Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
1829
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yaşam ve Ölüm Döngüsü - The Egg
T
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Selamlar,

Bu bölümde yeni gezinmeye başladım. Hayatın anlamı, ölüm sonrası ve tanrı ile ilgili bir çok kişinin arayışta olduğunu gördüm. Benim için puzzle'ın eksik parçasını tamamlayan bir videoyu sizlere önermek istedim.

https://www.youtube.com/watch?v=h6fcK_fRYaI
Sadece 8 dakika ve tr altyazı da mevcut.

İzledikten sonra üzerine sohbet edebiliriz.

İyi geceler diğer Benlerim ;)


edit: hikayeyi okumak isteyenler için
https://frpnet.net/haberler/edebiyat-haberleri/andy-weirin-kisa-hikayesi-yumurta





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Narrator -- 18 Temmuz 2021; 13:46:26 >

T
3 yıl
Teğmen

Bu herhangi bir anlam ve amaç sunmaz. Hayatın anlamı evren ve boyut algımızla çözülebilir bir mesele değil, çünkü döngüsel bir çıkmaza soktuğumuz nedensellik algımız var. Egg teorisindeki bir çok şeye neden diye sorabilirim, ve ortaya sonuç olarak konan şeyin tatmin eder seviyesi bir kenera mesele bu değildir, çünkü ulasılan seyin algısal şeması benim algısal şemam dahilinde ise bu bizi döngüsel nedensellikten kurtarmaz



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Dostum selamlar ,

Ben the egg teorisinin ( veya hikayesinin de diyebiliriz) kendi içinde tutarlı ve açıklayıcı olduğunu düşünüyorum. Kurzgesagt gibi sadece bilimsel içerikler üreten bir kanalın neden bu kısa hikayeyi animasyon haline getirip yayınlamasını ayrı bir vakitte uzun uzun düşüne duralım, bahsettiğin şeylere hikaye üzerinden kısaca bir bakalım.

Hikayeden alıntı

“Peki ama tüm bunların anlamı ne?”
“Hayatın anlamı, bu evreni yaratmamın tek sebebi, senin olgunlaşman.”
...
...
...
“Neden?” diye sordun bana. “Neden bunları yapıyorsun?”
“Çünkü bir gün, benim gibi olacaksın. Çünkü sen busun. Sen benim türümdensin. Sen benim çocuğumsun.”

Buradan ve hikayenin devamındaki konuşmalardan bir anlam ve amaç olduğu görülüyor.


Bahsettiğin döngüsel nedensellik konusuna gelirsek,

“Vooo”, dedin kuşkuyla. “Yani ben bir Tanrı mıyım?”
“Hayır. Henüz değil. Sen bir fetüssün. Hala büyüyorsun. Ancak tüm zamanlar boyunca yaşanabilecek tüm insan hayatlarını yaşadıktan sonra doğabilecek kadar büyüyeceksin.”
“Yani tüm bu evren,” dedin. “Burası sadece…”
“Bir yumurta.”


Yani dediğini anlıyor ve destekliyorum çünkü hikaye de zaten bunu söylüyor, burası sadece bir yumurta. Tabi içinde bulunduğumuz evrenden bahsediyor sadece.

Hikaye özet olarak '' Önemli olan varılacak yer değil, yolculuğun kendisidir.'' demek istiyor bir yerde.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
3 yıl
Teğmen

Buradan anladığımız şu ki tanrısal bir yönümuz var, bunu da kendimizi milyarlarca kez deneyimlendirerek elde ediyor ve gelişip büyüyoruz, iyide tanrısallık deneyimlemi elde ediliyor? benim gibiler var diyor, senin gibiler ne demek ? neye hizmet ediyor? neyi amaçlıyor? zaman iç içe gecmis bir sistemse zaten hangi yoldan bahsediyoruz? bu kendi içinde bir paradoks.
Mesela iki farklı sekilde algılanan resimler var, diyelimki ben bunun milyonlarca farklı algılanan versiyonunu yaptım ve kendimi her birini ayrı olarak algılayabilen olarak konumlandırdım. E şimdi resmi zaten ben yaptım, bu bana ne katar? ya da resmi bu şekilde mi yapabildim? o zaman sunu sormak gerek tavukmu yumurtadan çikar yumurta mi tavuktan? kısaca bir yere bağlanmayan ama kendi çapında ilgi çekici hint temelli panteistik felsefe sunan yappozun tek bir parçası. Bu neden bize anlamlı görünüyor? çünkü bize özel ve tek hissettiriyor ve tanrısal bir yol çiziyor, ancak aslında yolu kesip manipule ediyor
 
Nihai olarak baktığımızda yolun kendisi anlam olamaz, çünkü sonsuzluğa giden yol yol değildir, konumuda bulunmaz. Diğer yönden ulaşılmış nihai sonuçta anlam bütünlüğünde değildir, çünkü hedefin hedefsizliği paradoksuna düşer. Sonuç olarak görüyoruz ki anlam dediğimiz şeyin cevabı algı şemamızın dışındadır



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @The Narrator
T
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

-Buradan anladığımız şu ki tanrısal bir yönümuz var, bunu da kendimizi milyarlarca kez deneyimlendirerek elde ediyor ve gelişip büyüyoruz, iyide tanrısallık deneyimlemi elde ediliyor? benim gibiler var diyor, senin gibiler ne demek ? neye hizmet ediyor? neyi amaçlıyor? zaman iç içe gecmis bir sistemse zaten hangi yoldan bahsediyoruz?

Yazar şuna şöyle cevap veriyor:

“Bekle, nasıl yani?”, diye şaşaladın. “Beni zamanda geriye mi gönderiyorsun?”

“Eh, sanırım teknik olarak öyle. Senin bildiğin şekliyle zaman, sadece senin evreninde geçerli. Benim geldiğim yerde işler biraz daha farklı.”

“Geldiğin yerde mi?”, diye sordun.

“Oh evet.”, diye açıkladım. “Ben de bir yerlerden geliyorum. Başka bir yerden tabii ki. Ve benim gibi başkaları da var. Biliyorum oranın nasıl olduğunu öğrenmek isteyeceksin, fakat dürüst olmak gerekirse zaten anlamazdın.”

Şimdi burada ilk tokatmızı yiyoruz. Sen hele bir dur levellerını tamamla sonra konuşuruz diyor.

Buradan ben şunu anlıyorum; biz insanların kadir-i mutlak olarak varsaydığı tanrı figürü değil bu kişi. Yarı tanrı- yarı ebeveyn rolünde bir figür. Ama bu insan donanımıyla, yumurtadan henüz çıkmamış halimizle şimdilik tanrı desek çok da abes kaçmaz.

''Bu neden bize anlamlı görünüyor? çünkü bize özel ve tek hissettiriyor ve tanrısal bir yol çiziyor, ancak aslında yolu kesip manipule ediyor.''

Dediklerin belki doğrudur. Fakat yazar bize sadece öldükten sonra ne olduğunu ve hakikatin sırlarını vermiyor. Sen teksin ve özelsin demenin ötesinde büyük bir birlik hissiyatından söz ediyor. Sokakta yanından geçen, sinirlenip küfür ettiğin, öldürdüğün veya aşık olduğun, iyilik yaptığın, hepsinin aslında kendinden başka kimse olmadığını anlatarak, yüksek seviye bir empati duygusu geliştirmemizi vurguluyor. Herkes bu bilinç seviyesinde düşünüp empati yapabilirse , hiç bir çocuk sevgisiz büyümez ise anlam arayışına gerek kalır mı ? Bunu bilemiyorum bu da ayrı bir konu.

Açıkçası Andy Weir'in bu hikayesi bana mantıklı geliyor mu ? Ölüm korkusu, kendimi özel hissetme vs hepsinin ötesinde gayet mantıklı geliyor. Elde zaten çok fazla bir seçenek de yok şimdilik. Bu yüzden seviyorum yumurta kabuğumu.



P
3 yıl
Çavuş

her şey bir yana bu hikaye çok cheesy değil mi ya? aynısını kişisel gelişim kitapları söylese yuhalarsınız...



M
2 yıl
Binbaşı

Video'daki hikaye nereye kadar hayal ürünü ve nereye kadar gerçek olabilir diye düşündüm. Tamamı gerçekse, o zaman kaynağı nedir diye akla geliyor.

Reenkarnasyon inancına ve birlik varsayımına sıcak bakarak bu şekilde sorguladım. Ancak herkesin aynı kişi olduğu fikri ilk anda yakın gelmedi. Çünkü herkes O'ndan oluşturulmuş birer parça diye algılayarak bakıyor(d)um olaya.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.