikin kötü kombi diyen olmadı ki. Servisleri bilgisiz o bir gerçek.
Burada paylaşılan bilgiler olmasaydı bu kadar kapsamlı kombiyi ot gibi kullanırdık.
Kombi kurulumu/ilk a...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Fushicho - 3 yıl +5
A
7 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Yeni daikin kombi

https://www.daikin.com.tr/Urun-Detayi/Daikin-Kombi/Tam-Yogusmali-Premix-Kombiler/Daikin-Kombi





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi agah07 -- 7 Şubat 2017; 19:34:54 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

C
5 yıl
Yüzbaşı

Bugün bi arkadaş aradı; "hocam yorumların üzere bu kombiyi aldım, yorumların üzere dhs aldım. Almaz olaydım eski kombimle aynı yakıyor bu." ona anlattım. Burdada tekrarlayım. Kimse benim yorumlarımla 5000 lira verip daikin almasin. Hele hele maddiyatı orta alt sa hiç bulasmasın. Bunlari eski mesajlarimda gorebilirler. Daikin babamin mali degil. Keyfe keder alan alsin. Oncelikle, Bu kombiyi diger kombilerden farkli kilan daha az yaktirmasi DEGIL. Kaliteli komponentler yeni ve ileri teknoloji kullanimi, japon kalitesi ve servisinin arkasinda durmasi bana gore. Detaylarini eski mesajlarimda gorebilirler. Dhs icin, demirdokum kullananda aradi, airfell, eca, vaillant kullananda aradi. Bilmedigim halde, vaktim oldugu ve allah rizasi icin arastirip yardimci oldum.

DHS daha az tükettirmez. Ama ne zaman. Havalar cok sogursa ve geceleri. Bunu defalarca lez soyledim. Prg termostatla gece kapatacak sekilde kullanilirsa optimum konfor/tasarruf olur diye. Vs vs.

Ben tasarruf istiyorum diyen 1500 liralik kombi alarak kafadan 3500lira tasarruf eder zaten. Gece kapatir, 20 derece termostatla kullanir. Kullanmadigi odanin vanasini kapatir. Televizyonu battaniyeyle izler. Herkesin Kendi bilecegi seyler bunar.

Ben kullanim tecrubelerimi paylasiyorum sadece. Dileyenede allah rizasi icin yardim etmeye calisiyorum. Yalitimi olmayan eve 100 metre petek de döşesen, her markadan birer kombide taksan, o soğuk biyerden gelir ayak parmaklarini soğutur. Sonra verirsin alevi cok tuketir. Ben gecen sene benzer hava sartlarinda denemeler yaparken 3 m3 te gordum 8 m3 te gordum. Butceme en uygun konforlu isinma sekli olarak dhs ile iainmayi tespit ettim. + ot daha tasaaruflu olmasina ragmen kullanmiyorum. Adanada 3 ay kış oluyor zaten 3 yeeine 5 5 yerine 7 yaksa nolur deyip böyle kullaniyorum. 15 liralik sigara yerine 10 liralik içince ölmüyorum. Tasarrufunda kralını yapıyorum.

Neyse cok uzattim hakkinizi helal edin. Arayan arkadas gibi yorumlarimla pismanlik yasayan varsa ozur dilerim. Ama vallahi eski yorumlarimdada cok kez soyledim imkani olmayan kesinlikle daikin almasin. Olanda gunluk 1-2 m3 yuzunden sikayet etmesin.

4x4 turbo suv alip, "çok yakıyor bu" diyen gibi olmayin



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
3 yıl
Yüzbaşı

Burada Daikin kötü kombi diyen olmadı ki. Servisleri bilgisiz o bir gerçek.
Burada paylaşılan bilgiler olmasaydı bu kadar kapsamlı kombiyi ot gibi kullanırdık.
Kombi kurulumu/ilk açılışı için gelen servis senin evinin ve tesisatının durumuna göre hangi ayarları yaptı? Benim yapmadı mesela. Ben burada edindiğim bilgiler neticesinde kendi evime göre ayarlarımı yaptım.

Bilgisiz olmalarıyla ilgili yaşadığım bir örnek vereyim.

Netatmo On-Off oda termostatı aldım ve montajını yaptım. Kombinin içinde ki klemense bağlandığından garanti vs. kapsamında sorun olmasın diye kombiye bağlantısını yapmadım. Yıllık bakım için servis çağırdığımda bağlaması için rica ettim. On-Off oda termostatının bağlantı klemensi X2M kontrol panelinin arkasında yani kombinin içinde bulunuyor. Servis bunu gidip kombinin altında bulunan X1M klemensine bağlamaya çalıştı. Buraya Opentherm özellikli termostat bağlanıyor. Servise benim termostatın On-Off olduğunu ve X2M klemensine bağlanması gerektiğini hatırlattım. Bana verdiği cevap X2M klemensinin kombinin altında bulunan X1M klemensine bağlı olduğunu söyledi. Servis gittikten sonra doğru yere kendim bağlantısını yaptım. Eğer burada bahsedilen bilgilerden haberim olmasaydı, servisin yaptıklarına razı olacaktım.

Burada yazılanları oku ve uygula, kombiye ters takla attırırsın.

Bu vesileyle emeği geçen arkadaşlara da teşekkür etmiş olalım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fushicho -- 3 Aralık 2020; 12:49:54 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Arslan163
T
5 yıl
Teğmen

Herkese merhaba foruma girmeyeli epey oldu bakıyorum benim ilk başlarda yaşadığım sıkıntıları hala yaşayanlar var önce şunu belirtmeliyim ki daikin kombi şuan alınabilecek en iyi kombi bu net ve kesin ama bir sıkıntı var oda servisler ile alakalı ben ilk başlarda çok sıkıntı çekmiştim Ve şikayetim doğrultusunda evime bölge sorumluları ekip halinde geldiler ve benim şikayetleri mi yerinde gördüler öncelikle ilk şikayetim 1167 hatası idi çözümü 1-) kombi fabrika çıkışlı alev boyunu ayarlayan değer 0 olarak geliyor bunu servislerin kombinin duracağı bölgeye göre ayarlamaları gerekiyor ama hiç bir servis bunu ayarlamıyor gelen ekip bu değeri 3 ve pompa minimum çalışma değerini de 70 çıkardık tan sonra bir daha 1167 hatası almadım servisler her seferinde suçu bacaya atıp gidiyorlardı meğer suç kendilerinde imiş haberimiz yok 2-) kombinin pompa modülasyon ayarı var bu ayar sayesinde pompa olması gerektiği gibi çalışıyor gidiş ve dönüş sıcaklığı arasındaki fark 5 dereceden fazla ise pompa devrini otomatik yükseltiyor ama bu fark gidis ve dönüş arasında 5 dereceden daha az ise ayarlanan minimum değerde çalışıyor ve peteklerdeki ısı transferi oldukça iyi oluyor benim tecrubelerim ve bölge sorumlusun dan aldığım bilgiler bu yönde sıkıntı yaşayan arkadaşlar bu yorumu servislerine okuyabilirler belki insanların sıkıntılarını çözerler herkese sağlık ve huzur dolu günler dilerim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
4 yıl
Çavuş

Arkadaşlar D2CND024 modeli olan kombi teknik verilerine bakıldığında saatte minimum 0,31metreküp gaz tükettiği belirtilmektedir.
ve ben bunu test ettim ve tamamen bu veriler doğrudur.
C04:3 şeklinde kullanmıda ise saatte 0,33metreküp gaz harcamaktadır.
Fabrika verisi ile arasında 0.02 lik bir fark bulunmaktadır..
kombi 24 saat hiçdurmadan minimum alevde yanması ile bu değeri vermektedir.
24x0,33=7,92 metreküptür.

Yani kısaca c04ü 3 yaptım kombim çok gaz harcıyor modülasyon yapmıyor gibi bir durum yoktur.
kombinin çok yakması binanın durumuna, yalıtıma petek metrejına ve istenilen komfor sıcaklıklarına göre çok farklılık gösterecektir.

1167 hatsından kurtulmak ve kombininizin stabil şekilde çalışmasını istiyorsanız c04:3 şeklinde kullanın.

28lik ve 35 lik modellerde böyle bu sorunla karşılaşmazsınız çünkü bu modellerin minimum alevleri çok yüksektir bu değer sadece 24lük model için geçerlidir.

C ayarı değişikliklerinde kesinlikle şalter kapatıp açılmalıdır.

Bu arada diğer ayarların tamamı fabrika ayarlarında ne geldiyese o şekildedir değişiklik yoktur.
DOT yoktur. DHS takılı ama aktif değildir.
Burada paylaşınlanlar ile kimse kimseyi suçlamasın herkesin kombisi elinin altında isteyen istediği değerleri yapıp kullanabilir deneyip sonuçlarını gözlemleyebilir.

Herkese kolay gelsin.

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugur399 -- 27 Ocak 2020; 10:8:35 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
6 yıl
Yüzbaşı

daikin i arayıp, servis elemanlarına ücret karşılığı eğitim verebileceğimizi mi söylesek napsak :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @myctapha
C
6 yıl
Yüzbaşı

merhaba gardaşım sağolasın sizde güle güle kullanın.
evet 1k olmak zorunda. ancak 1 sensör bulmakta zorlanırsanız 2 adet 2 k sensörü birbine paralel bağlayarak 1 k elde edersiniz. %99 doğru sonuç alırsınız.

sensörü güneş görmeyen, mümkünse kuzey cephe olacak şekilde yerleştirin. panjurdan dolayı sıcaklık farkı olabilir onun için dışarı monte etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

sanal oda sıcaklığı görülüyor (anlatacam)

evet müdahale ediyorsunuz

evet tamamen yeterli

hayır yok.

yaklaşık 1 aydır kullanıyorum kombiyi. denemediğim neredeyse hiçbir fonksiyonu ve kullanma şekli kalmadı. son 4 gündür sadece dış hava sensörü ile kullanıyorum. gündüz sıcaklığa bağlı olarak tüketim miktarım 1,72 m3 bile oldu. son 3 gündür adanada dış sıcaklık gündüz 10 le akşam 6 arası 20 derecenin üzerinde. kombi hiç çalışmadı yani bu aralıkta

dış hava sensörü bağlandıktan sonra U0 değerini 20 yaptım, dış hava sıcaklığı 20 derecenin altına düşünce kombi çalışıyor, üstüne çıkınca duruyor. bir nevi oda termostatı görevi görüyor. dış sıcaklık 20 ve üzeri olunca (bizim ev için geçerli) kombi çalışmadığı halde ev 22-25 arasında. bu havaların iyi olduğu günlerde gereksiz tüketimi engelliyor.

U1 değerini deneye deneye buldum hamdolsun. adana için en uygun değer 10 ile 14 arası. bu, şu işe yarıyor; odaları, belirlediğiniz sanal oda sıcaklığına ulaştırabilmek için kazanı kaç derece sıcaklıkta çalıştırması gerektiğini hesaplayan algoritmayı belirliyor. soğuk bi kış geçiriyorsanız 14 üzeri değer seçmelisiniz. ki bunu eca scot kullananlarda görebilirsiniz hepsi deneme yanılma ile bulmuşlar değerlerini. bende öyle buldum.

sanal oda sıcaklığını 25 yaptım, (soğuksa şehriniz 26-27 yapabilirsiniz) sensör takılınca sol ayar düğmesi ile ayarlanıyor (artık kazan değil oda sıcaklığı değeri değişiyor). aslında bu sanal oda sıcaklığı şu; tesisatta dönen su sıcaklığı. kombi, seçtiğiniz ısı eğrisi ve dış sıcaklık sonucunda kazan sıcaklığını belirliyor kombiyi çalıştırıyor o sıcaklığa ulaşınca alevi kesiyor. pompa %50 verimle dönmeye devam ediyor, tesisattaki su sanal oda diye belirlediğiniz değere düşünce tekrar alev alıyor. bu döngü böyle devam ediyor. (bizim evin reeldeki ısısı 22,4 ile 23,6 arasında değişti geceleri ve sabaha karşı olan değer bunlar) zaten gündüz devreye girmiyor mübarek :)

oda termostatım sadece termometre görevi görüyor artık emin olabilirsiniz. boşuna almışım diyorum. dış hava sensörünü tüm daikin kullanıcılarına şiddetle tavsiye ediyorum. tek yapmanız gereken bir kaç deneme ile istediğiniz ısıya nasıl ulaşacağını test edip sonra keyfinize bakmak. (artık dış sıcaklık düştükçe yada arttıkça kombi kazan sıcaklığını otomatik ayarlıcak)

bu arada eğer varsa havlupanlarınızı iyice kısın. çünkü o sıcak suyu ortama aktarmadan geri gönderiyor kazana buda kazanın dönen su sıcaklığını etkiliyor yanlış bilgi alışverişi doğuyor.

hatta peteklerinizi, kombiye en yakın olandan en uzak olana kadar reglaj ayarı yaparsanız (ki ben yaptım) hem daha sağlıklı hesaplamasını sağlarsınız hemde tüm ev eş zamanlı ve eşit ısınır. tüm peteklerim açık ama reglaj ayarlı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolomar -- 13 Aralık 2017; 16:6:47 >


Bu mesajda bahsedilenler: @DENİZELİ
D
6 yıl
Moderatör

arkadaşlar kombinizin değerini bilin teknik özellikler & donanım & komponentleriyle çok iyi cihaz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
6 yıl
Yüzbaşı

https://youtu.be/GzIMoL1PkAI



https://youtu.be/JuLSrJzdn24



Daikin kombi dış hava sensörü bağlantısı, çalışma şekli ve ayarları. Umarim faydali olur



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
5 yıl
Binbaşı

Yakıt konusunda net bişey söylemek zor.
Daha sıcak bir ilde olmanız yüksek modualsyonlu bir kombi kullanmanız daha avantajlı olacaktır. Ama aradaki fark 1000 TL yi kaç senede telafi eder derseniz bilemeyiz belkide etmez durumunu iyiyse d2cn olanı alin ,yok degilse zorlamaya gerek yok bence.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @chatmece
C
5 yıl
Yüzbaşı

daikin merkezi ara ve servisin ne dediğini ilet. sığırlarla (saçma cevap veren servis elemanı) uğraştırmayın beni de. paramla rezil oldum de. sözde dünyanın en sessiz kombisini aldım ama tak tuk ses çıkıyor de. değişim talep ediyorum de.




Bu mesajda bahsedilenler: @thenorthstar38
S
4 yıl
Teğmen

P PARAMETRELERİ….

Öncelikle U paramatrelerini güncelleyerek daha anlaşılır hale getirdim.

Uyarı: P parametreleri servis parametreleri olup, kurcalamanız halinde oluşabilecek hasarlardan sorumlu değiliz. Sadece meraklıyız ve oynamayı seviyoruz, tesisatçı doğalgazcı değiliz ama kapışırız. Diyelim ki oynadınız ve sıkıntı oldu. Ha bana kalırsa cihaz en fazla kafayı yer, reseti basar yoluma devam ederim. Sonuçta bu parametreleri oynadık diye bozulacak hali yok. Babam beni hep böyle yetiştirdi. Bilgisayarı sonuna kadar kurcalatırdı. Baktın olmadı format atar yeniden yüklersin diyordu. Elbette bu arada turbo boostu soğutma sisteminin sınırları kadar yani işlemcinin maksimum dayanabileceği ısı kadar arttırır, önemli verileri her zaman harici bir diske yedeklerdim. Diyeceğim o ki önleminizi aldığınız ve sınırlar içinde kaldığınız müddetçe hiçbir şey olmaz. Ama arada bazı donma koruması vb bazı parametreler var, riske girer olması gerekenden fazla düşürürseniz o zaman cihaza fiziksel ve geri dönülemeyen hasarlar verebilirsiniz. Sınırlar içinde kaldığınız müddetçe en fazla bir reset atarsınız ama yine de yasal sorumluluğumuz yoktur ve uygulayıp uygulamamak sizin tercihinizdir.

Uzun ama lütfen bu paragrafı okuyunz. P parametrelerine başlamadan önce diğer kombilerde de bu ayarlar var ama bu cihaz kadar popüler olamadılar. Coolomar sağolsun burda daikin ilk kullananlardan ve bir diy (do it yourself/kendin yap) dhs (Dış hava sensörü, Simens 135 TL civarı kabloyla 150 kendiniz yaparsanız max15-20) yapmış ondan sonra bu forum patlayıp gitmiş. Bu cihazı aldım pişmanım diyenlere yuh olsun diyorum. Girmeyin buraya kurcalamayın aklınızı. Okumayın bak bu forumu baştan uyarıyorum, ama bu paragrafı sonuna kadar okuyun. Daikin NDJ de bir user friendly (kullanıcı dostu) kombi. Hem de hepsinden daha da fazla. Elinizle kombinizi korumak zorunda değilsiniz, yav 2 ay eve gelmeyeceğim bu kombiye nolacak havada buz bura sivas demeyin. (Soğuk havaya sormuşlar nerelisin diye Erzurumluyum ama Sivasta ikamet ediyorum demiş) Elektiriği gazı açık bıraktığınız müddetçe o kendini ve tesisatınızı korur. Çok basit bir şekilde Daikin kombinizi taktırıp kablosuz ot yi taktırıp istediğiniz anda istediğiniz sıcaklığı girerek hiç başka şeylere bulaşmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bana takılan aynı kombiyi yaşlı bir tanıdığımızın evine de taktırdık. Yaşlar 75 üzeri. Honeywell den kocaman kocaman yazıları olan kablosuz bir ot de verdiler. Amca, teyze bu termostatı sakın tv üstüne koyma, peteğin üstüne koyma, fırının üstüne koyma, ocağın yanına koyma, yani sıcağa koyma, pencerenin önüne koyma, kapının yanına koyma, yere koyma yani soğuğa da koyma, bak şuraya koy, buraya koy, masaya koy vs diye güzelce onların anlayacağı dilden gösterdiler. Bir de DHS taktık benim isteğimle. Parametreleri de servisle birlikte girdik. Amcam ve teyzem çok mutlu, gelen misafirlerine gösteriyorlar, bak bunu tv nin üstüne koymayacaksın niye sıcak, peteğe hiç koymacaksın niye orası zaten sıcak, pencerenin yanına koymayacaksın çünkü soğuk. Masama koyuyorum. Üşürsem + ya basıyorum sıcak gelirse – ye basıyorum. Gece yatmadan önce 2 kere – ye basıyorum, sabah kalkınca 2 kere + ya basıyorum. Eve uzunca süre gelmeyeceksem 2 kez – ye basıyorum, gelince 2 kez + ya basıyorum. 21-23 arasında kullanıyorum diye tüm misafirlerine gururla anlatıyor. Bir de diyor ki bununla kombi istediğim sıcaklığı hep sabit tutuyor. Bize de duacılar. Soba, kömür, bir oda sıcak diğeri soğuk, bu yaşta bir de soba yak, kömür taşı uğraşıları yok. Hele bir de dışarı sıcakken kombi yaz moduna geçip kendi kapanıyor ya çok mutlu oluyorlar. Bu kombi çok akıllı hava sıcak diye kendisi çalışmıyor diye her gelene de anlatıyorlar. İşte bu kadar basit. Kimse bu cihazı aldığıma pişmanım bir ton ayarı varmış keşke vaillant, bosch, demirdöküm alsaymışım demesin. Onlarında ayarları var, kiminin çok kiminin az ama en güzeli en akıllısı en kisişelleştirilebileni Daikin. İster ayarlarıyla oyna ister oynama. Dedikten sonra ayarlarıyla oynamak isteyenler buyursun devam edelim.

P0 Düşük kapasite veya kapanma modu. Kapalı veya açık olarak seçebilirsiniz. 0 kapalı 1 açık demek. Kapalı iken ot dur dediğinde kombi durur. Açık dediğinizde ise U6, U8 ve U10 değerleri aktif olur. Ot veya dot kapan dese bile;
DHS niz varsa ot kapan dediğinde kombi U6 değerine bakarak değerde yazılan sıcaklıkta evi tutmaya devam eder daha altına düşürmez.
DHS niz yok ise ot kapan dediğinde kombi U8 değerine bakarak değerde yazılan sıcaklıkta evi tutmaya devam eder daha altına düşürmez.
DOT (daikin oda termostatı) var ise DOT kapan dediğinde kombi U10 değerine bakarak değerde yazılan sıcaklıkta evi tutmaya devam eder daha altına düşürmez.

P1 bina yönü. Güney ise 0 kuzey ise 1 seçilmelidir. Sadece DHS bağlı iken çalışır. Çıkış suyunun hesaplanmasında ki algoritmalarda etkilidir. Kombi ev kuzey de ise daha yüksek kazan sıcaklığı, güney de ise daha düşük bir kazan sıcaklığı seçer. DHS niz yoksa bu ayarın da bir etkisi yoktur. Çünkü kombi hiç dönüpte bu nedir diye bakmayacaktır.
P2 Dış ortam sensör düzeltmesi. DHS yi bağladınız. A04 veya dot üzerinden af ye baktınız. Dışarısı 3 derece ama siz 5 gördünüz 0 gördünüz vs. Yani dış sıcaklık ile dhs nin söylediği birbirinden farklı. O zaman hemen p2 yi mi düzeltiyoruz. Hayır? Önce DHS yi taktığımız yere bakıyoruz. Güneş mi alıyor, yoksa rüzgar mı? DHS binaların kuzey yönüne, güneş ve rüzgar almayan bir yere takılır. Pencere üstlerine takılmaz. Havalandırma ızgaralarının üzerine takılmaz. Yağmur tentelerinin altına, güneşlik tentelerinin altına takılmaz, balkon altına takılmaz, kapı üstüne takılmaz, çatı altına takılmaz, bacaya hiç takılmaz… E nereye takıcaz. Kutusunda diyorki müstakil evlerde kuzey yönündeki düz duvara yerden 2,5 metre yüksekliğe takın. Ben apartman da oturuyorum evim de güney ne yapıcaz. Ben şöyle yaptım. Mutfak, çocuk ve yatak odasının bağlı olduğu kocaman bir balkonum var. Kombi mutfağın orda ama yakın zamanda mutfağı büyütme ihtimalimiz var, dolayısıyla şimdilik mutfaktan uzağa, uzun balkonumuzun kemerlerinden bir tanesinin kuzey yönüne, balkonun ucuna doğru yakın, güneş batarken bile güneş görmeyecek bir noktaya taktım. Anlatımım biraz zor oldu ama neyse kısaca evde kuzey sayılabilecek bir yöne, güneş ve rüzgar almayan bir yöne taktım. 5 gündür dottan dış sıcaklığa bakıp arabaya öyle geçiyorum, bu esnada yağmur da yağdı, pırıl pırıl güneşte çıktı, hafif rüzgarda oldu hep aynı değeri gösteriyorlar demek ki benim taktığım yerde sıkıntı yok. Diyelim ki taktığınız yerde sıkıntı yok, kontrol ettiniz hep aynı 2 derecelik fark var. O zaman P2 + - 4 dereceye kadar düzeltme yapabiliyor. Bu değeri değiştirin ve dhs nizi gerçek değer ile eşitleyin

P3 Bu ayar ile donma korumasının aktif olacağı sıcaklık belli olur. Orijinal değer 8 derecedir. Cihazı kullandığımız müddetçe hiçbir zaman aktif olmayacaktır. Çünkü gündüz 25 lere kadar çıkan kullanıcı ortalamaları ve gece 18 den aşağı düşmeyen sıcaklıklar ile bu koruma devreye giremeden cihaz zaten evi ısıtmak için kendini aktif edecektir. Hatta benim gibi 1 haftalık tatile giderken evi 18 e ayarlayıp bırakacak olan kişiler de yine aktif olmayacaktır. Tek istisna ev çok iyi ısı tutuyor, yalıtımı müthiş, kombi dışarda ve dışarısı buz gibi ise bu durumda donma koruması evin ısı talebi oluşmadan devreye girebilir. BU NEDENLE KOMBİNİN EV İÇİNDE OLMASI TASARRUF YAPTIRIR. Peki nasıl çalışır?

Standart değer 8 dir. Kombi içinde ki su 7 dereceye düştüğünde brülör minimum değer olan 3KW ile çalışmaya başlar. Ayarlanan değer + 7 dereceye ulaşıldığında pompa yüzde 50 devirde çalışmaya başlar ve tesisattaki suyu döndürür. Su sıcaklığı 20 dereceye ulaştığında brülör ateşlemeyi keser. Pompa bu sefer sıcak kullanım suyu brülörü için 60 saniye daha çalışmaya devam eder ve o da durur. Ta ki sıcaklık tekrar ayarlanan değer -1 e düşene kadar.

Bir de diyelim ki algoritma doğru çalışamadı, petekler kapalıydı suyu döndüremedi vs. ve kombi sıcaklığı 1 nin altına düştü. O zamanda emniyet tedbirleri devreye girer. Pompa durur, 3 yollu vana durur, brülör durur, fan durur, E04 hatası verir. Ya hava ısınır her şey kendiliğinden çözünür ve hata kodu geçer ya da soğuk memleketlerde donan tesisatı nasıl çözüyorlar onu ben bilmiyorum bilenler yeşillendirsin. Sonuçta tüm tesisat donacağı için onu çözmek baya bi zahmetli olsa gerek. Bırakın 8 de kalsın, petekleri hiçbir zaman vanalarından kapatmayın, kombiye gelen suları kesmeyin, doğal olarak eve gelen suyu da kesmeyin, gazını kesmeyin, elektriğini kesmeyin, o kendi kendine arada bir çalışsın.

P4 Dış ortam sensörü ile donma koruması. Şimdi bu ayarın P3 ile alakası yok. Komple farklı çalışıyor ve sadece DHS var ise çalışıyor. Aslında DHS burda cihazı ekstradan korumuş oluyor. Nasıl mı?

Standart değeri 4. Sıcaklık ayarlanan değerin altına düştüğünde kombi 6 şar saat aralıklarla pompasını 10 dakika boyunca çalıştırıyor. Ayarlanan değerin 6 derece altına düştüğünde ayarlanan değerin 5 derece altına gelene kadar pompasını aralıksız çalıştırıyor. 5 derece altına gelince 10 dakika çalışma 6 saat durma düzenine tekrar geçiyor. Ayarlanan değere gelince donma koruması bitmiş oluyor.

Peki sadece pompa çalışarak nasıl kendini koruyor? Evin içinde bulunan suyun sıcaklığı ile. Gaz harcamadan elektirik harcayarak kendini korumuş oluyor. Bu durumda ortaya çıkan sonuç KOMBİNİN EVİN İÇİNDE OLMASI ELEKTİRİKTEN DE TASARRUF ETTİRİR.

Soğuk memleketlerde yaşayıp kombisi dışarda olup DHS takılı olan arkadaşlar, dış hava – lerde iken pompaları sürekli çalışıyor mu merak ettim. Normalde çalışması gerekiyor. Buraları bir yeşillendirirlerse seviniriz.

Son olarak -9 +10 arasında bir değer girilebiliyor. Ben değiştirmeme taraftarıyım. Çünkü bu sayede sıcaklık -1 olduğunda koruma devrede, arttırmak ekstra çalışma azaltmak ise risk demek. Ama kombi evin içindeyse mininmum değer olan -9 a alın. Ekstra enerji tasarrufu sağlar. Nasıl olsa kombiniz sıcak yerde olduğu için donmayacak. Riski de yok.

P5 Geldik güzel değerlerden birine. Sık ateşleme önleyicisi. Forumda görmüştüm 10 SANİYE ÇALIŞIYOR 3 DAKİKA DURUYOR diye. İşte bu değer bunun önüne geçecek gibi. Ama bence bunun öncesinde yapılması gerekenler var. Mesela Uzun Petek+DHS+DOT+Eko mod. Aydın da yaşıyorum dışarısı 9 derece benim kombi baya baya uzun uzun çalışıyor. Bu sorunu yaşayan arkadaşların muhtemel ihtimalleri
1) OT var ise belki yanlış yerdedir. Kombiye çalış dedikten sora petekten gelen ısıyı algılayıp kombiye kapan diyordur. Zaten ortam daha ısınmadı. Bir sonraki çalış demesinin kısa aralığı da bundandır.
2) OT yok, hiçbişey yok. Tek kombi var. Kazan çok düşük sıcaklığa ayarlanmıştır. Petek boyu da azdır. Ya da çoktur ama kapata kapata 1 oda kalmıştır. Su yola çıkar tek bir petekten geçer. Pompa nerden bilsin tek petek var o cayır cuyur çalışıyor. Tamam gittikçe yavaşlıyor ama en az 5-6 metre petek lazım. Daha azı olmaz. Su hızla petekten geçip ısısını ortama veremeden geri döner. Kazan 35, dönen su 35 ya da 40-40 neden çalışsın ki kombi kendini kapatır. Çalışırsa bu sefer kazan zaten olacak 50-60. Sonra da ben ayarladım 40 a bu oldu 60. Olmaz tabi anca 3-5 derece artar sonra kapanır.
3) Havlupan … Baş belası havlupan tek başına banyoda duruyor. Yanında seri bağlı bir petek yok. Ev kollektörlü sistem. Yani su merkezden tek tek peteklere gidip dönüyor. Havlupan resmen kısa devre yapmış gibi gelen suyun ısısını ortama doğru düzgün aktaramadan geri yolluyor. O su da kombiye varıveriyor. Hoppa al sana dönen suyun sıcaklığı yükseldi. Daha diğer yerler buz gibi, kombi kapan diyor. Kapan demese bile havlupan yoğuşma enerjisinin büyük bir kısmını çöpe atar. Eğer bir havlupan kullanmak istiyorsanız ona bağlı en azından 50 cm lik bir peteğiniz olsun, kombiniz yoğuşmasız düz kombilere dönmesin.
4) Kombi dur kalk yapıyor ev soğuk havlu pan var diyorsanız havlupanı bir kapatıp deneyin bakalım.
5) Kombi dur kalk yapıyor ve ev de soğuk diyorsanız, petek boyunuz kısa ve arttırma imkanınız yoksa kazan sıcaklığını arttırın ve öyle deneyin. Hem eviniz ısınır hem dur kalk biraz azalır ama bitmez.
Dedikten sonra, her şey ideal ya daha fazla fiziksel bir şey yapamam bizim kombi hala DUR-KALK yapıyor. O zaman bu değeri arttırmalıyız. Ama şunu bilmeliyiz ki bu değeri arttırmak sıcaklık dalgalanmasını da arttıracaktır.
Neden kombi genelde 3 dakika duruyor. Çünkü P5 standart değeri 2 ve çoğu kazan sıcaklığında bekleme süresi 2,2-3,9 arasında değişiyor (Dakika). Bu yazının sonuna gerekli olan tabloyu ekliyorum orada her kazan sıcaklığına göre seçilen değer de bekleme süreleri yazıyor. Kazan sıcaklığı arttıkça bekleme süreleri de kısalıyor bunu da bilelim. Biz 55 derece üzerinden örnek verelim. 1 de 2, 2 de 3,1, 3 de 5, 4 te 6,9 derken… 10 ayarladığımızda iki çalışma arasında 18,3 dakika bekliyor kombi. Tabi bu arada ev donabilir. Hissedilen bir sıcaklık düşüşü olabilir. Eğer kombiniz sık dur kalk yapıyorsa bunun sebebi çok çok büyük ihtimalle ideal olmayan, hatalı bir tesisattan kaynaklanıyordur. DUR KALK İÇİN P7 Yİ ARTTIRMANIN ÇÖZÜM OLABİLECEĞİNİ SÖYLEYENLER VE UYGULAYANLAR VAR ANCAK BU KONUYU ORADA AYRINTILANDIRACAĞIZ.

P6 Güncellendi Kombinin makisimum ısıtma kapasitesini belirliyor. Düşürmek hem bir miktar tasarruf sağlar hem de kombi ömrünü uzatır. Çok düşürmek soğuk havalarda konforu bozabileceği gibi (ev geç ısınır) büyük evlerde güç yetersizliğine sebep olabilir, ısıtma yetersiz kalabilir. Eviniz küçük ise, yalıtımınız iyi ise veya dış hava çok soğuk değil ılıman memlekette iseniz düşürebilirsiniz. Benim yalıtımım yok, net ev içi 110 m2 Aydın dayım, güneye bakan bir evim var ve değeri 75 yaptım. Bunun yanında dhs ve dot var. 1-7 Aralık içerisinde kazan zaten 38-48 arası gezdi. Çok yüksek su sıcaklıklarına ihtiyacım yok. Tabi 38-48 değerleri derece. Bunu elde etmek için gereken güç ise değişkendir. 75 ile cihazın gücünü 24 kW dan 18 kW ya düşürmüş oluyoruz. Yaptığı tasarruf ise (bundan sonrası biraz sallamasyon, sadece mantığı göstermek için yoksa fizik sorusu çözme niyetim yok) ilk çalışmada yüzde 100 güç isterse yüzde 75 ile yetin demek. Tabi Yüzde 100 ile 1 dakika da güç düşürmeye başlayacaksa yüzde 75 ile 1 buçuk dakikada güç düşürmeye başlayabilir. Bu 30 saniye aslında kullanılan gazı neredeyse eşitler. Tasarruf edilen kısım ise dönen suyun bir nebze daha soğuk olmasıyla yoğuşmadan alınmaya devam edilecek verim kısmıdır. Bir de cihazın limitini bir nebze uzatmaktır. Yoksa çok ta fazla bir tasarruf yapacağını açıkçası düşünmüyorum. Bir evin ısı ihtiyacı belli ise o ihtiyacın karşılığı olan güç mutlaka kullanılmak zorundadır. Hızla hızlanan araba ile usulca hızlanan arabaya benzeten arkadaşlar bir nebze haklı olsa da çokta haklı değillerdir. Çünkü hızla hızlanan araba da mekanik olarak motorda oluşan sürtünme yüksek devirlere gittikçe asimetrik olarak artmaktadır. x hızında 1 birim olan sürtünme 2x hızında 4 birim, 4x hızında 16 birim olabilmektedir. Aynı şekilde rüzgar sürtünmesi de katlanarak artmaktadır. Sonuç olarak hızlı bir araba aynı yolu çok daha fazla yakıt tüketerek harcar. Ama kombi de sürtünme olayı olmadığı için sonuç o kadar da fazla yakıt farkı değildir aslında. Aradaki fark çok küçüktür. Kombiyi asıl tasarruf ettiren yüksek gidiş suyu yerine düşük sıcaklıktaki gidiş suyudur. Çünkü evin ısınması yeterli geldiğinde ve ot kapan dediğinde tesisatta kalan suyun üzerindeki ısısal yük artık gereksizdir ama çoktan o enerji harcanmış ve ısı suya geçmiştir. Aynı zamanda ev de gereksiz yere istenen düzeyin üstüne doğru çıkacaktır. Bacadan kaçacak olan ısı da artmış olacağı gibi dönüş suyu yüksekliği nedeni ile yoğuşma verimi de azalacaktır. DOT ve DHS varsa bunlar zaten olmayacaktır. Siz yine de eviniz için yeterli geliyorsa P6 yı 75 yapın ama mucize beklemeyin.

P7 Kalorifer devresi için minimum pompa kapasitesi. Yüzde 60 a çıkarmanın dur kalka çözüm olduğu forumda yer almakta. Onu en son tartışacağız ama önce. Eviniz iki üç katlı ve üst katlar az ısınıyor ya da düz ama uzak odalar az ısınıyor ise;
Düz evler için;
1) Eğer sıcak su bir peteğe giriyor ondan çıkıp ikinci peteğe giriyor ise, yani bir peteğin soğuk su çıkışı diğer peteğin sıcak su girişine bağlanıyor ise hiç şansınız yok. İster reglaj yapın ister başka bir şey son petek az ısınacak. Yapan ustayı çağırıp bu ne lan diyebilir, mahkemeye gidip dava açabilirsiniz. Böyle işçilik mi olur diye? Avrupa da kesin kazanırsınız da burda ne olur bilmiyorum. Ama yine de pompa hızını arttırarak suyun sıcaklığını ilk peteklere fazla bırakamadan hızla geçmesini sağlayabilirsiniz. Hızla giden tek bir su damlası en son peteğe kadar bir miktar gücünü korur, üst üste hızlı geçen su molekülleri de bir nebze de olsa son peteği ısıtır, yüzde 3-5. Çünkü oradan da hızlı geçecek. Yani petek 55 olacaktı ama 40 larda kalıyor. Yüzde 5 iyileşse 42 olur. Tabi sıcak dönen su kombiyi de yine dur kalka sokar ve ev soğur. O nedenle sizin için yapılabilecek bir şey yok. Tesisatınızı yenileyin bu değeri yüzde 60-70 lere çıkarıp hem cihazı yormayın, elektiriğinizi gereksiz arttırmayın hem de boşa ümit bağlamayın.
2) Seri bağlı değil ama ana uzanan bir hat boyunca her petek o hattan sıcak suyunu alıyor ise önce reglaj yapın. Belki bir miktar da bunu arttırın ama reglaj olayı çözer. Youtube sağ şeritten benim eve bu şekilde döşenmiş hatta bakabilirsiniz. Doğru boru kullanıldığı için, dar olmadığı için, olabilecek en az sayıda köşe yaptığı için kollektörlü olmamasına rağmen reglaja bile gerek kalmadı.
3) Köşe köşe köşe köşe boru sürekli köşe yaparak gidiyorsa suyun daha rahat dönmesi için min pompa hızı bir miktar arttıralabilir. Sıva üstü tesisatlarda ki bol köşelerin her biri size verim kaybına mal olur.
Eviniz 2-3 katlı ise ve üst katlar az ısınıyorsa
1) Tesisat basıncınız düşmüş olabilir. 1 bar suyu 8 metre yukarı taşıyabilirken 1,5 13 metre taşır. Siz 2 yapın kafanız rahat etsin. Su üstteki peteğe de hücum etsin. 3 e kadar yolu var zaten.
2) Bar da sıkıntı yok, ama su rahat dolaşamıyor, pompa hızı azaldığında üst katların petek sıcaklığı alt katlara göre azalıyor ise yine önce reglaj yapın, baktınız hala devam ediyor minimum pompa hızını biraz arttırın. Kademe kademe deneyin, en iyi sonuca ulaşınca bırakın.
Uyarı: Hızı arttırmak ömrü azaltır, elektirik sarfiyatını arttırır, bir miktar da gaz sarfiyatını arttırır. Daha çok dönen soğuk suyu daha çok ısıtmak gerekir.

GELELİM P7 İLE DUR KALK OLAYINA ENGEL OLMAYA. Kısa bir araştırma ile şunu buldum. Eskilerden bir arkadaşımız yazmış;
“Dün kombinin sürekli çalışması için O.T.'nı çok yüksek bir değere ayarladım. O.T. kombiye hiç kapan emri vermedi. Kazan sıcaklığı 42ydi. Bebek hasta olduğu için O.T.nin kombiyi kapatmasını istemedim. Gece yatarken kombi 42/35 olarak çalışıyorken sabah baktığımda 47-34/34 şeklinde dur-kalk ile çalışıyordu. Yani, emir O.T.'den gelsin veya gelmesin uzun süreli çalışmalardan sonra cihaz dur-kalk moduna geçiyor. Ancak O.T. ile aktif kullanımda OT yan emri veriyor bir müddet sonra sön emri veriyor. Bu döngü devam ettiği müddetçe dur-kalk'a geçmiyor. Opentherm termostat ile ne olur bilmiyorum.

Bu dur-kalk meselesi bir anakart problemi değil cihazın fazla akıllı oluşundan belki de :)


BU ARADA, BU CİHAZ KULLANMAYANLARA NEDEN BATIYOR ANLAMIYORUM.”

İnceleyelim;
1) Kombinin dur kalkından şikayetçi ve sürekli çalışsın diye ot yi yükseltiyor
2) Ama kazanı yükseltmiyor kazan 42
3) Cihaz çalışmaya başlıyor, ev istenen ısıya gelemediği için çalışmaya devam ediyor. Kullanıcı memnun, dur kalk ortadan kalktı. Amma velakin demek ki ev istenen ısıya geldiği için ot dur diyor kombi duruyormuş. Yani aslında sıkıntı da yokmuş.
4) Bebek hasta ot çalış gardaş biz donuyoz demeye devam etti kombi 42/35 çalışmasına devam ediyor, kullanıcı gönül rahatlığıyla uyudu.
5) Sabah kalktı bir baktı cihaz 47/34 dur kalka geçmiş. Canı sıkıldı. Dedi ki demekki uzunca çalıştıktan sonra yine dur kalk yapıyor. Yoruluyor demek ki. Bunu demedi de ben ekledim.
6) OT ile aktif kullanımda yan emrinde yanıyor sön emrinde sönüyor aslında sorun yok dedi. Neden hemen ayrıntılara inelim. Aktif kullanım dediği normal sıcaklıkta kullanırken. Kazan 42 ye ayarlı ve evi istenen sıcaklığa getirmeye yetiyor. Dolayısıyla sıkıntı yok. Çalış çalış dur dur. Kombi ot nin emrine amade.
7) Opentherm ile de aynısı olur. Eğer maksimum 42 de kal dersen kazana ve 42 evi yeterince ısıtamazsa kombi dur kalka girer. Peki neden?
Çünkü kombimize dönen su 42 dereceye veya yakınlarına gelirse sıcak olan suyu daha da ısıtmaya gerek olmayacağı için kombi durur. Tabi hemen durmaz belki 24 kw olarak maxsimum kapasite olarak başlayan çalışmasını önce 3 kw ya kadar düşürür. Eğer bu 3 kw su 40 derece olarak bile dönse suyu ancak 42 yapabiliyorsa, ki bu durum tesisatta dönen suyun fazlalığına, kombinin dışarda -30 da veya evin içinde olmasına göre çok değişir, cihaz çalışmaya devam eder. Çünkü ot çalış diyor. Hatta gidiş sıcaklığı 47 lere kadar yükseldi halbuki biz 42 istemiştik. 3 kw lık kuvvet ile +5 dereceye kadar kazanı arttırdı kombi. Neden çünkü ot yan diyor. Ama baktı ki olay çığrından çıktı. Kazan 42 ye ayarlı bu yanmaya devam etse iyice 60-70 leri bulacak. O zamanda diyor ki yeter artık ben kapanıyorum. 3 dakika lık standart bekleme süresi geçtikten sonra bir daha deniyor. Hop aynı şey gene çat diye kesip 3 dakika daha bekliyor. Ve bu böyle sürüp gidiyor. Kombi dur kalka girmiş oluyor.

P7 nin yüzde 60 lara arttırılması dur kalkı engelliyorsa iyi peki arttırın ama bu işin çözümü önce tesisat sonra kazan sıcaklığı. Bu son çare.

Evet anakart arızası değil. Ama bu cihazın ekstra akıllı oluşundan da değil. Tüm cihazlar bunu yapar.

Evet neden batıyor?

P8 Maksimum pompa kapasitesi. Gerekiyorsa kullansın arkadaş zaten hep düşük kullanıyor. Dokunmayın dursun.

P9 Stand by pompa hızı için ayar. Gerek yok ellemeyin standart kalsın. Donma koruması, arada bir 3 yollu vana çevrimi, 24 saatte 1 su çevrimi için kullanıyor zaten. İstediği gibi kullansın. Çalışan demir pas tutmaz. Bir yaz pompanın durmasındansa ara ara çalışması yeğdir.

P10, P11, P12 Solar mod için yani güneş enerjisi ile hem tesisatı hem sıcak suyu beslemek için. Bunu yapan varsa özelden yazsın buraya açıklamaya gerek yok. Çok uzun. Ama yine de böyle bir şey olduğunu bilin. Eğer güneş enerji sisteminiz varsa tesisatta yapılan değişiklikler, (iyi sağlam usta yoksa bulaşmayın) ve güneş enerjisinde bekleyen suyun kaç derece olduğunu kombiye bildiren bir sensör ile (Türkiye de var mıdır bilmem) eğer ki güneş enerjinizdeki su sizin kazan sıcaklığınızdan yüksek ise kombiniz çalışmaz ot nin ısı talebi olduğu anlarda güneş enerjisinden gelen suyu tesisatta çevirerek evi ısıtır. Güneş enerjisinden gelen kazan set değerinden az ise brülör yanar. Tabi kullanım ve tesisatta dönen su farklı olmalıdır. Yoksa çeşmenizden çamurlu su akar. Düz tesisata bu uygulanamaz. Ek bir depo gerektirir. Çevrim o depo ile sağlanır. Tabi deponun suyu çok olacağı sıcaklık istenen değerin altında ise brülör yandığında depodan gelen su komple kapatılır ve sadece evin içinde dolaşacak olan su ısıtılır. Boş yere güneş enerjisinin deposuna su gönderilmez. Kullanım suyunda ise enerjiden gelen suyu olurda kombiye bağlamak isterseniz, eğer su set değerinin üstündeyse brülör yanmaz, altındaysa ihtiyaç kadar destek olur. Konfor yönü tartışılır. Soğuk suyla karıştırmanız gerekir. Tasarruf yaptıracağı kesindir. Ama sistemi kurmanın ve bakımının genel maliyeti, attığın taş ürküttüğün tavuğa değmez deyimine cuk oturmaktadır. Eğer ki bir ev değil koca bir işletme ısıtıyorsanız o zaman değer.

P13 yukardakinin benzeri ama güneş enerjisi değil sıcak su kazanı versiyonu.

P14 Kullanım suyunda pompa kapasitesi. Ne olduğunu bilmiyorum sadece tahmin. Su basıncı düşük olduğuna şebeke suyunun kendi kendine gelmesini beklemek yerine hızlandırarak basıncı arttırabilir mi acaba? Standart şebeke pompalarının bir küçük versiyonu olabilir mi ki? Belki şehir şebekesini hızlı çekemeyebilir ama kişisel yada apartmanca depodan su kullananlar için, güneş enerjisinden su besleyenler için kullanmak mantıklı olabilir. Varsa bilen yeşillendirsin.

P15 Gidiş suyunun azami çıkacağı sıcaklık değeri. İlk başta kullanım suyu olarak değerlendirmiştim ama değilmiş. Tesisata gidiş suyunun azami yüksekliğini sınırlayabileceğiniz 3. değer. Ben 65 yaptım. Bunu da aşağı çekmek P6 gibi tasarrufa etki eder ama eviniz büyükse, dışarısı soğuksa, yalıtımınız yoksa ve 65 yetmiyorsa geri 80 yapın. Tekrar ediyorum ben de DOT ve DHS var U7 - 80 olmasına karşın 1-7 aralık tarihlerinde evi 38-48 aralığında çalıştırdı. Ve yine tekrar ediyorum DOT ve DHS U7 yi takmıyor. Maksimum olan 80 e de gitmiyor. İhtiyacı olursa da gitsin dicem ama bizim ev de olmaz. Ben açmışken 65 yaptım. Siz de kendiniz değerlendirirsiniz. Tekrar 80 yapmaya üşeniyorum, balkon soğuk

P16 Lan Adaptörü takıldığında aktif etmek için gereken parametre. Bu arada LAN adaptörü ile sadece uzaktan erişim ve uygulama ile telefondan, istediğiniz yerden cihazı kontrol etma ve tüm parametrelerini görme özelliğine sahip olmazsınız. Aynı zamanda T ve F parametreleri de aktif hale gelir ve cihazın gün gün, ay ay, yıl yıl, neler yaptığını, gaz ve elektirik olarak ayrıntılı bir şekilde ne kadar enerji harcadığını da görebilirsiniz.

P17 DUR KALKI P7 Yİ ARTTIRARAK YAPAN SERVİSLER AZCIK KAFA YORUP BU PARAMETRENİN MANTIĞINA BAKSALAR YAPTIKLARI İŞİN ABES OLDUĞUNU GÖRÜRLER. NEDEN Mİ? Bu parametre diyor ki pompa kapasitesi dönüş suyu sıcaklığı ile kazan set değeri arasındaki farkın durumuna göre ne olsun. Standart ayar 20. Bu ayara göre ne oluyor mantık ne bir bakalım.
Kazan 43 (dot+dhs+eko mod şu an öyle karar vermişler benim evde)
A00 43 A01 35 (eko mod dönüş suyunu mümkün olduğunca 35 in üzerine çıkarmayarak yoğuşma enerjisinden tasarruf ettirmeye çalışır. Yüzde 108 verimlilik reklamları 30 derece dönüş suyu sıcaklığının ideal şartlardaki testlerinden, yoğuşmasız kombiler yüzde 100 kabul edilerek elde edilmiştir. Cihazın gazdaki enerjiyi tesisat suyuna geçirme verimi orjinalde yüzde 93 kullanım suyuna geçirme oranı yüzde 82 dir. Bedavadan yüzde 8 lik enerji gaipten gelmemektedir. Öyle bir şey yoktur)

Öncelikle algoritma şu kazan-dönüş suyu P17 den büyüğe çıktığında her 4 saniyede yüzde 1 hızlan, küçüldüğünde her 4 saniyede yüzde 1 yavaşla

Kazan 43 te kaldığı müddet çe dönüş suyu sıcaklığı 23 ün üzerine çıktığı andan itibaren pompa her 4 saniyede yüzde 1 yavaşlayacaktır. Neden mi? Çünkü su sıcak gelmeye başlamıştır. Isısını ortama aktaramadan dönmektedir. Pompa yavaşlayarak suyun daha çok tesisatta kalmasını sağlamaktadır. Petek zaten ısıyı ortama aktarmaya devam etmekte. Peteğin içinde daha uzun süre kalan su üzerindeki ısıyı daha çok ortama ileteceğinden soğuyarak kazana dönmektedir. Yani pompayı hızlandırmak verimi düşürür. Olur da bu örneğimizde dönen su sıcaklığı 23 ün altına inerse yani aradaki fark set değerinin üzerine çıkarsa o zaman pompa her 4 saniyede yüzde 1 hızlanır. Neden mi? Çünkü peteklerde soğuk su var ve bu suyun ısıtılması lazım. Soğuk olarak beklediği müddetçe ortamı ısıtamaz. Peteklerimizin verimi yüksek ya da ortam çok soğuk. Suyun ısısını anında alıyor. O zaman biz bu suyu bir an önce kazana döndürüp yeniden ısıtıp tekrar tesisata göndermeliyiz. Artan su döngüsüne yetişebilmek için brülör de gücünü arttıracaktır. Belki maksimum 24 kw ya kadar çıkacaktır. Çünkü ortamın ısı ihtiyacı büyük. Gelen su soğuk.

Şimdi bu P17 nin çalışma mantığına göre soruyorum sizlere. Cihaz dur kalkı sık yapıyorsa suçlusu pompa mı, hatalı tesisat mı, hatalı kullanım mı? Tesisat doğru ama altı üstü 1-2 oda açıksa hatalı kullanım. Tesisat doğru ama kazan sıcaklığı çok az ise hatalı kullanım. Tesisat yanlış ise suç usta diye geçinenlerin. Çünkü cihaz dönüş suyunun durumuna göre duruyor, ya da ot dur deyince duruyor. Kendi kafasına göre 10 saniye çalışıp 3 dakika durayım da şunların canı sıkılsın bana da lanet okusunlar demiyor.

Bende P18 şu an 7 derece ve ayarlanabiliyor P19 30 derece ve ayarlanabiliyor P20, P21 gözükmüyor P22 – 0 ve 0 ya da 1 olarak ayarlanabiliyor ama elimizdeki servis broşüründe bunlar ile ilgili bilgi yok. Cihaz bu yıl takıldı belki yeni birşeyler eklemişlerdir.

Şimdilik bu kadar C parametreleri başka bir zamana

Hatamız varsa affola

Tavsiyedir, sorumluluk kabul edilmez. Doğrulukları garanti edilmez. Sonra bir şey olursa bana sarmayın. Ben kendi cihazımla oynuyorum isterseniz siz de oynayın ya da oynamayın. Bir şey olursa da servis çağırın. Bilgilerine güven…. Güvenip güvenmemek size kalmış. Ben mediamarkt ya da teknosa gibi yerlerde satış danışmanı olupta sattığı cihazın hiçbir özelliğini bilmeyenlere kıl oluyorum bilmem anlatabildim mi? Onu oraya koyuyorsan altından girip üstünden çıkacak arkadaş. Bununla çok iyi oyun oynanır EHEHE demeyecek. Ama benim işim ofis deyince ooo onu da çok iyi yapar demeyecek. En azından karşısında bilen birini görünce susacak. Ama kimi satış danışmanları var, arada gidip iki teknoloji sohbeti yapıp gelesim geliyor.




< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sag_serit -- 8 Aralık 2019; 21:30:59 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
4 yıl
Teğmen

Evet bu bir yöntem tabi ki de olur

Ama tam olarak öyle değil. Gelen servisin bilmesi gerekenler gibi sizin de bilmeniz gerekenler var. Ya da benim yaşlı amcam hikayesindeki gibi tüm ayarları bir kezcik olsun yapacak birine ihtiyacınız var. Eğer yoksa da korkmayın

aldık şu cihazı adam gibi iş yapmış olalım derseniz aslında YAPACAKLARINIZ ÇOK BASİT

Daikin oda termostatını ve DHS varsa her ikisini de doğru konumlandırdıktan sonra

P1 evim güneyse 0 kuzeyse 1

P bitti hayırlı uğurlu olsun gerisi ile bir işiniz yok şimdi sıra U değerlerinde

u00 20
u02 1
u03 0
u04 45
u10 18

U değerlerinizde bitti geriye dot kaldı

Dot program 1 pazartesiden cumaya gündüz 23 gece 22 cumartesi pazar gündüz 23 gece 22
Mod ayarlarından program 1 i seçin

İşte şimdi rahatlıkla kombiyi unutabilirsiniz. Eğer ev geç ısınıyor derseniz ayarların içinden 1 e gelip değeri 1,5 yapın. Muhtemelen başka da sıkıntınız olmayayacaktır





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sag_serit -- 8 Aralık 2019; 17:53:54 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @komkarbey
S
4 yıl
Teğmen

Kumandanın bir ton ayarı var ayıptır. Size açıp kapatmayı göstermişler sadece. Neyse bir ara detaylı bir kumanda hatta dot+daikin+dhs kullanım videosu çeker yüklerim. O zaman siz de kendi ayarlarınızı yaparsınız.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Anthropomancy
P
4 yıl
Yüzbaşı

ECA olmaz, gorunumunun aynı olduğuna bakmayın, yazılım önemli.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @snaps
C
3 yıl
Yüzbaşı

youtube kanalımda dış hava sensörü ve kombi kontrol kartı tanıtım videolarım var. ve bir kaç gün içinde daikin kombi ile ilgili sorunlar ve çözümleri ile ilgili video yükleyecem inş. izleyebilirsiniz. abone olursanızda sevinirim.


cool omar - YouTube



F
3 yıl
Yüzbaşı

@hivay Netatmo Termostat (On-Off) ile birlikte DHS kullandığınız için U00, U01, U05, U06, P02 parametreleriyle işiniz var.
Dökümanda U07 ve U08 için yazılan Opentherm bağlı ise şu değer girilir vs. yanlış yazılmış. U07 ve U08 parametreleri On-Off Termostat bağlı, DHS bağlı değil ise kullanılıyor.
İngilizce kullanım kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

Ayrıca U0 için girdiğiniz 13 ºC değeri (-/+1ºC) farkına göre siz kombiye şunu diyorsunuz; dış hava sıcaklığı 13 ºC veya üstü olursa yaz moduna geç, radyatöre sıcak su gönderme.

@Ayt3959 Sizin dediğiniz gibi bir durum yok. On-Off termostat ile DHS kullanılabiliyor. Ben Daikin NDJ + Netatmo (On-Off) Termostat + DHS kullanıyorum. Herhangi bir uyum sorunu yaşamadım.

@SEHZADE63 Netatmo (On-Off) Termostat kazan sıcaklığını belirleyemediği için DHS ani hava dalgalanmalarında hem konfor sağlar hem de (muhtemelen) tasarruf ettirir.
DHS kullanmadan ise ya sürekli kombi başına gidip kazan sıcaklığını değiştirirsiniz ya da kazan sıcaklığını sabit değerde bırakarak ısıyı yakalamaya çalışırsınız.
Netatmo da öğrenme modu gerçekleştikten sonra DHS kullanılması faydalı olacaktır. Netatmo, öğrenme gerçekleştikten sonra kendi hava istasyonundan aldığı hava sıcaklığına göre kombiyi programlanan saatten erken başlatıp durdurabilir.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hivay , @SEHZADE63 , @Ayt3959
S
3 yıl
Teğmen

Bende OT var. Kazan suyu 50 de sabit OT 23.5 e ayarlı ama bizim kombi her çalışmaya başladığında dönüş suyuna göre alev boyutunu kalibre ederken 1/8 modülasyona sahip olduğu için en düşük yanma boyutuna gelip (A8 22) orada biraz bekliyor daha sonra dönüş suyunun sıcaklık seviyesine göre alev boyutunu önce artırıp daha sonra modüle ediyor. C3 0 C4 0 iken kazan derecesi kaç olursa olsun hataya düşüyordu. Ben de C3 3 C4 3 olarak kullanıyorum minimum alev boyum (A8 25) oluyor ve hataya düşmüyor. Minimum Fan hızım (A13 27) oluyor ve hataya düşmeden çalışıyor. Ben zaten kazan suyunu 50 derecede kullandığım için A8 hiçbir zaman 22 ye düşmüyordu. Saatler süren takipten sonra Kazan suyu 50 ye ayarlı iken, Gidiş Suyu 50 A00, Dönüş Suyu 40 A01 (Yoğuşma için 10 derece farkı kombi koruyor) A8 25, A13 27. Bu şekilde mobil sistemde en yakın petek reglajlı 45.1 derece en uzak petek 44.5 oluyor.

Not: Servisle manifolddaki plastik parçanın kesilmesi hususunu konuştum. Hatta sizin paylaşımınızdaki plastik parçanın nerde olduğunu gösteren resimleri gösterdim. Adam C3 3 C4 3 ayarında da hataya düşerse son çare olarak o parçayı alırız oradan dedi.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SEHZADE63
T
11 ay
Er

Daikin Ndj 24kw kombimle ses sorunu yaşayanlardanım.Sıcak suyu açtığımda çeşmeden ilk anda sıcak su gelirken kombiden aşırı bir şekilde uğultu geliyordu bu sorunu çözdüm 1 aydır sıkıntı yok.ilk önce yanma odası üst kapaktaki 4 vidayı sıktım bir süre ses gelmedi sonra uğultu devam etti.Kombiyi kapak açık incelerken sıcak suyu açtığımda kompozit plastikten olan siyah renkteki atık gaz borusunun titrediğini farkettim bunun sonucunda oluşan sarsıntılar fanın balans yaptığını uğultu şeklinde aşırı ses çıkardığını fark ettim.çözüm olarak üst kapakta dış kısımda bulunan baca borusunun sağı ve solundaki gevşeyen 2 adet saç vidasını sıktım,birde yanma odası üst kapaktaki 4 vidanin elimin erdiği sol öndeki vidayı sökerek altına kalın pul atarak digerleri ile birlikte cır cır anahtarla iyice sıktım sonuç ses ortadan kalktı bizim kombi salonda artık sadece ilk ateşleme de çok çok az sesini duyuyorum.Kombiye bakim yaptırırken yapmak istediğim yanma odası üst kapaktaki vidalarin altına kalın pul koydurmak.Umarim bu sorunu yaşayanlara çözüm olur.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >