Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
1396
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Şirketlerine Yönelik Web Sitesi Zorunluluğu
T
13 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar. Neredeyse 1 - 1,5 herkesin başının etini yiyen, Yeni Türk Ticaret yasasının, her "sermaye şirketine" getirdiği web sitesi yaptırma ve yaptırdığı web sitesinin bir bölümünü Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1524 maddesinin 1. fıkrası altındaki bend/paragraflarda belirtilen hususlara tahsis etmesi konusuna değinmek istiyorum. Konu çok fazla kafa karıştırmakla birlikte bir konu olmaktan çıkıp herkesin kendince yorum kattığı, özellikle türlü kesimlerin fırsat bu fırsat dediği bir platform haline gelmiştir.

Yasanın maddelerini yorumlayıp daha fazla kafa karıştırmak istemiyorum. Yasa da zaten gayet açık. Söz konusu olan şey, kamuoyunun/menfaat ve hak sahiplerinin aydınlatılması konusu ve bilgi edinme hakkı. Okuyup anlamak isteyene gayet açık ve net. Sadece belirli kişiler anlayıp bilecek olursa zaten yasanın bu yaptırımı ve yaptırımının nedeni, yasanın kendisi ile tamamen çelişir. Ayrıca, söz meclisten dışarı, konunun mesleği icra edenler tarafından oraya buraya çekiştirilmesi ise fırsatçılıktan ibaret. En azından ben öyle düşünüyorum.

Yine kendi görüşüm olmakla birlikte, birşeyi tamamen okuyup şu şöyle olacak bu böyle demek sanki bizim milletimizin karakteristiği olmuş. Anafikir çıkarmak gibi bir eğilimimiz her nedense yok. Anafikir ne mi?

Yukarıda verdiğim linkte söz konusu maddenin 3. fıkrası "İnternet sitesinin bilgi toplumu hizmetlerine ayrılmış bölümü herkesin erişimine açıktır" şeklinde başlıyor. Burada anahtar kelime topluluğu "bilgi toplumu hizmeti". Yani web sitelerinin belirli bir bölümü günümüz bilgi toplumunda, bilgi edinmeye olanak verecek şekilde yasaca öngörülen hususları/bilgileri/içeriği barındırmalıdır. (Anafikir bu, farklı görüşler de olabilir tabi). İşi konuşa konuşa o kadar karmaşık hale getirdik ki - bu arada, farkındayım şu an ben de aynı şeyi yapıyorum - kimse şu üç kelimenin içinden çıkmaz oldu.

O üç kelime ne ifade ediyor? Hani şirketlere site yapıp, şu en meşhur "Hakkımızda" kısmını koymadan geçmiyoruz ya. İşte aslında bu üç kelimenin temeli budur. En genel anlamda şirket hakkında bilgi vermek. Yasa ise bu bölümün içeriği ve bu işin nasıl yapılacağının teferruatını anlatmaktadır.

Bu işi bilenler yasayı sadece kendileri anlamış gibi, en başa yasanın internet sitesi bölümünü koyup insanlara siz anlamazsınız ben anlatayım numarası çektiğinden, internet siteleri geliştirmekle uğraşan bir kısım kimseler de dahil olmak üzere, insanların kafalarını karıştırıyorlar.

Tekrar söylemek gerekirse, yasanın neyi ifade ettiğini anlamak istiyorsanız, buyrun TBMM sitesinde mevcut, oturup kendiniz okuyun. Ben illa ki uygulamada görmek istiyorum diyorsanız ona da eyvallah. Açın, www.koc.com.tr adresini. Üst tarafta gördüğünüz tüm linkler yasada anlatılanlardan ibaret. Ya da bir başka şirketin web sitesine gidin. Örneğin, http://www.thecoca-colacompany.com/. Açın bakın, yukarıda Our Company, Investors en barizi. Aşağıda inform kısmı. Gidip Investors kısmına tıklayın mesela. Yasada tanımlanan ne varsa orada mevcut. Siteye bakaların çoğu ulan biz bunları zaten yapıyorduk diyecek. Evet kardeşim yapıyordun. Ama iş yasalaşıp iki teferruat görünce nedense sapıtıp farklı birşeyler olacak beklentisine giriyoruz. Yapmayın gözünüzü seveyim.

Son olarak eksik bilgi vermek gibi olmasın. Muhtemelen çoğu tasarımcının/programcının düşüncesi ben bu kadar teferruatı nasıl yerine getireceğim olmuştur. Eğer böyle düşünüyorsanız yasayı bir kez daha okuyun ve tasarımcıya/programcıya ilişkin bir sorumluluk ya da zorunluluk var mı görün. Ceza ve sorumluluk anlamında konu şirket yönetimini bağlıyor. Kalkıp faaliyet tablosunu size yazdırmayacaklar. (Bu topu başkalarına atmak değil, sorumlulukları yerine getirecek kimseler bariz tanımlanmıştır. Siz kendi sorumluluğunuzu layıkıyla yerine getirin).

Saygılarımla, Doğan AHMETCİ



H
12 yıl
Er

Aydınlattığınız için teşekkürler...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Er

Bu webmasterlarin işine gelir :)) benim geldi vallahi.. Nekadar çok web site okadar çok SEO :)



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.