Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
3789
Tıklama
0
Öne Çıkarma
İNVERTER KLİMA, NOMİNAL BTU YA GÖREMİ SEÇİLİR, MAX BTU YA GÖREMİ?
9
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

arkadaşlar, son zamanlarda max btu ya göre metraj seçimine dair öneriler verilmeye başlandı. bu durum tamamen yanlıştır.

klima seçimi nominal btu ya göre yapılır.

hiçbir klima kapı baca açık olsada devamlı max btu da çalışmaz. ancak ya çok dandik olcak (gerçi bu bile mümkun değil günümüzde.)

belki 10-15 sene önceki teknoljide olabilecek durum olabilir onuda bilemem. bildiğim çok dandik bir klimam dahi 0 derecelerde max btu ya yükselmeden kapı baca açıkken 5-10 dk bile sürmeden kendisini kısmasıdır. durumu mbirol ustaya sordum yazılımı ona göredir çünkü inverterdeki amaç kısmaya dayalı teknoloji olduğundan yazılım ona göre düzenlenmiştir dedi. bu kılustayıda gene yüceltiş olduk. ne yapalım diğer arkdaşlar eklesekte girmiyorlar

burdan yola çıkarsak durum anlaşılıyor.

ben şahsen bir miktar tek alan olmak üzere, ufak klima önerisi yaparım kendi kullanımıma ve sorn kişilerin durumuna göre. bunada karşı çıkanlar çoktur.

en baştada kocaustamız karşı çıkar ama aynı kocaustamız, bir kaç marka klimanın max btu yüksek diye 9 luğu 30 m2 bile öneriyor. ben buradaki mantığa karşı çıkıyorum.

ayrı mesele bende vururum yerine göre 9luk klimayı 30 m2ye soğutmada korkmam, ama ısıtmada riskini belirtirim.

ama bu durum işin aslında zaten yanlışken. ve bana karşı çıkılırken. max btu yüksek 9luk klimanında 30m2 vurulup iş görür denmeside okadar yanlıştır.

konuyu bu yüzden özellikle açtım.

sonuçta tekirdağlı hocada 9000 lik max btu yüksek olmayan kliması ile 80 m2 evini ısıtıp soğutuyor. bunu ben uydurmuyorum ilgili yazısı mevcut forumda. tabi tekirdağlı hocada tutup millete 9 luk klima lada 80m2 kulln demez ayrı mesele tavan yalıtımınıda baya güçlendirdiği bir mesajında durumu anlatmıştı. iyi hatırlıyorum o mesajda kocausta zeminden bile ölçüm aldırmıştı tekirdağlı üstada. bu resmide yayınlamıştı tekirdağlı hoca.

burada kalite inverter bir klimada aynı işi görüyorken. yok olmaz, btu su düşük ama aynı düşük btu klimanın max btusu yüksekse olur demek bence mantıksız.



T
10 yıl
Onbaşı

Limit değerlerde uzun süre çalışmak cihaz marka özellik ne olursa olsun zarar verir.. Nominal değerleri sizin için max değer gibi düşünüp kullanır ya da planlama yaparsanız her cihaz için hem uzun süreli kullanım hem de tasarrufu beraberinde getireceğini düşünüyorum...
Eskiden bir anlayış vardı bozulana kadar gitsin ya da aç aç bişey olmaz, ama bunlar günümüzde mümkün değil, bunun da iki sebebi var;
1- elektroniğin mekanik cihazlara entegresinin sağlanmasıyla (bunun günümüzdeki tanımı: mekatronik) yazılım olarak cihazlara elektronik emniyetler, sınırlamalar, düzenlemeler getirilmesi,
2- birinci maddeye bağlı olarak üreticilerin hem satış sirkülasyonunu artırmak (eskiden 20 yıl kullanılan cihazlar şimdilerde 10-15 yıl hatta daha az süre kullanmanıza rağmen işletme giderlerinin yükselmesi, hatta bazı çin menşei cihazların 5-10 yıla kadar kullanım süreleri olması), cihazlara getirilen emniyetler, sınırlamalar, düzenlemer getirilmesiyle yüksek kalitede alt sistemlere gereksinim duyulmadığı anlayışı üretici firmalar tarafından benimsenmiştir. (Yani üreticiler işletme maliyetlerinin artmasıyla hem yedek parça, hem de kullanım sürelerinin azalmasıyla satış döngüsünün artması sağlanmıştır. Bunun bize getirisi sadece fiyatların düşmesi olarak yansımıştır.)

İşin özü eski cihaz sistemlere şimdilerde rastlamak mümkün değil.. Bakınız eski mekanik amerikan malları..
Konu başka yere geliyordu ki toparlayayım, :)
Sonuç bence planlama nominal değer max değer gibi düşünülmelidir, max değer zorda kaldığınızda sizi kurtaracak bir artı değerdir.. Eğer max değeri düşünüp planlama yaparsanız zor durumlarda müdahale şansınız kalmayacaktır..


Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
10 yıl
Yüzbaşı

Bende şöyle yazayım neye göre nominal değer.Kendilerine klimacı diyen bazıları her zaman bir üst gücü öneriyorlar.Halbuki internette çok kolay bir şekilde var olan hesap şekillerine göre örnek benim bulunduğum oda da 3.5x3.5=12.25x385(Marmara için)=4716 btu+1 kişi 600 btu toplam 5316 btu hadi bakalım bu cihazı bulun koyun.Üstelik keşif için gelenler 12000 lik cihaz öneriyorlar.Tabii yalıtım da işin içine giriyor.Benim örneğim de o da var.Yani gayet güzel yalıtımlı küçük bir odaya 12000 btu.Sonra sürekli serin üfleme.Yani kısaca burası Türkiye her işte olduğu gibi nomialinde de,maximumunda da,klima satın almada da,montajda da,fiyatta da daha aklıma gelmeyen bir çok şeyde işimiz Allah'a kalmış.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
10 yıl
Teğmen

M
10 yıl
Teğmen

Malesef ki servisler üzerlerinden sorumluluğu atmak için hep üst modeli öneriyorlar, sizinle paylaşmıştım daha önce toplam 50 m2 alan için 12000 lik klimaya ilaveten 24000 btu klima önerisi yapmıştı.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
10 yıl
Yarbay

Köylü selamlar,,,

Şimdi konuyu bence 2 ye bölelim.1.si gerçek ihtiyaç kapasitemiz nedir.2. ise alacağımız klimanın kapasitesi nedir.Sonrada piyasadaki uygulamalara bakalım.

1. ihtiyacımız olan kapasite nedir.Daha öncelerde de yazmıştım benin 20 yıldır kullandığım formül (bugüne kadar yanılmadı beni)
m3 x 160 -180-200 =Btü/h

Veya şuan kw çok kullanılmaya başlandı ki metrik sistem Avrupa kw kullanır.
m3 x 0,04 -0,05 = kw /h

Burada ki rakamların min. olanı korunaklı,max olanı ise korunaksız açık bina diyebiliriz.Bu tamaen tecrübeye kalmış.
Son katıldığım bir servis seminerinde Türkiye de bu işi ilk yapan mühendis abilerimizden biri Temsa da(şimdi İklimsa oldu) Adana da işe başlıyor.O zaman merkez Adana 1990 lı yıllar. Abimize patronlar sormuş kapasiteyi nasıl bulacaksın diye,abiniz m3,pencereler,duvarlar,kişi,yok lamba,yok televizyon vs anlatmış yapmış bir hesap.Patron demiş ki evse m2 çarpacaksın 500 le ne çıkarsa biraz üstünü ver iş tamadır.Abimiz hala sektörde hala aynı çarpma işlemini yaparım diyor ve hata yok...??

Bu uzun anettot tan sonra bende diyorum ki çarpın yukarıdaki lere göre sıkıntı yok 20 yıldır olmadı..

Şimdi 20 m2 lik 2,7 standart yükseklikte bir alan için aynı işlemi yapalım.
20x2,7 = 54 m3 hacmimiz var.
54 m3 x 160= 8640 Btü/h min kapasite
54 m3 x 200 = 10800 Btü/h max. kapasite.

KW olarak yapalım (ben şu an bu formülü VRF de kullanıyorum,kim nasıl hesaplarsa hesaplasın %10 yanılgı bile zor çıkar.oda mevcut kapasitelerin aralığından çok daha az..)

54 m3 x 0,04 = 2,16 kw min.
54 m3 x 0,05 = 2,70 kw max.

İhtayaç budur.....

2. Şimdi geldik klima seçimine.
Buradaki kriterler işte çok karışık..
Öncelikle Müşterinin ön yargısı(9 luk klima ısıtmaz???nedense sağolsun Arç.ves. bunu diilendire dillendire böyle yaptı)
Ben müşteriye 9 luk yeter dedim müşteri 12 lik tak sen dedi.Bırakın 20 m2 yi 15 m2 için bile geçerli bu söylediğim.Hadi diyelim biz bastırdık taktık 9 luk makine,üç gün sonra diyeceği şudur ''bu ısıtmıyor ,sen bunu al yerine 12 lik getir tak'' .Onun için müşteri ne isterse onu takacaksın çok abartılı olmadan.Çok abartılı isterse de mesela 18 li hatta 24 luk olsun bile diyen var,o zama ya satmayacaksın yada yazılı kağıt alacaksın ,sözle söyleyen hep kıvırıyor. Yani sonuç şu müşteri şartlanmış geldi mi az uğracaksın baktın dönmüyor ver geç.

ikinci kriter parası kadar mal .Adama 18 lil lazım parası çıkmayacak ,12 lik çakıp geçeceksin nasılsa in.17 btü ye çıkıyor...Valla ben daha çakmadım,kıvıramıyoruz sonra dönüp bize çakılıyor.

Şimdi gelelim işin doğrusuna 20 m2 çatı vs. değilse ve klima ısıtmada 24 saat kullanılacaksa 9 luk seri yada 2,5 kw uçurur...Ama müşteriyi tartın adam akşam gelip 7 de açıp klimayı 8 de seni arayacaksa ısıtmıyor bu diye vereceksin 12 lik yani 3,5 kw.


Buraya kadar konuştuklarımız hep sabit kapasitede idi..Şimdi gelelim Zurnanın zırt dediği yere.
INVERTER de iş nasıl oluyor. Öncelikle şunu söyleyelim klima seçimi kesinlikle kataloğlardaki nominal değerlere göre olmalı.Küçük farklılıklar ise tecrübeye ve riske kalmış...

Kritik bir alan seçelim şimdi 25 m2 yani 68 m3 gibi.buna göre min kapasite 2,7kw, max. kapasite 3,4 kw.
Şimdi bozdur bozdur harca bakalım.Ortalamamız 3 kw larda.Şimdi bir çok markanın 2,5 kw lık (soğutma kapasitesi kodlarının sonu 25 olan makineler) makinelerin ısıtma kapasiteleri 3 kw tır (nominal)25 m2 ye takılır mı?,ev benimse hiç çekinmeden takarım.Müşterinin işi ise takılır mı,riske gerek yok 100-200 TL daha versin 35 serisi yani 12 lik tak geç...Sıkıntı olur mu 12 lik takınca(hiç bir şey olmaz işin garanti olur).Ha bu arada yer biraz riskli ise 4 kw lık ürün varsa onu bile satarsın.

Kafaları çok karıştırdık galiba. Aslında işin özü tecrübede. Müşterinin isteğini kullanım alışkanlığını iyi tespit edip ona göre seçim yapmak lazım...Tabi birde ticaret yapıyorsun her zaman en risksizi seçersin.Ben evdeki eski 2,8 kw lık 1999 model inv. Diamond elec. emekli ettim yerine 3,5 kw yeni nesil XX marka inv. taktım ama pişman oldum keşke 2,8 olaydıda onu takaydım,22 derecede zırt pırt durup çalışıyor.Hitap ettiği alan 40-50 m2..

Birde bu kapasiteler her zamanki ihtiyaç değil tabikide.Ev ısındıktan sonra(3-5 gün sürekli kullanınca) ve dış hava sıcaklığına bağlı olarak%50 kapasitelere kadar düşebilir.Ama bunu baz alarak klima kapasite seçimi yapılmaz.

ARKASI YARIN.....


Bu mesaja 1 cevap geldi.
9
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

usta içine etmişsin benden beter. iki kelimeyi diyemedinmi arkası öbürsü gün olmuş be.

evet açıklamaların güzel. şaka bir yana devamını bekliyoruz.



9
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: muratekdi

Malesef ki servisler üzerlerinden sorumluluğu atmak için hep üst modeli öneriyorlar, sizinle paylaşmıştım daha önce toplam 50 m2 alan için 12000 lik klimaya ilaveten 24000 btu klima önerisi yapmıştı.

Allah kolaylık versin. şayet nem sorununuz olmasa generali alın diyceğim size. arçelik alana kadar. genede alabilirsiniz generali ama 12000 btu geçmeyecek şekilde alın. nasıl olsa diğer klimalarınızda var. yazın sorun olmaz. kışınsa general ısıtır bence. servis ısıtmaz 24 verelim vs dersede inanmayın.



9
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: rebanuba

Bende şöyle yazayım neye göre nominal değer.Kendilerine klimacı diyen bazıları her zaman bir üst gücü öneriyorlar.Halbuki internette çok kolay bir şekilde var olan hesap şekillerine göre örnek benim bulunduğum oda da 3.5x3.5=12.25x385(Marmara için)=4716 btu+1 kişi 600 btu toplam 5316 btu hadi bakalım bu cihazı bulun koyun.Üstelik keşif için gelenler 12000 lik cihaz öneriyorlar.Tabii yalıtım da işin içine giriyor.Benim örneğim de o da var.Yani gayet güzel yalıtımlı küçük bir odaya 12000 btu.Sonra sürekli serin üfleme.Yani kısaca burası Türkiye her işte olduğu gibi nomialinde de,maximumunda da,klima satın almada da,montajda da,fiyatta da daha aklıma gelmeyen bir çok şeyde işimiz Allah'a kalmış.

Yani gayet güzel yalıtımlı küçük bir odaya 12000 btu.Sonra sürekli serin üfleme.

şunu bir anlatabilsek millete iş bitecekte.



9
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: tatildeyim

Limit değerlerde uzun süre çalışmak cihaz marka özellik ne olursa olsun zarar verir.. Nominal değerleri sizin için max değer gibi düşünüp kullanır ya da planlama yaparsanız her cihaz için hem uzun süreli kullanım hem de tasarrufu beraberinde getireceğini düşünüyorum...
Eskiden bir anlayış vardı bozulana kadar gitsin ya da aç aç bişey olmaz, ama bunlar günümüzde mümkün değil, bunun da iki sebebi var;
1- elektroniğin mekanik cihazlara entegresinin sağlanmasıyla (bunun günümüzdeki tanımı: mekatronik) yazılım olarak cihazlara elektronik emniyetler, sınırlamalar, düzenlemeler getirilmesi,
2- birinci maddeye bağlı olarak üreticilerin hem satış sirkülasyonunu artırmak (eskiden 20 yıl kullanılan cihazlar şimdilerde 10-15 yıl hatta daha az süre kullanmanıza rağmen işletme giderlerinin yükselmesi, hatta bazı çin menşei cihazların 5-10 yıla kadar kullanım süreleri olması), cihazlara getirilen emniyetler, sınırlamalar, düzenlemer getirilmesiyle yüksek kalitede alt sistemlere gereksinim duyulmadığı anlayışı üretici firmalar tarafından benimsenmiştir. (Yani üreticiler işletme maliyetlerinin artmasıyla hem yedek parça, hem de kullanım sürelerinin azalmasıyla satış döngüsünün artması sağlanmıştır. Bunun bize getirisi sadece fiyatların düşmesi olarak yansımıştır.)

İşin özü eski cihaz sistemlere şimdilerde rastlamak mümkün değil.. Bakınız eski mekanik amerikan malları..
Konu başka yere geliyordu ki toparlayayım, :)
Sonuç bence planlama nominal değer max değer gibi düşünülmelidir, max değer zorda kaldığınızda sizi kurtaracak bir artı değerdir.. Eğer max değeri düşünüp planlama yaparsanız zor durumlarda müdahale şansınız kalmayacaktır..

elinize bilginize sağlık sn hocam.

diğer açıklamalarınızda çok güzel.



E
9 yıl
Çavuş

Herkese merhabalar
Tekrar konu açmak istemedim bir sorum
Olacakti

Yatak odası 11 m2
Inverter klima olarak bosh sezonsal inverter klima düşünüyorum.sadece soğutma Amaçlı Kullanılacak.ev yalıtımı yeni bir ev.
9.000 btu (4430-10980)
A+ Seer:5.6 düşünüyorum ancak ileride ev buyuturum düşüncesi ile arada 150 TL fark olarak 12.000 btu (4820-14640btu)
A+ Seer:5.6 Arasında kaldım

Esas sorum Elektirik tüketim olarak 12.000 btu fazla mi yakar yoksa inverter olduğu için ikisinin Özellikleri de yakın olduğundan elektrik tüketimi ayni mi olur
Şimdiden teşekkürler
< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.