Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
106
Cevap
4133
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Sizce sayısal zeka mı, Sözel zeka mı ?
E
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Size hangisi daha havalı, daha önemli geliyor. Niçin daha önemlidir sizce. Bu arada sayısal yada sözel size neyi çağrıştırır. Bana sayısal denince aklıma hep matematik, geometri öğretmenlerim geliyor. Şakadan, sohbetten anlamayan insanlardı hepsi ve çok sinirli insanlardı, bilmem sizinkilerde böyle mi ? Sözel denince sözel ders hocalarım geliyor, şakacı, muhabbet etmeyi seven olumlu sosyal insanlar ?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Enes4125 -- 10 Ağustos 2014; 23:18:10 >

S
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Jersey Devil


quote:

Orijinalden alıntı: Enes4125

quote:

Orijinalden alıntı: Jersey Devil

Sozel zeka nedir biri bana aciklar mi

Google de arasana.

Dostum ne olduunu biliyorum sozelin zekasi olmaz ezberi olur

Sözel

Bu alan kelimelerle konuşma veya yazma becerisiyle ilgilidir. Yüksek sözel/dilsel zekâya sahip insanlar için kelimeleri ve dilleri öğrenmek kolay gelir. Okuma, yazma, hikayeler anlatma ve kelimeleri tarihleriyle birlikte hatırlamada iyidirler. Okumaya, not tutmaya, dersleri dinlemeye ve öğrendiklerini tartışmaya eğilimlidirler. Sözel/dilsel zekâya sahip kişiler yabancı dilleri çok kolay öğrenebilmektedir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87oklu_zek%C3%A2_kuram%C4%B1


Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
11 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: Eostre

quote:

Orijinalden alıntı: Jersey Devil


quote:

Orijinalden alıntı: Enes4125

quote:

Orijinalden alıntı: Jersey Devil

Sozel zeka nedir biri bana aciklar mi

Google de arasana.

Dostum ne olduunu biliyorum sozelin zekasi olmaz ezberi olur

Sözel

Bu alan kelimelerle konuşma veya yazma becerisiyle ilgilidir. Yüksek sözel/dilsel zekâya sahip insanlar için kelimeleri ve dilleri öğrenmek kolay gelir. Okuma, yazma, hikayeler anlatma ve kelimeleri tarihleriyle birlikte hatırlamada iyidirler. Okumaya, not tutmaya, dersleri dinlemeye ve öğrendiklerini tartışmaya eğilimlidirler. Sözel/dilsel zekâya sahip kişiler yabancı dilleri çok kolay öğrenebilmektedir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87oklu_zek%C3%A2_kuram%C4%B1

hmm demek bü yüzdenmiş benim kolay dil öğrenme telefuz etme olayım.
sözlük okuyarak dil öğreniyorum bende diyorum bu nerden geldi bana



N
11 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: sufferingismagic

anladım sen sokak ağzı muhabbetindeki duruma açıklık getirmişsin beyin en karmaşık organdır bilimin hala çözmeye yetemediğini siz burada böyle anlatınca bi sinir bastı kusura bakma iyi sabahlar

Olur, konuşmalarımdan ego aktığı söylenir, size acayip itici geldiğinden tepki göstermenizi anlıyorum, ama gerçekçi olmak gerekirse size karşı; "Bence çok haklısınız, gerçekten güzel düşünüyorsunuz, çok zekice tespit" tarzı cümleleri araya serpiştirerek "Bence bu ticari bir sahtekârlık gibi.." deseydim daha sakin bir cevap verir benim haklı olabileceğim üzerine en azından 5-10 saniye düşünürdünüz mesela. Tartışırken karşınızdakinin kişiliğiyle değil bilgisiyle tartışın, sokak ağzı bilgi olduğunu konuşma tarzımdan çıkartıyorsunuz ama sizin ise tek bildiğiniz birilerinin alıntıları...
Bilim çözmeye yetememiş bak sen, abi gidin araştırın bir şeyler öğrenin, sahtekârlardan alıntılarla gelmeyin bana.


http://serendip.brynmawr.edu/bb/kinser/Structure1.html

http://self-liberation.net/brain-answers.jpg

Buyrun bu kaynakları okuyun, araştırın, beynin sağ kısmı sayısalmış solu sözelmiş, yok bazıları sadece sağı kullanırmış vs... bu tür şeylere inancak yaşı geçtiniz, her insan aynı beyne sahiptir, bazıları sayısalda iyiyse bu daha çok ilgilerini çekmesinden dolayıdır, tek açıklama motivasyondur, bana bilimle gelin, hikâyelerle değil.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
11 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Pomocus2

quote:

Orijinalden alıntı: John Mayer

quote:

Orijinalden alıntı: Pomocus2

quote:

Orijinalden alıntı: Lepelien


quote:

Orijinalden alıntı: Pomocus2

quote:

Orijinalden alıntı: sufferingismagic

quote:

Orijinalden alıntı: Pomocus2

Öyle bir ayrım yok, bunlar insanları kalıplara sokmak için uydurulan şeyler, beynin o tarafını kullanıyor bu tarafını kullanıyor yalanlarına inanacak kadar saf olmayın. Çocukken derste matematikte soruları saniyesinde çözerdim ve herkes onun sayısal zekası çok gelişmiş ondan deyip kendini rahatlatırdı, sbsde Türkçe Sosyal fulleyince sözel zekâsı var deyip açıkladılar kendilerince, sayısal bölümüne geçtim ve yine derste soruları ilk çözen olunca yine sayısal zekâsı var vs dndi, dil bölümüne geçip 1-2 aylık çalışmamla 72 soru yapınca da dile yeteneği var dendi.

İnsan hangi konuyu severse o konuda iyi olur bu kadar basit, her şey motivasyonla alâkalı, birilerinin size yapamayacağınızı söylediği şeylere inanmayın, size sayısal zekaya sahip diyerek sizin sözel yeteneklerinizi kısıtlıyorlar, çnkü siz buna inandığınızda mental olarak kendinizi o konudan uzaklaştırmış oluyorsunuz, ben hep her konuda kendimi en iyi kabul ettim ve öyle oldum, ne zaman çok pes oynasam peste yenilmedim, ne zaman çok futbol oynasam takımı seçen oyuncu oldum, satrança sardım Türkiye 2.siyle berabere kaldım, satranç okullarının falan gereksizliğini gösterdim, size yapamayacağıızı söyledikleri şeylere tahamül göstermeyin, bu dünyada herkes aynı beyne sahip, sadece bazıları potansiyellerini tamamını kullanmayacak kadar üşengeç ve buna bir bahane bulup tembelliğe devam etmek için buldukları ilk bahanelere inanıyorlar.

dr. Beyin kitabını oku da neden bahsettiğini genel.olarak kavra. Sen azimliysen ve zekiysen bir bilimin konusuna böyle yüzeysel atlayıp turnayı gözünden vuracak değilsin, bir de orta beyin denen şey vardır haberin olsu

Yüzeysel? Dostum ben sana insan beynin herhangi bir organdan farksız olduğunu söylüyorum, 2 insanın kalbi, ciğerleri, bağırsakları aynıyken beynin yapısının farklı olabileceğini nerden çıkartıyorsunuz? Kadın beyni, erkek beyni, sayısalcı beyni, sözelci beyni hepsinin yapısı aynıdır, sadece beynin kullanımı farklıdır, bu da çocuklukda oluşan karekter ile oluşan temel üzerine yükselmekte olan belli özellikleri beraberinde getirir, yoksa hepimizin elinde aynı alet var, hepimizin potansiyeli belli, ama bazılarımız kullanmakta aciz, lisede duyduğum; "Ya ben logaritma yapamıyorum sayısal zekam yok işte..." diyenler uğraşsalar yapıyorlardı, ama illâ tembellik yapmak için böyle saçma sapan ticari sahtekârlıklara inanmak saflıktır.

Beyninin şundan birkaç saniye önceki yapısıyla şu anki yapısı bile aynı değilken iki insanın beyninin aynı olmasını nasıl beklersin? Anlattıkların yalnızca sana ait "inanış"lar ama ortada bilimsel gerçeklikler var.

Dostum burada aynı derken işlevden bahsettiğimi farkındasınız dimi? Anlarsınız diye açıklama gereği duymuyorum ama zekâ sıkıntısı yaşıyorsak bundan sonra parantezler ile ipuçları vererek devam edeyim. Her beyin aynıdır, beyin de diğer organlarımız gibi bir organdır, yapısal olarak farklılıklar yoktur, senin ve beynimde aynı odacıklar mevcut, aynı kısımlar mevcut, senin reflexlerini kontrol eden beyin odacığın daha büyük ya da daha küçük değil tamamen farksız, tıpkı senin kalbin 2 odalıyken benimkinin de 2 odalı olup aynı hızda kan pompalıyor olması gibi.

Sırf hayatı ilginçleştircem diye saçmasapan şeylere inanıp kendinizi mutlu etmeyin, hiçbiriniz sayısal zekâya, sözel zekâya sahip değilsiniz, bazılarınız sayısalı daha eğlenceli, ilginç buluyor, bazılarınız sözeli, bütün olay bundan ibaret, bu ilginç bulma olayı ise çocuklukta şekillenen karekterinizden geliyor, benim babam sayısalcıydı, sayısalı zekâ katsayısı gibi görürdü, ben de sürekli matematik problemleri çözerek bunu kanıtlama çabasına giren bir çocuk oldum, bunu kanıtladığımı görünce bana sözelde iyi değil o sayısal zekâsı var vs... denince sözel çalıştım, 70-80 sayfalık kitapları tabir-i caizse ezberledim, bu sefer sözel zekâ dendi, dil öğrenmekte çok iyi olunca dile yatkın dendi, herkes kendini kandırıp durdu, zekâ bir tane vardır, bazıları zekidir, bazıları değildir, zeki olmayan sayısal uğraş gerektirdiği için gidip sözele takılır, sonra benim sayısal zekam yok diyip kandırır, zeki olan ise iki tarafta da iyidir, yine zeki olmayan bir kesim ise sabah akşam sayısal çalışarak sayısalda iyi olup kendini zeki olduğuna inandırır her şey bundan ibaret.
Kesin olduğuna inandığınız bilgilerin yanlış olduğunu görmek size siinr bozucu geliyor, burda hemen bana muhalefet olma sebebiniz de tamamen bu, yoksa hiçbiriniz verdiğim linkleri okuyup gelmediniz, azıcık araştırın öyle gelin, sonra sokak ağzıyla bilim tartışmayalım.

@sufferingismagic

Dostum araştır öğren, ekle falan ne demek, herkese öğretmenlik yapacak zamanım yok üzgünüm.

Peki yetenek konusunda ne düşünüyorsun? Yetenek dediğimiz şey de elle kolla değil beyinle ilgili sonuçta. Birçok gitarist var dünyaca ünlü, müzik teorisi hakkında bir şey bilmeden o yerlere gelmişler, saf yetenek ile yani. Kimisi deli gibi teori bilir, ama o adamın yaptığı müziği yapamaz. Ama ikisinin de beyni aynı? Niye biri ekstra uğraş vermeden, hissederek çalarak yapıyor da diğeri bilmesine rağmen ortaya güzel bir şey koyamıyor? Sen git günde on sekiz saat gitar çal, Eric Clapton gibi şarkı yapamazsın mesela. Onun çaldığının aynısını çalabilirsin ama üretemezsin.

İnsanlar çok farklılar, sadece zeki-zeki değil diye ayırt edilemez, bence.


Yetenek zekâ ile bağlantılı bir şey değil bir kere, yani Kanye West de müzik yapıyor ama zekâsı belli yani şimdi tartışmaya açık değil hak verirsin ki.

Yetenek ile zekâ aynı şey değil ama yetenek nereden geliyor? İnsan meydana gelirken ilahi bir şey mi üfleniyor yetenekli olsun diye? Hiç sanmıyorum. O yüzden beyin ile bağlantılı olmadığını düşünmüyorum. Tüm beyinler aynı demişsin onun için diyorum. Kanye West de müzik yapıyor ama ne kadar yapıyor işte, herkes müzik yapabilir ama aynı seviyede yapamaz, ne kadar çalışırsa çalışsın. Yaratıcılık konusunda da aynı şey geçerli. Einstein mesela Game of Thrones gibi bir kitap serisi yazamazdı bence, George R.R. Martin de izafiyet kuramını bulamazdı. Veya bilmem ne kadar doğru, Einstein karısını döven bir adammış, insan Einstein gibi bir dehadan böyle bir şey bekler mi?

Bu arada ben çoklu zeka kuramını falan savunmuyorum, hatta sayısal sözel olayında sana katılıyorum, mesela kendini diğerlerinden zeki sanan sayısal öğrencilerine bakınca acıyorum. Diğer arkadaşlara dediğin gibi kendimi avutma gibi bir amacım da yok, ne yapmak istediğimi biliyorum zaten. Sadece kafamdaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyorum yaratıcılık ve yetenek konusunda.

Google'dan İngilizce olarak yeteneğin nereden geldiğiyle ilgili birkaç yazıya baktım ama tatmin edici bir cevap yok. Kimisi pratik falan demiş, katılmıyorum şahsen.

Not: Şöyle bir yazı buldum, bir göz at istersen.

http://www.parentingscience.com/music-and-intelligence.html

Beyinler incelendi, müzisyenlerinki farklı diye bir paragrafa başlamış mesela, ben de şimdi okuyacağım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi retired guy -- 31 Mayıs 2014; 22:08:02 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.