Mesela sen ne yapıyorsun, günlük kullanım, şahsi projeler falan... Farketmez.
Puppy ile rahat edemezsin. Eski bilgisayarı olanlar için ve de flaşta gezdirmeyi sevenler için. Güzel mi çok güzel. Ama şahsi kullanımın için puppy'i başa yazma.
Minimal dağıtımlardan maksadım;
1-Masaüstü ortamı mümkün mertebe hafif tutulmuş dağıtım. Masaüstü ortamları sistem kaynakları üzerinde çok etkili. Şu ana kadar kulladığım masaüstü ortamlarını EN AĞIRDAN EN HAFİFE doğru yazayım, sen karar ver:
Gnome Unity KDE ZORIN teması (KDE'den geliştirilmiş sanırım) Cinnamon Mate XFCE LXDE
Bu masaüstü ortamlarının kaynak tablolarına internetten de ulaşabilirsin. Eğer yukarıdaki sıralamada ufak yanlışlarım olduysa, bilgi kirliliği olmaması açısından seni yönlendirerek görevimi yapayım.
İlla LTS desteği ve Ubuntu'dan türemiş olmasını istiyorsun.
Xubuntu, XFCE masaüstü ortamlı bir ubuntu distrosu. Son derece hafif ve stabildir. LTS sürümünü indir bir dene.
Lubuntu, LXDE masaüstü ortamını kullanan bir ubuntu distrosu. Son derece hafiftir. Stabillik konusunda şu ana kadar bir sıkıntısını görmedim. Sana biraz daha ilkel gelebilir. Ama ben bugüne kadar pek çok iş gördüm.
2-Minimal dağıtımlardan maksadım derken bir ikinci durum, dağıtımın içinde fazla program ile gelmemiş olmasıdır. Yani son derece az uygulama yazılımı ile gelir, sen istediğin yazılımları depodan indiri kurarsın. Yukarıda bahsettiğim Xubuntu ve Lubuntu'da durum budur. İstersen deneyebilirsin.
Denemesem bu kadar emin konuşmam. Ama asıl sorumluluk bundan sonra sana düşüyor bu saydığım olayları bizzat kendin araştırmalısın.
Şayet illa ubuntu demeseydin, sana Debian resmi sürüm kullan derdim. Üç tane DVD indiriyorsun. 1.DVD kurulum artı bir kısım repository, 2. DVD bir kısım daha repository, 3. DVD bir kısım daha repository. Yani adam sana işletim sistemini veriyor, bir de yanında programları veriyor ki internetin yoksa DVDleri tak tak kur diye. Hiç bir ubuntu çatalında böyle bir özellik yoktur. Üstelik, hangi masaüstü ortamını kullanmak istiyorsan, kurulumda sana seçme imkanı tanıyor iyi mi
Basit bir önyükleme programıyla sık kullanılan programların kütüphanelerin açılış esnasında hafızaya alınarak gerektiğinde hızlı bir şekilde açılmasını sağlamak mümkün ama bu boot süresini biraz uzatabilir.
ilgin için teşekkürler. debian ı da denedim onda da firefox un geç açılma sorunu vardı. aslında ta canonical desteklerken den beri kubuntu kullardım. hatta yeni başlayanlara basit kubuntu ayarlarını grub düzenleme,fstab düzenleme falan filan gibi temel şeyleri anlattığım bir konum vardı ubuntu forumunda. artık deneyip araştırıp yeni düzene ayak uyduracağız. eski sürümler benim için daha iyiydi.
çarpılırsın mübarek ramazanda. diğer ssd ye kinux kursam büyük ihtimalle bu dertlerim de kalmaz ama ben inatla 5400 rmp lik eski hdd mi kullanıyorum. elimde şu an 2ssd 2hdd var. hdd ler çöpe gitmesin kafası benimki.
çarpılırsın mübarek ramazanda. diğer ssd ye kinux kursam büyük ihtimalle bu dertlerim de kalmaz ama ben inatla 5400 rmp lik eski hdd mi kullanıyorum. elimde şu an 2ssd 2hdd var. hdd ler çöpe gitmesin kafası benimki.
linux copunu ssd ye kurma gigabaytlarina yazik olur
Geç açılma sorunu ne zaman vardı onu bilemiyorum ama şuna dikkat etmelisin:
Mozilla, firefoxu quantum mudur ne zıkkımsa ona geçirdikte sonra hızlı açılmıyor. Windows tarafında olsun, linuxlarda olsun ben bıraktım firefox kullanmayı. Mecburen Chrome ve chromium ikilisine kaldım. Yani geç açılması debiandan değil.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesajda bahsedilenler: @cornfield