Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
20
Cevap
1954
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yazılım için MacOS mu Linux Mint mi?
B
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Normalde windowsta yazılım işine başladım ordan devam ediyordum ama bilgisayarım eskidiği için acaba Macbook Pro mu alsam diye düşünmeye başladım. Yoksa iyi bir ultrabook alıp mint kurup devam mı etsem karar veremedim. MacOS'un artıları eksileri nelerdir? Yazılım için tavsiye eder misiniz? Uzun yıllar windows kullandım. 3 yıl unix tabanlı sistemlerde(ubuntu,mint,elemantary os) de geçmişim var. Hangisinde daha stabil ve uzun süre çalışabilirim?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
4 yıl
Yarbay

Yazılım geliştirmede OS artık cok fark etmiyor. Ancak benim tercihim macOS 7-10 arası ve Windows XP-7 arası.

macOS Unix üstünde çalışan bir GUI olduğu için avantajlı. Ancak Apple Laptop'lar cok pahalı ve seçenekleri, yedek parçaları kısıtlı. Laptop olarak o yüzden Windows iyi.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

B
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Windows kullanıyorum zaten de onun yerine dual boot linux ile kullanırım zaten. Fikriniz için teşekkür ederim donanım olarakta bende aynı şekilde düşünüyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
4 yıl
Onbaşı

Ben fiyat olarak bakıyorum işe. Mac çok pahalı. O yüzden Ubuntu ile devam ediyorum. Sonuçta aradaki fiyat farkına değecek bir şey göremiyorum ben. Halen telefonda Android, bilgisayarda Ubuntu 😁



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Yüzbaşı

Hocam şahsen swift ya da obj c , kullanmayacaksan yani apple developer olmayacaksan,linux kullanmak daha mantıklı bence.Hem zevkine göre deneyeceğin bir sürü distro var hem de bu distroları deneyebileceğin binlerce bilgisayar seçeneğin var.Kısacası bilgisayar ve yazılım tasarımını sen seçiyorsun.(asus zenbook + deepin mi? lenova yoga + manjaro mu? vs...).Ayrıca windows gibi şişme ve donanımı sömürme olmadığından yıllar geçtikçe ve yeni özellikler entegre olunca daha minimal dağıtımlara inerek gerek performans olarak gerek ise maddi olarak seni uzun yıllar götürür.



D
4 yıl
Yüzbaşı

Burada yazılım için hedef alınan kitle tercih adına çok önemli.

Apple zamanla genişleyen ekosistem satar tablet, telefon, TV, bilgisayar... bir nevi güvenli alan gibi. Yeni nesil sitelere benzetirsek daha somut düşünce belirir AVM, spor salonu, kafe, yürüyüş parkuru....
En sık kullanılan 3 sisteminde giderek artan donanım kaynağı ihtiyacı. Kullanılan cep telefonları tabletleri bilgisayarların hepsi RAM, CPU, GPU... sistemlerin gelişimi gözlemlendiğinde daha da farkediliyor. Bu konuda en sessiz Apple tabii ki nedeni gayet basit zamanında savunduklarının aksini yapıyorlar ekran çözünürlüğü, RAM, işlemci gücü. Örneğin İphone Pro Max üzerinde 6GB RAM barındırıyor. Bilgisayarlarında 8GB RAM altı satılmıyor.Hakeza tabletleri de o şekilde. Benzer donanımlı makinelerden Macbook 5-10 derece yüksek ısılarda çalışır normal görülür. Sonucunda daha çabuk yıpranma eskime olarak geri döner. Bozulan parçalar çok pahalıdır örneğin adaptör bozulsa ederinden 2 katı fazla bedel ödersiniz. Macbook Pro Retina 2014 ortası ekrana servis 2700 istiyor işletim sistemini sıfırdan yüklemeye 200 TL bilgisayarcı sadece alt kapağını sökmeye 30-40 TL istiyor.

Linux her tarafa uyum sağalayabilen bukalemun gibidir. Bilgisayara meraklı kişileri hedef alır. Diğer türlü çoğunlukla donanım sürücüsü kaynaklı hatalar olduğunda sinir katsayınız artar hele de yapılan bir işin ortasındaysanız yahut işi kaydetmemişseniz. Çözüm olarak uzun süre destekli dağıtımlar bu sorunu önemli gideriyor. Dağıtım tavsiyesi ise Ubuntu LTS sürümü ve bunu temel alan dağıtımların yanı sıra daha da kararlılık isterseniz Debian. Linux'un zirvesi Slackware kaya gibidir kendisi. Kararlılık ve kullanışlılık göz önünde bulunrulunca dağıtımlarda öntanımlı gelen merkezi diyebileeğimiz masaüstleri o dağıtımla çok daha sağlıklı oluyor.

Windows ile ilgili birşeyler yazıp çizmeye gerek yok. Şu an gözümde karman çorman bir sistem. En başta yapmaları gerekense nam-ı diyar "Denetim Masası" seneler geçmesine rağmen hâlâ duruyor. Abidik gubidik makyajlar vs arayüz tasarımı yazı motorunun çok kötü olması uzun süreli çalışmalarda oldukça sıkıcı duruma getiriyor.



Linux ve Windows tarafında kalacaksanız Dell. Yazılım desteği ve Ubuntu sertifikalı bilgisyarları olması da avantaj. Geriye Asus, Lenovo Thinkpad serisi.... Malzeme kalitesi bağlamında çok değişken fiyatlar oluyor. Donanım içinse 10. Nesil HQ İntel işlemciler ve AMD Ryzen 4000 serisi makineler 1 ay içinde daha da yaygınlaşır.

Macbook'lardaki kasa kalitesi, menteşeler, pil kapasitesi en çok takdir edilesi durum.



B
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Bende batarya kapasitesi olarak Türkiye'de Macbook Pro'larla eş değer ürünler bulmakta zorlanıyorum. En son kafamda Hp cs3001nt ve güzel bir toplama bilgisayar mı alsam yoksa ikinci el bir 2018 model model Macbook Pro mu alsam arasında kaldım. Ondan önce de Monster Tulpar t7 21.1.3 kullanan birkaç kişiye sordum 91w pil olmasına rağmen max 5 saat ancak görüyormuş. O konuda ihtiyacımı pek karşılamadı. Xps, iyi thinkpad ve yogalar da bütçemin çok üstünde. Genel olarak python, c, dart ve javascript alanında kullanacağım. Genel olarak macos kullananlar memnun olduğu için fikrinizi almak istedim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
4 yıl
Yüzbaşı

T
4 yıl
Yarbay

Bende Apple laptop olarak sadece PowerBook /PB G4 (PowerPC işlemci) var, 2.el aldım. Performans/Fiyat oranı olarak cok iyi. Java 8, Node.js ve Ruby-2.5'i dahi çalıştırıyor ancak Github'taki projeler, forumlardaki hack çözümler ve compiler'ı C kaynak kodlarından derleme gibi şeyleri uyguladığınızda. Ayrıca Firefox/FFnin son sürümünün PowerPC versiyonu TenFourFox/TFF ile güncel tarayıcınız da oluyor ve TFF, FF deki gereksiz ve mahremiyeti bozan özellikleri kırpılmış versiyonu. PowerPC Mac kullanınca oldukça bilinçli ve üretken bir topluluk içinde oluyorsunuz. PB için ödediğim para 350TL ve bataryası 10 yılı doldurduğu halde hala daha 1 saate kadar dayanıyor :) 350TL'ye karşılık yazılım, donanım,üretkenlik olarak dönüşü cok yüksek.

Linux konusunda Raspberry Pi için ayrı parantez açmak gerekli. Bende Rasppi Model 1 yani 2012'de cıkan ilk Rasppi var, grafik dahil toplam RAM 256MB ve bunda Debian tabanlı Raspbian OS gayet iyi çalışıyor. Yine kaynağından derleme yöntemiyle oluşturduğum PHP, Nginx vs ile OpenCart, Magento gibi uygulamaları dahi çalıştırabiliyor. 1-2 Watt harcadığı düşünülürse, Performans/Yıllık Maliyet oranı açısından tavan yapmış halde ve bunu sağlayan Linux.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Dell'in özellikleri iyi ama batarya süresi az. Harici ekran kartlı bir ürün olması benim için daha iyi olur. Görüntü işleme alanına merak saldım orada ilerlemeyi düşünüyorum.

Bende Mac kullananlardan aynı şeyleri duyuyorum 7-8 senelik cihazlarda halen sorunsuz kullandıklarını duydum. O kadar para vereceğim için bende ileriye dönük olmasını istiyorum. 2-3 sene sonra cihazla ilgili sorun yaşamak istemiyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilgehanD -- 1 Temmuz 2020; 14:5:3 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @dmclskn
D
4 yıl
Yüzbaşı

Bana göre de uzun vadede iyi olur.5 yıllık Macbook Pro Retina 13" için yazıyorum. Aşağıdaki durumlar son 2 sene içinde olanlar. Bu bilgisayar çoğunlukla hatta ev bilgisayarı şeklinde kullanıldı.

-Ekranda "Staingate" sorunu meydana geldi. Yetkili servis garantisi bitmesinden dolayı değişim için 2700 TL istedi.
-Sol hoparlörden hafif cızırtı geliyor. Sanırım 300 TL.
-Şarj adaptörü kablosu fiş ve uc kısmından çürüyüp kopma noktasına geldiğinden bant yay ile idarelik birşey yaptım. Yenisi 400 TL.
-Termal macun ve temizlik için söktüğümde garanti edilen edilen şarj döngüsü yarısı bile olmadan pil hücrelerinin şişmeye başladığını gördüm. Değişim 700-1000 TL arası.
-Macos 14 dışında 2 büyük güncelleme sonrası resmi güncelleme biter diye düşünüyorum.

Netice itibari ile elektronik sorunlar olabilir acaba o kadar da sorunsuz mu sormak lazım. Nispeten az sayıda kullanıcısı olduğundan yukarıdaki sorunları yazan az sayıda kullanıcı var.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dmclskn -- 1 Temmuz 2020; 19:55:22 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @BilgehanD
T
4 yıl
Yarbay

Dayanıklılık konusunda IBM ThinkPad gibisi yok. Bende ThinkPad 'in 2006 T modelinden var, kasası ve kapağı titanyum, bir keresinde sehpadan aşağı fırlayarak düştü, adaptör girişi üstüne doğru düştü, harddisk dahil hiçbirşeyine hiçbirşey olmadı. Klavyesine su dökülürse alttan tahliye eden bir haznesi var. Harddisk için, IBM'in meşhur bir koruma sistemi var. Üstünde orjinal bataryası ve hala daha dayanıyor. Param olursa herhalde kesin ThinkPad alırım. Dell, Toshiba, Apple, vs hiçbiri kesmez beni.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @dmclskn
G
4 yıl
Yüzbaşı

Yazılım geliştirme için belli bir OS'e ihtiyaç yok. Fakat bazı kütüphaneler sadece belli işletim istemlerinde mevcut. Mesela MPI Windows'da yok. Tensorflow ise çok sonra geldi.

Ben de iki tane laptop var. Birinde Linux kurulu, kardeşim arada ödev yapıyor. Kendi bilgisayarım 2015 Macbook Pro 13 inç. Çok uygun fiyata almıştım zamanında. Şuan 10. nesil i5 CPU, 16GB RAM ve 512GB SSD'li 13 inç modeli 15 bin lira. Bu parayı vermem. Laptopa vereceğim para en fazla 8 bin olur. 8 bine aynı özelliklerde ve harici GPU'ya sahip Thinkpadler var. Alırsam onlardan alırım. Apple bilgisayar alsam da ucuz bir Air alırım. Üniversitedeyken bilgisayar mühendisliği okuyan bir arkadaşım Macbook Air ile okulu bitirmişti.

CPU olarak 4C/8T, 16GB RAM ve SSD'li bir model yeterlidir. Lenovo Thinkpad, Dell XPS ve Asus ZenBook öneririm.

Oyun laptoplarını sevmiyorum. Sunum sırasında kurmak zor ve taşınabilir değil. Oyun performansları da daha ucuza toplanmış desktop bilgisayarlardan iyi değil. O yüzden laptopta mobiliteye bakarım.



B
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Aynen hocam yeni zam gelmiş bugün herhalde. Şimdi fikrim daha çok ultrabooklara kaydı açıkçası. Piyasaya yeni ürünler girmediği için fahiş fiyatlardan satıyorlar açıkçası. Yeni ürünler girse de rekabet artsa biraz fiyatlar düşer. Thinkpad baktım da şarjları pek gitmiyormuş yenilerinin. Onun için başka modellere bakıcam açıkcası.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
4 yıl
Yüzbaşı

Bu soruyu sorduğunuza göre kullandığınız geliştirme araçları ve teknolojiler bu iki platform üzerinde de sorunsuz çalışıyor. İkisi de unix like işletim sistemleri olduğu için temelde benzerler. Ancak Macbook'un pil süresi, estetiği, Apple'ın servis hizmeti, macOS'un donanım ile uyumlu olarak geliştirilmesi, gerekli olduğu durumlarda adobe ürünlerinin kullanılabilmesi ve diğer mac yazılımları.. Bu saydıklarım macbook'un avantajları. Ben kullanmıyorum ama çevremde kullanan herkes çok memnun. Linux Mint de güzel bir işletim sistemi uzun bir süre birincil işletim sistemim olarak kullanmıştım. Şuan manjaro i3 kullanıyorum. Php, Js, Go vb. güzel güzel geliştirmemi yapıyorum. Bütçem olsaydı ben de bir mac sahibi olmak isterdim.
Bazı macbook'larda kronik sorun olabiliyormuş, onları araştırarak almak önemli tabi..



D
4 yıl
Yarbay

MacOS kullanıyorum ios , android , web tabanlı yazılım geliştiriyorum windows'a göre çok iyi ama mint kullanmadım


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 yıl
Yarbay

Yukardaki The Riving rumuzlu kişi, gen2 rumuzlunun yan hesabı. Linux bölümünde Linux sürümü hiç üretilmemiş Windows oyunlarını Linux oyunu gibi göstermesine tepki gösterdiğim bir mesaja cok kızdı o yüzden gelip başka konularda böyle yapıyor.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @drjacob