1. sayfa
PayLaşım İçin SağoL. |
Günümüzde kanı besin maddesi olarak tüketen veya tüketildiğini bilen var mı? Yada halk arasında böyle bir inanış, yaklaşım ? Benim bildiğim kadarıyla eski dönemlerde (bayağı eski, MÖ II, I yy) savaş kazanan hükümdarlar mağlup hükümdarların kanını içkilerine karıştırıp yine mağlup ettikleri hükümdarların kafatasından yapılma kadehlerde içerlermiş. Bu yazının üst gastro-intestinal sistem kanamalarına ait çalışmalardan biraz zorlayarak yazıldığı kanaatindeyim. Bize getirdiğin için teşekkürler. |
paylaşim için saol herkes baştan sona kadar okusun faydalı bir yazı |
kan besın maddesi değildir!!!!! şıoyle dıyelım makalede sanırım ust gıs kanamasında yanı kanı içmek besınmıdır o dusunulmuş ama değildir yazıdada bahsettiği bız mesela besın için kısa zaman ıcın rınger laktat kullanılıyor daha uzun sureler ıcın parentrela beslenme yollarını kullanıyoruz onalrda proteın k.hıdrat yağın ozel karışımları gunluk 2300 kcal ye hesaplanmış ornalrı var, gunluk ıhtıyaca gore ama kan bir besındeğil |
Paylaşım için teşekkürler. Bilinçsizce girişilmemesi gereken bir durum. |
Eski Türkler orta asyadan Horasan'a doğru geçmek için Gobi Çölünü geçmek zorundaydılar.Besin olarak atlarının damarlarını kesip kanını içip,sonra damarı dikerek yollarına devam etmişler...Demekki mecbur kalındığında kan bir besin maddesi olabilir...Ayrıca kanın içinde taşınan maddeler zaten bütün organlarımız için gerekli olan maddeler...zararı var mıdır bilmiyorum ama mecbur kalırsanız at kanı içebilirsiniz... |
Hollywood'daki vampir karakteri aslında seki çağdaki bir kan hastalığıdır.. Kandaki bir maddenin eksikliği yüzünden insanlar kan içme ihtiyacı duyardı. Kandaki o maddenin eksikliği yüzünden ciltleri güneşe aşırı duyarlı, Kansızlık yüzünden diş etleri çekilmiş, ciltleri soluk olurlardı. Ama artık bu hastalık genetik olarak tadavi edildi. Şimdi kaynak sormayın gazetede okumuştum ![]() |
ya arkadaş kanın besin maddesi olduğunu kim çıkardı zaten gece gece okudum fena oldum of bee ![]() ![]() ![]() |
Relax Paylaşımın için sağol |
+1903 |
1. sayfa
Kan son derece karmaşık bir süspansiyondur ve yapısı hâlâ bütünüyle anlaşılabilmiş değildir. Bu nedenle, -bu karmaşıklık ve bilinmezlik içerisinde- kan içmenin vücut üzerine olan etkilerini bütün boyutlarıyla ele almak mümkün değildir. Ancak, üst GİS kanamaları ve etkileri konusunda yapılmış sayısız gözlem ve araştırma nedeniyle, tıbbın bu gayet iyi bilinen konusundan hareket ederek bazı açıklamalar getirilebilir.
Bilimsel bir makalede şöyle denmektedir(1):
"Upper gastrointestinal bleeding causes increased urea concentrations in patients with normal liver function and high ammonia concentrations in patients with impaired liver function. This ammoniagenesis may precipitate encephalopathy. The haemoglobin molecule is unique because it lacks the essential amino acid isoleucine and has high amounts of leucine and valine. Upper gastrointestinal bleeding therefore presents the gut with protein of very low biologic value, which may be the stimulus to induce a cascade of events culminating in net catabolism. This may influence the function of rapidly dividing cells and short half-life proteins."
Çevirisi:
"Üst gastrointestinal kanama, karaciğer işlevleri normal olan hastalarda artmış üre konsantrasyonlarına ve karaciğer işlevleri bozulmuş hastalarda yüksek amonyak konsantrasyonlarına neden olur. Bu amonyak oluşumu beyin hasarını tetikleyebilir. Hemoglobin molekülü, esansiyel (dışarıdan alınması gerekli olan) amino asit izolösini içermemesi ve yüksek miktarlarda lösin ve valine sahip olması nedeniyle benzersizdir. Bu nedenle, üst gastrointestinal kanama, bağırsağa son derece düşük biyolojik değerde protein sunar. Bu durum, net yıkımla sonuçlanan hadiselerin kaskadını indükleyecek uyarıcı olabilir. Bu ise, hızlı bölünen hücreler ve kısa yarı-ömürlü proteinlerin işlevini etkileyebilir."
Yine bir başka makalede şöyle denmektedir(2):
"Haemorrhages in the upper GI tract may lead to severe uraemia and, in patients with liver failure, to hyperammonaemia. The cause of this is not yet sufficiently clear. Recently we observed a decrease in arterial isoleucine levels after intragastric blood administration in pigs."
Yani,
"Üst mide-bağırsak kanalındaki kanamalar şiddetli üremiye (dolaşımda üre konsantrasyonunun artması) ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda hiperamonemiye (dolaşımda amonyak konsantrasyonunun artması) yol açabilir. Bunun nedeni, henüz yeterince açık değildir. Yakın zamanda, domuzların mide içine kan verilmesinden sonra atardamar izolösin seviyelerinde bir azalma gözlemledik."
Bahsedilen hayvan deneyindeki bu gözlem, insanlar için de doğrulanmıştı (3). Bu konuda yapılmış başka destekleyici çalışmalar da vardır (4). Son yayınlar da aynı doğrultudadır (5).
SONUÇ:
Mide-bağırsak kanalı içine kanama olduğu durumlarda, bu kanın sindirimi neticesinde hastalarda görülen yüksek üre ve amonyak düzeyleri nedeniyle, kanın bir besin maddesi olarak tüketiminin tıbbi açıdan sakıncalı olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan çalışmalar bu durumun hemoglobinin kendine özgü yapısından kaynaklanabileceğini göstermiştir. Buna ek olarak, dışarıdan alınacak kanın, muhtemel bir enfeksiyon kaynağı olabileceği de unutulmamalıdır. Kanın yapısı aydınlatıldıkça ve gastrointestinal kanamalar konusundaki bilgilerimiz çoğaldıkça, meselenin başka yönleri de bulunabilir.
--------------------------------------------------
Kaynaklar:
1) Olde Damink SW, Dejong CH, Deutz NE, van Berlo CL, Soeters PB. Upper gastrointestinal bleeding: an ammoniagenic and catabolic event due to the total absence of isoleucine in the haemoglobin molecule. Med Hypotheses. 1999 Jun;52(6):515-9.
2) Dejong CH, Olde Damink SW, Deutz NE, van Berlo CL, Soeters PB. Uremia after hemorrhages in the upper digestive tract. Ned Tijdschr Geneeskd. 1998 Nov 21;142(47):2558-62.
3) Dejong CH, Meijerink WJ, van Berlo CL, Deutz NE, Soeters PB. Decreased plasma isoleucine concentrations after upper gastrointestinal haemorrhage in humans. Gut. 1996 Jul;39(1):13-7.
4) Olde Damink SW, Dejong CH, Deutz NE, Soeters PB. Decreased plasma and tissue isoleucine levels after simulated gastrointestinal bleeding by blood gavages in chronic portacaval shunted rats. Gut. 1997 Mar;40(3):418-24.
5) Olde Damink SW, Jalan R, Deutz NE, Dejong CH, Redhead DN, Hynd P, Hayes PC, Soeters PB. Isoleucine infusion during "simulated" upper gastrointestinal bleeding improves liver and muscle protein synthesis in cirrhotic patients. Hepatology. 2007 Mar;45(3):560-8.